Slika škole
ŠKOLSKI ŽIVOT

Učenici 4.c razreda u listopadu i studenom čitali su romane poznatih hrvatskih pisaca Ivane Brlić Mazuranić i Mate Lovraka. Time su ujedno obilježili Mjesec hrvatske knjige.

Priče iz davnina obradili su u suradnji sa školskom knjižničarkom. Upoznali su se sa životom poznate spisateljice kroz zanimljivu prezentaciju. U stvaralačkom dijelu u skupinama su istraživali mitske likove iz Ivaninih priča. Na kraju sata slijedio je kviz znanja u kojem su učenici bili vrlo uspješni. Za domaću zadaću izradili su omot za knjigu Priče iz davnina. Družbu Pere Kvržice obradili su sa učiteljicom kroz razne kreativne zadatke. Neki su prezentirali roman na papirnatoj vrećici, neki su pak pokazali zavidno informatičko znanje i izradili kreativne power point prezentacije.

Po rezultatima se vidi da su jako uživali, a lektira na drugačiji način pokazala se zanimljivom i uspješnom.

Učiteljica Petra & školska knjižničarka

Tijekom mjeseca listopada obilježavamo u školi Svjetski dan hrane, Dane jabuka i kruha, Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Kažu da ljudi počinju cijeniti ono što imaju tek kad to izgube. Mi, učenici i učitelji naše škole, pokazali smo da znamo cijeniti silno bogatstvo koje posjedujemo, koje se nalazi na našim stolovima, koje blagujemo i u kojima uživamo, a isto tako izraziti zahvalnost svim ljudima koji na bilo koji način sudjeluju u procesu proizvodnje bilo koje hrane. Mirisi kruha i ostalih krušnih proizvoda posebno su ispunili prostore naše škole, a ostali plodovi krase kutke naših učionica, razveseljavaju naše trbuščiće.

Učenici naše škole i njihovi učitelji odali su svoju zahvalnost onako kako to najbolje rade... kroz pjesmu, ples, recitacije i edukativne prezentacije Od zrna do pogače i Priča o hrani, nama i njima. U samoj zahvali pridružio nam se i naš svećenik i blagoslovio kruh i sve plodove koje nam zemlja tako nesebično daje.

I ove školske godine učenici naše škole u sklopu UZ „Flora“ organizirali su uz pomoć svojih učiteljica, učitelja i roditelja prodajnu izložbu kruha, krušnih proizvoda, kolača i plodova prirode. Izložba je bila vrlo bogata, a lijep sunčan, gotovo ljetni dan, izmamio je na ulice našeg grada brojne prolaznike koji su radoznalo promatrali naše proizvode te se raspitivali o vrstama kolača i pripadajućim receptima. Naravno, nije sve ostalo samo na promatranju, mnogi su se odlučili na kupovinu i na taj način zasladili ovaj lijep dan te pomogli radu UZ „Flora“ jer će sva sredstva koja su prikupljena prodajom biti upotrijebljena za kupnju različitih materijala potrebnih za rad pojedinih sekcija učeničke zadruge. Ovim putem zahvaljujemo svim vrijednim rukama roditelja, baka i djedova te naših učenika koji su doprinijeli da se još jedni Dani kruha u našoj školi i gradu obilježe u najboljem svjetlu pokazujući svu raskoš tradicije našeg kraja kao i kulinarskog umijeća Hrvatskog zagorja. Hvala i svim učenicima koji su odvojili svoje slobodno vrijeme sudjelujući na izložbi kao i onima koji su kupili naše ukusne proizvode.

Suzana Sadaić & Nataša Čičko

U dogovoru s učiteljicom Vesnicom Kantoci petaši su uspješno odradili mali mjesečni projekt Priča jesenskog šešira.

Svi smo jedva čekali dan kada će šeširi pričati svoje priče. Prošli četvrtak i petak su bili uzbudljivi dani, a još više satovi Hrvatskoga jezika. Šeširi su veselo i važno utrčali u učionicu Hrvatskoga jezika. Sve je mirisalo po jesenskim plodovima i lišću. Svi su bili šareni. Bilo je tu svega: lišća svakojakih boja, kestena, šipka, kukuruza, grančica, lješnjaka, tikvica, oraha, mahovine... Svaki šešir je imao svoju priču. Pričali su o šetnji kroz šumu, skupljanju plodova, padanju lišća, različitim svojim doživljajima i zanimljivim putovanjima. Priče su bile vrlo zanimljive pa se činilo kao da šećemo raznobojnom šumom, lišće nam pada po glavi i veselo poigrava oko nas.

Svaki je šešir bio poseban, dopadljiv na svoj način. Bili smo strogi kritičari u bodovanju izgleda šešira, raznolikosti plodova, sadržaju, dužini i vremenu trajanja priče, no ukupan dojam je bio veeeelika petica.

Baš smo se zabavili! I mnogo toga naučili. Eh, da nam je više takvih projekata!

Domagoj Varžić, 5.a i Marta Oremuš, 5.b

AK OROSLAVJE I OŠ OROSLAVJE ORGANIZIRALI SPORTSKO DOGAĐANJE POVODOM EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI

Već drugu godinu zaredom Atletski klub Oroslavje je u suradnji s Osnovnom školom Oroslavje organizirao sportsko događanje povodom Europskog tjedna mobilnosti, 25. rujna 2019. u sportskoj dvorani osnovne škole.

Tako je prezentacija atletike, kraljice sportova, održana pred tristotinjak učenika. Svi su se natjecali, ali se i zabavili te upoznali s mnogim rekvizitima i disciplinama. S obzirom da trenerica Jasmina Burek posjeduje i certifikat IAAF-ovog programa „Dječja atletika” (Kids' Athletics), ovo je natjecanje organizirano u skladu s tim načelima: timsko sudjelovanje, jednake nagrade svakom djetetu, opuštena atmosfera.

Grad Oroslavje je i ovoga puta pokazao iznimno razumijevanje i podršku te omogućio dodjelu diploma svakom učeniku, slatke okrepe, sokove, kao i simbolične motivacijske nagrade za učenike viših razreda.

„Ponedjeljak, zna se, škole je početak.

Cipele na noge i ruksak na leđa

pa pohrli žurno pred školska vrata,

ne znaš da li strah

il’ te sreća hvata.

Upravo smo to svi mi danas učinili. Ja sam sretna jer sam se zaželjela starih prijatelja, ali jedva čekam upoznati naše nove prijatelje, naše prvašiće.“

Ovim lijepim stihovima i rečenicama prvog dana nastave započela je priredba za đake prvake i njihove roditelje. Vesele recitacije, glazbene i plesne točke izveli su učenici četvrtih razreda. Posebno uzbuđenje za naše najmlađe bilo je predstavljanje učiteljica koje će ih voditi sljedeće četiri godine. Riječi dobrodošlice novima đacima uputili su gospodin gradonačelnik i gospođa ravnateljica. Nakon zajedničkog fotografiranja i slatkog domjenka, prvašići su sa učiteljicama otišli u svoje učionice.

I tako je naša škola, još jednom, otvorila vrata radoznalim đacima kojima želimo uspješnu, sretnu i znanjem bogatu školsku godinu.

Iste želje upućujemo svim učenicima i djelatnicima naše škole.

Vaša školska knjižničarka