Slika škole
ŠKOLSKI ŽIVOT

Kad se spoje entuzijazam i ljubav prema najmlađima jednog grada, osnovne škole i lokalnog atletskog kluba, sve je moguće - pa čak i to da na kolu jedne atletske lige prisustvuje 300-tinjak učenika, a sve više i više djece i mladih tu živi sport.

Povodom Europskog tjedna mobilnosti, u organizaciji Osnovne škole Oroslavje i Atletskog kluba Oroslavje, 24. rujna održano je pokazno 4. kolo Bumbar lige za sve zainteresirane učenike. Bilo je prekrasno vidjeti cijele razrede kako dolaze u pratnji svojih učiteljica, a došli su čak i učenici iz područne škole.

Kroz jedan školski sat primali smo po tri razredna odjeljenja, tako da smo u svega 30 minuta omogućili da se čak 60-ak djece okuša u suručnom bacanju kugle (gumene inačice željeznih, težinom prilagođene djeci), bacanju vorteksa (bezopasni i zanimljivo rekvizit pri učenju bacanja koplja) i štafeti s preponama.

Završili smo četvrti sat sa četvrtim razredima. Djeci su podijeljene diplome za sudjelovanje i slatka okrepa, koje im je omogućio grad Oroslavje. Ovo događanje nije bilo natjecateljskog karaktera za niže razrede, naglasak je bio na dobrom provodu i zabavi. Upravo smo to naglasili djeci: neka ne zaborave kako bavljenje sportom može i treba biti zabavno te da, ako nisu članovi nekog sportskog kluba, što više vremena provedu na zraku i u kretanju.

Iako je većina djece rekla da im je štafeta bila najzanimljivija tog dana, mnogi su se odlučili za neki od bacačkih rekvizita što dokazuje da je atletika divan i raznovrstan sport u kojem svatko nađe nešto za sebe.

Popodne se održalo natjecanje za učenike viših razreda. Njih je bilo "samo" 60-ak jer smo zbog vremena i prostora morali ograničiti njihov broj po razredima. Sve je bilo gotovo kroz sat i pol. Za razliku od onog ranije, ovo je bilo pravo natjecanje u kojem su svi dobili sudioničke diplome, ali smo obradili rezultate i onim najboljima kroz osam kategorija (djevojčice i dječaci 5. - 8. razreda) dodijelili medalje.

Na „postoljima” su dominirala upravo ona djeca koja i treniraju u AK Oroslavju te smo tu činjenicu iskoristili kao prigodu ukazati djeci da se trudom i upornošću u bilo čemu postižu rezultati i postaje sve boljima.

Viši razredi natjecali su se u: skoku udalj s mjesta, suvanju kugle, sprintu s preponama i gađanju vorteksom u metu.

Tu nam je najdraže bilo čuti kada su nas pitali kada ćemo ovo ponoviti.

Ova spremnost i suradnja Grada Oroslavja, Osnovne škole Oroslavje i Atletskog kluba Oroslavje te mnogobrojan odaziv djece, dokaz je da je Oroslavje grad okrenut (i) mladima, sportu i zdravlju te se svi zajedno veselimo poboljšanju naših sportskih objekta i terena i bez sumnje ćemo ih koristiti na najbolji mogući način.

„Dobar dan prvašići! Dobar dan roditelji!

Dobar dan svima, koliko god nas ima!

Dobrodošli u ovu našu veliku lijepu kuću, školu!

Ovim lijepim stihovima započela je priredba za đake prvake i njihove roditelje. Vesele recitacije, poučne igrokaze i šaljive pjesmice izveli su učenici četvrtih razreda. Posebno uzbuđenje za naše najmlađe bilo je predstavljanje učiteljica koje će ih voditi sljedeće četiri godine. Riječi dobrodošlice novima đacima uputili su gospodin gradonačelnik i gospođa ravnateljica, a zajedno su im uručili prigodne poklone koje je osigurala Krapinsko-zagorska županije i grad Oroslavje. Nakon zajedničkog fotografiranja i slatkog domjenka, prvašići su sa učiteljicama otišli u svoje učionice.

I tako je naša škola, još jednom, otvorila vrata radoznalim đacima kojima želimo uspješnu, sretnu i znanjem bogatu školsku godinu.

Iste želje upućujemo svim učenicima i djelatnicima naše škole.

Vaša školska knjižničarka