Slika škole
"S knjigom u ruci"

U školskoj knjižnici najviše se družimo s knjigama, naravno, a u Mjesecu hrvatske knjige još i više. Upoznali smo nove knjige na policama, pretraživali e-katalog, otkrivali referentnu zbirku i posjetili sajam knjiga Interliber u Zagrebu. I ove godine uključili smo se u projekt „Naša mala knjižnica“. Čitali smo dobre knjige na dekicama uz šalicu toplog čaja pa je čitanje bilo puno slađe.

U ovo predblagdansko vrijeme nastavljamo s kreativnim aktivnostima i dalje. „Male knjižničarke“ i učenici razredne nastave boje božićne motive slušajući božićne priče, a „Velike knjižničarke“ oslikavaju božićne motive na svili. Jer školsku knjižnicu treba prigodno ukrasiti za nadolazeće blagdane.


Vaša školska knjižničarka

"Hrabri kreativci" sudjelovali su u radionici crtanja stripa koja se održala u Gradskoj knjižnici Oroslavje.

Radionica je bila koncipirana kao uvod u profesionalne tehnike crtanja i slikanja stripa, a glavni joj je cilj poticanje mladih s afinitetom i talentom za crtanje. Radionicu je vodio umjetnik Karlo Kelečić. Nakon zajedničke diskusije o stripu, voditelj je ukratko opisao proces rada na stripu te motivirao polaznike kreativnim idejama i pitanjima. Vrlo brzo bijeli papiri pretvorili su se u zanimljive i maštovite stripove različite tematike. Po završetku crtanja stripa kreativci su bili nagrađeni za odlično odrađen posao. Otkrivali su virtualni prostor koristeći najnovije virtualne naočale i palice za kretanje u VR sobi.

Tijekom radionice i 3D avanture kreativci nisu skidali osmijeh s lica što pokazuje njihovo zadovoljstvo odabranom aktivnošću. Još jedna lijepa suradnja ostvarena je sa našom gradskom knjižnicom kojoj i ovim putem zahvaljujemo na pozivu.


Vaša školska kjnižničarka

U Mjesecu hrvatske knjige na Dan školskih knjižnica knjige našu školsku knjižnicu posjetili su prvašići. Kažu da su jedva dočekali taj dan i druženje s knjigama. Nakon upoznavanja, razgovora o ponašanju u knjižnici i odnosu prema knjigama, učenici 3.a razreda Lea i Vito pročitali su im priču naše poznate književnice Željke Horvat Vukelja Zdenko slovojed. Priča im se jako svidjela. Saznala sam da naši prvašići redovito doručkuju pa ne moramo brinuti da će kad ogladne jesti slova, kao naš Zdenko, već će knjige čuvati i čitati. Prva posudba je prošla glatko i slatko. Prvašići su odmah usvojili pravila posudbe i s veseljem otišli iz knjižnice, s knjigom u ruci i straničnicima koje su samo za njih izradile naše „Male knjižničarke“.

Vaša školska knjižničarka

Svjetski dan životinja ili Svjetski dan zaštite životinja je međunarodni dan koji se obilježava 4. listopada svake godine, a posvećen je pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.“

O životinjama i njihovim pravima razgovarali smo u školskoj knjižnici nakon čitanja priča Zašto sam takav, čupav i dlakav? i Mali nauk o životinjama. Oni najmlađi crtali su životinje iz priča, a oni, malo veći, pripremili su izložbu knjiga o životinjama koje posjeduje naša školska knjižnica. Iako je Dan životinja već prošao, knjige o životinjama još uvijek se listaju i čitaju.

Vaša školska knjižničarka