Slika škole
Natjecanja

I OPET - MALI GJALSKI U NAŠOJ ŠKOLI

Svečana dodjela Male nagrade Gjalski za učenike osnovnih škola održana je u utorak, 23. listopada 2018. u zabočkoj osnovnoj školi.

Ove godine na natječaj su pristigla 48 rada iz 13 škola Krapinsko-zagorske županije. Sve radove pročitali su članovi Povjerenstva za dodjelu Male nagrade Gjalski u sastavu: književnik Hrvoje Kovačević te profesorice hrvatskoga jezika Ines Krušelj Vidas i Valerija Novak. Tradicionalno su nagradili tri najbolja rada i pohvalili pet radova.

Profesorica Ines Krušelj Vidas pročitala je ovogodišnje dobitnike i obrazložila odabir.

Roko Knezić, učenik osmoga razreda, pod mentorstvom Vesnice Kantoci, osvojio je Malu nagradu Gjalski za svoj literarni rad “Traktor vu penziji ”. Drugu nagradu je dobio Petar Šarkanj, učenik sedmoga razreda OŠ Belec pod mentorstvom Marija Šimudvarca za rad "Tri sna ribarova sina", dok je treću nagradu dobila Maja Profeta, učenica osmoga razreda OŠ Sveti Križ Začretje pod mentorstvom Monike Šalec, za rad "Zima.

Jedna od nagrada nagrađenim učenicima i njihovim mentorima je, uz vrijedne knjige i godišnjeg uveza časopisa „Modra lasta“, provođenje jednog vikenda (3 dana) u gradu Crikvenici.

Bravo, Roko!

Vesnica Kantoci

NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

U srijedu, 17. listopada 2018. u 12.30 sati održalo se školsko natjecanje u čitanju naglas.

Natjecanje se provodilo s ciljem promicanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi, poticanja usmenog izražavanja, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena te naglašavanja knjige kao temelja cjeloživotnog obrazovanja. Moto natjecanja glasio je Knjiga je zakon!

Na natjecanje u čitanju naglas dobrovoljno su se prijavili učenici od 3. do 8. razreda. Natjecali su se u dvije kategorije: mlađa kategorija – 3., 4., i 5. razred i starija kategorija – 6., 7., i 8. razred. Na natjecanju su učenici predstavili odabrano prozno djelo 5 minuta – u prve dvije minute natjecatelji su obrazlagali svoj odabir knjige, a preostale tri minute izražajno čitali naglas priču ili ulomak. U svakoj kategoriji stručna komisija proglašava prva tri mjesta, no samo najbolji natjecatelj iz kategorije ima pravo sudjelovati na županijskom natjecanju u Mariji Bistrici, a potom i na 6. državnom natjecanju u čitanju naglas koje će se održati u Sisku (22. i 23. 11. 2018.)

U mlađoj kategoriji natjecalo se četvero učenika: Rebeka Grđan, 3.a, Žana Dragović,5.r, Mateo Knezović, 5.r, Karla Novačić, 5.r.

U starijoj kategoriji također se natjecalo četvero učenika: Gita Pihač, 6.a, Jana Šalec, 7.r., Pavao Hren, 8.r, Magdalena Gruborović, 8.r.

Prosudbena komisija (Valentina Mokrovčak, naša školska knjižničarka, Marija Banožić, pedagoginja u Srednjoj školi Oroslavje i Gordana Vlašić, oroslavska pjesnikinja) bodovala je za svakog natjecatelja: kreativnost uvoda, jasnoću i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu te sveukupan dojam.

Županijsko natjecanje u čitanju naglas održat će se u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica 7.11.2018. u 13.00 sati, a natjecat će se Žana Dragović, 5. r. i Jana Šalec,7.r. Njihove su mentorice učiteljice Sanja Jelačić i Vesnica Kantoci.

Čestitamo svim natjecateljima! Bili su vrsni čitači otkrivajući nam snagu, silinu i ljepotu literarne riječi.

Žana i Jana, sretno na županijskom natjecanju!

Vesnica Kantoci

Na svjetskom kickboxing prvenstvu WAKO CADETS & JUNIORS WORLD CHAMPIONSCHIPS 2018 održanom od 15. do 26.rujna 2018. za mlađe dobne skupine u svim disciplinama nastupilo je 2319 sportaš iz 65 država. Jedna od članica Hrvatske reprezentacije, Antonela Cesarec učenica Osnovne škole Oroslavje, nastupila je u disciplini point fighting među mlađim kadetkinjama do 47 kg.

U njezinoj kategoriji bilo je prijavljeno 13 sudionica iz 10 država, a pobjedom nad britankom Evans Charlote, njemicom Hoffmann Anastasia Leonie i amerikankom De La O Alexom, Antonela je osigurala ulazak u finale gdje je nažalost izgubila od bolje protivnice iz Njemačke Kiray Sile.

Osvojeno srebro na svjetskom prvenstvu kruna je njezinog dogogodišnjeg predanog rada i dokaz da spada u sam vrh svjetskog kickboxinga, a kako ona ima tek 11 godina pred njom je uz odricanje i predani rad perspektivna sportska budučnost.

Čestitamo ti draga naša Antonela!

Roko Knezić ostvario izuzetan rezultat (drugo mjesto) na Ljetnoj bowling ligi

Tijekom ljeta u zagrebačkom Bowling clubu održavala se Ljetna liga u bowlingu koja se je sastojala od 10 kola i završnog turnira Masters u kojeg se plasiralo najboljih 8 natjecatelja iz ranije održanih kola. U Masters je sa šeste pozicije ušao i 13-godišnji Roko Knezić iz Oroslavja koji nastupa za BK Nomad Zagreb. U prvom kolu Mastersa Roko je pobijedio favoriziranog Maria Staneca iz BK Nomada, a u polufinalu Veroniku Martu Košutić, također iz BK Nomada. U finalu ga je dočekao Mirko Slavica Klarić iz BK Zapad. Iako je Roko u finalu izgubio sa 2:0 i time osvojio drugo mjesto, ostvario je još jedan izuzetan rezultat. Naime, Roko se još uvijek nalazi u kategoriji juniora i bio je daleko najmlađi natjecatelj Ljetne lige. Ovo je rezultat Rokovog neizmjernog truda i upornosti (a uzimajući u obzir njegove godine i godine ostalih natjecatelja, i hrabrosti), redovnih treninga tijekom ljeta te savjeta švedskog trenera Roberta Blooma koji dolazi nekoliko puta godišnje podučavati naše igrače.