preskoči na sadržaj

Osnovna škola Oroslavje

Login
Tražilica
Kalendar
« Rujan 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 

Prvi zadatak "Velikih knjižničara" bio je istražiti našu školsku knjižnicu.

Istraživački rad smo nazvali "Naša mala knjižnica".

O našoj školskoj knjižnici otkrili smo mnoge tajne, a u ovom radu iznijet ćemo one najvažnije.

O povijesti naše knjižnice saznali smo vrlo malo. Poznati su podaci o tome da knjižnica postoji od 1862. godine.

U sadašnjem je prostoru od izgradnje škole od 1970. godine. Prostor knjižnice obuhvaća samo 45m² i nalazi se u prizemlju škole. Broj čitaoničkih mjesta u knjižnici je 15. U knjižnici postoji dva računala s pristupom internetu.

E-mail knjižnice glasi:knjiznica@os-oroslavje.skole.hr i valentina.mokrovcak@skole.hr.

Knjižnicom se koriste učenici i djelatnici škole, a povremeno i učenici srednje škole.

U našoj školskoj knjižnici radi Valentina Mokrovčak, diplomirana učiteljica razredne nastave i diplomirana bibliotekarka.

Školska knjižnica je mjesto u kojem se pohranjuje, čuva, stručno obrađuje i daje na korištenje knjižna i neknjižna građa. Školska knjižnica je sastavni dio odgojno-obrazovnog procesa.

Naša školska knjižnica je pravi izvor informacija i znanja za nas učenike i učitelje. Ona je mjesto okupljanja i provođenja slobodnog vremena.

U knjižnici se poštuju prava korisnika, ali se korisnike podsjeća i na njihove obveze.

Djelatnost školskog knjižničara obuhvaća:

1. neposrednu odgojno-obrazovnu djelatnost,

2. stručnu-knjižničnu djelatnost,

3. kulturu i javnu djelatnost.

Na početku školske godine školska knjižničarka izradi godišnji plan i program rada knjižničara. U njemu piše koje sve poslove obavlja knjižničarka i školska knjižnica i kada. Nismo znali da se u knjižnici radi tako puno različitih stvari.

1. Poslovi vezani uz odgoj i obrazovanje

Knjižničarka upoznaje učenike s knjigama i knjižnicom i pomaže im pri izboru knjižne građe, potiče i razvija navike čitanja i dolaženja u knjižnicu kroz pričanje priča i provođenje kvizova o pročitanim knjigama. U školskoj knjižnici se provodi program "Informacijska pismenost i poticanje čitanja" za sve učenike. Tako se učenici uče samostalno orijentirati u knjižnici, upoznaju se sa poslovanjem i organizacijom školske knjižnice, prepoznaju referentnu građu i načine njezine uporabe, pronalaze knjige na polici uz pomoć signature, pretražuju pomoću UDK-e, upoznaju se sa e-katalogom školske knjižnice gdje mogu provjeriti broj dostupnih primjeraka i naslova i drugi online izvorima.

Naša knjižnica se često pretvara u zemlju bajki. U njoj stanuju: žabica kraljica, kraljević, pastir, strašan zmaj sa sedam glava, Bremenski gradski svirači, zlatna guska, mala vila, Nahod ptica...

U knjižnici se održavaju i radionice. Učenici vole radionicu "Foto safari". Promatrajući različite fotografije upoznaju svjetske građevine, prirodne ljepote, povijesne znamenitosti, narode svijeta, i naravno, knjižnu građu knjižnice. Posebno su zainteresirani za origami - japansku umjetnost savijanja papira i izradu straničnika. Za Valentinovo poklanjamo učiteljima i gostima naše škole origami srca, a prvašićima lijepo oslikane straničnike.

"Mali i Veliki knjižničari" u školskoj knjižnici organiziraju i Sajam rabljenih knjiga "Knjiga u ruci" i matineju knjiga "Knjige na jelovniku", oslikavaju svilu, sudjeluju u online kvizovima, foto natječajima i maratonu čitanja, pripremaju izložbe knjiga, i virtualno, preporučuju što čitati, brinu da knjižnica bude uvijek uredna i zanimljiva, uređuju tematski pano, "Mali knjižničari" su osmislili online (wordwall) kviz: "Koliko poznaješ svoju školsku knjižnicu?".

Za učenike koji imaju teškoće u čitanju ili jednostavno ne vole čitati u knjižnici se organiziraju satovi poticanja čitanja. Knjižničarka odabire priče i bajke te ih prilagođava, kako bi ih učenici lakše pročitali, i tako zavoljeli čitanje.

U našoj knjižnici provode se projekti: "Čitamo mi, u obitelji svi", "Čitajmo zajedno - čitajmo naglas zaboravljene knjige", "Čitanjem do zvijezda", "Naša mala knjižnica", "Na krilima bajke", "Bingo-knjiga, Bingo-pjesma".

Školska knjižnica je uključena u rad Hrabrih kreativaca. Kreativci su izdali Blagdansku kuharicu, Zbornik radova, Vodič kroz naše Oroslavje, oslikavali su svilu, proučavali šišmiše i mozak, šifrirali i dešifrirali, učili glagoljicu i pripovijedati bajke, čitali knjige u Međunarodnoj dječjoj digitalnoj knjižnici, osmislili kahoot kviz "Od padobrana do…" i logičko-sportsko-kreativne igre, učili crtati strip.

Školska knjižnica surađuje s učiteljima, ravnateljicom, pedagoginjom i defektologinjom pri nabavi svih vrsta knjižne građe i u pripremi nastavnih tema i projekata, izrade popisa lektire, a na roditeljskim sastancima drži predavanje "Čitanje je važno!".

2. Stručna knjižnična djelatnost.

Nabavljene knjige i AVE građu potrebno je stručno obraditi i zaštiti. Građa se upisuje u knjigu inventara, a kada se knjiga ošteti ili izgubi potrebno ju je otpisati. U kolovozu 2019. godine izvršena je Revizija i otpis knjižničnog fonda.

Knjižničarka redovito obavještava korisnike koje su nove knjige kupljene i nabavljene.

Posudba knjiga korisnicima (učenicima, učiteljima i ostalim djelatnicima) se vrši računalno putem Programa za vođenje školske knjižnice - Metelwin , kao i kompletno vođenje i poslovanje knjižnice.

Pitate se koliko ima knjiga u knjižnici?

Učenički fond broji 3 845 knjiga, učiteljski 981, audio-vizualno-elektroničke građe ima 214, a raritetne građe 58; ukupno 5 098. Knjižnica nabavlja 10 naslova stručnih, pedagoških i znanstveno-popularnih , jedne novine i 4 naslova za djecu i mladež.

3. Kulturna i javna djelatnost

Naša školska knjižnica sudjeluje u obilježavanju obljetnica značajnih osoba (rođendani pisaca) i događanja (Međunarodni dan životinja, Dan učitelja, Dječji tjedan, Mjesec knjige, Međunarodni dan školskih knjižnica, Međunarodni dan tolerancije, Međunarodni dan sigurnijeg interneta, Dan ružičastih majica, Valentinovo, Međunarodni dan materinjeg jezika, Svjetski dan pripovijedanja, Međunarodni dan dječje knjige, Dan darovitih, Dan škole, Dan hrvatske knjige, Svjetski dan knjige i autorskih prava, Dan hrvatskog kazališta, Svjetski dan pjesništva).

Redoviti gosti naše knjižnice su književnici i glumci. Upoznali smo Sanju Polak, Hrvoja Kovačevića, Miru Gavrana, Zvonka Todorovskog, Božidara Prosenjaka, Titu Bilopavlovića, Jozu Vrkića, Melitu Rundek, Nadu Mihoković Kumrić, Jadranka Bitenca, Nadu Mihaljević, Mladena Kušeca, Silviju Šesto, Željku Horvat-Vukelja, Mirjanu Gauru, Jadranku Čunčić-Bandov, Tatjanu Hikec, Vladimira Šuka, Maju Brajko-Livaković, Bojanu Meandžiju, Jasminku Tihi-Stepanić, Anitu Klemar, te glumce Maru Borić, Ronalda Žlabura i Matiju Šakoronja.

Knjižničarka se brine da učenici naše škole redovito posjećuju kazališta, kina, KIKI festival, muzeje, sajam knjiga Interliber i knjižnice u Zagrebu, a volimo i ugostiti kazališta i mađioničare.

U našu školsku knjižnicu vole dolaziti i djeca dječjeg vrtića Cvrkutić. Što rade? Slušaju i pričaju priče, crtaju, gledaju crtiće, posuđuju slikovnice i igraju se.

Naši učenici često posjećuju i Gradsku knjižnicu Oroslavje.

I jedna zanimljivost za kraj. Znate li koja se knjiga najviše lista i čita u našoj školskoj knjižnici? "Naša mala knjižnica, naša mala knjižica"! To je zapravo jedna mapa u koju su "pospremljeni" najzanimljiviji trenuci i fotografije iz života naše knjižnice. Želite li saznati što se sve radi i događa u našoj školskoj knjižnici, samo zavirite u nju! Nalazi se na stolu, pokraj računala.

• I redovito čitajte rubriku "Knjiga u ruci" na našoj web stranici i saznat ćete sve o događanjima u knjižnici, i sve o knjižnici.

Uglavnom, puno smo truda uložili u naše istraživanje, puno smo saznali, a što je najvažnije učili smo kroz igru i s osmijehom na licu.

„Veliki knjižničari“

P.S. Ovaj izvorni tekst prvih „Velikih knjižničara“ dopunjuje se svake godine novim informacijama i podacima.

preskoči na navigaciju