Slika škole
ŠkOlSkA KnJiŽnIcA
 • Tijekom školske godine 2018./2019. školska knjižnica radi:

  PONEDJELJAK, SRIJEDA, PETAK: od 9.00 do 15.00 sati.

  UTORAK I ČETVRTAK: od 12.00 do 18.00 sati.

  Svaki prvi utorak u mjesecu školska knjižnica ne radi zbog službene odsutnosti školske knjižničarke
  (stručni sastanak u Zagrebu : Informativni utorak).

  O promjeni radnog vremena zbog stručnog sastanka, posjeta knjižničarke Područnoj školi ili održavanja nastave u nekom razrednom odjeljenju, bit ćete na vrijeme obaviješteni putem oglasne ploče na PANOU ispred školske knjižnice.

 • Prvi zadatak „Velikih knjižničara“ bio je istražiti našu školsku knjižnicu.

  Istraživački rad smo nazvali „Naša mala knjižnica“.

  O našoj školskoj knjižnici otkrili smo mnoge tajne, a u ovom radu iznijet ćemo one najvažnije.

  O povijesti naše knjižnice saznali smo vrlo malo. Poznati su podaci o tome da knjižnica postoji od 1862. godine.

  U sadašnjem je prostoru od izgradnje škole od 1970. godine. Prostor knjižnice obuhvaća samo 45m² i nalazi se u prizemlju škole. Broj čitaoničkih mjesta u knjižnici je 14. U knjižnici postoji dva računala s pristupom internetu.

  E-mail knjižnice glasi:knjiznica@os-oroslavje.skole.hr.

  Knjižnicom se koriste učenici i djelatnici škole, a povremeno i učenici srednje škole.

  U našoj školskoj knjižnici radi Valentina Mokrovčak, diplomirana učiteljica razredne nastave i diplomirana bibliotekarka.

  Školska knjižnica je mjesto u kojem se pohranjuje, čuva, stručno obrađuje i daje na korištenje knjižna i neknjižna građa. Školska knjižnica je sastavni dio odgojno-obrazovnog procesa.

  Naša školska knjižnica je pravi izvor informacija i znanja za nas učenike i učitelje. Ona je mjesto okupljanja i provođenja slobodnog vremena.

  U knjižnici se poštuju prava korisnika, ali se korisnike podsjeća i na njihove obveze.

  Djelatnost školskog knjižničara obuhvaća:

  1. neposrednu odgojno-obrazovnu djelatnost,

  2. stručnu-knjižničnu djelatnost,

  3. kulturu i javnu djelatnost.

  Na početku školske godine školska knjižničarka izradi godišnji plan i program rada knjižničara. U njemu piše koje sve poslove obavlja knjižničarka i školska knjižnica i kada. Nismo znali da se u knjižnici radi tako puno različitih stvari.

  1. Poslovi vezani uz odgoj i obrazovanje

  Knjižničarka upoznaje učenike s knjigama i knjižnicom i pomaže im pri izboru knjižne građe, potiče i razvija navike čitanja i dolaženja u knjižnicu kroz pričanje priča i provođenje kvizova o pročitanim knjigama. U školskoj knjižnici se provodi program "Informacijska pismenost i poticanje čitanja" za sve učenike. Tako se učenici uče samostalno orijentirati u knjižnici, upoznaju se sa poslovanjem i organizacijom školske knjižnice, prepoznaju referentnu građu i načine njezine uporabe, pronalaze knjige na polici uz pomoć signature, pretražuju pomoću UDK-e i još mnogo toga.

  Naša knjižnica se često pretvara u zemlju bajki. U njoj stanuju: žabica kraljica, kraljević, pastir, strašan zmaj sa sedam glava, Bremenski gradski svirači, zlatna guska, mala vila, Nahod ptica...

  U knjižnici se održavaju i radionice. Učenici vole radionicu "Foto safari". Promatrajući različite fotografije upoznaju svjetske građevine, prirodne ljepote, povijesne znamenitosti, narode svijeta, i naravno, knjižnu građu knjižnice. Posebno su zainteresirani za origami - japansku umjetnost savijanja papira i izradu straničnika. Za Valentinovo poklanjamo učiteljima i gostima naše škole origami srca, a prvašićima lijepo oslikane straničnike.

  "Mali i Veliki knjižničari" u školskoj knjižnici organiziraju i Sajam rabljenih knjiga "Knjiga u ruci" i matineju knjiga "Knjige na jelovniku".

  Za učenike koji imaju teškoće u čitanju ili jednostavno ne vole čitati u knjižnici se organiziraju satovi poticanja čitanja. Knjižničarka odabire priče i bajke te ih prilagođava, kako bi ih učenici lakše pročitali, i tako zavoljeli čitanje.

  U našoj knjižnici provode se projekti o čitanju "Čitamo mi, u obitelji svi", "Čitajmo zajedno - čitajmo naglas zaboravljene knjige", "Čitanjem do zvijezda".

  Školska knjižnica je uključena u rad Hrabrih kreativaca. Kreativci su izdali Blagdansku kuharicu, Zbornik radova, Vodič kroz naše Oroslavje, oslikavali su svilu, proučavali šišmiše i mozak, šifrirali i dešifrirali, učili glagoljicu i pripovijedati bajke, čitali knjige u Međunarodnoj dječjoj digitalnoj knjižnici.

  Školska knjižnica surađuje s učiteljima, ravnateljicom, pedagoginjom i defektologinjom pri nabavi svih vrsta knjižne građe i u pripremi nastavnih tema i projekata.

  2. Stručna knjižnična djelatnost.

  Nabavljene knjige i AVE građu potrebno je stručno obraditi i zaštiti. Građa se upisuje u knjigu inventara, a kada se knjiga ošteti ili izgubi potrebno ju je otpisati. U kolovozu 2015. godine izvršena je Revizija i otpis knjižničnog fonda.

  Knjižničarka redovito obavještava korisnike koje su nove knjige kupljene i nabavljene.

  Posudba knjiga korisnicima (učenicima, učiteljima i ostalim djelatnicima) se vrši računalno putem Programa za vođenje školske knjižnice - Metelwin , kao i kompletno vođenje i poslovanje knjižnice.

  Pitate se koliko ima knjiga u knjižnici?

  Učenički fond broji 3637 knjiga, učiteljski 955, audio-vizualno-elektroničke građe ima 207, a raritetne građe 58; ukupno 4 857. Knjižnica nabavlja 10 naslova stručnih, pedagoških i znanstveno-popularnih , jedne novine i 5 naslova za djecu i mladež.

  3. Kulturna i javna djelatnost

  Naša školska knjižnica sudjeluje u obilježavanju obljetnica značajnih osoba (rođendani pisaca) i događanja (Međunarodni dan životinja, Mjesec knjige, Međunarodni dan školskih knjižnica, Međunarodni dan tolerancije, Međunarodni dan sigurnijeg interneta, Dan ružičastih majica, Svjetski dan pripovijedanja, Dan hrvatske knjige, Dan djeteta, Dan hrvatskog kazališta, Svjetski dan pjesništva).

  Redoviti gosti naše knjižnice su književnici i glumci. Upoznali smo Sanju Polak, Hrvoja Kovačevića, Miru Gavrana, Zvonka Todorovskog, Božidara Prosenjaka, Titu Bilopavlovića, Jozu Vrkića, Melitu Rundek, Nadu Mihoković Kumrić, Jadranka Bitenca, Nadu Mihaljević, Mladena Kušeca, Silviju Šesto, Željku Horvat-Vukelja, Mirjanu Gauru, Jadranku Čunčić-Bandov, Tatjanu Hikec, te glumce Maru Borić i Ronalda Žlabura.

  Knjižničarka se brine da učenici naše škole redovito posjećuju kazališta, kina, muzeje, sajam knjiga Interliber i knjižnice u Zagrebu.

  U našu školsku knjižnicu vole dolaziti i djeca dječjeg vrtića Cvrkutić. Što rade? Slušaju i pričaju priče, crtaju, gledaju crtiće, posuđuju slikovnice i igraju se.

  Naši učenici često posjećuju i Gradsku knjižnicu Oroslavje.

  I jedna zanimljivost za kraj. Znate li koja se knjiga najviše lista i čita u našoj školskoj knjižnici? „Naša mala knjižnica, naša mala knjižica“! To je zapravo jedna mapa u koju su „pospremljeni“ najzanimljiviji trenuci i fotografije iz života naše knjižnice. Želite li saznati što se sve radi i događa u našoj školskoj knjižnici, samo zavirite u nju!

  Uglavnom, puno smo truda uložili u naše istraživanje, puno smo saznali, a što je najvažnije učili smo kroz igru i s osmijehom na licu.

  „Veliki knjižničari“

  P.S. Ovaj izvorni tekst prvih „Velikih knjižničara“ dopunjuje se svake godine novim informacijama i podacima.

 • Školske godine 2008./2009. oformljena je skupina „Veliki knjižničari“, a od školske godine 2010./2011. Velikima se pridružuju i Mali, učenici četvrtih razreda, i sada svi zajedno čine „Male i Velike knjižničare“.

  Mali i Veliki svakodnevno dolaze u knjižnicu pod odmorima i u svoje slobodno vrijeme.

  "Pitate se što rade knjižničari? Pa, evo vam odgovora. Mi, knjižničari, radimo poslove koje radi i knjižničarka. Posuđujemo knjige korisnicima, slažemo knjige na police, lijepimo džepiće i datumnike na novo kupljene knjige, uređujemo tematski pano knjižnice, sudjelujemo u pripremama oko književnog susreta i organiziramo sajam rabljenih knjiga u školskoj knjižnici.

  Redovito posjećujemo Interliber, a česti smo gosti i u Gradskoj knjižnici Oroslavje. Mislite da nam je dosadno? Nipošto. U knjižnici se uvijek smije i radi, piše i crta, i naravno čita. Pa tko onda ne bi htio postati knjižničar?"

  (Viktor Gredičak, 8.c)

  A TKO SU KNJIŽNIČARI OVE ŠKOLSKE GODINE?

  "MALI KNJIŽNIČARI":

  LANA, LUKA, PETRA, ELA, LOTTE, PATRIK, MORENA, MELANI, LUNA, LEON, HELENA, KARMELA, NIKA

  "VELIKI KNJIŽNIČARI":

  MARIJA, ENNI, EMA, ŽANA, GRACIJA, ADRIANA, SEVSEN, MAJA, PAULA, MARTA, ANJA, KATJA, IVA, LEA, ANJA K.

  Novinarski posao obavlja:

  DOROTEA ŠUK

  Zahvaljujući njima školska knjižnica postala je mjesto „živog susreta“ i „diše punim plućima“.

 • KADA I KAKO POSTATI ČLAN ŠKOLSKE KNJIŽNICE?

  Pri prvom posjetu školskoj knjižnici, đaci prvaci postaju članovi školske knjižnice.

  Upis u školsku knjižnicu je besplatan, a kod upisa učenik dobiva člansku iskaznicu s osobnim podacima.

  ŠTO ZNAČI POSUDITI, A ŠTO VRATITI KNJIIGU?

  Kad si izabrao/la knjigu, dođi do knjižničarke s knjigom. Knjižničarka će na datumnik na knjizi i u člansku iskaznicu učenika evidentirati datum posudbe.

  Vrati knjigu u roku od 14 dana, a ako nisi stigao/la u tom vremenu pročitati knjigu, produži ju kod knjižničarke.

  Ako nisi produžio/la knjigu, platit ćeš zakasninu. Po radnom danu (subote, nedjelje i praznici se ne računaju) zakasnina iznosi 50 lipa.

  Sakupljeni novac od učeničkih zakasnina utroši se na kupnju lektirnih naslova.

  Knjigu vrati neoštećenu kako bi i ostali korisnici mogli pročitati tu knjigu.

  Prisjeti se bontona u školskoj knjižnici.

  Tko s knjigom ode iz knjižnice, a nije se javio knjižničarki, knjigu nije posudio već ukrao!

  Odjednom se mogu posuditi najviše dvije knjige i jedan dječji časopis.

  Knjige se posuđuju tijekom cijele školske godine (zimski i proljetni odmor učenika), a za vrijeme ljetnog odmora knjige se ne posuđuju.

  OŠTETIO SAM KNJIGU! IZGUBILA SAM KNJIGU! ŠTO SADA?

  Oštećenu knjigu pokaži knjižničarki. Ako se knjiga može popraviti, knjižničarka će ju popraviti i oprostiti ti (samo prvi put). Ako je knjiga jako oštećena, kupit ćeš novu, ili donijeti neku svoju, dobro očuvanu, a oštećenu ćeš zadržati.

  Ako si knjigu izgubio, treba kupiti novu, o čemu ćeš se dogovoriti s knjižničarkom.

  KAKO ĆEŠ PRONAĆI KNJIGU KOJU ŽELIŠ?

  Kada uđeš u školsku knjižnicu, uočit ćeš određene oznake na policama. Pogledaj što one znače!

  M – KNJIŽEVNOST ZA NAJMLAĐE

  D – DJEČJA KNJIŽEVNOST

  O – KNJIŽEVNOST ZA MLADEŽ

  I – IGROKAZI

  N – NARODNA KNJIŽEVNOST

  REFERENTNA ZBIRKA : ENCIKLOPEDIJE, ATLASI , RJEČNICI, LEKSIKONI, PRIRUČNICI

  IMA LI KNJIGA KOJE SE NE IZNOSE IZ KNJIŽNICE?

  U knjižnici, na posebnom mjestu, u staklenom ormaru, nalaze se enciklopedije, atlasi, leksikoni, rječnici i različiti priručnici koji se zovu referentna zbirka. Takvih knjiga ima samo po jedan primjerak, jako su vrijedne i skupe. Ne čitaju se od stranice do stranice, već samo određeni dijelovi.

  Njima se može služiti samo u knjižnici i nema potrebe ih odnositi kući.

  ČASOPISI

  Knjižnica je pretplaćena na časopise:
  za djecu i mladež: Prvi izbor i Moj planet, Modra lasta i Smib, Olimp te

  na znanstveno-popularne, stručne i pedagoške časopise: Hrvatsko zagorje, Hrvatske šume, Meridijani, Kaj, Jezik, Tonovi, Strani jezici, Zrno, Unikat, Lađa i Školske novine.

  Ako ti je dosadno, imaš slobodan sat ili jednostavno želiš malo mira, dođi u školsku knjižnicu!

  Posudi i pročitaj neku knjigu ili časopis i saznaj nešto novo!

 • ŠTO JE TO BONTON?

  Bonton (Bon Ton što znači dobar ton) je knjiga ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati u gotovo svakoj situaciji. Bonton najstrože osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje. Postoje i specijalizirani bontoni čiji je sadržaj usmjeren na pojedinu situaciju, naprimjer Bonton u restoranu ili Bonton u kazalištu. Međutim, pravila ponašanja nisu u svim regijama svijeta ista, stoga nisu svi bontoni isti. Osobe koje ne poznaju bonton, ili ga se ne pridržavaju, nisu prihvaćeni u svim društvima, a uvijek se smatraju nepristojnima i loše odgojenima. U svakodnevnom životu bontonu i lijepom ponašanju se više ne pridaje velika važnost, a osobe vrlo visokoga društvenoga statusa ponekada ne znaju osnovna pravila bontona.

  Za one koji ne znaju, ili su zaboravili, bonton u školskoj knjižnici glasi:

  POŠTUJ KUĆNI RED KNJIŽNICE.

  POTRUDI SE BITI TIHO. NE PRIČAJ – SAMO ČITAJ U TIŠINI!

  SVAKA KNJIGA IMA SVOJE MJESTO! NAKON ŠTO SI PROLISTAO NEKU KNJIGU, VRATI JE NATRAG NA NJEZINO MJESTO.
  ZAPAMTI: UVIJEK NA ISTU POLICU I MJESTO!

  PAZI NA KNJIGU! NE ŠARAJ! NE PREVIJAJ LISTOVE! NE PRLJAJ! NE IZREZUJ SLIKE!

  PAZI NA ROK VRAĆANJA KNJIGE! VRATI KNJIGU ČIM SI JU PROČITAO!

  U KNJIŽNICU SE NE UNOSE SENDVIČI, VOĆE, SOKOVI, SLADOLEDI, MOBITELI…


  Dragi moji učenici!

  Pridržavajte se bontona u školskoj knjižnici, u školi, kod kuće, na ulici…

  Budite pristojni!