Slika škole

Uskrsni sajam 2016.

Radost Uskrsa

Uskrsni sajam Učeničke zadruge "Flora", treći po redu, održan je 17. ožujka ispred robne kuće te 19. ožujka u našoj školi u sklopu izložbe Oroslavskog veza - Vezom slikamo.

Na našem ste uskrsnom štandu mogli pronaći prelijepe ukrase koje su ovoga puta izradili članovi Likovne skupine s učiteljicom Blaženkom Babić, članovi Etno-eko skupina s učiteljicama Renatom Posavec i Melitom Peternel, članovi Tehničke skupine s profesorom Krešimirom Hamerom, a u sklopu projekta „Pinklec na rame pak put pod noge“ - priča o Josipu Mikulcu hrvatskom „globetrotteru“ nastala je zanimljiva interaktivna igra koju su osmislili članovi skupine Odgoj za demokratsko građanstvo s profesoricom Andrijanom Tomić. U prodaji se našlo i cvijeće naše Cvjećarsko-ekološke skupine koje su članovi zasadili s profesoricom Nadom Falatec te Oroslavski kuharski spomenar i grofovski ubrusi koji su postali dio stalnog asortimana Etno skupina učiteljica Dubravke Knezić i Vesne Grabušić.

Na priloženim fotografijama pogledajte dio našeg asortimana, a mnogi od izloženih proizvoda moći će se kupiti i u školi te tijekom naših narednih prodaja.

Hvala svima koji ste kupili naše proizvode, a također posebna zahvala učenicima 5. i 6. razreda koji su sudjelovali u prodaji (Izabeli Herceg, Luki Videku, Dori Knjaz, Lani Zrinski, Gloriji Mezdić, Antoniju Grdenu, Gabrijeli Knezić te Toniju Turniškom).

Sretan i blagoslovljen Uskrs žele vam članovi Učeničke zadruge „Flora“.

Nataša Čičko

Još je jedan Božićni sajam, treći po redu, iza nas. Na našoj smo web stranici već izvještavali o nekim našim aktivnostima koje su bile tijekom studenoga, a u prosincu smo ih nastavili predstavljajući široj javnosti proizvode nastale tijekom brojnih izvannastavnih aktivnosti u prvom polugodištu.

17. 12. naše ste proizvode mogli kupiti u gradu ispred robne kuće, 19. 12. uključili smo se u Božićni sajam u organizaciji TZ grada Oroslavja na Oro trgu, a 23. prosinca u našoj je školi održana božićno – novogodišnja priredba kada smo također predstavili svoj asortiman.

Uz već viđeni asortiman Tehničke skupine (voditelj: Krešimir Hamer), Likovnih skupina (voditeljice: Snježana Sitarić – Knezić, Blaženka Babić), Vjeronaučne skupine (voditeljica: Sanela Hren), u prosincu su svoje proizvode predstavili i članovi etno skupina (voditeljice: Renata Posavec, Melita Peternel).

Naravno, veliko hvala svim vrijednim prodavačima (Lani Zrinski, Valentini Čehko, Dori Knjaz, Patriku Kucelju, Toniju Turniškom, Luki Videku, Gabrijeli Knezić, Izabeli Herceg, Mateu Stipiću, Franu Kormanu te Tomislavu Kralju).

Hvala i našim kupcima koji su znali prepoznati ručne radove marljivih ruku.

Nataša Čičko

Božićni sajam Učeničke zadruge „Flora“

Adventski i Zagorski obrtničko-gospodarski sajam u Oroslavju

U petak, 27. studenoga naša je Učenička zadruga „Flora“ započela sa svojim aktivnostima vezanim uz božićne blagdane. Početak je to naših mnogobrojnih aktivnosti koje planiramo još provesti tijekom mjeseca prosinca. Unatoč iznimno hladnom i vjetrovitom danu, naši su učenici uspjeli predstaviti dio asortimana naših sekcija UZ „Flora“ te smo tako mještanima pokazali naše nove proizvode – adventske vjenčiće koje su radili članovi Likovne skupine uz pomoć roditelja i učiteljice Snježane Sitarić – Knezić, prigodne ukrase za božićnu jelku koje su izradili članovi Likovne skupine s učiteljicom Blaženkom Babić, prigodne čestitke koje su izradili članovi Vjeronaučne skupine sa svojom vjeroučiteljicom Sanelom Hren te prekrasni božićni ukrasi od drveta u kojima su svoju vještinu i umijeće pokazali članovi Tehničke skupine s profesorom Krešimirom Hamerom.

U subotu, 28. studenoga uključili smo se i u Zagorski obrtničko-gospodarski sajam koji je u našoj sportskoj dvorani organizirala Udruga mladih „Feniks“, Grad Oroslavje te LAG „Zeleni bregi“. Uz brojne izlagače i naša je Zadruga pokazala dio svog božićnog asortimana, ali smo pokazali i svoje proizvode koji su postali dio našeg stalnog asortimana, a vezani su uz naš prošlogodišnji projekt Oroslavski kuharski spomenar.

Bila je to dobra prilika da se predstavimo širem krugu posjetitelja, a naše su učenice dale i izjavu za medije. Hvala svim učenicima koji su sudjelovali u prodaji i promicanju naše Zadruge (Toniju Turniškom, Izabeli Herceg, Loreni Mezdić, Valentini Čehko, Patriku Kucelju, Steli Kralj – Smiljan, Lani Zrinski, Gabrijeli Knezić, Dori Knjaz, Jakovu Kucelju, Eugenu Bivalu i Mateu Stipiću).

Naše su sljedeće prodaje 17., 19. i 23 prosinca. Vidimo se!

Nataša Čičko

Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje 2015.

Slatka radost na našim hodnicima

Ove godine, treću godinu zaredom, u organizaciji Učeničke zadruge „Flora“ organizirali smo Dane kruha i Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

Ne treba ni spominjati da je to jedan od veselijih dana u školskoj godini jer se našom školom (i gradom), šire mirisi raznovrsnih kolača i krušnih proizvoda koje izrađuju vrijedne ruke mama i baka, a možda i ponekog tate.

Naši najmlađi, učenici razredne nastave, mogli su prvi odabrati nešto za sebe, a neki su čak došli sa svojim učiteljicama i omirisati te dobro pogledati što se to sve nudi.

Osim kolača i krušnih proizvoda u ponudi je bilo i cvijeće, Oroslavski kuharski spomenar (knjižica recepata s oroslavskog dvora), grofovski ubrusi i držači za ubruse – dakle sve ono što je potrebno za blagovanje i užitak pri lijepo uređenom i pripremljenom stolu.

Prodajna izložba zatim se preselila u grad gdje su i mještani mogli kupiti naše proizvode, a u poslijepodnevnim satima vratili smo se ponovno u školu gdje su i učenici predmetne nastave uživali u domaćim slasticama.

Veliko hvala svima koji su odvojili svoje vrijeme i pripremili ukusne kolače, kao i onima koji su ih kupili jer će sav prihod poslužiti Zadruzi za kupnju materijala potrebnih za daljnji rad.

Također, veliko hvala svim učenicama koje su prodavale i pomagale u pripremi i organizaciji toga dana (Eriki Halapir, Niki Barlović, Dorotei Kračun, Dori Knjaz, Pauli Kranjc, Gloriji Mezdić, Gabrieli Knezić, Valentini Čehko, Izabeli Herceg, Željki Jagečić, Tei Čičko, Sari Strugar te Loreni Mezdić).

Trebam li reći da je sve ponuđeno bilo i prodano, a zašto, uvjerite se na fotografijama koje slijede!

Nataša Čičko

Dodjela nagrada Grada Oroslavja 2015.

Učenička zadruga „Flora“ nagrađena plaketom Grada Oroslavja

Mnogo smo već pisali na web stranici škole o uspjehu naše mlade učeničke zadruge koji je proizašao kao produkt rada na projektu „Oroslavski kuharski spomenar“, a koji je na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Zagrebu nagrađen 3. nagradom.

Također, mnogi su mediji popratili taj veliki uspjeh, od Zagorskog lista, Radija Donja Stubica te prvog programa Hrvatskog radija koji je snimio čak dvije emisije s našim učenicima i mentoricama (Zagrlimo Europu i Put pod noge). Ako još niste, obje emisije možete poslušati klikom na naslov emisije u ovom članku.

Uspjeh mentorica (Dubravke Knezić i Andrijane Tomić) kao i njihovih vrijednih učenica (Viktorije Hren, Eme Vrbanović, Agate Gredičak i Ane Beg) prepoznao je i naš Grad te je Učenička zadruga „Flora“ nagrađena plaketom Grada Oroslavja za promicanje Oroslavja.

Iskrene čestitke vrijednim članicama Zadruge – mentoricama i učenicama uz želju da njihov sljedeći projekt osvoji barem – 1. mjesto!

Nataša Čičko

Već smo na našim stranicama škole pisali o uspjehu projekta Oroslavski kuharski spomenar koji je kao istraživački rad predstavljen na 27. smotri učeničkih zadruga u Zagrebu te koji je tom prilikom osvojio treće mjesto u državi, no posebno nam je drago da su zanimljivost i uspjeh našeg projekta prepoznali i neki mediji, kako lokalni, tako i oni dostupni široj javnosti. U Zagorskom listu (9. lipnja 2015.) objavljen je članak pod naslovom Na Lujevom je dvoru glavna delicija bila juha od kornjača (novinarka Jelena Sačer), a 24. lipnja u emisiji Zagrlimo Europu Hrvatskog radija 1 emitirana je emisija Oroslavski dvorci (urednice Irena Plejić - Premec, Majda Makovec – Joksimović). Naše su učenice Agata Gredičak, Ana Beg, Viktoria Hren i Ema Vrbanović dostojno predstavile školu, projekt te svoje mentorice – Dubravku Knezić te Andrijanu Tomić. Sami se možete uvjeriti ukoliko poslušate emisiju na sljedećem linku: http://radio.hrt.hr/aod/oroslavski-dvorci/117541/

Na programu Hrvatskog radija 1 možete još poslušati emisiju Put pod noge koja će biti emitirana 29. srpnja u 11'12'' u kojoj će također biti riječi o Oroslavju i našem projektu.

Čestitke svim sudionicama projekta.
Nataša Čičko

Državna smotra učeničkih zadruga 2015.

Čuda stvara mašta mladih zadrugara

Državna smotra učeničkih zadruga, 27. po redu, održana je 15. i 16. svibnja 2015. pod motom Čuda stvara mašta mladih zadrugara, a već treću godinu zaredom smotra se održava u zagrebačkom Boćarskom domu.

Naša Učenička zadruga „Flora“ prvi je puta sudjelovala na jednoj takvoj manifestaciji, a pravo sudjelovanja ostvarili smo kao najbolja mlada učenička zadruga Krapinsko - zagorske županije, ali i na temelju prijavljenog istraživačkog rada Oroslavski kuharski spomenar – regule i jestvine oroslavskog dvora 18. i 19. stoljeća.

Na smotri je ove godine sudjelovalo 55 učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske (ukupno ih ima oko 400) koje su pravo sudjelovanja ostvarile na temelju uspjeha na županijskoj smotri, a 5 učeničkih zadruga gostovalo je na smotri na poziv Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva (HUUZ-a). Uz smotru učeničkih zadruga održan je i Sajam tehničke kulture, a cjelokupna organizacija bila je na zavidnoj razini.

Našu su škole predstavljale učenice Ana Beg (7.b), Agata Gredičak (7.b), Ema Vrbanović (8.c), Viktoria Hren (8.c) te Hana Sviben (1.b) kao i njihove mentorice Dubravka Knezić, Andrijana Tomić te voditeljica zadruge Nataša Čičko.

Treba napomenuti da su učenice predmetne nastave ujedno sa svojim mentoricama autorice istraživačkog rada s temom Oroslavski kuharski spomenar, a temu su povjerenstvu predstavile Agata i Ana. Između 12 prijavljenih istraživačkih radova, naš je rad zauzeo visoko 3. mjesto sa samo 0,98 boda razlike u odnosu na prvoplasirani.

Naša prvašica Hana, vjerojatno najmlađa sudionica smotre, pokazala je kako se vezu grofovski ubrusi i pokupila simpatije brojnih posjetitelja smotre te hrabro izdržala dvodnevne zahtjeve smotre.

Također, sve su naše djevojke vrlo lijepo prezentirale posjetiteljima proizvode na izložbenom prostoru (grofovske ubruse, držače za ubruse, sredstvo za dezinfekciju te knjižicu Oroslavski kuharski spomenar koju smo predložili kao naš najproizvod) te su pohvaljene za zanimljivo izlaganje i lijepo izražavanje.

Uglavnom, naš je prvi nastup na Državnoj smotri bio veoma zapažen i uspješan. Čestitamo svim učenicima zadrugarima te njihovim voditeljima koji su zajedno doprinijeli ovom lijepom uspjehu.

Nataša Čičko

27. županijska smotra učeničkih zadruga KZŽ

Uspješan prvi nastup na županijskoj smotri učeničkih zadruga KZŽ

Iako naša učenička zadruga „Flora“ djeluje već drugu školsku godinu, ove smo školske godine prvi puta sudjelovali na 27. županijskoj smotri učeničkih zadruga koja je održana u OŠ Marija Bistrica. Sama smotra održana je na otvorenom na gradskom trgu ispred bazilike Majke Božje Bistričke, a tome je doprinijelo prelijepo proljetno vrijeme koje je svim izlagačima ove godine omogućilo da svoje proizvode pokažu i široj zajednici.

Na smotri je sudjelovalo 17 učeničkih zadruga s područja Krapinsko – zagorske županije, s time da su tri nove zadruge bile izvan konkurencije.

Komisiju su sačinjavala tri povjerenstva, a svako od njih bilo je sačinjeno od voditelja pojedinih učeničkih zadruga. Maksimalan broj bodova koje su sudionici smotre mogli osvojiti bio je 50. Ocjenjivale su se sljedeće sastavnice: pismeno izvješće, aktivnosti zadruge, ekološki principi, njegovanje baštine i tradicije, inovacije i poduzetništvo, estetski izgled izložbenog prostora, estetski izgled i uporabna vrijednost proizvoda, vještina izvođenja praktičnog rada te pismeni naputci o izvođenju praktičnog rada. Dakle, puno sastavnica koje je svaka zadruga pokušala ostvariti i osvojiti što veći broj bodova.

Proizvodi svake zadruge trebali su biti vezani uz jednu temu. Tema naše zadruge bila je „Oroslavski kuharski spomenar“ (Grofovski stol). Našu su učeničku zadrugu svojim proizvodima na odabranu temu predstavljale sljedeće sekcije: etno skupine (voditeljice: Dubravka Knezić, Vesna Grabušić, Melita Peternel, Renata Posavec) koje su izradile grofovske ubruse, likovna skupina (voditeljica: Blaženka Babić) izradila je žičane držače za ubruse, a tehnička skupina drvene držače za ubruse (voditelj: Krešimir Hamer).

Posebne zasluge za prekrasan izgled našeg štanda dugujemo učiteljici Dubravki Knezić koja je u pripremu materijala sa svojim učenicima uložila puno truda, angažmana i svog slobodnog vremena. Zajedno s učenicima 7. i 8. razreda pripremila je i istraživački rad OROSLAVSKI KUHARSKI SPOMENAR – regule i jestvine oroslavskog dvora 18. i 19. stoljeća. Iz svega toga proizašla je knjižica istoimenog naslova u nekoliko verzija (uskrsni spomenar, promotivni te vezeni). Svi se proizvodi nalaze i u našem Katalog proizvoda koji možete pogledati na web stranici škole.

Dio proizvodnog procesa prikazali smo izradom grofovskih ubrusa, a izradu je prikazala Hana Sviben, naša najmlađa zadrugarka, učenica 1.b razreda. Usmeno izvješće o radu zadruge izložila je Ana Beg, učenica 7.b razreda. Naravno, naše su učenice plijenile pažnju i prekrasnim haljinama posuđenim od Udruge mladih Feniks.

Nakon obimnog posla, povjerenstva su odabrala zadruge koje će predstavljati našu županiju 15. i 16. svibnja na državnoj smotri u Boćarskom domu u Zagrebu. Odabrana je Učenička zadruga Matije Gupca iz Gornje Stubice koja je osvojila najveći broj bodova, zatim Učenička zadruga „Srčeke“ iz Marije Bistrice kao domaćin te naša Učenička zadruga „Flora“ koja je po broju bodova bila trećeplasirana i najbolja mlada zadruga.

Nadamo se da će ovaj uspjeh biti odlična motivacija svim članovima zadruge u daljnjem radu.

Nataša Čičko

Uskrsni sajam 2015.

Ususret Uskrsu

Uskrsni sajam naše Učeničke zadruge„Flora“, drugi po redu, održan je 26. ožujka ispred robne kuće te 28. ožujka u našoj školi u sklopu izložbe Oroslavskog veza - Vezom slikamo.

Na našem ste uskrsnom štandu mogli pronaći prelijepe uskrsne aranžmane i ukrase koje su ovoga puta izradili članovi Likovne skupine i njihovi roditelji s učiteljicom Snježanom Sitarić – Knezić. U prodaji se našlo i cvijeće naše Cvjećarsko-ekološke skupine koje su članovi zasadili s profesoricom Nadom Falatec. Neke od naših proivoda pogledajte na priloženim fotografijama.

Hvala svima koji ste kupili naše proizvode, a također posebna zahvala učenicama 5. razreda koje su sudjelovale u prodaji (Eriki Halapir, Niki Barlović, Dori Knjaz, Katarini Kešćec, Emi Troha, Dorotei Kračun, Pauli Kranjc, Maji Ladišić te Heleni Jagečić).

Sretan i blagoslovljen Uskrs žele vam članovi Učeničke zadruge „Flora“.

Nataša Čičko

Dobrotvorna priredba

Tražio se kolač više

U sklopu dobrotvorne priredbe koja se održala u našoj školi na Dan darovitih, 20. ožujka, Učenička zadruga „Flora“ ponudila je svoj proizvodni asortiman u kojem se našlo cvijeće za koje se pobrinula naša Cvjećarsko-ekološka skupina s profesoricom Nadom Falatec, zatim mnoštvo lijepih prigodnih uskrsnih aranžmana i ukrasa za koje se pobrinula učiteljica Snježana Sitarić – Knezić sa svojim učenicima i roditeljima u okviru Likovne skupine, a posebnu pozornost plijenili su kolači koje su i ovoga puta pripremile vrijedne ruke naših mama i baka. Naime, na kraju se tražilo još kolača, ali oni najbrži pobrinuli su se za svoj paketić kolača još na samom početku priredbe. Hvala svim mamama i bakama!

U svakom slučaju, naše aktivnosti nastavljamo i ovog tjedna. Dođite na naš Uskrsni sajam na kojem možete i dalje kupovati prigodne ukrase za nadolazeći blagdan Uskrsa. O terminima održavanja sajma pročitajte na priloženom letku.

Očekujemo vas s radošću!

Nataša Čičko

Božićni sajam Učeničke zadruge „Flora“

Za svakoga ponešto

Nakon prodaje adventskih vjenčića i prigodnih čestitaka, Učenička je zadruga „Flora“ tijekom mjeseca prosinca nastavila s planiranim aktivnostima svog Božićnog sajma te su tako održana još tri termina prodaje – 13. prosinca uključili smo se u Božićni sajam u Oroslavju na kojem je bilo 50 – ak izlagača iz cijelog Zagorja, a na sajmu je naš štand predstavila Paula Kranjc iz 5.c.

18. prosinca nastavili smo sa svojom prodajom ispred robne kuće u Oroslavju, a posljednji termin prodaje bio je tijekom božićne priredbe 23. prosinca u našoj školi.

Ovoga puta u prodaji su se našle prelijepe origami poklon kutijice i zvjezdice za bor koje je na prigodnoj radionici izrađivala učiteljica Tatjana Pilarić kojoj se ovom prigodom posebno zahvaljujemo. U radionicu su se uključili učenici i neke od naših učiteljica.

Također, članovi etno – eko skupina sa svojim su učiteljicama Renatom Posavec i Melitom Peternel, uz pomoć roditelja, na božićnoj radionici izradili prekrasne ukrase za bor.

Članovi etno – eko skupina pod vodstvom učiteljica Vesne Grabušić i Dubravke Knezić izradili su prigodne vrećice ukrašene vezom.

Tehnička skupina pod vodstvom profesora Krešimira Hamera izradila je izrezbarene poklon kutijice koje su također uljepšale naš božićni štand kao i drvene ukrase koje su obojili članovi likovne skupine sa svojom učiteljicom Blaženkom Babić.

Posebna zahvala svim vrijednim prodavačima koji su hrabro podnijeli zimske temperature: Dori Knjaz, Dorotei Kračun, Pauli Kranjc, Emi Troha, Maji Ladišić, Heleni Jagečić, Patriku Kelemenu, Manuelu Frinčiću, Tinu Bakeku, Eriki Halapir, Niki Barlović, Karlu Bivalu, Katarini Kešćec, Mateu Stipiću, Sari Strugar i Tei Čičko.

Nataša Čičko

U sklopu našeg Božićnog sajma koji će se održavati i tijekom narednih tjedana, sve do odlaska na zimske praznike, realizirali smo prvi termin prodaje 26. studenoga 2014. ispred robne kuće.

Unatoč hladnom i vjetrovitom vremenu, ponuda našeg adventskoga asortimana zainteresirala je brojne građane te su naši adventski vjenčići i aranžmani rasprodani u roku od 4 sata koliko je prodaja trajala.

Ovoga puta u izradi prodajnih predmeta sudjelovali su prije svega članovi likovne skupine sa svojim učiteljicom Snježanom Sitarić-Knezić koji su na adventskoj radionici sa svojim roditeljima izradili mnogo prekrasnih vjenčića. Također, članovi tehničke skupine zajedno s profesorom Krešimirom Hamerom izradili su zanimljive adventske aranžmane, a u ponudi su se našle i prigodne čestitke koje su izradili članovi likovne skupine sa svojom učiteljicom Blaženkom Babić.

Posebno zahvala i našim vrijednim curama koje su hrabro podnijele hladnoću i pokazale pravo trgovačko umijeće – Pauli Kranjc, Dori Knjaz, Ani Ciglenečki, Viktoriji Hren, Emi Vrbanović te Sari Martinić.

Budući da su se mnogi građani interesirali o sljedećim terminima prodaje, sljedeću prodaju božićnog asortimana planiramo 13. prosinca u sklopu Božićnog sajma TZ grada Oroslavja. O svim terminima prodaje čitajte na priloženom letku.

Nataša Čičko

Dani kruha u OŠ Oroslavje 2014.

Kome smeta kiša još?

Iako nas je ova godina navikla na kišne i hladne dane, posljednjih nekoliko listopadnih toplih i sunčanih dana babljeg ljeta zavaralo nas je da se ljeto vratilo pa nismo ni slutili da će nam kiša uspjeti pokvariti obilježavanje Dana kruha na školskoj razini u organizaciji Učeničke zadruge „Flora“ – no samo zakratko.

Iako su u srijedu, 15. listopada, nebo parale munje i tutnjili gromovi, a kiša neumorno lijevala kao iz kabla, vrijedne ruke naših mama i baka nisu posustale u pripremanju domaćih slastica tako da su već od ranih jutarnjih sati u našu školu pristizali najmirisniji hljebovi, kruščići, slatki i slani kolači, ukrasne bundeve, lješnjaci, kesteni i drugi plodovi prirode.
Na neki način kiša je zapravo učinila našu školu toplijim mjestom gdje je vladao pravi domaći ugođaj, a vesela lica učenika razredne i predmetne nastave pokazala su da bi u školi moglo biti više takvih dana.

Iako je veći dio naše prodajne izložbe trebao biti u Gradu tijekom jutarnjih sati, kiša je nakratko prestala tek iza podneva i omogućila nam da na sat vremena pokažemo bogatstvo kuhinje naših baka i mama.

U školi je zato bilo jako zabavno tijekom cijelog dana, glave su stalno bile načičkane ispred izložbenog stola, zbrajale su se kune i degustirali kolači. Lukaviji su uspjeli i zavarati naše vrijedne prodavačice i oteti im koji kolačić, ali neka im bude u slast.

Kolače smo tako pojeli prvog dana, a slanci, peciva, pletenice i pogače dočekali su četvrtak i SUNČANO VRIJEME pa su krenuli na prodaju u Grad.

I na kraju, možemo reći da je naša prodajna izložba bila veoma uspješna. Hvala svim mamama, bakama, učenicima, učiteljicama, našim vrijednim prodavačicama te, naravno, našim kupcima!

Već jedva čekamo sljedeće Dane kruha, ali, nadamo se, s ipak malo više sunca!

Nataša Čičko