Slika škole
ŠKOLSKI ŽIVOT 2020. / 2021.

Završna svečanost učenika osmih razreda

U petak, 2.srpnja 2021., u Osnovnoj školi Oroslavje održana je završna svečanost učenika osmih razreda uz podjelu svjedodžbi te nagradnih knjiga učenicima koji su cjelokupno osnovnoškolsko obrazovanje završili s odličnim uspjehom.

Priredba je protekla u svečanom tonu, no ponekad je bilo teško nazočnim učenicima, učiteljima i roditeljima sakriti emocije; naposljetku, ipak ostavljaju iza sebe jedan velik i značajni dio svog života koji ih je u velikoj mjeri i obilježio. Razdoblje je to u kojemu su učenici stjecali svoja prva znanja i vještine, ali stjecali i prijatelje za cijeli život.

Uz kazivanje poezije, pjesmu te govor gospođe ravnateljice, Sanje Šakoronja, kao i dirljiv govor zahvale koji je pročitala učenica Antonija Duh, uslijedio je najsvečaniji trenutak priredbe-proglašenje učenika generacije. Učenica Katja Skušić iz 8.a proglašena je učenicom generacije, dok je učenici Lani Zebec iz 8.b dodijeljena posebna nagrada Učiteljskog vijeća Osnovne škole Oroslavje.

Iskrene čestitke Katji i Lani, kao i svim nagrađenim učenicima!

Na kraju su se razrednice Vesnica Kantoci i Ana Hamer obratile nazočnim učenicima, nakon čega je uslijedila podjela svjedodžbi. Učenicima je poručeno da "polete za svojim snovima, te da ih sreća i mudrost prate u životnim odabirima."

Razrednice su učenicima zaželjele puno uspjeha prilikom upisa u odgovarajuću srednju školu, te da se uvijek sa ljubavlju i ponosom sjećaju Osnovne škole Oroslavje.

Sretno svima!

Posebno prijateljstvo

Bio jednom jedan potres. Znamo za njega, osjetili smo ga svi. No ima onih kojima je potres nanio puno više štete, straha i promjena u svakodnevnom životu. Bila jednom jedna škola koja zbog potresa više nije mogla biti dom svojim đacima. Bili jednom đaci koji se zbog potresa moraju prilagoditi novim uvjetima dok se njihova škola ne obnovi.

Čuli za te đake učenici, roditelji i učiteljice 2.b i 3.a razreda naše škole pa odlučili im nekako pomoći. Udružili smo snage te velikodušnim donacijama naših roditelja, uspjeli kupiti lektirna djela i razne društvene igre našim malim prijateljima iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Gora.

7.7.2021. učiteljice Renata i Suzana te naša knjižničarka Valentina (koja je isto tako darovala neke lektirne naslove iz knjižnice) krenule su put Gore sa punim prtljažnikom knjiga. Prekrasno su nas dočekale i ugostile ravnateljica Valentina, učiteljice Gordana i Đurđica, teta kuharica i domar. Kažu kad nesreća spaja ljude...započinju posebna prijateljstva. Vjerujem da će naše prijateljstvo sa Gorom to u budućnosti potvrditi.

Hvala dragi roditelji što ste se uključili u ovu malu humanitarnu akciju i svojim primjerom pokazali djeci koliko je važno pomoći onome kome je zaista potrebno. Učiti druge da budu dobri i pomažu je zaista plemenito i hvalevrijedno.

Nadamo se da potresa više neće biti i nadamo se da će naši novi prijatelji uživati u bezbrižnom čitanju uzbudljivih priča.

učiteljica Renata i Suzana

"Melitino proljeće"

U srijedu, 16.6.2021. održana je završna svečanost Likovno-literarnog natječaja "Melitino proljeće" u Osnovnoj školi Oroslavje.

Povod samom Natječaju bila je nažalost prerana smrt naše drage prijateljice i kolegice Melite Peternel koja je krajem prošle godine izgubila bitku s teškom bolesti.

Melita Peternel bila je posebna, jedinstvena, autentična, neponovljiva prijateljica…kolegica…učiteljica. Svi koji su imali priliku poznavati Melitu mogu svjedočiti o njezinoj očaranosti životom i prirodnim ljepotama. Željeli smo to istinsko uživanje u ljepotama prirode i podsjetnik na vrijednosti koje život znače prenijeti i na nove generacije.

Poziv je bio upućen svim učenicima Krapinsko-zagorske županije od 1. do 8. razreda osnovne škole. Tema natječaja bila je "Proljetni osmijeh". Na Natječaj su pristigla 332 likovna rada i 84 literarna rada. Povjerenstva su, doista, imala zahtjevan posao, a zbog mnoštva izvrsnih radova, odlučila su povećati broj pohvaljenih radova.

Povjerenstvo za odabir literarnih radova bilo je u sastavu: Valentina Mokrovčak, školska knjižničarka kao predsjednica povjerenstva te Anita Šalec, defektologinja i Sandra Šamec, mag.bibl. kao članovi Povjerenstva.

Povjerenstvo za odabir likovnih radova također je imalo jako težak zadatak. Bili su u sastavu: Ana Kaić Lacković, učiteljica Likovne kulture kao predsjednica povjerenstva te Ivana Grbec, magistra slikarstva i Ivan Tuđa, profesor Likovne kulture, kao članovi povjerenstva.

Sama svečanost započela je pjesmom dobrodošlice "Dobro mi došel prijatelj" koju su izvele učiteljice Osnovne škole Oroslavje. Ravnateljica OŠ Oroslavje, gospođa Sanja Šakoronja i Melitini sinovi, Vedran i Filip uručili su nagrade svim nagrađenim i pohvaljenim učenicima i mentorima. Program su obogatili glazbenim delicijama učenici Luna Knezić i Leon Usmijani, a profesorica Elizabeta Jadan i klavirist Ivan Žufić izveli su Melitine najdraže pjesme. Kroz program su nas vodile Melitine učenice: Ema Tomić i Gracija Kačavenda.

Zahvaljujući pokroviteljima Natječaja Krapinsko zagorskoj županiji, Gradu Oroslavju, tvrtki AquafilCRO, OZO Konfekciji i gospođi Katarini Jagečić, gospodinu Milanu Lešteku, Hortikulturi Knezić, gospođi Ivanki Semenić i Izdavačkoj kući Školska knjiga tiskana je brošura i zahvalnice za svakog sudionika Natječaja. Izrađene su unikatne platnene vrećice sa otisnutim nagrađenim i pohvaljenim radovima te bedževi sa simbolom "Melitinog proljeća". Ugođaj je upotpunila i ljetna pozornica ukrašena cvijećem koje je Melita obožavala.

Život ide dalje. I lijepe uspomene blijede. Ovaj projekt će nam omogućiti da uspomene na našu Melitu i dalje žive. A vi i svi mi bit ćemo bogatiji za dječje likovno i literarno stvaralaštvo.

Želja nam je da ovaj Natječaj, u spomen na našu posebnu kolegicu Melitu Peternel, postane tradicionalan i zato vas već sad pozivamo da i idućih godina budete dio ove tople priče.

Autorice i koordinatorice Likovno - literarnog natječaja "Melitino proljeće": Renata Posavec i Suzana Sadaić

Virtualna izložba "Melitino proljeće"

Pozivamo vas u razgled virtualne izložbe nagrađenih i pohvaljenih radova pristiglih na Likovno-literarni natječaj "Melitino proljeće".

Ova šarmantna i vedra izložba nalazi se na poveznici:

https://www.emaze.com/@AOTQRZORO/melitino-proljee

Prepustite se čarima proljeća i osmijeha!

Dan škole, 2021.

Pilot projekt Biosigurnost i biozaštita

Naše škola ove godine sudjelovala je u Pilot - projektu Biosigurnost i biozaštita čiji je cilj upoznati učenike s važnošću stručnog, znanstvenog, globalnog i osobnog pristupa u sprječavanju zaraznih bolesti te razvijati odgovorno ponašanje prema svojem i tuđem zdravlju.

Nada Falatec, prof.

Travanj u 1.pro

Travanj u područnoj školi bio je vrlo zanimljiv i bogat.

Učenici 1.razreda istraživali su razne likovne tehnike i ušli u svijet poznatih umjetnika. Slikali su kao Frida Kahlo, Matisse, Van Gogh...

Obilježili su Dan planeta Zemlje, Dan plesa, a kada su vremenske prilike to dopuštale učilo se i vježbalo u prirodi.

Petra Svečnjak

Sigurno u prometu

Županijsko natjecanje "Sigurno u prometu" održalo se 28.4.2021. u Hrašćini. Ekipno su naši učenici osvojili treće mjesto, a pojedinačno su ostvarili slijedeće rezultate: Elizabeta Đunđek 5.a - 4.mjesto , Valeria Drempetić 5.c - 6.mjesto , Paulo Herceg 5.c - 9.mjesto i Marin Ljubić 5.b - 13.mjesto.

Čestitke na pistignutom rezultatu!

Svjetski dan pripovijedanja

Svjetski dan pripovijedanja obilježava se svake godine 20. ožujka. To je svjetska proslava umijeća usmenog pripovijedanja. Toga dana ljudi i djeca diljem svijeta pripovijedaju i slušaju priče. Svjetski dan pripovijedanja obilježili smo i mi.

Valentina Mokrovčak, školska knjižničarka

Supertalent Osnovne škole Oroslavje

– povodom obilježavanja Dana darovitih

U mjesecu ožujku, točnije 21. 3. obilježava se Dan darovitih. U našoj školi je već, mogli bismo reći, tradicija obilježavanje tog dana. No, trenutno radimo u posebnim okolnostima, što je organizaciju obilježavanja Dana darovitih učinilo posebno izazovnom. Kako obilježiti ovaj važan dan unatoč okolnostima, unatoč epidemiološkim mjerama, i nemogućnosti zajedničkih aktivnosti? Na inicijativu naših kreativnih i uvijek domišljatih učiteljica, odlučili smo ovu godinu povodom Dana darovitih organizirati virtualni Supertalent Osnovne škole Oroslavje. Polazili smo od činjenice da će u ovim itekako stresnim vremenima našim učenicima, ali i svima nama, dobro doći malo zabave i opuštanja. Zaista, bila je to prilika da naši učenici kroz zabavu pokažu neke svoje talente i vještine koje imaju. Na naš Supertalent prijavilo se čak 28 učenika, i nižih i viših razreda, koji su vrijedno, uz pomoć svojih roditelja, prijatelja, snimili kratke video uratke u kojima su predstavili sebe i svoj talent.

Anita Hledik & Suzana Sadaić

Svjetski dan pjesništva – 21.3.2021.

U GODINI ČITANJA mi, "Mali knjižničari", obilježili smo Svjetski dan pjesništva.

Knjižničarka je svakome dala karticu Bingo pjesma koja se sastojala od 16 polja. U svakom polju nalazila se jedna tema pjesme. Naš zadatak tijekom mjesec dana dana bio je pronaći, zapisati i pročitati po jednu pjesmu iz svake teme. Zadane teme su glasile: maštovita pjesma, ljubavna pjesma, pjesma o životinji, pjesma po izboru itd. Cilj nam je bio obuhvatiti sve teme i pronaći što više pjesama. Pjesme smo tražili u školskoj knjižnici i u vlastitim knjižnicama, čitankama, a neki u Gradskoj knjižnici. Najviše pjesama pronašla je Lota Belošević i za nagradu joj je školska knjižnica poklonila malu enciklopediju i knjigu po izboru. Ostali učenici dobili su male enciklopedije za uspješno odrađeni zadatak. Nakon pretraživanja, knjižničari su recitirali odabranu pjesmu sa Bingo kartice.

Svima se svidjelo ovo kreativno obilježavanje Svjetskog dana pjesništva.

"Mali knjižničari" vam poručuju:

"Čitanje pjesama je jako lijepo i zabavno!".

Lota Belošević, 4.c

Vrijedna donacija za učenike OŠ Oroslavje od obitelji Okanović

Obitelj Okanović nesebično je već u nekoliko puta donirala školi računala, personalizirane planere djelatnicima, potrepštine i higijenske proizvode za različite humanitarne akcije kao i novu odjeću, obuću i školski pribor potrebitim učenicima naše škole.

Posljednja donacija bila je 25. 3. 2021. Donirali su 506 gelova za dezinfekciju ruku učenicima OŠ Oroslavje. Gelovi DR Meyer od 100 ml proizvod su tvrtke Annyer Paris, vlasnika Ivana Šmrčeka, koji je prijatelj obitelji Okanović. Ova tvrtka sudjeluje isto tako u mnogim donacijama školama, vrtićima, bolnicama…

Donaciju je obitelj dogovorila s učiteljicom Snježanom Sitarić-Knezić, bivšom učiteljicom njihove kćeri.

Hvala obitelji Okanović i gospodinu Šmrčeku na ovoj donaciji!

Učiteljica Snježana Sitarić-Knezić

Uređenje okoliša škole

S prvim danima proljeća počelo je uređenje okoliša naše škole. Okoliš naše škole je velik, zasađen brojnim trajnicama, grmljem i drvećem. Neka stabla bila su bolesna i napadnuta štetočinama, pa su predstavljala opasnost za djecu i prolaznike. Uz pomoć djelatnika i opreme naše vatrogasne postrojbe Oroslavje i domara škole, uklonjena su stabla i visoke grane koje su predstavljale opasnost. Čekamo da mlade i zdrave grane opet pruže utočište ptičicama koje nam dolaze i za koje će biti postavljeno nekoliko novih kućica. Očekuje nas i generalno čišćenje naše školske bare, što planiramo za mjesec travanj, također uz pomoć naših vatrogasaca.

I ovim putem im zahvaljujemo na suradnji i pomoći.

eTwinning projekt "Boje ljubavi"

posvećen osobama s Down sindromom

U tjednu od 15. do 19. 3. u 4. c naše škole proveden je eTwinning projekt "Boje ljubavi" posvećen osobama s Down sindromom, koji se obilježava 21. 3., prvog dana proljeća.

U provedbu ovog projekta krenula sam s Udrugom invalida Bedekovčina, njihovom predsjednicom gđom. Dragicom Burek, voditeljicama i terapeutkinjama Matejom Tomorad i Ivanom Leskovar Vukić.

Uoči online radionice sa svojim učenicima krenula sam u istraživanje što je Down sindrom, što se događa u diobi kromosoma, koje su osobine osoba rođenih s Down sindromom, te smo upoznali i susreli se putem video poziva s dječakom Benjaminom koji ima Down sindromom, a živi s roditeljima u Austriji. Učenici su bili vrlo srdačni, ali i ushićeni ovim video pozivom. Na satu likovne kulture izradili smo naše plakate uz 21. 3. Dan osoba s Down sindromom, koji krase panoe u našoj učionici i pano u hodniku kraj naše učionice.

Učiteljica: Snježana Sitarić-Knezić

U ZNAK SJEĆANJA na učiteljicu Melita Peternel

Tek nekoliko mjeseci prošlo je otkako smo izgubili našu dragu djelatnicu, posebnu učiteljicu i divnu prijateljicu Melitu Peternel.

Iako je bila uporna i veliki borac izgubila je bitku s teškom bolešću u svojoj 58. godini života.

Svi smo je jako voljeli, a pogotovo bivše generacije učenika koji su imali sreću biti njeni đaci. Njih je hrabrila, odgajala i učila na njoj svojstven iskren, nježan, ali pravedan način.

Naša Melita od rođenja boravi i školuje se u našem Oroslavju.

Nakon završene srednje škole u Zaboku i stekavši zvanje suradnika u odgojno-obrazovnom procesu, nastavlja školovanje na Filozofskom fakultetu – odsjek u Zagrebu, studij Razredne nastave nakon čega se zapošljava kao učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi "Marko Čižmek" (danas Osnovna škola Oroslavje).

Velik dio svog vremena posvetila je humanitarnom radu za organizaciju Crvenog križa. Svoje humane i nježne vrednote prenijela je i na svoje prekrasne sinove: Vedrana, vrsnog sportaša i Filipa koji je nastavio njenim stopama i poučava djecu.

Značajan doprinos dala je obilježavanju identiteta škole svojim radom u okviru izvannastavnih aktivnosti: dramskoj, plesnoj, ekološkoj, etnografskoj i drugim skupinama. Posebno je njegovala ljubav prema zavičajnoj baštini i poticala djecu na ručni rad.

2014. godine primila je nagradu grada Oroslavja za organizaciju humanitarnog koncerta za školu u prirodi.

Bila je redoviti davalac krvi pa i u tom području njezina humanost dolazi do izražaja..

Svi u kolektivu OŠ Oroslavje ponosni su što je učiteljica Melita Peternel bila dio našeg tima, što smo imali sreću poznavati je i raditi s njom.

Ostavila je dubok i neizbrisiv trag u školskom životu i u našim srcima.


U njenu čast 21.3. pokrećemo Likovno-literarni natječaj nazvan po njenom najdražem godišnjem dobu: Melitino proljeće.


Nastavljamo tamo gdje je zastala njena priča baš onako kako bi to ona najviše voljela: kroz pjesmu i likovni izričaj. Pozivamo sve da se uključe u Natječaj i prikažu čari proljeća i emociju sreće koja će izmamiti osmijeh na naša lica.

I kako je ona uvijek govorila: Budi uporan i traži sreću u svakom danu.

Učiteljice Renata i Suzana

Obilježili smo Dan ružičastih majica

Mjesec veljača obiluje važnim danima koje u školi rado obilježavamo i podržavamo. Jedan od takvih dana zasigurno je i Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Stoga smo se i ove godine uključili u ovu akciju, "obojili" našu matičnu i područnu školu u ružičasto i tako poslali važnu poruku – STOP NASILJU U ŠKOLAMA!

Iako živimo i radimo u okolnostima koje nam onemogućavaju zajedničke aktivnosti na razini škole, to nas nije spriječilo da, iako odvojeni, svatko u svom "balončiću", postignemo jedno zajedništvo, zajedništvo u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Tijekom cijelog tjedna učenici su sa svojim razrednim učiteljicama, razrednicima, razrednicama, stručnim suradnicama kroz niz aktivnosti progovarali o ovoj važnoj temi, a produkt svih aktivnosti, u svim razrednim odjelima bio je isti – izrada razredne ružičaste majice koju krase lijepe misli, poruke, crteži koji promiču kulturu nenasilja.

Kako je to izgledalo u posljednjem tjednu mjeseca veljače, ružičastom tjednu, možete pogledati kroz fotografije.

Anita Hledik, pedagoginja

Pamtimo, dodajemo, ponavljamo, maštamo, raspravljamo i slavimo na Dramski igrama u 4. c, 4. 3. 2021.

Danas nam je bio vrlo maštovit, kreativan i poučan dan. Na Dramskim igrama imali smo vježbu "Zapamti+dodaj+ponovi" uz ometajući faktor dodavanja kocke s riječju koju mora umetnuti u rečenicu. Bilo je zabavno, ali i teško.

Učiteljica Snježana

22. 2. do 3. 3. 2021. Dan materinjeg jezika, 22. 2. u 4. c

Obilježili smo Dan materinjeg jezika na satima Hrvatskoga jezika, Likovne kulture, Glazbene kulture i na Prirodi i društvu. Učeći o prošlosti domovine, upoznali smo se i sa borbom za hrvatski jezik u 19. st

Učiteljica: Snježana Sitarić-Knezić

Veljača u PŠ Krušljevo Selo

U područnoj školi veljača je bila vrlo bogata i maštovita. Obilježili smo Valentinovo, Maškare, 100 Dan škole i još jedan važan dan, ali o njemu nećemo sada. Aktivnosti su bile raznolike i zanimljive. Bilo je plesa, igre i zabave, a pritom smo naučili i mnoge važne stvari.

Učiteljice Tanja Valjak i Petra Svečnjak

100-ti dan u školi u 4. c u školskoj godini 2020./2021.

Ove školske godine 100-ti dan u školi učenici 4. c obilježili su 19. 2. 2021.

Uključili smo se u eTwinning projekt učiteljice Sandre Vuk.

Cilj projekta: 100. dan u školi je međunarodni projekt koji se obilježava sredinom veljače kao 100. dan polaska učenika u školu.

Učenici obilježavaju nizom zanimljivih i poticajnih aktivnosti kojima se kroz igru i aktivnosti istraživanja broja 100, želi potaknuti ljubav prema školi, školovanju i zanimljivom projektnom danu koji provode.

Učiteljica: Snježana Sitarić-Knezić

100. dan nastave

3.a razred je također sudjelovao u eTwinning projektu 100. dan nastave pod motom „sto dana pametniji“. Zanimljive aktivnosti u znaku broja „100“ prožimale su se u svim nastavnim predmetima. Učenici su istraživali značajne osobe 20.stoljeća, pisali su zajedničku priču“Stoljetni zmaj“, riješili 100 zadataka koje su sami osmislili te nacrtali matematički dvorac sa 100 crta i geometrijskih likova. Na satu likovnog crtali su stare predmete iz naše zavičajne zbirke i izradili plakat za što su sve zahvalni. Uz ples, vježbanje i pjesmu završio je jedan malo drugačiji nastavni dan.

Učiteljica Renata

KARNEVALSKI DAN

Karnevalsko veselje zavladalo i u našoj školi

maskirao se svatko ko maškare voli!

Corona je imala peh

jer naši su joj đaci bar malo stali na rep!

Puno toga ona nama brani,

al mi smo joj maskama i radošću

rekli nek nas se više okani!!

Slike govore 1000 riječi

pa uživajte u njima

i našoj karnevalskoj sreći!

Učiteljica Suzana

Dan sigurnijeg interneta u 3.a

9.2. obilježili smo Dan sigurnijeg interneta. Učenici su prethodno obavili razgovor s roditeljima o sigurnom korištenju interneta. Na satu smo putovali s Neticom i upoznali njezine prijatelje koji su nam na slikovit način opisali što učiniti u situacijama kad igramo igrice, slušamo glazbu, uspostavljamo kontakte, čuvamo svoje osobne podatke, istražujemo nove podatke te pravila ponašanja na mreži. Na kraju sata odigrali smo edukativne igre: Istražuj oprezno, sigurno, ljubazno i hrabro.

Bilo je zanimljivo, poučno i zabavno.

Ukoliko netko želi biti "Internet genijalac" može odigrati igrice na sljedećim poveznicama.

https://beinternetawesome.withgoogle.com/hr_hr/interland/landing/kraljevstvo-dobrote

https://beinternetawesome.withgoogle.com/hr_hr/interland/landing/rijeka-java

https://beinternetawesome.withgoogle.com/hr_hr/interland/landing/pazljiva-planina

https://beinternetawesome.withgoogle.com/hr_hr/interland/landing/toranj-s-blagom

Učiteljica Renata

Valentinovo u 1. pro

Učenici 1.pro obilježili su na zanimljiv i poučan način Dan zaljubjenih -Valentinovo.

Čitali su priču o zaljubljenoj bilježnici, crtali, plesali i na kraju se lijepo počastili.

Svi su se dobro zabavili.

Učiteljica Petra

Učeničke razglednice

Učenice Iva Krpić, 3. pro i Ivana Borko, 1. pro osvojile su 1. mjestu u likovnom natječaju "Zaštićene biljke projekta "Program štrumfanja" Udruge Petrože i Krapinsko zagorske županije

Likovni radovi pretvoreni su u razglednice te tiskani u nekoliko primjeraka.

Bravo Iva i Ivana!

Učiteljica Tanja Valjak

Akcija skupljanja školskog pribora za Petrinju i Sisak

Svim učenicima, roditeljima, prijateljima, poznanicima, mojim profesorima i njihovim suprugama, obrtnicima i firmi Šatori Kontak, svima koji su sudjelovali veliko HVALA u moje osobno ime i u ime onih kojima je pribor namijenjen- 4. raz. OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje i 4. b OŠ Ivana Kukuljevića iz Siska!!!

Učiteljica Snježana Sitarić-Knezić

Poučne dramske igre u 4. c razredu

Dramske igre uspješan su edukativni alat da učenici nauče prepoznavati osobne potrebe i uvažavati potrebe drugih, da prepoznaju određene situacije i ponašanja, donose zaključke sociološko-etičke naravi, razvijaju komunikaciju i izražavaju emocije.

Učiteljica Snježana i učenici 4. c razreda obogatili su svoje nastavne satove pripremnim vježbama i dramskim igrama "Tuđe cipele" i "Košulja sretnog čovjeka". Svojim zadacima pristupili su hrabro i zrelo, a njihove izvedbe su originalne i poučne.

Što im je donijelo ovo iskustveno učenje i jesu li uživali u tome što su radili možete pročitati i pogledati u nastavku.

Vaša školska knjižničarka


Iz "tuđih cipela" sagledavali smo sebe i svoje dobre strane, shvatili smo da smo sretni onakvi kakvi jesmo. Ne trebaju nam tuđe cipele ni tuđi život!

Baš takvi, kakvi jesmo, najbolji smo, posebni, drugačiji, jedinstveni!

U "košulji sretnog čovjeka" shvatili smo da smo sretni i bogati. Zdravi smo, imamo obitelj, prijatelje, kućne ljubimce, domovinu, školu, hranu, drveće, cvijeće, crtamo, pišemo, glumimo.

Učiteljica Snježana

ZRNO DO ZRNA- POGAČA

Zrnca dobrote učenika i roditelja 4. c

Učenici 4. c i učiteljica Snježana uključili su se ove godine u eTwinning projekt "Na putu dobrote".

Obično je ovaj projekt bio proveden kroz mjesec studeni i prosinac, no ove godine autorica projekta, kolegica Sandra Vuk, najavila je provođenje projekta kroz cijelu nastavnu godinu.

Nismo ni slutili koliko će to biti potrebno, koliko će to biti neophodno, nakon svih ovih nemilih događanja, gdje nas pandemija prati već godinu dana, gdje su, nažalost, prirodne katastrofe postale naša svakodnevnica.

Od početka nastavne godine krenuli smo u akcije i prevodili aktivnosti u našem 4. c.

Učiteljica Snježana Sitarić-Knezić i učenici 4. c

RAZREDNA PRIREDBA 4. C- 17. 12. 2020.

U sadašnjem vremenu, vremenu bolesti, izolacije, otuđivanju ljudi, vremenu koje nam oduzima radost i veselje rukovanja, zagrljaja, druženja, posjećivanja, bezbrižne igre, dolazaka u školu na informacije, sastanke, radionice, dolazaka u školu kako bismo " pošpotali" učiteljicu, zacrvenjeli se zbog neke slabije ocjene i ponašanja našeg "vragolana" ili " vragolanke"...

Shvaćamo polako kako su to sve bili, ipak, lijepi trenuci u našim životima i kako bismo voljeli da se što prije vrate, jer i oni, lijepi i manje lijepi trenuci činili su naš život ispunjenim.

Čeznemo da se ta i takva vremena ponovo vrate. Uviđamo da bi smo imali priliku promijeniti se u odnosu prema samima sebi ili prema drugima.

Imali bismo priliku biti iskreniji, ljubazniji ili makar onakvi kakvi jesmo!

Imali bismo priliku onu izreku učiniti SAMO izrekom!!!

Moja, naša, djeca su upravo takva. Iskrena, spontana, vesela, ljubazna, vragolasta, zaigrana, ali suosjećajna i empatična i uvijek spremna pokazati svoje istinske osjećaje.

Na prijedlog da vas iznenadimo, razveselimo, učinimo sretnima i ponosnima, da vam smekšamo srce i dušu, da u vama pozovemo na površinu dijete koje se skriva u svima, vama/nama, naučili su igrokaze i recitacije za našu razrednu priredbu.

ONIMA KOJIMA JE NAJPOTREBNIJE…

Mjesec prosinac je najbolje vrijeme za dobra djela. To su zaključili i učenici 2.b i 3.a razreda zajedno sa svojim učiteljicama pa su se uključili u humanitarnu akciju za Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Projekt predvodi Lokalni volonterski centar "Orkas" kojeg predvodi Udruga mladih Feniks. Sakupili smo puno potrepština i darovali ih sa srcem onima kojima je to stvarno potrebno!

Učiteljice Renata i Suzana

Prosinac je vrijeme darivanja!

Već tradicionalno naš 3.a razred u vrijeme prosinca sudjeluje u projektu: Dani dobrote.

Odlučili smo dijeliti svoja mala zrnca dobrote. Naime, vođeni motom „Sreća je veća kad se dijeli!“, učenici su svaki dan učinili poneko dobro djelo.

Razmišljali su na koje sve načine mogu ugodno razveselite svog tajnog prijatelja u razredu. Istraživali smo stare zaboravljene igre. Uz pomoć roditelja napisali su recept za svoj omiljeni kolač. Organizirali smo kviz znanja, spretnosti i zabave. Jedni drugima su recitirali, glumili, pjevali. Snimili smo virtualnu božićnu priredbu i razveselili svoje najmilije roditelje, bake i djedove. Pisali smo poslovice o dobroti i osvijestili češće korištenje ljubaznih riječi.

Sudjelovali smo i u humanitarnoj akciji za Specijalnu bolnicu u Gornjoj Bistri i prikupili najvažnije namirnice tako i njima bar malo uljepšali ovaj Božić.

Planirali smo i božićno kino te šetnju gradom no zbog online nastave to nismo uspjeli realizirati. To ćemo ostaviti za neka bolja i normalnija vremena.

Važno je da smo unatoč svim nedaćama ovog vremena mi pronašli način i osjetili veselje i radost božićnog vremena.


Učenici o dobroti:

"Dobrota je za mene prijateljstvo, ljubav, obitelj i rodbina!", Daria

"Dobrota za mene je…osmijeh prijatelja, srce veliko kao kuća, zagrljaj bez razloga, topla riječ u najtežim trenucima, pomoć ljudima, …" Niko

Za dobrotu i lijepu riječ nikad nije kasno!

Učiteljica 3.a Renata Posavec

Autorski projekt "Igrom do znanja i zabave", eTwinning

Ove školske godine učenici 3.a sudjeluju u međunarodnom eTwinning projektu o igri.

To je moj autorski projekt koji je odobren na eTwinningu u sedmom mjesecu.

Zašto je projekt o igri? Učenici kroz igru uče s manje stresa, sa puno više pažnje i koncentracije, motiviraniji su, uče o socijalizaciji, prihvaćaju pobjedu i poraz…Igra se može koristiti samo u jednom dijelu sata za motivaciju, za ponavljanje i utvrđivanje nastavnih sadržaja ili za stjecanje novih vještina.

Tijek i aktivnosti projekta osmislila sam s učiteljicom iz Osijeka Ivanom Frančić , učiteljicom 3.a razreda. Cilj, ishodi i planirane aktivnosti nalaze se na Twinning spaceu projekta. Trenutno su u projekt uključene 192 škole iz Hrvatske i iz Europe . Za potrebe projekta organiziram i potrebne edukacije za korištenje eTwinning platforme, način realizacije projekta te korištenje nekih digitalnih platformi. Formirana je i internetska stranica i FB grupa na kojoj je više od 1600 članova. Učitelji dijeli ideje, postavljaju pitanja i objavljuju primjere realiziranih igara što je poticaj i drugim učiteljima.

Na Webučionici sam, zajedno sa kolegicom Ivanom F. , 18.12. održala predstavljanje projekta "Igrom do znanja i zabave" kao primjer dobre prakse i kreativnosti u nastavi.

Tijekom godine moji učenici su upoznali i nove prijatelje: 3.a razred iz OŠ Ivana Filipovića iz Osijeka. U virtualnim susretima smo izabrali svog tajnog prijatelja i poslali im veliki paket čestitki i prigodnih božićnih ukrasa. Izradili smo im i malu igru „Gumboniz“ koja će ih podsjećati na nas. Tijekom prosinca sudjelovali smo i u „Pokvarenom božićnom telefonu“. Slali smo skrivenu poruku učenicima koji su bili u našoj skupini. Prvo smo morali otpakirati skrivenu poruku na pačjem govoru i osmisliti način kako da je i mi zapakiramo i šaljemo dalje.

U okviru projekta "Igrom do znanja i zabave" jako puno smo istraživali, izradili smo logo, igrali se i stekli nove prijatelje. Aktivnosti su planirane po mjesecima tako da svaki mjesec nas očekuje novi zadatak i nova igra.

U projektu "Igrom do znanja i zabave" sudjeluju i učiteljice naše škole: Suzana Sadaić, Snježana Sitarić-Knezić. Morena Šuk i Viktorija Šakoronja Škrlec.

"Čovjek postaje najbliži sebi kada postigne onakvu ozbiljnost koju ima dijete dok se igra" Heraklit

Učiteljica Renata Posavec

Maštovita lektira

Poznati slikar, Pablo Picasso, jednom je rekao: Neki slikari sunce pretvaraju u žutu mrlju. Drugi žutu mrlju pretvaraju u sunce.

Mašta radi svašta. Učenici 3.b razreda pokazali su kako od dječjeg romana mogu uz pomoć mašte napraviti sočne pizze. Zavirite u Čudnovate zgode šegrta Hlapića na jedan sasvim drugačiji način jednim klikom na: Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Učiteljica Morena

Nastavni on-line tjedan učenika 4. c od 7. do 11. 12. 2020.

Svi smo se nadali da ćemo cijelo polugodište provesti na nastavi u školi. No, ta epidemija nas je baš razočarala. Cijeli razred morao je u samoizolaciju.

Nije nam nepoznat rad na daljinu, pa smo se snašli i ovaj puta. Naša razredna stranica pomogla nam je da sve lakše prebrodimo.

Sve vas pozdravljaju učenici 4. c i učiteljica Snježana!!!

Medni dan

Učenici 1.pro Krusljevo Selo obilježili su 7.12.2020. godine Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka.

Programom se provodi edukacija djece u prvim razredima osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu. Učenici su pogledali prigodnu prezentaciju i pročitali zanimljivu slikovnicu. Svaki je učenik na poklon dobio staklenku meda, edukativnu slikovnicu i letak.

Bilo je vrlo poučno i zabavno.

Učiteljica Petra Svečnjak

Vukovar mi priča
Da se nikad ne zaboravi

Učenici 4. c od 17. 11. do 23. 11. upoznali su Vukovar, kao grad heroj u Domovinskom ratu. Saznali smo gdje je Vukovar smješten i kako se u njemu živjelo prije rata.

Ove školske godine upoznajemo prošlost naše domovine, pa smo ovom prilikom upoznali i Domovinski rat i bitke u Vukovaru kroz dokumentarni film "5 minuta: Sjećanje na Vukovar", koji je bio primjeren učenicima te dobi. Čitali smo o Siniši Glavaševiću, o Blagi Zadru, a priču koju je napisala majka učenika naše škole, Vukovarka, koja je napustila Vukovar u kolni 18. 11. 1991. bila je učenicima posebno dirljiva.

Čitali smo i pjesme o Vukovaru "Uvijek mislim Vukovar" i "Vukovar 1991". Potaknuti svime, sami smo pisali akrostihove o Vukovaru. Posebno smo se željeli zahvaliti Vukovarcima, ali i braniteljima RH za slobodu koju su za nas izborili.

Na satu Likovne kulture slikali smo Vodotoranj, školskom kredom, ističući kontrast kromatsko-kromatsko.

Učiteljica: Snježana Sitarić-Knezić

Likovni radovi - 1.pro

Učenici prvog razreda Područne škole Krušljevo Selo uživaju u likovnim aktivnostima. Na satovima Likovne kulture istražuju razne likovne tehnike i djela poznatih likovnih umjetnika. Vrlo su uspješni u svom likovnom izričaju. Pogledajte i sami.

Učiteljica Petra

Svjetski dan ljubaznosti

Učenici 4. a razreda u petak, 13.11. 2020. obilježili su Svjetski dan ljubaznosti. Svaki učenik je za taj dan napisao ljubaznu poruku nekom svom prijatelju u razredu. Te poruke su ih obradovale, a ujedno su obradovale i one koji su ih pisali. Čitajući i razgovarajući o ljubaznosti osvijestili su važnost ljubaznog ophođenja prema svim ljudima. Ljubaznost je prihvaćanje različitosti, česta primjena malih čarobnih riječi (molim, hvala, izvoli, oprosti), pohvala, osmjeh,zagrljaj…Trudili smo se taj dan biti nasmijani i raspoloženi i tim raspoloženjem ispuniti cijeli razred. Zato je mnogo naših "smajlića" i poruka podrške ukrasilo razredni pano.

Naučili smo da se ljubaznost krije u malim znacima pažnje, da ljubaznost prema drugima djeluje i na našu sreću, i da je važno BITI LJUBAZAN PREMA LJUDIMA OKO SEBE. jer

"LIJEPA RIJEČ SVAKA VRATA OTVARA"

ili

"DOBRO SE DOBRIM VRAĆA"

učiteljica Vesna Grabušić

e-Twinning projekti u 4. c razredu

Učenici 4. c razreda i njihova učiteljica Snježana ove školske godine uključili su se u tri e-Twinning projekta: „Igrom do znanja i zabave“ (jedna od autorica ovog projekta je i naša učiteljica Renata), „Moj jezik, materinji“ i „Webučionica 2.0“.

Učiteljica Snježana

Kreativno skroz!

Učenici 3. b razreda imali su zadatak odabrati bilo koju knjigu za čitanje i napisati je na bilo koji način.

Svi su odabrali klasičan način u bilježnice, a što su uradili Zora i Tomislav pogledajte na fotografijama.

Učiteljica Morena

VRIJEME JE ZA SREĆU!

PROČITAJTE!

20.10. DAN JABUKA U 3.A

Veselilo nas je sudjelovanje u slatkom projektu o kraljici voća - jabuci.

Ove godine smo sudjelovali u brojnim aktivnostima i na taj način naglasili važnost jabuke.

Kako je jabuka dobila zvijezdu, analizom krasne priče o dobroj vili i jabuci i sami smo se uvjerili da i naše jabuke imaju svoju zvijezdu. Podijelili smo se u grupe. Zadaci su bili vrlo zanimljivi i raznoliki. Trebalo je promatrati jabuku i istražiti njenu boju, miris, veličinu, utvrditi pliva li ili jabuka u vodi tone.

Prema kockicama pričalicama trebalo je osmisliti igrokaz prema kockicama sa simbolima. Tema igrokaza je trebala imati vezu s jabukom. Na kraju smo imali ilustraciju i dramatizaciju.

Učenici su istražili zanimljivosti i poslovice o jabuci i izradili plakat. Ubrzo je nastao zanimljiv plakat koji su prezentirali razredu.

Posebno je bilo veselo tijekom izrade igre: Bojoniz s motivom jabuke. Učenici su prema uputama napravili potreban materijal za igru i veselo je odigrali.

Prema informacijama koji su doznali u tekstu trebali su otkriti o kojoj se vrsti jabuke rade i staviti svoj opis kraj te jabuke. Istražili smo jabuke: gala, jonagold, idered i zlatni delišes.

Nakon ispunjavanja evaluacijskog listića o zadovoljstvu sudjelovanja u različitim aktivnostima učenici su se slatko, a i zdravo zasladili jabukama.

Jedna jabuka na dan čuva naše zdravlje!

Učiteljica 3.a Renata Posavec

Dan kruha u 1.b razredu

Učenici 1. b razreda obilježili su Dan kruha. Svaki učenik je jeo svoj kruščić. Govorili smo o kruhu, čitali pjesmicu Pekar, pjevali i blagovali kruh. Bilo nam je zabavno, iako nismo mogli dijelit kruh zbog epidemioloških mjera.

Učiteljica Ankica

Razlistaj se!

U Mjesecu hrvatske knjige u našoj školskoj knjižnici proteklih godina bilo je zgužvano, glasno, radišno… s knjigama u ruci. A ove godine s maskama na licu… sa manje aktivnosti, ali ne i manjom željom za čitanje i istraživanje!

"Velike knjižničarke" razlistale su se u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja Razlistaj se! Ove godine Nacionalni kviz za poticanje čitanje posvećen je planetu Zemlji. Knjižničarke su ga rješavale u školskoj knjižnici, istražujući online izvore što je bilo zanimljivo i poučno. A sada čekamo rezultate!

Valentina Mokrovčak, školska knjižničarka

Obilježili smo Dan jabuka u Područnoj školi Krušljevo Selo!

Dan zahvalnosti za kruh i plodove zemlje

Kao i svake godine i ovog smo listopada u našoj školi obilježili Dane zahvalnosti za kruh i plodove zemlje. Vjeroučiteljica Sanela uz molitvu i blagoslov zahvalila je na svim donesenim darovima. Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, učenici su u svojim učionicama pripremili malu izložbu. Ovim putem želimo zahvaliti vrijednim roditeljima, bakama, djedovima, bez čijeg truda i ljubavi ne bismo mogli na ovakav svečan način upriličiti ovu svečanost u našoj školi.

Učiteljice Petra, Tanja i Viktorija

Dan kravata

U ponedjeljak 19.10.2020. učenici 4.a. razreda obilježili su Dan kravate. Učiteljica nas je prije tog dana obavijestila da u školu dođemo u kravatama.

Na satu hrvatskog jezika smo čitali tekst iz kojeg smo saznali kako je kravata dobila ime. Naučili smo da kravata potječe od Hrvata. Kravatu nose muškarci, ali i žene. Naučili smo da se kravata nosi u svečanim, ali i u nekim opuštenijim prigodama. Saznali smo o simbolici odabira boje kravate i načinima vezanja kravate. Bilo nas je lijepo vidjeti u različitim kravatama koje smo ponosno nosili.

Naša učiteljica nam je pokazala prezentaciju projekta „ Kravata-dar svijetu od Hrvata“ koji je provela sa bivšim učenicima. Iz tog projekta smo saznali mnoge zanimljivosti o kravati.

Na kraju smo zaključili da se kravata nosi blizu srca i da nas grli oko vrata poput dragog prijatelja.

Lea Gredičak, 4.a.

Zaigrani Dječji tjedan

Dječji tjedan je tradicionalna aktivnost posvećena djeci koja se održava svake godine u punom prvo tjednu u listopadu, ove godine od 5.do 11. listopada.

Cilj Dječjeg tjedna je ostvarivanje prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, a moto je jedna lijepa i prepoznatljiva izreka: "Ljubav djeci prije svega!". Naše učiteljice odabrale su prigodne igre i stvaralačke aktivnosti o kojima možete čitati jednim klikom na opširnije.

Svjetski dan životinja

U utorak 29.9.2020. na "Malim knjižničarima" pričali smo o životinjama, onim domaćima, divljima i kućnim ljubimcima. Saznali smo kome je koja životinja najdraža. Igrali smo igru pogađanja. Svatko je zamislio jednu životinju i o toj životinji smo prvo istražili u enciklopediji i na internetu. Svatko je ukratko opisao svoju zamišljenu životinju, njezin fizički izgled i osobine, a drugi su pogađali o kojoj životinji je riječ. Knjižničarka nam je predložila i sljedeću zabavnu i interaktivnu igru: rekla je jedno slovo, a mi smo govorili što više životinja na to slovo. A kao antilopa, l kao lav, leopard, m kao mačak, majmun…

Ovaj sat je baš brzo prošao! Bilo nam je odlično!

Lota Belošević, 4.c

Nacionalne Oznake kvalitete za provedene eTwinning projekte u 2.a od Agencije za mobilnost

Velik uspjeh učenika 2.a!

Nakon evaluacije i izvještaja o provedenim projektima dobili smo čak tri oznake Nacionalne kvalitete na eTwinning platformi učitelja. Trud i rad tijekom drugog razreda, u neobičnim uvjetima prošle školske godine, se svakako isplatio.


Oznaku kvalitete dobili smo za provedbu projekata:

U svijetu likovnih umjetnika 2

Razglednica mog mjesta

Where you from? Postcard from Europe.

(međunarodni projekt)


Tijekom provedbe projekata provela sam različite pedagoške metode sa svojim učenicima kako bi postigli postavljene ciljeve svakog projekta. Korištene su pedagoške inovacije. Projekti su integrirani u kurikulum i evidentirani u Twinspaceu projekata. Kroz radionice i planirane projektne aktivnosti, na zanimljiv i kreativan način smo prezentirali svoju školu i naše Oroslavje.

Bravo 2.a! Vjerujem da će nam ovo dragocjeno iskustvo biti vjetar u leđa za nove izazove u trećem razredu!

Učiteljica Renata Posavec

Virtualna izložba LIK

Škola domaćin Županijske izložbe-smotre učenika osnovnih i srednjih škola KZŽ iz područja likovnih umjetnosti i dizajna u školskoj godini 2019./2020. pripremila je virtualnu izložbu odabranih radova.