Slika škole
S KNJIGOM U RUCI 2020. / 2021.

Druženje za kraj!

"Mali i Veliki knjižničari" odradili su posljednji sat u školskoj knjižnici ove nastavne godine.

Knjige su dezinficirane i posložene na police, zaslužene zahvalnice za rad i sudjelovanje u projektu "Naša Mala knjižnica" su podijeljene. Mačka Macana poslali smo kući u Gunju, a naš mačak Macan se iz Gunje sretno vratio u knjižnicu. Dojmovi o radu, pohvale, kritike i želje su izrečene. Ostalo je vremena i za druženje!

Hvala svim učenicima na redovitom vraćanju, čuvanju i čitanju knjiga!

Za one koji još nisu vratili lektirne knjige školska knjižnica radi:

21., 23., 24., i 25. 6. od 10.00 do 13.00 sati.

Tijekom ljetnih praznika koristite usluge Gradske knjižnice Oroslavje.

Vesele i sunčane praznike želi vam vaša školska knjižničarka.

NAJZANIMLJIVIJI TRENUCI S MACANOM

Mali ilustratori

Naslovnice knjiga i časopisa djeci su uvijek privlačne zbog lijepih i originalnih ilustracija koje ih potiču na kreativnost i maštanje.

U ulozi ilustratora okušali su se učenici Područne škole Krušljevo Selo.

Učenicima 1. pro poticaj za likovno izražavanje bila je priča "Nemaš pojma grizlijane" koju im je pročitala školska knjižničarka, a učenicima 2./3. pro tekstovi i pjesmice koje su čitali naglas iz dječjih časopisa Prvi izbor i Smib.

Nakon čitanja i kratke analize mali ilustratori krenuli su u svijet boja, likova i mašte.

Njihove zanimljive i privlačne ilustracije naslovnica izmišljenih ljetnih časopisa i priča pogledajte u fotogaleriji.

Vaša školska knjižničarka

"Ljekovita moć knjige"

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja) organizirana je i Noć knjige širom lijepe naše. Ove godine bila je to deseta, jubilarna!

Dan i noć knjige obilježili smo i mi prigodnim aktivnostima, djelomično u knjižnicama, a najviše u učionicama, u skladu sa epidemiološkim mjerama, ističući ljekovitu moć knjige.

opširnije ...

Vaša školska knjižničarka

Dan sigurnijeg interneta

U radnom tjednu od 8. do 12.2. 2021. godine učenici i učitelji na satovima razrednih odjela i informatike obilježili su Dan sigurnijeg interneta s ciljem ukazivanja prednosti, ali i opasnosti koje nam je donijelo korištenje interneta. Učenici su rješavali su poučne kvizove, izrađivali prezentacije o sigurnosti na internetu, prepoznavali opasnosti korištenja interneta, predlagali kako se zaštititi i promišljali o svom ponašanju na internetu i društvenim mrežama.

S učiteljicom informatike učenici su izrađivali umne mape na temelju pogledanog video uratka o sigurnosti na internetu i igrali igru Interland.

"Velike knjižničarke" razgovarale su o tome što nam je sve donijela suvremena tehnologija, pogledale su film "Naš online život, o kojem roditelji trebaju znati" te komentirale zašto roditelji trebaju znati za naš online život.

Upravo ta dostupnost poučnih i korisnih materijala na mreži jedna je od prednosti koje nam pruža internet. Iskoristimo tu prednost u svakoj prilici kada je to potrebno, individualno, na satu, kod kuće…svaki dan, ne samo na

Dan sigurnijeg interneta!

Vaša školska knjižničarka

Međunarodni projekt: "Naša mala knjižnica"

U Godini čitanja učenici 3.a razreda i njihova učiteljica Renata i "Mali knjižničari", učenici 4.b i c razreda i školska knjižničarka uključili su se u Međunarodni projekt "Naša mala knjižnica".

Projekt "Naša mala knjižnica" usmjeren je na stalno povećanje i razvoj publike među djecom, kako bismo u budućnosti dobili publiku koja će biti spremna kritički čitati književna djela.

opširnije ...

Vaša školska knjižničarka

Sveti Nikola i Krampus!

Najveseliji mjesec u godini je stigao! Bit će drugačiji od prethodnih, ali blagdansku čaroliju sigurno ćemo osjetiti.

Veselo i opušteno raspoloženje donose nam Sveti Nikola i Krampus.

Svim učenicima šalju slatke poklončiće, koje je osigurala Udruga Petrože i škola, a što su još pripremili obavezno pogledajte klikom na:

Ovu prigodnu scensku igru izveli su članovi literarno-recitatorske grupe pod vodstvom učiteljice Vesnice Kantoci.

Vaša školska knjižničarka

Budite tolerantni!

U sklopu preventivnog programa "Zajedno protiv govora mržnje" koju putem digitalnih mreža provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i partnerima izrađen je videospot "Budi tolerantan" koji poziva na kulturu dijaloga, nenasilja i međusobnog uvažavanja.

Uvažavajte tuđe ideje, stavove i načine života. Prihvaćanje i razumijevanje različitosti temelj je kvalitetnije komunikacije i života cijele društvene zajednice, a baš u toj različitosti nalazi se bogatstvo života.

Budite tolerantni!

"Velike knjižničarke"

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje uključili su se i ostali učenici naše škole. Svojim likovnim i literarnim ostvarajima podsjetili su da se

Vukovar i Škabrnja ne smiju nikada zaboraviti i

odali zahvalnost svima koji su se borili za slobodu!

Vaša školska knnjižničarka

"Kazalište online!"

Dan hrvatskog kazališta obilježava se 24. studenoga. Svake godine u ovo doba naši učenici i učitelji posjećivali su zagrebačka kazališta i uživali u kazališnim predstava. Korona je promijenila naš kulturni život i odlazak u kazalište zamijenilo je online kazalište. Srećom, razvoj tehnologije omogućio nam je gledanje predstava i kada nismo u kazalištu.

Pa krenimo u avanturu zvanu "kazalište online!"

Vaša školska knnjižničarka

"Borna – natječaj"

Općinska knjižnica Stubičke Toplice objavila je 6.10.2020. godine fotografski natječaj pod nazivom „Zagorje, razlistaj se!“ koji se pokrenuo u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Natječaj je završen 6.11.2020. godine. U kategoriji djece od prvog do četvrtog razreda naš učenik 4. c razreda, Borna Bival, s fotografijom "Borna - natječaj" osvojio je 3. nagradu.

Bravo Borna!

Iskrene čestitke za osvojenu nagradu!

Vaša školska knnjižničarka

Uvijek pri ruci

O referentnoj ili priručnoj zbirci i načinima njezine upotrebe u svrhu proširivanja znanja učili su učenici 4.c. Dosta činjenica o rječnicima i enciklopedijama već znaju, a sada su upoznali atlase i leksikone, pravopis i gramatiku. Otkrili su zašto se referentna zbirka ne posuđuje za rad kod kuće i zašto je to posebno vrijedna zbirka u svakoj knjižnici. Jedan učenik lijepo je primijetio da se referentna građa u Gradskoj knjižnici Oroslavje nalazi u zatvorenim ormarima dok je u našoj knjižnici pristup toj građi slobodan.

Posebno ih je zainteresiralo pretraživanje zbirke na mreži. Drago mi je da su se i oni, u Mjesecu hrvatske knjige, zaželjeli družiti sa ovim debelim knjigama, da im budu pri ruci kad već ne mogu dolaziti u školsku knjižnicu.

Referentna ili priručna zbirka trebala bi nam biti pri ruci dok nešto učimo, istražujemo, tražimo, provjeravamo. A što ti mora biti pri ruci dok čitaš lektiru? Straničnik ili bookmarker. To je predmet kojim označavamo mjesto na kojem smo stali s čitanjem.

Cekači su na satu likovnog izradili svoje osobne straničnike sa motivima najdražih likova iz pročitanih hrvatskih književnih djela. Učiteljica Snježana upoznala je učenike s tehnikom rada, a ja sam bila zadužena za motivaciju. Igra „Pogodi tko sam“ podsjetila je učenike koje su sve likove upoznali do sada.

Jako su se potrudili pa su njihovi stranični zaista mala, ali vrijedna unikatna djela.

Nadam se da će im biti uvijek pri ruci, kad im se vrate u ruke!

Vaša školska knjižničarka

Svjetski dan tolerancije - 16.11.

Učenicima iz produženog boravka, uz Dan tolerancije, pročitala sam priču o mačku Figaru koji je jako hrkao.

Životinje nisu prihvaćale njegovu manu pa su ga otjerale…

Ovo je topla priča uči nas da prijatelja treba prihvatiti onakvog kakav je i biti obziran prema njemu!

Učenici su ilustrirali najljepši dio priče i zaključili:

POŠTIVAJMO I UVAŽAVAJMO DRUGAČIJE OD NAS!

Vaša školska knjižničarka

Rječnici u 2.a i b razredu

Učenici drugih razreda svoj nastavni sat hrvatskog jezika posvetili su knjižnici i rječnicima. Učili su što je to rječnik, zašto je važno pri upotrebi dobro poznavati abecedu i kada se rječnik zapravo koristi. Upoznali su nekoliko vrsta rječnika. Dio sata posvetili su i rječnicima na mreži te uočili da je pretraživanje riječi u online rječniku brže i jednostavnije od tiskanog kojeg se nisu odrekli.

Dapače, zatražili su da im ostanu u razredu kako bi im bili pri ruci. Jer rječnici su dio referentne zbirke koja se još naziva i priručna zbirka.

Vaša školska knjižničarka

Pobjednica kviza!

U Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja sudjelovale su "Velike knjižničarke": Sara Barlović, Žana Dragović, Adriana Oremuš, Sara Stakor, Enni Šuk Jagečić i Ema Tomić.

Izvučena pobjednica za našu školu je Sara Stakor!

Posebna čestitka našoj pobjednici Sari, ali i ostalim "Velikim knjižničarkama" na sudjelovanju i interesu za čitanje i istraživanje!

Školska knjižnica je naše čitačice nagradila knjigama koje su same odabrale.

Isplati se čitati, zar ne?

Vaša školska knjižničarka

KVIZ: Koliko poznaješ svoju školsku knjižnicu?

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se u svijetu od 1997. godine, a u Hrvatskoj od 2002. godine. Obilježavamo ga u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, zadnji ponedjeljak u listopadu, dakle svake godine drugog datuma. Ovim danom želi se naglasiti uloga školskih knjižnica, kao mjesta učenja i druženja , te istaknuti mnoštvo aktivnosti i sadržaja koje nude.

"Mali knjižničari" pripremili su kviz Koliko poznaješ svoju knjižnicu?, a prvi koji su odigrali kviz bili su učenici četvrtih razreda. Pročitajte njihova izvješća i dojmove, prelistajte fotografije sa satova. A to nije sve!!!

Kviz je namijenjen svim učenicima naše škole, a i učiteljima, zato kliknete na poveznicu odigrajte kviz i provjerite koliko zaista poznajete svoju školsku knjižnicu!

Puno uspjeha vam želimo, i ne zaboravite se upisati na ljestvicu!

izvješća

"Mali knjižničari"

Prvašići i školska knjižničarka

Svake školske godine, u Mjesecu hrvatske knjige, našu školsku knjižnicu posjetili su prvašići i posudili svoju prvu knjigu.

Ove godine, zbog epidemioloških mjera, družili smo se u razredima. I odradili smo sve potrebno, uz prezentaciju fotografija, knjiga i naše školske knjižnice. Nakon upoznavanja, razgovarali smo o knjigama, lijepom ponašanju u knjižnici i prema knjigama i utvrdili razliku između knjižnice i knjižare. Prvašići su pozorno poslušali priču Zdenko slovojed i saznali zašto je još, osim zdravlja, važno doručkovati.

Posebni pažnju plijenila je košara puna knjiga. Učenici 1.a razreda posudili su svoju prvu knjigu, a učenici 1.b razreda bili su jako raspoloženi za još jednu priču i likovnu radionicu. Još jedan uspješan radni dan u Mjesecu hrvatske knjige!

Vaša školska knjižničarka