Slika škole
USPJELI SMO 2020. / 2021.

Državni prvak u šahu – Roko Jaković!

Na ovogodišnjem državnom prvenstvu u šahu, naš Roko Jaković ponovo je odlično igrao i osvojio dvije nagrade.

U nikada jačoj konkurenciji od 57 igrača iz cijele Hrvatske, kao jedini predstavnik naše županije, osvojio je prvo mjesto u kategoriji do 14 godina (2007. godište), te ukupno drugo mjesto u konkurenciji do 15 godina (2006. i 2007. godište).

Čestitamo Roku od srca i želimo mu još puno uspjeha u šahovskoj karijeri!

Dodjela pjesničke nagrade "Antun Mihanović"

Dana 10.6.2021. godine u Klanjcu na Trgu Antuna Mihanovića održala se dodjela pjesničke nagrade "Antun Mihanović". Na dodjeli nagrada sudjelovali su mnogi učenici naše škole. Na natječaj su pristigla 99 radova, od 78 učenika uz 19 mentora iz 9 škola. Možemo se pohvaliti mnogim nagradama.

Među nagrađenima su dvije učenice u kategoriji od prvog do četvrtog razreda. Marta Grden (4.c) sa svojom pjesmom "Jesen v Zagorju" osvojila je 3. nagradu. Lota Belošević (4. c) napisala je činkvinu "Zeleni mouj kraj" za koju je osvojila 2. nagradu. Martina i Lotina mentorica je učiteljica Snježana Sitarić-Knezić.

U kategoriji od petog do osmog razreda 1. nagrada pripala je učenici Katji Skušić (8.a) za pjesmu "Ovih dana…". U kategoriji učenika s posebnim potrebama 1. nagrada pripala je našoj osmašici Lani Zebec (8.b). Lana se predstavila s pjesmom "Če bi štel". U istoj kategoriji učenik 6.a Božidar Antonio Hrgetić osvojio je 2. nagradu s pjesmom "Moje Zagorje". Mentorica nagrađenih učenika je učiteljica Vesnica Kantoci.

Sve pjesme uvrštene su u zbirku pjesama. Naši mali i veliki pjesnici ponosni su na osvojene nagrade.

Čestitamo svim dobitnicima! I mi smo ponosni na njih!

Nagrađene pjesme možete pročitati ovdje.

Lota Belošević, 4.c

Međunarodni likovno-literarni natječaj Iserlohn - Essen – Zagreb – München – Vukovar 2021 na temu "Ruke su život - oči, misao, utjeha, glazba i priča"

Na Natječaj su pristigla 173 literarna rada iz više od pedeset škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Italije. Ove godine je bilo značajno više pjesama nego proznih radova.

Stručno povjerenstvo se sastojalo od tri člana (Matica hrvatska za Ruhrsko područje) : Ankice Tolić iz Düsseldorfa, Božane Brozović iz Neussa i Jadranka Gradac iz Essena.

U kategoriji osmih razreda, članice Literarno-recitatorske skupine (voditeljica Vesnica Kantoci) postigle su odlične rezultate.

Nagrade:

2. nagrada za pjesmu – Lucija Koščević, 8.a

3. nagrada za pjesmu – Katja skušić, 8. a

4. nagrada za pjesmu – Antonija Duh, 8.a

4. nagrada za prozni rad – Katja Skušić, 8.a

Čestitamo

Vesnica Kantoci

Državno natjecanje iz njemačkog jezika

Antonela Cesarec, učenica 8.a razreda, se nakon izvrsnog rezultata na Županijskom natjecanju iz njemačkog jezika uspjela plasirati na Državno natjecanje iz njemačkog jezika koje se održalo 22. i 23.travnja 2021.

S obzirom na epidemiološku situaciju, sva se državna natjecanja održavaju online, u matičnim školama učenika. Tako je prvi dan, 22.travnja 2021., Antonela imala provjeru slušanja i čitanja s razumijevanjem te provjeru pismenog izražavanja. Drugi dan natjecanja, 23.travnja 2021., učenica je imala usmeni dio natjecanja preko zoom aplikacije. Nakon provedenog ispravljanja testova i usmenog dijela natjecanja, naša je Antonela zauzela 9. mjesto. Bravo!

Ovim putem se kao mentorica zahvaljujem ravnateljici škole, gospođi Sanji Šakoronji na svesrdnoj pomoći i podršci u provedbi natjecanja, kao i kolegicama Tei Križnik i Mihaeli Hučić na tehničkoj potpori u provedbi istog. Najviše od svega zahvaljujem se Antoneli na velikom trudu i radu koji je uložila kako bi postigla ovako lijep rezultat te svojom skromnošću, predanošću i znanjem pokazala primjer ostalim učenicima kako se isplati ulagati u sebe i svoje znanje, a pritom ostati skroman i samozatajan. Izreka „Znanje je moć“- u ovom je slučaju došla do punog izražaja!

Na kraju valja još spomenuti da smo mi Zagorci oduvijek dobri u poznavanju njemačkog jezika te da je naš kraj oduvijek povezan sa zemljama njemačkog govornog područja, tako da su ove godine na Državno natjecanje iz njemačkog jezika pozvane čak 3 škole sa područja Krapinsko- zagorske županije ( OŠ Oroslavje, OŠ Ljudevita Gaja iz Krapine te OŠ Augusta Cesarca, također iz Krapine).

Iskrene čestitke Antoneli !

Ana Hamer

Županijsko natjecanje - izložba učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK 2021.

Županijsko natjecanje - izložba učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna, poznatije pod nazivom LIK 2021. ove je školske godine održano u Osnovnoj školi Oroslavje 22. ožujka 2021 .

Na natječaj je pristiglo 78 radova iz 21 osnovne škole Krapinsko – zagorske županije. U natječaju su sudjelovale i tri srednje škole sa 12 radova.

Povjerenstvo nije imalo nimalo lak zadatak - odabrati samo 3 najbolja rada u svakoj kategoriji. Iz tog razloga odabrano je još nekoliko radova iz svake kategorije za županijsku izložbu.

Izložba je postavljena u galeriji Gradske knjižnice Oroslavje i može se razgledati do srijede, 24.3.2021. u radno vrijeme knjižnice.

Virtualnu izložbu odabranih radova možete pogledati ovdje.

U nastavku su imena svih autora odabranih radova te njihovih mentora. Napominjemo da su našu školu dostojno predstavile učenice Elizabeta Šamec i Lana Prežigalo.

opširnije ...

Objavljeno 22. ožujka 2021.

Završena županijska smotra LiDraNo 2021.

U petak, 19. ožujka 2021. godine, održana je u prostorijama SŠ Krapina županijska smotra Literarnog, dramskog i novinskog stvaralaštva LiDraNo.

U pojedinačnom dramsko-scenskom nastupu sudjelovalo je 13 učenika. Našu školu zastupale su Petra Krsnik , uč. 4. c (monolog Zaljubljeni razred, mentorica Snježana Starić-Knezić) i Lucija Koščević , uč. 8. a (kazivanje poezije Luč i steza, mentorica Vesnica Kantoci). Županijsko povjerenstvo (Mirela Videk Hranjec, Mateo Videk, Ivan Đuričić) u kategoriji pojedinačnih nastupa nije imalo primjedaba na njihovu izvedbu.

Okrugli stol za literarne i novinarske radove održan je istog dana na daljinu u aplikaciji Zoom. Županijsko povjerenstvo (Nena Lončar i Branka Tuđa Kanceljak) u kategoriji literarnih radova za državnu je smotru predložilo rad Sonce, autor je Lovro Curman, uč. 8. b (mentorica Vesnica Kantoci) .

Čestitamo!

Vesnica Kantoci

Početkom ove školske godine učiteljica i mentorica Snježana Sitarić-Knezić poslala je moju pjesmu "Jesen v Zagorju" na 15. likovno-literarni natječaj "Poj riči materinske" u organizaciji Osnovne škole Primošten.

Za natječaj u obzir su dolazile pjesme pisane na lokalnom govoru ili pjesme pisane na hrvatskom književnom jeziku. Uvjet je bio da pjesme nisu javno izvođene ili objavljene u listovima ili publikacijama osim u školskim listovima.

Inspiraciju za pjesmu "Jesen v Zagorju" dobila sam promatrajući jesen u našem zavičaju. Pjesničke slike koje se pojavljuju u pjesmi su berba grožđa i kukuruza, promjene u prirodi, vjetar, oblaci, kiša...

Prošli tjedan primila sam radosnu vijest da je moj rad pohvaljen te da je uvršten i objavljen u zborniku radova. Dobila sam pohvalnicu te kao poklon knjigu: "Hrvatske usmene pripovjetke i predaje" u izdanju Matice Hrvatske.

Objavljeno 29. ožujka 2021.

Marta Grden 4.c

Natjecanje iz njemačkog jezika

18.veljače 2021. održano je školsko natjecanje u poznavanju njemačkog jezika na kojem je Antonela Cesarec, učenica 8.a razreda, ostvarila izvrstan rezultat te se time plasirala na županijsko natjecanje iz njemačkog jezika.

17.ožujka 2021. održano je županijsko natjecanje iz njemačkog jezika u Osnovnoj školi Donja Stubica. Naša Antonela ponovno je ostvarila lijep rezultat i pokazala izvrsno poznavanje njemačkog jezika , osvojivši 2. mjesto u kategoriji I ( učenje njemačkog jezika od 1. razreda osnovne škole). Antonelina mentorica bila je prof. Ana Hamer.

Naša svestrana Antonela, osim što se pokazala kao vrhunska sportašica i vješta spisateljica, je pokazala i zavidno znanje u poznavanju njemačkog jezika.

Iskrene čestitke Antoneli !

Ana Hamer

"Poj riči materinske"

Na 15. likovno-literarnom natječaju "Poj riči materinske" u organizaciji Osnovne škole Primošten učenici naše škole postigli su lijepe rezultate.

Pohvaljeni su radovi Liepe je (autor Luka Grabušić , 4. a, mentorica Vesna Grabušić), Jesen v Zagorju (autorica Marta Grden , 4. c, mentorica Snježana Sitarić-Knezić) i Suncokret (autorica Katja Skušić , 8. a, mentorica Vesnica Kantoci).

Nagrađen je Marko Kralj , učenik 6. a, autor pjesme Oblak (mentorica Vesnica Kantoci).

Vesnica Kantoci

Natjecanja Mladih tehničara

Bez obzira na smanjen obujam aktivnosti Mladih tehničara, i ove su godine učenici naše škole sudjelovali na županijskom natjecanju iz tehničke kulture.

Leon Usmiani, 6.c, osvojio je prvo mjesto iz područja automatike, a fotografi Katja Skušić, 8.a i Teo Jagečić Boltek, 8.a, četvrto i peto mjesto. Čestitke na postignutim rezultatima.

U natjecanju modelarske lige, učenice 7.b Adriana Oremuš i Enni Šuk Jagečić, sudjeluju u području maketarstva i modelarstva sa maketom dječjeg igrališta. Želimo im što bolji rezultat.

ZAVRŠENA ŠKOLSKA SMOTRA LiDraNo 2021.

Školska smotra Lidrano u OŠ Oroslavje održana je 10. 2. 2021. u 18,30, uživo, u skladu s epidemiološkim mjerama, sukladno Uputama za organizaciju LiDraNa 2021.

Na školsku smotru prijavljeno je prema kategorijama:

- literarni izraz: 8 radova

- dramsko – scenski izraz: 11 pojedinačnih nastupa (8 kazivanja poezije i 3 monologa).


Na smotri su sudjelovali učenici razredne i predmetne nastave.

Povjerenstvo je radilo u sastavu:

1. Mirjana Mikulec, oroslavska pjesnikinja - predsjednica Povjerenstva

2. Sandra Šamec, ravnateljica Gradske knjižnice Oroslavje - članica

3. Marija Ubrekić, magistra edukacije hrv. j. i književnosti - članica

4. Ana Marija Buntak, magistra edukacije hrv. j. i književnosti i njemačkog jezika i književnosti - članica

5. Valentina Mokrovčak, školska knjižničarka - članica


Povjerenstvo je unaprijed dobilo na uvid literarne radove od kojih je za sudjelovanje na županijskoj smotri odabralo sljedeće:

1. Liepe je , Luka Grabušić, 4. a (mentorica Vesna Grabušić)

2. Kotač , Marko Kralj, 6. a (mentorica Vesnica Kantoci)

3. Sonce , Lovro Curman, 8. b (mentorica Vesnica Kantoci)


Pohvaljuju se radovi: Suncokret , autorica Katja Skušić , 8. a (mentorica Vesnica Kantoci), Dečec v jesen , autor Fran Medić , 6. b (mentorica Vesnica Kantoci) i Jesenski veter , autor Luka Jambrek , 6. a (mentorica Vesnica Kantoci).


U kategoriji dramsko-scenski izraz, pojedinačni nastupi, za županijsku smotru odabrani su:

1. monolog – Zaljubljeni razred , autorica Sanja Pilić, izvodi Petra Krsnik , 4. c (mentorica Snježana Sitarić-Knezić)

2. kazivanje poezije – Luč i steza , autor Drago Britvić, izvodi Lucija Koščević , 8. a (mentorica Vesnica Kantoci)


Povjerenstvo posebno povaljuje kazivanje poezije koje su izvodili: Lea Gredičak , 4. a, Sedim na obluku , autorica Tea Kocman (mentorica Vesna Grabušić), Božidar Antonio Hrgetić , 6. a, Koj mi fali? , autor Jurica Zebec (mentorica Vesnica Kantoci) i Luka Grabušić , 4. a, Domištrant , autor Roko Zelčić (mentorica Vesna Grabušić).


Nastupi učenika trajali su oko 40 minuta uz nazočnost članova Prosudbenog povjerenstva, učitelja mentora i ravnateljice škole.


Nakon toga Povjerenstvo je održalo okrugli stol na kojem su objavljeni rezultati uz obrazloženja.

Koordinator: Vesnica Kantoci

ŠKOLSKO NATJECANJE IZ HRVATSKOGA JEZIKA

U utorak, 10. veljače 2021. godine, održano je školsko Natjecanje iz Hrvatskoga jezika. Na natjecanju su sudjelovale 4 učenice naše škole u kategoriji osmih razreda. Najbolje rezultate ostvarile su: učenica 8.a Antonija Duh i učenica 8. b Lorena Horvatek . Mentorica natjecateljicama je učiteljica Vesnica Kantoci.

Čestitamo!

Vesnica Kantoci

PJESNIČKA NAGRADA "ANTUN MIHANOVIĆ" KLANJEC 2020.

Usprkos koronavirusu, održana je tradicionalna manifestacija Dani Antuna Mihanovića , čiji je središnji dio dodjela Pjesničke nagrade “Antun Mihanović” za domoljubnu poeziju učenika osnovnih i srednjih škola Krapinsko - zagorske županije, održana je i ove godine, ali prilagođena epidemiološkim uvjetima.

U Stručnom povjerenstvu za odabir najboljih radova bile su pjesnikinja Ljubica Ribić iz Varaždina, profesorica kroatistike i diplomirana knjižničarka Branka Vrbanec te pjesnikinja iz Krapine Marija Hlebec.

Druga nagrada pripala je učenici naše škole Katji Skušić (8.a) za pjesmu Miss svijeta. Katjina mentorica je učiteljica Vesnica Kantoci.

Bravo, Katja!

Vesnica Kantoci

Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić" Sveti Ivan Zelina

Na natječaj ovogodišnje, jubilarne, 40. smotre dječjega kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić" - Sv. Ivan Zelina 2020. prijavljeno je ukupno 257 radova iz 54 škole s cijelog kajkavskog govornog područja. Iz naše škole odabrane su pjesme Oknece Marka Kralja (6.a) i Domagoja Varžića (6.a) Moje duge lasi. Pjesme su uvrštene u zbirku Prejdi breg i dalje bu ravnica.

Smotra je održana slanjem videozapisa Organizatoru (autori kazuju stihove svojih pjesama). Mentorica učenicima je učiteljica Vesnica Kantoci.

Čestitke Marku i Domagoju!

Vesnica Kantoci

SREBRO I BRONCA ZA NAŠE UČENICE NA PRVENSTVU HRVATSKE ZA MLAĐE KADETE

Pula je od 29. do 31. 10. ugostila najbolje stolnotenisačice u Hrvatskoj u kategoriji Mlađih kadetkinja.

Stolnoteniski klub Stubaki imao je tri predstavnice, sve tri učenice naše škole: Tena Bartolić, Barbara Ćuk i Gracija Kačavenda prvi dan prvenstva igraju ekipno prvenstvo.

Od naših predstavnica bile su bolje samo Puljanke rezultatom 3-0. Za Puljanke smo znali da su nam trenutno nedostižne, ali smo se potajno nadali da možemo iznenaditi i to smo ostvarili uvjerljivom pobjedom od 3-0. Prvo je Barbara u napetom meču pobijedila Markovanović Maru 3-2 u setovima iskoristivši tek osmu meč loptu.

Zatim je Gracija odličnom igrom pobijedila Bebek Lanu 3-1.

Završni bod i pobjedu donijela nam je Tena Bartolić pobijedivši Barbaru Tepeš sa 3-0.

Svakodnevni treninzi su urodili plodom, ovim putem se zahvaljujemo i Branki Batinić koja također ima prste u ovome srebru zlatnoga sjaja.

Drugog dana prvenstva igrala su se pojedinačna natjecanja i parovi.

Tena ne prolazi grupu ali ostvaruje jednu pobjedu. Barbara i Gracija prolaze grupnu fazu, ali ispadaju od domaćih predstavnica u osmini finala.

U igri parova Tena i Barbara igraju odlično ali gube 2-3 u osmini finala. Gracija i Neva Gojković iz Stk Samobor pobjeđuju par iz Stk Cibalije, te ulaze u polufinale i osiguravaju brončanu medalju.

Nakon duga 3 dana prvenstva odlazimo zadovoljni doma, ne samo rezultatom (srebro i bronca) već prikazanom igrom, te vidljivim napretkom.

U isto vrijeme u Medulinu dečki su imali svoje prvenstvo na kojem je nastupio naš Luka Korman.

Nadamo se da nas trenutna epidemiološka situacija neće zaustaviti da u budućnosti budemo još bolji, te da i dalje budemo konkurencija najboljim Hrvatskim klubovima u radu sa mlađim uzrastima.

Roko Jaković - prvak države u šahu

Učenik naše škole Roko Jaković , 7.b je na pojedinačnom kadetskom prvenstvu Hrvatske u šahu , održanom u Trogiru od 24. do 29.8.2020., u vrlo jakoj konkurenciji igrača iz cijele države osvojio prvo mjesto.

Ovaj rezultat nije slučajan, jer je Roko pored natprosječnog talenta vrlo marljiv, savjestan i odgovoran!

Čestitamo Roku i želimo mu još takvih velikih rezultata i uspješnu šahovsku karijeru.

Marinko Banožić