Slika škole
"S knjigom u ruci" 2019. / 2020.

Dječja mašta može svašta!

Još jednu zanimljivu pizza lektiru poslali su nam bekači, učenici 2. b.

Kliknite na poveznicui saznat ćete koje književno djelo su čitali za lektiru.

O neobičnom gradu i čudu koje se dogodilo pisale su Dorotea i Zora, učenice 2.b. Njihove zanimljive sastavke pročitajte klikom na Cirkusgrad i Čudo. Temu sastavka odabrale su same, a posebno vrijedno je to što su priče napisale jer im se maštalo.

Dječja mašta može svašta!

Vaša školska knjižničarka

Miševi i mačke naopačke

Učenici 3. a čitali su zbirku humorističnih i šaljivih pjesama Miševi i mačke naglavačke koje su i vrlo poučne. Nakon čitanja fotografirali su i crtali svoje mačke i pisali o njima. Svoje radove povezali su u jednu lijepu prezentaciju koju možete pogledati ovdje.

Vjerujem da ste uživali u prelijepim radovima o zgodama i nezgodama iz života mačaka.

Vaša školska knjižničarka

Međunarodni dan materinskog jezika

Materinski jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Znanje materinskog jezika je važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja je savladala svoj materinski jezik nema problema s učenjem drugih jezika i učenjem općenito.

Jezici poput engleskog, francuskog, kineskog i ruskog sve brže potiskuju manjinske jezike, a nestanak bilo kojeg jezika predstavlja gubitak i osiromašenje za cjelokupni um i znanje.

21. veljače obilježava se Međunarodni dan materinskog jezika s ciljem promicanja jezične raznolikosti. Taj dan u školskoj knjižnici obilježile su „Male knjižničarke“ čitajući odabrane pjesme i citate o jeziku, i jezičnim igrama. Nastavni sat bio je raznolik i poučan, a završio je mudrom izrekom:

Materinski jezik je nacionalno bogatstvo i treba ga čuvati.

"Male knjižničarke" & Školska knjižničarka

„Zajedno za bolji i sigurniji internet“

Dan sigurnijeg interneta u okviru školske knjižnice obilježen je pod motom „Zajedno za bolji i sigurniji internet“. Cilj obilježavanja ovog dana bio je uvidjeti prednosti i nedostatke interneta, osobito računalnih igrica i društvenih mreža te naučiti kako sigurno koristiti informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Kao uvod u nastavne satove poslužili su nam edukativni filmovi „Čarobni prsti ostavljaju trag“ i „My friend Frank“. Nakon analize filmova, kroz kviz znanja, ponovili smo naučena znanja o internetu, o zaštiti podataka, o rizičnim ponašanjima u računalnim igricama, što obuhvaća cyberbuling i netiketa i na kraju, nadam se, osvijestili tko su prijatelji stavljajući u odnos virtualni svijet sa stvarnim. Učenike sam uputila na čitanje književnih djela koja govore o internetskom nasilju, na korištenje obrazovnih portala, posebno portala za razvoj medijske pismenosti roditelja i djece (https://www.medijskapismenost.hr/ ) na kojima se nalazi mnoštvo edukativnih materijala i preporuka o sigurnom korištenju informacijsko-komunikacijske tehnologije.

U razgovoru s učenicima saznala sam da poveliki broj učenika ne brine o važnosti zaštite osobnih podataka, da nemaju s roditeljima dogovorena pravila korištenja interneta, ali koriste razne društvene mreže iako nisu primjerene njihovoj dobi. Rezultati prvog velikog istraživanja o sigurnosti djece na internetu u sklopu projekta EU KIDS ONLINE (2017.) pokazali su da je preko 90 % djece u Hrvatskoj doživjelo nešto uznemirujuće na internetu, a većina djece nije zabrinuta za svoju privatnost unatoč rizicima stoga je potrebno još više raditi na medijskoj pismenosti za bolji i sigurniji internet.

U virtualnom svijetu treba poštivati pravila lijepog i pristojnog ponašanja i zaštititi se, baš kao i u svakodnevnom životu!

Vaša školska knjižničarka

Knjižna junakinja „otplivala“ u Osijek

Prva knjiga koju smo pročitali u projektu „Naša mala knjižnica“ doputovala je iz Litve, a zove se Podvodna priča. Napisao ju je Kestutis Kasparavičius. To je lijepa i poučna ekološka priča koja govori o avanturama ribica koje su zaista zaslužile godišnji odmor marljivo čisteći more nakon svake oluje kojih je bio popriličan broj. Toplo ju preporučamo za čitanje. Nakon čitanja izradili smo lutku – ribu Ivu prema liku iz Podvodne priče. Zapravo, izradili smo više riba, a najbolju smo razmijenili s učenicima iz Osijeka. K nama je doputovao medo. On sada obilazi domove naših učenika i sigurno doživljava zanimljive avanture o kojima ćete moći čitati kada se vrati u školsku knjižnicu.

Učenici produženog boravka & školska knjižničarka

U dobrom društvu

U petak 24.1.2020. godine u školskoj knjižnici održao se književni susret s Majom Brajko-Livaković . Susretu su prisustvovali učenici predmetne nastave i učiteljice hrvatskoga jezika.

Maja Brajko-Livaković fascinirana je čudom prirode, svemirom i svrhom čovjeka na putu ka vječnosti. Stoga u svojim romanima i pričama piše o prirodi i njezinom očuvanju i o odrastanju mladeži u mreži suvremenih zavodljivosti svijeta. Ona je otvorila mnoge tabu teme. Prva je u našoj književnosti za djecu i mlade progovorila o problemu droge i o bijelom roblju. Njezini naslovi Kad pobijedi ljubav, Finka Fi, Stakleni dvorac, Nije fer, Nemoj reći nikome nalaze se na top-ljestvicama knjiga za preporuku, a ulomci iz djela uvršteni su u školske udžbenike i čitanke.

Na susretu je bilo jako zanimljivo i veselo. Književnica je strpljivo odgovarala na pitanja učenika, a vjerujem da ćemo se svi rado sjetiti i koristiti njezine mudre savjete o čitanju, prijateljstvu i odgovornom ponašanju u suvremenom društvu.

Vaša školska knjižničarka

U školskoj knjižnici…

U školskoj knjižnici najviše se družimo s knjigama, naravno, a u Mjesecu hrvatske knjige još i više. Upoznali smo nove knjige na policama, pretraživali e-katalog, otkrivali referentnu zbirku i posjetili sajam knjiga Interliber u Zagrebu. I ove godine uključili smo se u projekt „Naša mala knjižnica“. Čitali smo dobre knjige na dekicama uz šalicu toplog čaja pa je čitanje bilo puno slađe.

U ovo predblagdansko vrijeme nastavljamo s kreativnim aktivnostima i dalje. „Male knjižničarke“ i učenici razredne nastave boje božićne motive slušajući božićne priče, a „Velike knjižničarke“ oslikavaju božićne motive na svili. Jer školsku knjižnicu treba prigodno ukrasiti za nadolazeće blagdane.

Vaša školska knjižničarka

Radionica crtanja stripa i VR soba

"Hrabri kreativci" sudjelovali su u radionici crtanja stripa koja se održala u Gradskoj knjižnici Oroslavje.

Radionica je bila koncipirana kao uvod u profesionalne tehnike crtanja i slikanja stripa, a glavni joj je cilj poticanje mladih s afinitetom i talentom za crtanje. Radionicu je vodio umjetnik Karlo Kelečić. Nakon zajedničke diskusije o stripu, voditelj je ukratko opisao proces rada na stripu te motivirao polaznike kreativnim idejama i pitanjima. Vrlo brzo bijeli papiri pretvorili su se u zanimljive i maštovite stripove različite tematike. Po završetku crtanja stripa kreativci su bili nagrađeni za odlično odrađen posao. Otkrivali su virtualni prostor koristeći najnovije virtualne naočale i palice za kretanje u VR sobi.

Tijekom radionice i 3D avanture kreativci nisu skidali osmijeh s lica što pokazuje njihovo zadovoljstvo odabranom aktivnošću. Još jedna lijepa suradnja ostvarena je sa našom gradskom knjižnicom kojoj i ovim putem zahvaljujemo na pozivu.

Vaša školska kjnižničarka

Prvašići u školskoj knjižnici

U Mjesecu hrvatske knjige na Dan školskih knjižnica knjige našu školsku knjižnicu posjetili su prvašići. Kažu da su jedva dočekali taj dan i druženje s knjigama. Nakon upoznavanja, razgovora o ponašanju u knjižnici i odnosu prema knjigama, učenici 3.a razreda Lea i Vito pročitali su im priču naše poznate književnice Željke Horvat Vukelja Zdenko slovojed. Priča im se jako svidjela. Saznala sam da naši prvašići redovito doručkuju pa ne moramo brinuti da će kad ogladne jesti slova, kao naš Zdenko, već će knjige čuvati i čitati. Prva posudba je prošla glatko i slatko. Prvašići su odmah usvojili pravila posudbe i s veseljem otišli iz knjižnice, s knjigom u ruci i straničnicima koje su samo za njih izradile naše „Male knjižničarke“.

Vaša školska knjižničarka

Svjetski dan životinja

„ Svjetski dan životinja ili Svjetski dan zaštite životinja je međunarodni dan koji se obilježava 4. listopada svake godine, a posvećen je pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.“

O životinjama i njihovim pravima razgovarali smo u školskoj knjižnici nakon čitanja priča Zašto sam takav, čupav i dlakav? i Mali nauk o životinjama. Oni najmlađi crtali su životinje iz priča, a oni, malo veći, pripremili su izložbu knjiga o životinjama koje posjeduje naša školska knjižnica. Iako je Dan životinja već prošao, knjige o životinjama još uvijek se listaju i čitaju.

Vaša školska knjižničarka