Slika škole
Bili smo 2019. / 2020.

Smotra dječjega kajkavskoga pjesništva „Dragutin Domjanić“ Sveti Ivan Zelina

Za sudjelovanje na 39. Smotri odazvalo se 75 osnovnih škola s cjelokupnog kajkavskog govornog područja RH s ukupno 400 učeničkih radova. Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu dr. sc. Ivo Kalinski (predsjednik), dr. sc. Božica Pažur i Štefica Kamenarić-Filipović, dr. med., za objavu u zbirci odabralo je 79 radova od kojih su 33 javno izvedena na završnom događanju Smotre 26. listopada 2019. u Sv. Ivanu Zelini .

Na Smotri je iz naše škole sudjelovala Katja Skušić , učenica sedmoga razreda, sa svojom mentoricom Vesnicom Kantoci . Odabrana je njezina pjesma Dimnjačar, a pjesmu je likovno ostvarila Jana Šalec , učenica osmog razreda sa svojom mentoricom Blaženkom Babić . I pjesma i likovni rad uvršteni su u ovogodišnju zbirku „Oblok, oblaki“.

Bravo, Katja, bravo Jana!

Vesnica Kantoci

„Mirisi i okusi bakinog dvorišta“

Učenici 3. c i njihova učiteljica sudjelovali su u manifestaciji „Mirisi i okusi bakinog dvorišta“ u organizaciji OPG-a Bakina okućnica iz Igrišća 21. 9. 2019.

U seoskom dvorištu prikazani su poslovi koje su obavljali naši preci nekada. Ćehatva, lupljenje koruze, pranje veša z lugom na riflji, kuhanje na šparetu na drva, piljenje drva s ručnom pilom, klepanje kose, mijesenje kruha, kuhanje čoravog gulaša.

Mogli su se degustirati i izvorni zagorski proizvodi krampogačice, makovnjača, gibanica od sira, kobasi, špek i domaći sir.

Za djecu je bila organizirana turistička vožnja vlakom (sponzor ZET) do Jakovlja i natrag. U vlaku su svirali na harmonici i pjevali stare zagorske popevke.

Djeca su bila vrlo znateželjna, te su sa zanimanjem razgledali Hižu uspomena i hižu od pruća i blata.

Druženje su uveličali gosti iz različitih KUD-ova i udruga.

Snježana Sitarić-Knezić

XI. likovna kolonija u Stubakima

5. 10. 2019. godine po jedanaesti put DND Stubičke Toplice organiziralo je likovnu koloniju za djecu. Na koloniji su sudjelovale učenice 3. c Lota Belošević, Marta Grden, Ivona Kurelja i učenica 6. razreda Adriana Oremuš, koja je na likovnoj koloniji već po šesti put.

Nakon otvaranja likovne kolonije i okrijepe s čajem i pecivima svi gosti uz pratnju domaćina, obišli su Stubičke Toplice. Po povratku na mjesto događanja u prostoru UVSPDR "Barun", ulica Vladimira Nazora, ulaz na Povijesno - poučnu stazu Kamenjak, podijeljeni su zadaci i objašnjeni likovni problemi za realizaciju likovnih ostvaraja.

Svaka grupa dobila je fotografiju dijelova ili znamenitosti Stubičkih Toplica, koju je morala prikazati kroz četiri godišnja doba, koristeći tole i hladne boje, te kromatske i akromatske.

Nakon realizacije zadataka, napravljena je izložba radova i podijeljene su zahvalnice svim sudionicima, uz prigodne poklone za svaku grupu djece koje je poklonila UVSPDR "Barun".

Za sve sudionike, članovi udruge pripremili su roštilj, a potom članice DND Stubičke Toplice sportska natjecanja svih grupa.

Bio je to jedan lijep dan proveden na otvorenom, u lijepom druženju i s novim sklopljenim prijateljstvima.

Snježana Sitarić-Knezić

Festival dječje kajkavske popevke

Dana 22.9.2019. u Zlataru je održan Festival dječje kajkavske popevke u sklopu manifestacije Dani kajkavske riječi. Na festivalu je uz Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Siniše Lepolda nastupila Nika Grabušić , učenica 8. a razreda pod mentorstvom učiteljice Bosiljke Pavlović. Izvela je pjesmu Moj komad zemlje za koju je tekst napisala Jana Šalec , učenica 8. c razreda pod mentorstvom učiteljice Sanje Jelačić.

Zbor malih pjesnika

Dana 21. 9. 2018. u Zlataru je održana priredba Zbor malih pjesnika, kao dio tradicionalne zlatarske manifestacije kajkavskog dječjega stvaralaštva pod nazivom Dani kajkavske riječi. Na priredbi su izvedeni dječji uradci koji su odabrani na literarnom natječaju i objavljeni u pjesničkom zborniku istog naziva kao i priredba.

Među odabranim uradcima su i pjesmice troje učenika naše škole koji su se krasnoslovom svojih kajkavskih stihova predstavili na spomenutoj svečanoj priredbi. Lucija Jakopec , učenica 7. b razreda recitirala je svoju pjesmu Gda se zmislim, Fran Šalec , učenik 6. b razreda svoju pjesmu Moje dvorišče te Fran Kržak , učenik našeg prošlogodišnjeg 8. c razreda, svoju pjesmu Dotepenec.

Bravo za naše mlade kajkavske pjesnike!

Budući da je ovogodišnji zlatarski Zbor malih pjesnika slavio 50. jubilej, na priredbi su se dodjeljivale i posebne nagrade školama koje su od samog početka održavanja najviše sudjelovale u tom literarnom natječaju. Među njima nagradu je dobila i naša škola. Čestitamo!