Slika škole
ŠKOLSKI ŽIVOT 2018. / 2019.

Dodjela zahvalnica

I ove školske godine učenici i učitelji naše škole bili su uspješni na brojnim literarnim, likovnim, glazbenim, tehničkim, sportskim i drugim natjecanjima i natječajima. Njima u čast Osnovna škola Oroslavje i Grad Oroslavje organizirali su svečani prijem i dodjelu zahvalnica za izniman trud i postignute rezultate. Tom prigodom učenicima i roditeljima predstavljena je i monografija „155 godina osnovnog školstva u Oroslavju (1862.-2017.). Ovo lijepo događanje započeli smo govorom ravnateljice i gradonačelnika, a nazočnima se obratila i autorica Monografije. U središnjem dijelu dodjelu zahvalnica upotpunio je veseo kulturno-umjetnički program koji su pripremili učenici i učitelji naše škole. Na kraju programa uživali smo u slatkim delicijama kojima nas je počastio naš grad.

Još jednom čestitamo svima koji su uspješno predstavljali našu školu u županiji i državi!

Valentina Mokrovčak

Završno druženje kreativaca, roditelja i voditelja skupine

Na kraju još jedne nastavne godine, upriličili smo, već tradicionalno, završno druženje učenika, polaznika skupine za poticanje darovitosti „Hrabri kreativci“, njihovih roditelja i voditelja skupine.

Druženje se održalo u četvrtak, 6. 6. 2019. g. s početkom u 18:00 sati. U opuštenom druženju, roditeljima su prezentirane aktivnosti koje su se tijekom školske godine radile. Ukratko je prezentiran rad u sklopu našeg ovogodišnjeg projekta „Od padobrana do…“. Kroz projekt učenici su imali različite aktivnosti…od istraživačkog rada na temu izuma, padobrana, Fausta Vrančića do radionice „Padobran“ na kojoj su izrađivali padobrane i izvodili pokuse. I radionica oslikavanja svile bila je posvećena temi padobrana i Fausta Vrančića, pa su učenici upravo te motive koristili u oslikavanju svojih svila. Na modelarskoj radionici izrađivali su rakete i izvodili pokuse. S obzirom na temu, realizirali smo i izlet u Krapinske Toplice gdje smo posjetili Heli centar (i vozili simulator helikoptera!) te Gradsku knjižnicu u Zaboku. Informacije i znanje stečeno kroz projekt učenici su, uz pomoć informatičara, na informatičkoj radionici pretočili u Kahoot kviz koji su prezentirali na obilježavanju Dana darovitih u našoj školi, ali i na završnom druženju s roditeljima. Bilo je tu još mnoštvo aktivnosti kojima je cilj poticati divergentno mišljenje, maštu, matematičko mišljenje...

Hvala kreativcima što su s veseljem dolazili na radionice i bili uistinu radoznali, zainteresirani, motivirani, kreativni. Hvala roditeljima na podršci.

Anita Hledik, pedagoginja

Proslava Dana škole

U petak, 10. svibnja 2019. godine, proslavili smo Dan škole.

Prijepodne su učenici predmetne nastave sudjelovali u sportskim natjecanjima, a poslijepodne u Domu kulture Oroslavje održala se svečana priredba. Misao vodilja ovogodišnje priredbe glasila je: „Mi smo mali čuvari znanja, a tko može bolje čuvati sve ono što je naraštajima nastajalo nego novi naraštaji – djeca.“ Tijekom programa pokazali smo samo dio naših znanja, sposobnosti i talenata recitirajući, plešući, pjevajući i glumeći. Dragim gostima i publici lijepim i poučnim govorom obratila se naša ravnateljica, a sve nazočne pozdravili su gospodin gradonačelnik i gospodin župnik. S radošću smo se prisjetili svih trenutaka zabilježenih fotoaparatom tijekom školske godine, a posebno radosni i ponosni bili su nagrađeni učenici i njihovi učitelji mentori.

Još samo par tjedana i završava još jedna nastavna godina, a mi ostajemo mali čuvari znanja koji će biti svjetlonoše novim generacijama.

Nataša Čičko & Valentina Mokrovčak

Gošća na satu hrvatskog jezika

Bio je to četvrtak, no ne sasvim običan četvrtak jer nam je na sat hrvatskog jezika stigla gošća, naša školska knjižničarka, Valentina Mokrovčak. Igrali smo igru asocijacija i tako ponovili sve što znamo o književnim vrstama, a onda nam je knjižničarka ispripovijedala bajku o princezi i pastiru. Priča nam je bila jako zanimljiva. Nakon razgovora o priči, dobili smo zadatak da nacrtamo strip i u četiri kadra prikažemo najvažnije događaje iz priče. To smo uspješno izvršili te se naši radovi nalaze i na panou pored knjižnice. Jedva čekamo sljedeći takav susret i obilježavanje Svjetskog dana pripovijedanja.

Učenici 4.c

„Male knjižničarke“ u projektu „Naša mala knjižnica“

U projekt „Naša mala knjižnica“ uključile su se i „Male knjižničarke“.

Helena i Karmela odabrale su priču Grigora Viteza Priča o Suncu koju je Bodo najvjerojatnije izmislio. Nakon čitanja prionule su kreativnom zadatku. Od kartonske kutije napravile su kofer za Sunce, a u kofer su stavile sve što misle da Sunce vidi dok putuje svijetom. Ako vas zanima što sve vidi njihovo Sunce, proučite fotografiju ili dođite u knjižnicu razgledati kofer.

Luni i Leonardi jako se svidjela naslovnica knjige Kako je Oskar postao detektiv. Njihov zadatak bio je osmisliti plakat za kazališnu predstavu prema pročitanoj priči o Oskaru. Uspješno i kreativno su obavile svoj zadatak pa se njihov plakat nalazi na panou ispred školske knjižnice.

Još jedna vrlo važna vijest – vratio nam se naš knjižni junak zeko Točkica iz Čakovca. S učenicima drugog razreda puno se igrao, učio, putovao, jeo zelje i sladoled, išao u muzej, na rođendan i još mnogo toga. Čitajući dojmove učenika vidimo da se u gostima stvarno lijepo zabavio, a sada se ponovno druži s nama u našoj knjižnici.

Valentina Mokrovčak

Pismo iznenađenja

Projekt: Naša mala knjižnica

Pismo iznenađenja

Baš kada smo čitali poglavlje Kako lijenčine slave Uskrs iz knjige Lijenozemska stiglo nam je iznenađenje. I to pismo iznenađenja. Pokušali smo pogoditi tko nam piše, ali nismo uspjeli. Otvorivši omotnicu jako smo se iznenadili. Pismo iznenađenja poslao nam je pisac čiju knjigu čitamo

KESTUTIS KASPARAVIČIUS.

Neobično ime, zar ne? Pismo je napisano na litvanskom jeziku i ništa nismo razumjeli, ali smo dobili pismo i na hrvatskom. Kestutis živi u Litvi (koristeći atlasu saznali smo ponešto o toj dalekoj zemlji), piše i crta neobične priče za djecu. Pisac nam je poručio da puno čitamo, gledamo, pišemo i crtamo! Poslušali smo ga i rješavali kreativne knjižnice. Zadatak je bio osnovati neobičnu zemlju sa neobičnim pravilima i neobičnim jelovnikom. I tako su osnovane: Bayernova zemlja u kojoj bi svi navijali za isti klub Bayern, Juve zemlja u kojoj bi svi hodali po zidovima, Slatkišzemska u kojoj bi bilo zabranjeno prati zube, Igrozemska u kojoj bi se samo igrali i to na tabletima, Strojozemska u kojoj bi sve radili strojevi i Radištohoćešzemska u kojoj bi živjela samo zvrkasta djeca i bilo bi strogo zabranjeno slušati odrasle, a jeli bi….bolje da ne znate što.

Trećaši & školska knjižničarka

Obilježili smo Dan darovitih

21. 3. obilježava se Dan darovitih. I mi smo u našoj školi, par dana kasnije, obilježili ovaj važan dan posvećen darovitim učenicima. Prigodnim programom i izložbom učeničkih radova obojili smo našu malu dvoranu i predvorje škole talentima, maštovitošću i kreativnošću naših učenika. Bilo je tu glazbe, pjesme, plesa, kazivanja poezije i scenskih prikaza, kviz, prezentacija projekata, i drugih radova koje su stvarale vrijedne ruke naših učenika, i mašta.

više ...

Proljetne aktivnosti u područnoj školi

Učenici Područne škole Krušljevo Selo proljetne aktivnosti započeli su već u veljači – i to fotografiranjem prvih proljetnica – šafrana! Šetnjom obližnjom šumom osvijestili smo važnost očuvanja prirode i životinja. 27. veljače obukli smo ružičaste majice i pokazali kako ne prihvaćamo nasilje. Ubrzo je uslijedio ples pod maskama povodom Fašnika, kada smo i prošetali u malenoj povorci Krušljevim Selom. Dan šuma, Dan darovitih i Dan šarenih čarapa obilježili smo 21. ožujka, a već sljedećeg dana imali smo goste u razredu – gospodina Darka Krušelja te bivše učenike Viktoriju Kuleš i Mihaela Novosela koji su nam svojim predavanjem i radionicom ukazali na važnost očuvanja voda.

Učiteljice Tanja i Monika

Satovi za zdravlje

Učenici 3.c na satovima prirode i društva ovih su dana učili o zdravlju. Prezentirali su svoje plakate, a u utorak (12.2.2019.) u goste su pozvali učenicu 7.c razreda koja boluje od dijabetesa. Ona im je na zanimljiv i njima primjeren način ispričala o toj bolesti. Učenici su joj postavljali pitanja, aktivno i zainteresirano sudjelovali u nastavnom satu posvećenom zdravlju.

Učiteljica Petra

Valentinovo u 3.c razredu

Učenici 3.c razreda i njihova učiteljica Petra obilježili su u četvrtak (14.2.) Dan zaljubljenih – Valentinovo.

Na satu hrvatskog jezika čitali su pjesmice o ljubavi i pisali poruke o prijateljstvu i ljubavi. Poruke su pospremili u razredni sandučić. Na satu matematike igrali su zaljubljeni križić – kružić i rješavali tekstualne zadatke vezane uz Valentinovo . Učenici su plesali ples srca i fotografirali se u prigodnom valentinovskom okviru.

Dan je bio vrlo zanimljiv i šarolik. Svi smo uživali u zabavnim aktivnostima i finim kolačićima.

Učiteljica Petra

NOVOSTI IZ PŠ KRUŠLJEVO SELO

Učenici PŠ Krušljevo Selo ujesen su sudjelovali u snimanju dječje emisije „Luka i prijatelji“. Pokazali su kako su pravi mali vrijedni vrtlari i vrtlarice te ispričali još puno zanimljivosti o našoj idiličnoj područnoj školi.

Emisija je prikazana na HRT2, 27.1.2019.

Cijelu emisiju možete pogledati na sljedećem linku :

Dan zaljubljenih proveli smo radno i veselo. Naime, 14.2.2019. održana je završnica projekta „A kaj štrumfaš 2.0“ u organizaciji UDRUGE PETROŽE – KRUŠLJEVO SELO te učiteljica i učenika PŠ Krušljevo Selo.

Posjetitelji su imali priliku razgledati izložbu radova učenika PŠ Krušljevo Selo na temu „Jež“ koji je ujedno i zaštitni znak Udruge. Prvu nagradu za svoj rad osvojila je učenica 1. PRO – Mia Tudjen čiji je rad tiskan na razglednicu. Svi učenici, ali i ostali učesnici projekta, dobili su nagrade.

Također, kao iznenađenje svim gostima, učenici PŠ Krušljevo Selo održali su malu priredbu povodom Valentinova.

Ovim putem zahvaljujemo Udruzi Petrože-Krušljevo Selo te svim gostima i roditeljima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj događaj.

Učiteljice: Tanja Tukač i Monika Čretni

"Zdrav za 5"

U srijedu, 6. 2. 2019. g., gđa. Andreja Jurić, službenica Policijske uprave Krapinsko – zagorske održala je predavanje učenicima osmih razreda naše škole u sklopu projekta "Zdrav za 5". Projekt je usmjeren na prevenciju ovisnosti i zlouporabe alkohola, droga te promociju prosocijalnog, preventivnog i zaštitnog djelovanja.

Učenici su upoznati s rizicima i zdravstvenim aspektima zlouporabe alkohola, njihovim zakonskim obvezama kao i posljedicama u slučaju kršenja istih.

Izvješće o satu kada smo se družili sa knjižničarkom

Sat Hrvatskog jezika mi, učenici drugog c razreda, proveli smo u knjižnici. Ovaj puta smo mi išli u knjižnicu, inače knjižničarka često dolazi k nama u razred.

Družili smo se sa knjižničarkom i saznali nešto novo. Dječji časopis ima naslovnicu, rubriku, sadržaj i izlazi jednom mjesečno. Zato ga zovemo mjesečnik. Naučili smo zašto je dobro čitati časopise. Dječji časopisi nas poučavaju i zabavljaju. Dječje časopise smo listali i čitali.

Lijepo smo proveli sat Hrvatskog jezika. Jako je važno stare časopise i papir odlagati u posebne spremnike jer tako čuvamo okoliš.

Lota Belošević, 2.c

Održane zimske radionice za darovite, talentirane, motivirane…

I ove školske godine tijekom zimskih praznika učenika, točnije 8. 1. 2019., u našoj školi održane su radionice za darovite, talentirane i motivirane učenike.

Radionica Escape Room – „Potraga za blagom“ bila je namijenjena učenicima nižih razreda. U ovoj radionici koju su osmislile i vodile učiteljica Renata Posavec i učiteljica glazbene kulture Bosiljka Pavlović učenici su kroz razne zanimljive zadatke - mozgalice, logičke zadatke, puzzle, labirinte, zagonetke, karte na laptopu… otkrivali šifre i otključavali kutije u potrazi za blagom. Učenici su bili podijeljeni po timovima. Zajedničkim snagama, dogovorom i suradnjom odrađivali su postavljene zadatke kako bi što prije došli do tražene šifre i otključali sve kutije. Bili su jako uzbuđeni, jer zadaci su ih vodili u različite učionice, a što su otkrivali uz pomoć Morseove abecede. Tako su kroz igru i nešto novo naučili što je i bio cilj radionice.

Da učenici, posebno nižih razreda, vole učiti kroz igru, pa i u vrijeme zimskih praznika, govori činjenica da su se na radionicu odazvali u velikom broju.

Druga održana radionica bila je Informatička radionica – Kahoot! kviz. Ova radionica bila je namijenjena učenicima viših razreda. Iako je bila nešto manje posjećena, u odnosu na radionicu namijenjenu učenicima nižih razreda, učenici koji su došli na radionicu, pozitivno su se izrazili o provedenoj radionici. Cilj radionice bio je poučiti učenike kako izraditi Kahoot! kviz, kao jedan od korisnih alata za učenje kroz igru. Osim što su naučili izrađivati kviz, polaznici radionice iskušali su i svoje znanje u kvizu koji je osmislio učitelj informatike, a zatim i u kvizovima koje su osmišljavali sami polaznici radionice. Učenici su za sudjelovanje u radionici nagrađeni i simboličnim nagradama.

Voditelji radionice bili su: Krešimir Ordanić, Valentina Mokrovčak i Anita Hledik

Božićno – novogodišnja priredba

Završetak prvog obrazovnog razdoblja i početak najljepšeg nam doba u godini obilježili smo Božićno-novogodišnjom priredbom. U tom posebnom predbožićnom trenutku putovali stazama radosti i veselja, uživali u pjesmi, plesu, recitacijama, dobrim željama i osmjesima. Hvala našim učiteljicama koje su pripremale svoje učenike za nastupe, hvala učenicima izvođačima koji su marljivo vježbali i počastili nas prekrasnim izvedbama, i još jedno hvala svima koji su sudjelovali u pripremanju ove lijepe školske svečanosti.

Valentina Mokrovčak

Razredna priredba u 2. c

Ova školska godina u 2. c RO posvećena je čitanju i važnosti čitanja. Provodi se projekt na „Krilima bajke“ u suradnji sa školskom knjižničarko, provode se satovi poticanja čitanja u školskoj knjižnici, tema na roditeljskom sastanku bila je posvećena važnosti i ulozi čitanja kod učenika i u obiteljima, te je i ideja za razrednu priredbu proizašla iz svih zbivanja.

Pozvala sam roditelje da ovoga puta oni sami budu izvođači razredne priredbe, te time iznenadimo učenike i nagradimo ih za uložen trud u prvom polugodištu. Moju ideju većina roditelja je prihvatila. Dogovorili smo točke, održali jednu probu, savjetovali se i sve dogovarali. Na roditeljima je bilo da nauče uloge u igrokazu, tekstove recitacija i tekstove pjesama koje smo pjevali i to sve u tajnosti od učenika.

19. 12. 2018. održana je razredna priredba. Učenike sam pozvala na večernje čitanje bajke na koje će doći i njihovi roditelji, braća, djedovi i bake. Za tu prigodu napisala sam bajku „Oblakov Božić“, koju sam osmislila tako da se tijekom bajke spominju likovi roditelja koji su imali uloge u igrokazima ili su krasnoslovili. Tijek radnje pratio je točke ove priredbe, tako da su tek kod prve izvedbe učenici shvatili da su roditelji izvođači priredbe. Bili su jako iznenađeni, radosni i ponosni na svoje roditelje. U glazbenom dijelu sudjelovali su svi i učenici i roditelji i publika, te je bilo vrlo veselo i živo.

Roditelji i učenici nakon razredne priredbe iskazali su veliko zadovoljstvo i sreću zbog veselog druženja uoči nadolazećih blagdana, iako nisu mogli u potpunosti suzbiti tremu pred svoj nastup. Uvidjeli su kako nije lak i jednostavan javni nastup.

Razrednica: Snježana Sitarić-Knezić

Večer matematike

U četvrtak, 6. 12. 2018. g. u našoj školi održala se Večer matematike.

Večer matematike je manifestacija koju organizira Hrvatsko matematičko društvo, s ciljem popularizacije matematike te poticanja učenika za nastavak matematičkog obrazovanja.

U matematičkoj večeri sudjelovalo je sveukupno 104 sudionika. Posebno nam je drago da su učenicima (posebice nižih razreda i našim petašima) u rješavanju različitih matematičkih zadataka podrška i pomoć bili njihovi roditelji, bake, tete, sestre, sestrične, bratići, susjedi.

Sudeći prema pozitivnim reakcijama sudionika Večeri matematike, možemo reći da je cilj ove manifestacije ostvaren – kroz interaktivne radionice i zanimljive matematičke zadatke, sudionici su zasigurno spoznali ili se prisjetili one zabavne strane matematike.

Hvala svim sudionicima Večeri matematike i voditeljima aktivnosti.

Veselimo se novom matematičkom druženju.

Anita Hledik, pedagoginja

Sveti Nikola u PŠ Krušljevo Selo

Sveti Nikola stigao je u našu školu i ove godine. U programu su sudjelovali učenici dramske skupine (profesorice V.Kantoci), Radosti i veselju nije bilo kraja kada su učenici ugledali Krampusa i Nikolu. Zahvaljujemo i udruzi „Petrože“, Krušljevo Selo koja nas je i ove godine obradovala slatkim poklonima.

P.S. Hvala svetom Nikoli (mama Mihaela Tudjen) koji je razveselio učiteljice i tetu kuharicu.

„Volontiram ja, volontiraš ti“

Dana 5. prosinca 2018. godine u Oroslavju smo obilježili Međunarodni dan volontera i 4. Festival volonterizma. U sklopu 4. Festivala volonterizma, osim dodjele volonterskih nagrada, organiziran je i likovni natječaj pod nazivom „Volontiram ja, volontiraš ti“. Najbolji radovi bili su nagrađeni prigodnim poklonima, a zahvalnice za sudjelovanje su podijeljene svima koji su se prijavili za likovni natječaj. Među nagrađenim učenicima sam i ja, Lana Gorupec, 2.c. Sa mnom su bile moja mama i učiteljica Snježana Sitarić-Knezić.

Bila sam jako uzbuđena i sretna. To mi je velika motivacija da i dalje sudjelujem u likovnim natječajima te da i dalje izrađujem najbolje i najljepše likovne radove.

Lana Gorupec, 2.c

„Priča o Vedranu“ uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U utorak, 27.11.2018. godine u boravak su nam došli posebni gosti: hrvatska književnica i dramaturginja Željka Horvat Vukelja i članovi Udruge Korablja. Udruga Korablja pruža podršku osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima. U Udruzi svaka osoba bez obzira na njezine sposobnosti, ima svoje mjesto i daje svoj doprinos u izgradnji čovječnijeg društva.

Književnica Željka pročitala nam je slikovnicu „Priča o Vedranu“ koju je ilustrirala Slavenka Milinović. I Slavenka je bila naša gošća. Vedran je mladić s intelektualnim teškoćama, voli igrati nogomet, nositi smeće u koš, i voli krave. Djeca su mu se rugala, nisu shvaćala da je to ružno, ali ga je mama utješila i tako je nastala ova edukativna slikovnica. Nakon predstavljanja slikovnice predstavili su nam se članovi Udruge: Valentina, Zdravko, Tea i Božidar. Oni su osobe s teškoćama, ali ih to ne sprječava da rade ono što vole. Zanimljivi su, posebni na svoj način i vole se jako smijati, kao i mi. Saznali smo da u Udruzi rade čestitke, lančiće, kuhaju, šminkaju se i igraju svašta nešto, a jako su uspješni u sportu. Na kraju druženja svi zajedno smo zapjevali, uz glazbenu pratnju književnice Željke. Našim gostima poklonili smo origami srca i boriće, a oni nama svoje autograme. Jako smo sretni što smo ih upoznali i nikada im se ne bi rugali.

Bio je ovo jako poučan, zabavan i sretan Međunarodni dan osoba s invaliditetom jer smo upoznali prijatelje od kojih možemo puno naučiti. Više o slikovnici možete saznati u našoj školskoj knjižnici. Pročitajte Priču o Vedranu, budite otvoreni za susrete i budite baš takvi kakvi jeste!

Karla, Marta, Petra, Patrik & školska knjižničarka

„Poštujte naše znakove“

U četvrtak, 22. 11. 2018. g. u našoj školskoj sportskoj dvorani održala se akcija „Poštujte naše znakove“ u sklopu edukativno-preventivnog programa MUP-a i partnera. Program je namijenjen učenicima prvih i drugih razreda. U sklopu programa učenici su sudjelovali u interaktivnoj kazališnoj predstavi, a nakon vrlo zanimljive i poučne predstave, u pratnji svojih učiteljica, obilazili su edukativne postave i sudjelovali u brojnim interaktivnim radionicama – „Mali prometnjaci“, „Mali forenzičari“, „Policajac prijatelj djece“, „Manje oružja, manje tragedija“, „Mala škola prve pomoći“, „Protupožarna zaštita“, „Prezentacija opreme za spašavanje HGSS“.

Na školskom dvorištu učenicima su prezentirana vatrogasna i policijska vozila. A sjesti u njih, učenicima je bio poseban izazov i veselje.

Bio je to uistinu poseban dan u kojem su učenici na zanimljiv i zabavan način učili o temeljnim pravilima za sigurnije sudjelovanje u prometu.

Hvala našim gostima. Veselimo se nekim budućim edukativno-preventivnim aktivnostima.

Anita Hledik, pedagoginja

Završetak Mjeseca hrvatske knjige

Dana 15. 11. 2018. godine naša knjižničarka Valentina Mokrovčak provela je s nama jedan vrlo zanimljiv sat Hrvatskog jezika.

Pročitala nam je interesantnu priču, a ujedno smo naučili koji put mora prevaliti knjiga da bi došla do nas, čitatelja. Znali smo da su knjige jako važne i da ih treba redovito čitati, no nakon ovog sata još smo više zavoljeli knjige jer smo saznali što je sve potrebno i koliko ljudi je uključeno u izradu jedne knjige.

Iako je Mjesec hrvatske knjige završio, s čitanjem nismo završili. U knjižnici nas čeka još puno knjiga!

Naša mala preporuka: svakako pročitajte zbirku kratkih, ali smiješnih i poučnih priča Sanje Polak koja se zove Petrica Pričalica!

Učenici i učiteljica 3. b

Čudnovata lektira u 3.c

Nakon pročitane knjige, naše najpoznatije autorice Ivane Brlić – Mažuranić, Čudnovate zgode šegrta Hlapića učenici 3.c obradili su u petak 9. studenog čudnovatu lektiru. Time su ujedno obilježili i Mjesec hrvatske knjige. Da je čitanje vrlo važno, te da može biti vrlo zanimljivo, spoznali su rješavanjem zadataka u skupinama. Svoje zadatke su kasnije prezentirali na razrednom trgu. Na kraju sata slijedio je kviz znanja. Učenici su zaključili da im je bilo vrlo zanimljivo i poučno, te da im je vrijeme proletjelo. Mjesec knjige obilježiti će i na satu razrednog odjela gdje će im roditelj - gost pričati priče.

Petra Svečnjak, učiteljica

Sat Medijske kulture

U ponedjeljak, 5. studenog, učenici 3. b razreda su, u sklopu Medijske kulture, u školskoj knjižnici pogledali animirani film Borivoja Dovnikovića "Dva miša".

Film govori o dva miša, poljskom i kućnom mišu, njihovim različitim životima i njihovom druženju, u kojem poljski miš shvaća vrijednost svoje slobode.

Uživali smo u gledanju filma, družili se sa našom knjižničarkom, puno toga naučili, a usput smo se i dobro zabavili.

Učenici 3. b i učiteljica Ankica Šuk

Dan kravate, Dan jabuka i Dan kruha u 3.c

Mjesec koji je za nama bio je vrlo zanimljiv i dinamičan. Tako su 18. listopada učenici 3. c, zajedno sa učiteljicom i školskom knjižničarkom, obilježili Svjetski dan kravate. Na satu hrvatskog jezika knjižničarka im je pročitala Priču o kravati Božidara Prosenjaka, a zatim su na likovnoj kulturi slikali kravate koje su taj dan ponijeli u školu. Također su 19. listopada obilježili Dan jabuka. Svaki je učenik taj dan u školu donio jednu jabuku. Čitali su, pisali, crtali na temu jabuke. Učenici su upoznali neke stare sorte jabuka . Nakon napornog rada zasladili su se voćem. U srijedu 24. listopada obilježen je Dan kruha. Učenici dramske skupine 3.c pripremili su za svoje prijatelje kratku priredbu. Nakon priredbe blagovali su razne pekarske proizvode koje su pripremile vrijedne ruke njihovih mama i baka.

Učiteljica Petra i učenici 3.c

LISTOPAD U PŠ KRUŠLJEVO SELO

Tijekom mjeseca listopada, učenici su obilježili nekoliko važnijih datuma.

4.10.2018. povodom Dana životinja posjetili smo jahalište.

10.10.2018. posjetio nas je Luka Bulić koji je s učenicima snimio epizodu za seriju „Luka i prijatelji“.

18.10.2018. izradivši vlastitu kravatu, obilježili smo Dan kravate.

19.10.2018. obilježili smo Dan jabuka, ispekli smo kolače i zasladili se tom kraljicom voća.

24.10.2018. povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje ispekli smo nekoliko slanaca, zahvalili se voću i povrću te napravili izložbu krušnih proizvoda u kojoj su nam pomogli roditelji.

U fotogaleriji pogledajte kako je sve to izgledalo.

Sat hrvatskog jezika u knjižnici

U ponedjeljak 15.listopada 2018.g. naš sat hrvatskog jezika proveli smo u knjižnici i bio je drugačiji od ostalih satova zato što nam ga je održala naša školska knjižničarka Valentina Mokrovčak.

Na tom satu ponovili smo što znamo o knjižnici i knjigama, ali i naučili nešto novo. Ponovili smo kako se traže i slažu knjige na police po dobi i što je referentna zbirka. Svi koji su se ikada zapitali što znači ona naljepnica na stražnjoj korici knjige naučili su da je to signatura koja nam pomaže da pronađemo mjesto gdje smo knjigu uzeli, ako smo zaboravili. Pa se tako na toj signaturi nalazi oznaka za policu, početna slova autora i djela te barkod koji služi za posudbu knjige. Nešto novo što nas je oduševilo u našoj knjižnici je e-katalog. E-katalog je popis svih knjiga koje se nalaze u nekoj knjižnici. Kada pronađemo knjigu u e-katalogu možemo vidjeti signaturu za to djelo, autora, koliko stranica ima, koliko knjiga ima u knjižnici i koliko ih je trenutno dostupno. Prednost tog kataloga je to što se brže i jednostavnije pronalazi knjiga, nego dok se traži po policama i to što možemo rezervirati knjigu e-mailom, a knjižničarka nas obavijesti e-mailom kada knjiga stigne i mi dođemo po nju. Za kraj tog zabavnog i drugačijeg sata dobili smo zadaću: pretražiti neke knjige u našem e-katalogu.

Bio je to jedan od zabavnih, ali i edukativnih satova i nadam se da će ih biti više. Ujedno, na taj način obilježili smo i Mjesec hrvatske knjige.

Dorotea Šuk,8.a

Udruga PETROŽE opet daruje

U sklopu inicijative „Papirus“ udruge Petrože - Krušljevo Selo i programa rada koji sufinancira grad Oroslavje, udruga je sredstvima prikupljenim kroz inicijativu i program udruge ovaj mjesec donirala Područnu školu Krušljevo Selo i Osnovnu školu Oroslavje. Plod je to dugogodišnje suradnje udruge i škole.

Ova inicijativa se odvija već osmu godinu zaredom. Njome udruga, zajednica i učenici razvijaju svijest o gospodarenju otpadom, prikupljanju sirovina za reciklažu (u ovom slučaju- papir), razvijaju ekološku svijest i vraćaju prikupljena sredstva natrag u zajednicu i potrebitima, u ovom slučaju školama i učenicima nižih razrednih odjeljenja. Papir se prikuplja u kontejner kod Područne škole Krušljevo Selo.

Školama su podijeljene bilježnice za niža razredna odjeljenja, grafitne olovke sa logom inicijative, školski pribor, knjige za knjižnicu i edukacijski materijali. Partneri u ovoj inicijativi su Unija papir DSS Smith-Zagreb, Osnovna škola Oroslavje, Područna škola Oroslavje, grad Oroslavje, Prizma CPI-Zagreb, privatni donatori, lokalna zajednica i udruga Petrože.

DANI KRUHA

24. 10. 2018. učenici 3. b obilježili su Dane kruha. Zahvaljujući mamama i bakama pekarskih proizvoda bilo je u izobilju.Najeli smo se, počastili učenike u Boravku a dio smo spremili za idući dan.

Naučili smo koji put mora proći malo zrno da bi nastali tako fini proizvodi.

Učenici 3. b i učiteljica Anica Šuk

OBILJEŽEN TJEDAN MOBILNOSTI

Kad se spoje entuzijazam i ljubav prema najmlađima jednog grada, osnovne škole i lokalnog atletskog kluba, sve je moguće - pa čak i to da na kolu jedne atletske lige prisustvuje 300-tinjak učenika, a sve više i više djece i mladih tu živi sport.

Povodom Europskog tjedna mobilnosti, u organizaciji Osnovne škole Oroslavje i Atletskog kluba Oroslavje, 24. rujna održano je pokazno 4. kolo Bumbar lige za sve zainteresirane učenike. Bilo je prekrasno vidjeti cijele razrede kako dolaze u pratnji svojih učiteljica, a došli su čak i učenici iz područne škole.

Kroz jedan školski sat primali smo po tri razredna odjeljenja, tako da smo u svega 30 minuta omogućili da se čak 60-ak djece okuša u suručnom bacanju kugle (gumene inačice željeznih, težinom prilagođene djeci), bacanju vorteksa (bezopasni i zanimljivo rekvizit pri učenju bacanja koplja) i štafeti s preponama.

Završili smo četvrti sat sa četvrtim razredima. Djeci su podijeljene diplome za sudjelovanje i slatka okrepa, koje im je omogućio grad Oroslavje. Ovo događanje nije bilo natjecateljskog karaktera za niže razrede, naglasak je bio na dobrom provodu i zabavi. Upravo smo to naglasili djeci: neka ne zaborave kako bavljenje sportom može i treba biti zabavno te da, ako nisu članovi nekog sportskog kluba, što više vremena provedu na zraku i u kretanju.

Iako je većina djece rekla da im je štafeta bila najzanimljivija tog dana, mnogi su se odlučili za neki od bacačkih rekvizita što dokazuje da je atletika divan i raznovrstan sport u kojem svatko nađe nešto za sebe.

Popodne se održalo natjecanje za učenike viših razreda. Njih je bilo "samo" 60-ak jer smo zbog vremena i prostora morali ograničiti njihov broj po razredima. Sve je bilo gotovo kroz sat i pol. Za razliku od onog ranije, ovo je bilo pravo natjecanje u kojem su svi dobili sudioničke diplome, ali smo obradili rezultate i onim najboljima kroz osam kategorija (djevojčice i dječaci 5. - 8. razreda) dodijelili medalje.

Na „postoljima” su dominirala upravo ona djeca koja i treniraju u AK Oroslavju te smo tu činjenicu iskoristili kao prigodu ukazati djeci da se trudom i upornošću u bilo čemu postižu rezultati i postaje sve boljima.

Viši razredi natjecali su se u: skoku udalj s mjesta, suvanju kugle, sprintu s preponama i gađanju vorteksom u metu.

Tu nam je najdraže bilo čuti kada su nas pitali kada ćemo ovo ponoviti.

Ova spremnost i suradnja Grada Oroslavja, Osnovne škole Oroslavje i Atletskog kluba Oroslavje te mnogobrojan odaziv djece, dokaz je da je Oroslavje grad okrenut (i) mladima, sportu i zdravlju te se svi zajedno veselimo poboljšanju naših sportskih objekta i terena i bez sumnje ćemo ih koristiti na najbolji mogući način.

Priredba za đake prvake

„Dobar dan prvašići! Dobar dan roditelji!

Dobar dan svima, koliko god nas ima!

Dobrodošli u ovu našu veliku lijepu kuću, školu!

Ovim lijepim stihovima započela je priredba za đake prvake i njihove roditelje. Vesele recitacije, poučne igrokaze i šaljive pjesmice izveli su učenici četvrtih razreda. Posebno uzbuđenje za naše najmlađe bilo je predstavljanje učiteljica koje će ih voditi sljedeće četiri godine. Riječi dobrodošlice novima đacima uputili su gospodin gradonačelnik i gospođa ravnateljica, a zajedno su im uručili prigodne poklone koje je osigurala Krapinsko-zagorska županije i grad Oroslavje. Nakon zajedničkog fotografiranja i slatkog domjenka, prvašići su sa učiteljicama otišli u svoje učionice.

I tako je naša škola, još jednom, otvorila vrata radoznalim đacima kojima želimo uspješnu, sretnu i znanjem bogatu školsku godinu.

Iste želje upućujemo svim učenicima i djelatnicima naše škole.

Vaša školska knjižničarka