Slika škole
Natjecanja 2018. / 2019.

TENISAČI PRVACI

Teniska reprezentacija naše Škole u polufinalnom i finalnom natjecanju osnovnih škola KZŽ–a u tenisu, održanom 11.6.2019. u Zlataru, pobijedivši u polufinalu OŠ iz Zlatara s 3:0 i u finalu OŠ iz Zaboka s 3:0, uvjerljivo osvojila 1. mjesto.

Za Školu su igrali: Zvonimir Horvat, 8.a, Borna Drobec, 7.b i Dominik Despenić, 4.b

Marinko Banožić

TENISAČICE DRUGE u KZŽ-u

Reprezentacija naše Škole u finalnom natjecanju održanom 5.6.2019. u Zlataru nakon super i kvalitetno odigranog cijelog turnira, osvojila je 2. mjesto na prvenstvu osnovnih škola KZŽ –a u tenisu.

Za Školu su igrale: Jana Šalec 7.c, Dora Beg 7.b i Gabriela Knezić 8.c

Marinko Banožić

Izvrsna u plivanju!

U subotu, 1.6.2019. godine u Sisku je održano Regionalno prvenstvo Hrvatske u plivanju za početnike. Helena Dinjar, učenica 2. c razreda osvojila je ukupno 4 medalje!

1. mjesto osvojila je u disciplini 100 m slobodno, 2. mjesto u disciplini 100 m leptir, 2. mjesto na 100 m leđno i 3. mjesto na 400 m slobodno.

Državno natjecanje Sigurno u prometu

Od 21. do 24. 5. 2019. godine u Zadru je održano 27. državno natjecanje Sigurno u prometu. Lovro Kucelj, učenik petog razreda naše škole u pojedinačnoj konkurenciji zauzeo je 11.mjesto u konkurenciji od četrdeset dva dječaka. Lovro je također dao doprinos ekipi Krapinsko-zagorske županije u osvajanju drugog mjesta. Više o događaju možete pročitati na hak.hr/vijest-892 i hak.hr/vijest-893.

RUKOMETAŠI PRVACI ŽUPANIJE

Na finalnom natjecanju OŠ Krapinsko – zagorske županije u rukometu u kategoriji dječaci 5. i 6. razredi održanom 15.5.2019. u Bedekovčini naši reprezentativci su nakon vrlo angažirane, borbene i nadasve neizvjesne igre pobijedivši u polufinalu OŠ A. Cesarec iz Krapine i u finalu OŠ Lj. Gaj iz Krapine osvojili prvo mjesto!

Za Školu su igrali: Noa Seitz 6.a, Patrik Gospočić 6.a, David Antunović, 6.b, Jakov Jagečić, 6.b, Ivan Krsnik 6.b, Petar Marić 6.b, Niko Mojsinović 6.b, Luka Turniški 6.b, Ivor Šuprina 5.b i Jakov Zrinščak 6.b.

Marinko Banožić

„IRAČITAMETAM“ – ekipa „65“ na 5. MathFest-u osvojila 6.mjesto

S ciljem popularizacije matematike, Županijsko stručno vijeće učitelja matematike Krapinsko-zagorske županije je, u suradnji s Udrugom MatKaj, i ove godine organiziralo državno skupno natjecanje za učenike razredne i predmetne nastave, 17.4.2019., u Termama Tuhelj. Sudjelovalo je 146 ekipa po 4 učenika (584 učenika) u tri kategorije:

- kategorija 43 – učenici 3. i 4. razreda (40 ekipa)

- kategorija 65 – učenici 5. i 6. razreda

- kategorija 87 – učenici 7. i 8. razreda (40 ekipa).

Učenici predmetne nastave naše škole su redoviti sudionici MathFesta od samih njegovih početaka. Ranijih godina su bili uspješni natjecatelji, ali i voditelji likovne radionice na 1. MathFestu.

Na ovogodišnjem, 5. po redu, našu je Školu, uz dvije ekipe iz razredne nastave koji su drugi put sudjelovali na natjecanju, više nego uspješno predstavila i jedna ekipa iz predmetne nastave.

Ekipa „Iračitametam“, kako su se sami nazvali, u kategorij „Math65“ (učenici 5. i 6. razreda) u kojoj se natjecalo 66 ekipa, osvojila je izvrsno 6. mjesto.

Uspjeh je tim veći što smo se: Roko Jaković (5.b), Pavel Zrinščak (5.c), Lorena Horvatek te Jakov Zrinščak (6.b) i ja prije samog natjecanja sreli svega 4 puta kako bismo se pripremili za samo natjecanje.

Ono što mogu reći o njima je da, osim što su pravi matematičari, kao tim izvrsno funkcioniraju. Samo natjecanje su shvatili vrlo ozbiljno. Tijekom dva sata trebalo je, suradnički, riješiti 40 problemskih zadataka. Riješili su sve, pogriješili u samo nekoliko zadataka i, sa ostvarenih 230 bodova postigli ovako zapažen uspjeh. Posebno me veseli činjenica da su se, usput, zabavili u međusobnom i druženju s ostalim učenicima prije i nakon samog natjecanja.

Tijekom samog natjecanja bili su prepušteni „sami sebi“ (uz budno oko voditeljice natjecanja) dok sam ja, u obližnjim prostorijama s ostalim kolegicama, slušala vrlo poučno i kvalitetno predavanje o novitetima u Geogebri i primjeni iste u nastavi matematike. Trebat će nam iduće godine kad krene kurikularna reforma…

Cilj ovogodišnjeg 5.MathFesta je postignut – popularizacija matematike je uspjela, a ja sam posebno ponosna na svoju/našu ekipu PN koja i iduće godine, u proširenom sastavu, planira sudjelovati na natjecanju i pokušati ostvariti još bolji rezultat.

Tatjana Pilarić, učiteljica matematike

ROKO KNEZIĆ – POBJEDNIK KUPA HRVATSKE U BOWLINGU 2019.

Dana 12.5.2019. u Zagrebu se održala završnica Kupa Hrvatske u bowlingu. Nakon dva kruga kvalifikacija u završnicu su se plasirala osmorica najboljih igrača bowlinga u Hrvatskoj. 14-godišnji Roko Knezić iz Oroslavja, član Bowling kluba Nomad iz Zagreba jedini je junior koji se uspio plasirati u završnicu Kupa i to sa treće pozicije koja mu je donijela četvrt-finalni meč s Nikolom Zorićem iz Bowling kluba TNT. Roko je pobijedio Nikolu Zorića 3:0. U polufinalu Roko je s istim rezultatom pobijedio Ljubomira Špiljara iz Bowling kluba Trešnjevka Zagreb. U finalu Roko se susreo s klupskim kolegom Vedranom Vedrišem. Vedran je poveo s 1:0, ali je Roko preokrenuo rezultat i dobio meč s 3:1.

Pobjedom u Kupu Hrvatske Roko je stekao pravo nastupa na Svjetskom kupu koji se u studenom ove godine održava u Indoneziji.

Redoviti treninzi, neizmjeran trud i upornost, vrhunsko sportsko ponašanje, odlične igre ove sezone, osvajanje Juniorskog prvenstva Hrvatske i Kupa Hrvatske donijele su Roku poziv izbornika Bowling reprezentacije Hrvatske Saše Petkovića za nastup na Europskom seniorskom prvenstvu u bowlingu koje će se održati od 10. do 21. lipnja 2019. godine u Münchenu. Roko će tako dobiti priliku da se okuša s najboljim europskim igračima bowlinga.

Županijsko natjecanje Sigurno u prometu 2019.

Županijsko natjecanje Sigurno u prometu održano je 3.5.2019. u Svetom Križu Začretje. Lovro Kucelj osvojio je drugo mjesto u konkurenciji dječaka, te se plasirao na državno natjecanje koje će se održati od 21. do 24. svibnja u Zadru. Tamo će biti dio ekipe Krapinsko-zagorske županije koju čine dvije prvoplasirane djevojčice i dva prvoplasirana dječaka sa županijskog natjecanja. U konkurenciji djevojčica Gracija Kačavenda osvojila je četvrto mjesto, a Tamara Kožar deseto mjesto. Kod dječaka jedanaesto mjesto osvojio je Tomislav Slipćević.

Naši učenici na Mathfestu

U srijedu, 17. 4. 2019. u Termama Tuhelj održao se 5. Mathfest, ekipno natjecanje iz matematike za učenike od 3. do 8. razreda.

Ove godine na Mathfestu sudjelovalo je 584 učenika iz svih dijelova Republike Hrvatske. Unatoč velikoj konkurenciji, od 4O ekipa učenika trećih i četvrtih razreda, naši učenici Domagoj Varžić (4 .b), Jan Curman (4. b), Kristijan Mokrovčak (3. c) i Valeria Drempetić (3. c) pod vodstvom mentorice Ksenije Puščenik uspjeli su osvojiti 5. mjesto. Učenici Patrik Dinjar (4. a), Leon Usmiani (4. c), Matej Krsnik (3. a) i Nina Šuprina (3. b) pod vodstvom mentorice Mihaele Mahalec osvojili su 9. mjesto. Zadovoljni nakon rješavanja složenih matematičkih zadataka imali su priliku rješavati kviz u Kahoot platformi, a za mentore je organizirano predavanje.

Sretni, zadovoljni i bogatiji za jedan novi doživljaj i iskustvo vratili smo se kući.

učiteljica Ksenija Puščenik

NOGOMETAŠI IDU DALJE

Reprezentacija 5. i 6. razreda naše škole u nogometu je uvjerljivim pobjedama protiv osnovnih škola iz Desinića, Zlatara i G. Stubice izborila plasman u četvrtfinale prvenstva osnovnih škola Krapinsko – zagorske županije. Prvo kolo se igralo 16.04.2019., a domaćin našoj skupini bila je OŠ „ Đure Prejca“ iz Desinića.

Reprezentacija je igrala u sastavu: Noa Seitz 6.a (cap), Jakov Zrinščak 6.b, Jakov Jagečić 6.b, David Antunović 6.b, Vito Varović Vukić 5.c, Pavel Zrinščak 5.c, Mihael Novosel, 5.a i Jakov Lončar 5.b!

Marinko Banožić

15.4.2019. održana je u Zagrebu 7. Erste plava liga, atletsko natjecanje školske djece od 3. do 6. razreda iz cijele Hrvatske. Naš učenik Patrik Dinjar nastupio je za Osnovnu školu Oroslavje u kategoriji 4. razreda.

U bacanju vortexa osvojio je 3. mjesto i brončanu medalju.

Dora na dodjeli nagrade

Nagradu Barbara Petchenik pokrenulo je Međunarodno kartografsko društvo (International Cartographic Association – ICA) 1993. godine kao uspomenu na Barbaru Petchenik, dopredsjednicu toga društva i kartografkinju koja je cijeli život radila s kartama i djecom.

Nagrade se dodjeljuju svake druge godine za vrijeme međunarodne kartografske konferencije, po mogućnosti barem jedna za svaki kontinent, s posebnom pažnjom posvećenom dobi djeteta koje je nacrtalo crtež. Ciljevi natjecanja su promoviranje dječjeg kreativnog prikazivanja svijeta u grafičkom obliku, poboljšanje njihove kartografske percepcije i percepcije okoline. Natjecanje u Hrvatskoj provelo je Hrvatsko kartografsko društvo. Na natječaj je stiglo 227 dječjih likovnih radova.

Dora Ružak, učenica 3. b razreda dobila je nagradu za svoju kartu svijeta. U subotu, 13. 4. bila je na dodjeli nagrade u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Dorina učiteljica Anica

Državno natjecanje mladih tehničara

U Poreču je od 25. do 28. ožujka održano 61. natjecanje mladih tehničara. Naši učenici postigli su ove rezultate: Rudolf Pavlina u kategoriji strojarskih konstrukcija zauzeo je deseto mjesto, a Erik Mak u kategoriji automatike trinaesto mjesto. Čestitke učenicima na postignutim rezultatima.

Državna smotra LiDraNo 2019.

U Šibeniku se od 25. do 27. ožujka 2019. godine održavala državna razina Smotre literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovne škole – LiDraNo. Našu je školu i Krapinsko-zagorsku županiju predstavljala učenica sedmog razreda Jana Šalec koju je pripremila učiteljica Vesnica Kantoci.

U kategoriji dramsko-scenskoga izraza nastupio je 41 pojedinac. Jana je u pojedinačnom scenskom nastupu kazivala poeziju - pjesmu Čuvar blaga autorice Anite Šalec.

Premda nije riječ o natjecanju, nego o smotri, i premda se svi pozvani na ovu razinu smatraju pobjednicima, mi se ipak moramo pohvaliti Janinim nastupom. Bila je više nego uspješna u svim kategorijama vrednovanja krasnoslova, bez ijedne zamjerke u izvedbi. Tako se naš KAJ uvukao u sve kutke naselja Solaris. Bravo, Jana! :)

Vesnica Kantoci

RUKOMETAŠI DRUGI U ŽUPANIJI

Reprezentativci naše Škole osvojili su, nakon vrlo dobre i kvalitetne igre, drugo mjesto na finalnom natjecanju prvenstva OŠ KZŽ-a u rukometu odigranom 28.3.2019. u Krapini.

Za Školu su tijekom cijelog natjecanja igrali: Tony Benko 8.a, Jurica Toma 8.a, Lovro Ptiček 8.a, Zvonimir Horvat 8.a, Ivan Matekalo 8.b, Mario Kovačić 8.b, Patrik Kucelj, 8.c, Antonio Grden 8.c, Martin Gregurić 7.b, Dario Frinčić 7.b, Patrick Majer, 7.b, Jan Šipek 7.b, David Petek 7.b i Antonio Valentić, 8.a.

Marinko Banožić

RUKOMETAŠICE ČETVRTE

Rukometna reprezentacija naše Škole na polufinalnom i finalnom natjecanju OŠ KZŽ-a u rukometu, održanom 28.3.2019.u Krapini, osvojila je četvrto mjesto!

Za Školu su igrali: Gabrijela Knezić 8.c, Valentina Čehko 8.c, Ema Žegrec 8.a, Dora Tomić 7.a, Nikolina Ptiček 7.a Leda Varžić 7.a, Dora Beg 7.b, Ema Čičko 7.b, Lorena Perendić 7.b, Lucija Jagečić 7.c i Nika Grabušić, 7.a

Marinko Banožić

Prošli vikend u Karlovcu održano je pojedinačno prvenstvo regije Srednja Hrvatska u stolnom tenisu. Okupilo se preko 100 natjecatelja.

Naše dvije učenice Lorena Perendić i Gracija Kačavenda članice Stk Stubaka ostvarile su odlične rezultate.

Lorena je postala prvak regije u dvije kategorije, u mlađim kadetkinjama i kadetkinjama.

Gracija je ostvarila drugo mjesto u kadetkinjama.

Poj riči materinske

Osmaš Jan Skušić ostvario je uspjeh na 13. likovno-literarnom natječaju Poj riči materinske u organizaciji Osnovne škole Primošten te je 14. i 15. ožujka sa svojom mentoricom Vesnicom Kantoci sudjelovao na završnoj svečanosti. Jedan je od pet nagrađenih učenika, a na natječaj je pristiglo oko 500 literarnih i likovnih radova učenika iz osnovnih škola Republike Hrvatske, Vojvodine i Bosne i Hercegovine. Janova pjesma Potuočec inspirirana je osluškivanjem prirode.

Vesnica Kantoci

Županijsko natjecanje iz hrvatskoga jezika

U Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina prošle je srijede održano županijsko natjecanje iz hrvatskoga jezika za osnovne škole Krapinsko-zagorske županije.

Na natjecanju je sudjelovalo 10 učenika sedmih i 19 učenika osmih razreda iz 11 škola Krapinsko-zagorske županije.

U kategoriji osmih razreda Gabriela Špiček i Kristina Čajko pod mentorstvom Vesnice Kantoci osvojile su 3. mjesto.

Natjecanje je završeno podjelom pohvalnica, priznanja i zahvalnica svim sudionicima. Učenici koji su osvojili jedno od prva tri mjesta i njihovi mentori nagrađeni su vrijednim knjigama.

Vesnica Kantoci

Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika

27.veljače 2019. održano je u Osnovnoj školi Josipa Broza u Kumrovcu Županijsko natjecanje u poznavanju njemačkog jezika. S obzirom da se u natjecanjima iz stranih jezika natječu samo učenici 8. razreda, tako je našu školu predstavljalo troje učenika 8.razreda: Lada Hamer i Ema Žegrec iz 8.a te Fran Kržak iz 8.c. Učenici su postigli sljedeće rezultate: Lada Hamer je osvojila 2. mjesto, Ema Žegrec 8.mjesto, a Fran Kržak 10.mjesto. Mentorica učenika bila je profesorica Ana Hamer.

Ana Hamer

Završena županijska smotra LiDraNo 2019.

U utorak, 19. veljače 2019. godine, održana je u prostorijama SŠ Krapina županijska smotra Literarnog, dramskog i novinskog stvaralaštva LiDraNo.

Pojedinačne i skupne scenske nastupe ocjenjivalo je stručno povjerenstvo u sastavu: Stephanie Jamnicky kao državna selektorica, Mara Borić i Mirela Videk Hranjec kao članovi , a literarni izraz OŠ Hrvoje Kovačević ( predsjednik županijskog povjerenstva) i Nevenka Miškulin.

U kategoriji dramsko-scenski izraz, pojedinačni nastupi, na županijskoj smotri predstavili su se kazivanjem poezije Pitam se (autor Leona Malnar) Luka Grabušić, 2. A (mentoricaVesna Grabušić) i Čuvar blaga Jana Šalec, učenica 7.c razreda (mentorica Vesnica Kantoci).

U kategoriji dramsko-scenski izraz, skupni nastup, izvedena je dramsko- scenska igra Mienjam pubertet za bilo kaj! Povoljno!, u izvedbi članova Literarno-recitatorske grupe (Elena Grden, Katja Skušić, Antonio Kurelja, Dora Frgec, Tamara Broz, Greta Pavlina, Pavao Hren, Magdalena Gruborović, Jan Krsnik). Ulomak iz romana R. Takariča Mijenjam pubertet za bilo što! Povoljno! prilagodila njihova mentorica Vesnica Kantoci.

U kategoriji literarnih radova našu školu zastupali su:

1. Zagorski cug, Roko Knezić, 8.b

2. Dimnjačar, Katja Skušić, 6 . a

3.Zornica,Pavao Hren, 8.b Mentorica navedenim učenicima je Vesnica Kantoci

Rezultati prema kategorijama/predloženi za državnu smotru:

-pojedinačni scenski nastupi u kategoriji osnovnih škola - Jana Šalec, 7. c - kazivanje poezije "Čuvar blaga" ( mentorica Vesnica Kantoci )

- literarni radovi u kategoriji osnovnih škola - Zagorski cug, Roko Knezić, 8. b (mentorica Vesnica Kantoci).

Koordinator: Vesnica Kantoci

Županijsko natjecanje „Čitanjem do zvijezda“

U četvrtak (14.2.2019.) u OŠ Bedekovčina održano je županijsko natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ za učenike osnovnih škola. Cilj ovog natjecanja je potaknuti učenike na čitanje s razumijevanjem, istraživanje, otkrivanje i kreativno stvaranje.

Natjecanje se sastojalo se od dva dijela: od kviza znanja (ekipno) i prezentacije kreativnog uratka (pojedinačno). Za sudjelovanje u kvizu znanja natjecatelji su pročitali sljedeće naslove: „Blizanke“ (Erich Kästner), „Vezanje tenesica s jednom nepoznanicom“ (Julijana Matanović) i „Ljeto na jezeru Čiču“ (Jasminka Tihi-Stepanić). Tema ovogodišnjeg kviza i izrade plakata bila je „ Ljeto priča priče“.

Ekipa OŠ Oroslavje (učenici Leda Varžić, 7.a, Ema Mezdić, 7.b, Sevsen Okanović, 5.c) pod mentorstvom Valentine Mokrovčak u kvizu znanja osvojila je četvrto mjesto, od ukupno deset ekipa. Ove godine u kvizu znanja tražila se i opća kultura, znanje iz geografije i poznavanje njemačkog jezika. U prezentaciji kreativnog uratka učenica Lorena Perendić (7.b) osvojila je šesto mjesto, od ukupno sedam natjecatelja. Lorena je posebno pohvaljena za prezentaciju i povezivanje tema iz knjiga, ali olovka nije baš sretno rješenje za izradu plakata.

Iako se nismo popele skroz do zvijezda, zadovoljne smo i vesele jer smo bogatijie za tri pročitane knjige i još jedno novo iskustvo. Učenice su zapažene i od članova Povjerenstva.

Valentina Mokrovčak, školska knjižničarka

61. ŠKOLSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA 2019.

29. i 30. siječnja 2019. godine održana su natjecanja mladih tehničara u devet kategorija. Pobjednici kategorija sudjelovat će na županijskom natjecanju 1.ožujka 2019. godine u Krapinskim Toplicama.

Pobjednici po kategorijama: Maketarstvo i modelarstvo – Adriana Oremuš; Graditeljstvo – Lara Drempetić; Strojarske konstrukcije – Rudolf Pavlina; Obrada materijala – Nika Grabušić; Elektrotehnika – Michael Lihter; Elektronika – Antonio Grden; Fotografija – Pavao Hren; Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina – Patrik Kucelj; Automatika – Erik Mak.

Uspješna u skijaškom trčanju

Vjerujemo da se svi sjećate naše bivše učenice Nike Jagečić koja i dalje postiže izvrsne rezultate u skijaškom trčanju. Njezinim stopama pošla je i njezina sestra Lotte Jagečić.

Lotte je ove godine na domaćim natjecanjima skijaškog trčanja osvojila osmo i deveto mjesto u konkurenciji dvadesetak djevojčica. Na međunarodnom natjecanju Skiri Trophy koje slovi kao neslužbeno svjetsko prvenstvo u Italiji, u konkurenciji 138 natjecateljica, Lotte je zauzela veoma dobro 45. mjesto.

Valentina Mokrovčak

Odlične vijesti iz sporta

Protekli vikend u Sisku održalo se Regionalno prvenstvo Hrvatske u plivanju. Na tom natjecanju nastupilo je ukupno 275 natjecatelja iz 13 klubova, a među njima bili su Helena i Patrik Dinjar, učenici naše škole. Helena i Patrik nastupaju za Plivački klub Olimp.

Patrik je osvojio dvije srebrne medalje na utrkama 4x100 m slobodno i 4x100 mješovito.

Helena je osvojila ukupno sedam medalja. Srebrne medalje je osvojila na utrkama 50 m slobodno, 100 m slobodno i 4x100 mješovito, a brončane na 400 m slobodno, 4x100 slobodno, 100 m slobodno i 50 m leptir.

Valentina Mokrovčak

ZAVRŠENA ŠKOLSKA SMOTRA LiDraNo

Školska smotra Lidrano u OŠ Oroslavje održana je 21. 1. 2019. u 18,30 sati.

Na školsku smotru prijavljeno je prema kategorijama:

- literarni izraz: 15 radova

- dramsko – scenski izraz: 12 pojedinačnih nastupa (12 kazivanja poezije)

- dramsko-scenski izraz: 2 skupna nastupa

Na smotri su sudjelovali učenici razredne i predmetne nastave.

Povjerenstvo je radilo u sastavu: Natalija Mučnjak, profesorica hrvatskoga jezika, ravnateljica SŠ Oroslavje – predsjednica, Marija Banožić Aličević, profesorica, pedagoginja u SŠ Oroslavje, Mirjana Mikulec, oroslavska pjesnikinja, Ronald Žlabur, glumac i Valentina Mokrovčak, knjižničarka u OŠ Oroslavje.

Povjerenstvo je unaprijed dobilo na uvid literarne radove od kojih je za sudjelovanje na županijskoj smotri odabralo sljedeće:

1. Zagorski cug, Roko Knezić, 8. b (mentorica Vesnica Kantoci)

2. Dimnjačar, Katja Skušić, 6. a (mentorica Vesnica Kantoci)

3. Zornica, Hren, 8. b (mentorica Vesnica Kantoci)

Pohvaljuju se radovi: I te ti je življenje, autorica Lara Drempetić, 6. b (mentorica Vesnica Kantoci), Samo mašta?, autorica Doroteja Kurelja, 8. a (mentorica Vesnica Kantoci), Moj prijatelj Bog, autorica Jana Šalec, 7. c (mentorica Sanja Jelačić) i Svjetlost i tama, autor.....

U kategoriji dramsko-scenski izraz, pojedinačni nastupi, za županijsku smotru odabrani su:

1. kazivanje poezije – Pitam se, autor......., izvodi Luka Grabušić, 2. a (mentorica Vesna Grabušić)

2. kazivanje poezije – Čuvar blaga, autorica Anita Šalec, izvodi Jana Šalec, 7. c (mentorica Vesnica Kantoci)

U kategoriji dramsko-scenski izraz, skupni nastup, za županijsku smotru odabrana je dramsko-scenska igra „Mienjam pubertet za bilo kaj! povoljno!“ koju izvode članovi Literarno-recitatorske grupe: Katja Skušić, 6. a, Antonio Kurelja, 6. a, Elena Grden, 6. a, Pavao Hren, 8. b, Dora Frgec, 8. b, Tamara Broz, 8. b, Jan Krsnik, 8. b, Greta Pavlina, 8. b, Magdalena Gruborović, 8.b . Voditeljica je Vesnica Kantoci. Ulomak iz romana Roberta Takariča Mijenjam pubertet za bilo što! Povoljno! prilagodila Vesnica Kantoci,

Nastupi učenika trajali su oko 60 minuta uz nazočnost članova Prosudbenog povjerenstva, učitelja mentora, roditelja, drugih učenika i gostiju.

Nakon toga Povjerenstvo je održalo okrugli stol na kojem su objavljeni rezultati uz obrazloženja.

STOLNOTENISAČI TREĆI u KZŽ-u

Reprezentacija naše Škole u finalnom natjecanju održanom 11.12.2018. nakon kvalitetno odigranog cijelog turnira,osvojila je 3. mjesto na prvenstvu osnovnih škola KZŽ –a u stolnom tenisu.

Za Školu su igrali: Luka Korman 5.c, Leonardo Kostanjčar 5.b Leon Perendić 6.a Dario Frinčić 7.b

STOLNOTENISAČICE DRUGE u KZŽ-u

Reprezentacija naše Škole u finalnom natjecanju održanom 11.12.2018. nakon super odigranog cijelog turnira, osvojila je 2. mjesto na prvenstvu osnovnih škola KZŽ –a u stolnom tenisu.

Za Školu su igrale: Gracija Kačavenda-5.b, Lorena Perendić-7.b, Dora Beg-7.b i Hana Skušić-4.c

ŠAHISTI DRUGI U ŽUPANIJI

Na prvenstvu osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije u šahu održanom 5. prosinca 2018. u suorganizaciji i domaćinstvu naše Škole, naša reprezentacija osvojila je DRUGO mjesto.

Za Školu su igrali: Roko Jaković 5.b, Ema Žegrec 8.a, Antonio Grden 8.c, Jakov Lončar 5.b i Domagoj Varžić, 4.c

DRŽAVNO NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

U organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, 22. i 23. studenoga 2018. godine, održano je 6. državno natjecanje u čitanju naglas.

Natjecanje bilo posvećeno obilježavanju 85-godišnjice rođenja Ivana Kušana i 60-godišnjici objavljivanja romana „Koko i duhovi“.

Natjecatelji su na Državno natjecanja u čitanju naglas stigli iz čak 16 županija Republike Hrvatske. Učenici su to osnovnih škola od 3. do 8. razreda koji su svojim kreativnim nastupima i lijepim čitanjem potaknuli vršnjake na čitanje njima dragih naslova.

Krapinsko-zagorsku županiju i našu školu zastupala je u starijoj kategoriji čitača Jana Šalec, učenica 7.c. , sa svojom mentoricom Vesnicom Kantoci. U dvije minute predstavila je sebe i svoj odabir knjige, a tri minute čitala odabrani ulomak iz knjige Sanje Pilić Vidimo se na fejsu! O samome su nastupu odlučivali članovi Prosudbenih komisija, u starijoj kategoriji Tomislav Baran, Vjeruška Štivić, Vlasta Golub te prošlogodišnji pobjednik Joško Željeznjak. Nakon vijećanja Prosudbene komisije, Jana je na proglašenju ovogodišnjih državnih pobjednika na Natjecanju u čitanju naglas u starijoj kategoriji osvojila 2. mjesto.

Novost ovogodišnjeg natjecanja je i to što su svi koji su pratili tijek natjecanja putem prijenosa uživo, imali mogućnost dodijeliti svoj glas natjecatelju koji im je bio najbolji i najupečatljiviji. To je bila Nagrada publike.

Hvala svima koji su pratili tijek natjecanja i svoj glas dodijelili Jani.

Dokaz da je natjecanje uspješno prošlo, otkriva činjenica da su uspostavljena nova prijateljstva među djecom cijele Hrvatske koja dijele zajedničke interese – ljubav prema knjizi i čitanju! Čitanje je zakon!

Vesnica Kantoci

Jana Šalec ide dalje!

Dana 7.11.2018. godine u Općinskoj knjižnici u Mariji Bistrici održala se županijska razina natjecanja čitanja naglas pod motom „Čitanje je zakon!“

Ove godine sudjelovalo je sedamnaest učenika iz deset škola Krapinsko-zagorske županije. Na natjecanju učenici su predstavljali odabrano djelo pet minuta, u prve dvije minute su obrazlagali svoj odabir knjige, a u preostale tri izražajno čitali naglas priču ili ulomak. Natjecatelje je ocjenjivao stručni sud u sastavu: Ivančica Tomorad (profesorica Hrvatskog jezika), Elvis Lacković (direktor radija Marija Bistrica) i Marija Micak (profesorica Hrvatskog jezika u mirovini). U starijoj kategoriji s najviše šestica pobijedila je naša učenica sedmog razreda Jana Šalec koja će nas predstavljati na 6. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas u Sisku 22. i 23.11.2018. godine. U mlađoj kategoriji nastupila i učenica petog razreda Žana Dragović i zaradila veliku pohvalu za izvrsnu interpretaciju i poziv da se prijavi i sljedeće godine na natjecanje.

Valentina Mokrovčak, školska knjižničarka

Dana 11.11.2018. godine se u Bowling Clubu Zagreb održalo pojedinačno Prvenstvo Hrvatske za juniore do 18 godine u bowlingu. Prvak Hrvatske za sezonu 2018/2019. postao je Roko Knezić iz Oroslavja, član Bowling kluba Nomad iz Zagreba.

Nakon 4 igre kvalifikacija, Roko je zauzeo treće mjesto i u polufinalu se morao susresti sa klupskim kolegom, dvostrukim juniorskim i seniorskim prvakom Hrvatske Marinom Vedrišem, koji ga je pobijedio prošle godine u finalu.

U meču koji je bio uzbudljiv do samoga kraja, Roko je uspio pobijediti Marina sa 12-ak bodova prednosti.

U finalu ga je čekao najbolji iz kvalifikacija, Leon Klobučarić iz Bowling kluba Medonja Varaždin.

Roko je u finalu pokazao još bolju igru i s lakoćom pobijedio Leona.

Ovo je najveći Rokov uspjeh do sada jer nakon osvojenog mjesta kadetskog prvaka Hrvatske do 14 godina, i prošlogodišnjeg drugog mjesta u juniorskoj konkurenciji, Roko je osvojio juniorsko prvenstvo iako je još uvijek po godinama kadet. Naime, Roko još nije navršio 14 godina.

Ovim naslovom Roko si je vjerojatno osigurao nastup na Europskom prvenstvu za juniore koje se 2019. godine održava u Litvi. Ove, 2018. godine, Roko nije sudjelovao na Europskom prvenstvu za juniore zbog nedostatka financijskih sredstava.

I OPET - MALI GJALSKI U NAŠOJ ŠKOLI

Svečana dodjela Male nagrade Gjalski za učenike osnovnih škola održana je u utorak, 23. listopada 2018. u zabočkoj osnovnoj školi.

Ove godine na natječaj su pristigla 48 rada iz 13 škola Krapinsko-zagorske županije. Sve radove pročitali su članovi Povjerenstva za dodjelu Male nagrade Gjalski u sastavu: književnik Hrvoje Kovačević te profesorice hrvatskoga jezika Ines Krušelj Vidas i Valerija Novak. Tradicionalno su nagradili tri najbolja rada i pohvalili pet radova.

Profesorica Ines Krušelj Vidas pročitala je ovogodišnje dobitnike i obrazložila odabir.

Roko Knezić, učenik osmoga razreda, pod mentorstvom Vesnice Kantoci, osvojio je Malu nagradu Gjalski za svoj literarni rad “Traktor vu penziji ”. Drugu nagradu je dobio Petar Šarkanj, učenik sedmoga razreda OŠ Belec pod mentorstvom Marija Šimudvarca za rad "Tri sna ribarova sina", dok je treću nagradu dobila Maja Profeta, učenica osmoga razreda OŠ Sveti Križ Začretje pod mentorstvom Monike Šalec, za rad "Zima.

Jedna od nagrada nagrađenim učenicima i njihovim mentorima je, uz vrijedne knjige i godišnjeg uveza časopisa „Modra lasta“, provođenje jednog vikenda (3 dana) u gradu Crikvenici.

Vesnica Kantoci

NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

U srijedu, 17. listopada 2018. u 12.30 sati održalo se školsko natjecanje u čitanju naglas.

Natjecanje se provodilo s ciljem promicanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi, poticanja usmenog izražavanja, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena te naglašavanja knjige kao temelja cjeloživotnog obrazovanja. Moto natjecanja glasio je Knjiga je zakon!

Na natjecanje u čitanju naglas dobrovoljno su se prijavili učenici od 3. do 8. razreda. Natjecali su se u dvije kategorije: mlađa kategorija – 3., 4., i 5. razred i starija kategorija – 6., 7., i 8. razred. Na natjecanju su učenici predstavili odabrano prozno djelo 5 minuta – u prve dvije minute natjecatelji su obrazlagali svoj odabir knjige, a preostale tri minute izražajno čitali naglas priču ili ulomak. U svakoj kategoriji stručna komisija proglašava prva tri mjesta, no samo najbolji natjecatelj iz kategorije ima pravo sudjelovati na županijskom natjecanju u Mariji Bistrici, a potom i na 6. državnom natjecanju u čitanju naglas koje će se održati u Sisku (22. i 23. 11. 2018.)

U mlađoj kategoriji natjecalo se četvero učenika: Rebeka Grđan, 3.a, Žana Dragović,5.r, Mateo Knezović, 5.r, Karla Novačić, 5.r.

U starijoj kategoriji također se natjecalo četvero učenika: Gita Pihač, 6.a, Jana Šalec, 7.r., Pavao Hren, 8.r, Magdalena Gruborović, 8.r.

Prosudbena komisija (Valentina Mokrovčak, naša školska knjižničarka, Marija Banožić, pedagoginja u Srednjoj školi Oroslavje i Gordana Vlašić, oroslavska pjesnikinja) bodovala je za svakog natjecatelja: kreativnost uvoda, jasnoću i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu te sveukupan dojam.

Županijsko natjecanje u čitanju naglas održat će se u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica 7.11.2018. u 13.00 sati, a natjecat će se Žana Dragović, 5. r. i Jana Šalec,7.r. Njihove su mentorice učiteljice Sanja Jelačić i Vesnica Kantoci.

Vesnica Kantoci

Na svjetskom kickboxing prvenstvu WAKO CADETS & JUNIORS WORLD CHAMPIONSCHIPS 2018 održanom od 15. do 26.rujna 2018. za mlađe dobne skupine u svim disciplinama nastupilo je 2319 sportaš iz 65 država. Jedna od članica Hrvatske reprezentacije, Antonela Cesarec učenica Osnovne škole Oroslavje, nastupila je u disciplini point fighting među mlađim kadetkinjama do 47 kg.

U njezinoj kategoriji bilo je prijavljeno 13 sudionica iz 10 država, a pobjedom nad britankom Evans Charlote, njemicom Hoffmann Anastasia Leonie i amerikankom De La O Alexom, Antonela je osigurala ulazak u finale gdje je nažalost izgubila od bolje protivnice iz Njemačke Kiray Sile.

Osvojeno srebro na svjetskom prvenstvu kruna je njezinog dogogodišnjeg predanog rada i dokaz da spada u sam vrh svjetskog kickboxinga, a kako ona ima tek 11 godina pred njom je uz odricanje i predani rad perspektivna sportska budučnost.

Roko Knezić ostvario izuzetan rezultat (drugo mjesto) na Ljetnoj bowling ligi

Tijekom ljeta u zagrebačkom Bowling clubu održavala se Ljetna liga u bowlingu koja se je sastojala od 10 kola i završnog turnira Masters u kojeg se plasiralo najboljih 8 natjecatelja iz ranije održanih kola. U Masters je sa šeste pozicije ušao i 13-godišnji Roko Knezić iz Oroslavja koji nastupa za BK Nomad Zagreb. U prvom kolu Mastersa Roko je pobijedio favoriziranog Maria Staneca iz BK Nomada, a u polufinalu Veroniku Martu Košutić, također iz BK Nomada. U finalu ga je dočekao Mirko Slavica Klarić iz BK Zapad. Iako je Roko u finalu izgubio sa 2:0 i time osvojio drugo mjesto, ostvario je još jedan izuzetan rezultat. Naime, Roko se još uvijek nalazi u kategoriji juniora i bio je daleko najmlađi natjecatelj Ljetne lige. Ovo je rezultat Rokovog neizmjernog truda i upornosti (a uzimajući u obzir njegove godine i godine ostalih natjecatelja, i hrabrosti), redovnih treninga tijekom ljeta te savjeta švedskog trenera Roberta Blooma koji dolazi nekoliko puta godišnje podučavati naše igrače.