Slika škole
BILI SMO 2018. / 2019.

Četvrtaši na Krku

Mi, učenici, 4.a, 4.b i 4.c razreda išli smo na izlet na Krk. Prešli smo Krčki most i odmorili u Punatu. Brodićem smo došli do otočića Košljun. Posjetili smo dva muzeja i franjevački samostan. U prvom se muzeju čuva etnografska zbirka, a u drugom sakralna. Kod samostana Svete Lucije u Jurandvoru vidjeli smo kopiju Bašćanske ploče jednaka originalu koji se čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Saznali smo da su s druge strane samostana pronađeni neki dijelovi druge ploče koja je vrlo vjerojatno nastavak Baščanske ploče. Nakon ručka u Baški sunčali smo se na Veloj plaži. Veseli i umorni vratili smo se u Oroslavje puni uzbuđenja.

Leon Usmiani, 4.c

Završnica projekta o zaboravljenim knjigama

U srijedu, 29.5.2019. godine u Zagrebu u kinu Tuškanac održala se završnica nacionalnog projekta „Čitajmo zajedno - čitajmo naglas : zaboravljene knjige“.

Ove godine u projektu je sudjelovalo četrdeset pet škola iz cijele Hrvatske. Osnovnu školu Oroslavje predstavili su četvrtaši: Donata, Hana, Amar, Petra i Sara s knjigom Veseli zemljopis“ poznatog hrvatskog pjesnika Zvonimira Baloga. Pročitanu knjigu prezentirali su putem kviza o lijepo našoj na kajkavskom narječju.

Na kraju ove lijepe manifestacije svi sudionici dobili su priznanja za sudjelovanje u ovom istraživačkom projektu o čitanju zaboravljenih knjiga.

Sara Cukovečki, 4.b

„Knjiga nije hrana, ali je poslastica“

Učenici 3. b i 2. c razreda sudjelovali su na natječaju „Knjiga nije hrana, ali je poslastica“.

Luka Cukovečki, Nika Benko i Ivona Kurelja dobili su pohvalu za svoje literarne radove. Svečanost na kojoj su primili pohvale održala se u petak 24.5.2019. godine u 11.00 sati u velikoj dvorani Centra za kulturu Trešnjevka u Zagrebu.

Učiteljica Ankica i Snježana

Likovni radovi naših učenika u Mimari

Učenici 3. b i 3. c sudjelovali su u likovnom natječaju Tradicija i suvremenost – Nacionalni parkovi i biološka raznolikost Republike Hrvatske. Na natječaj su pristigla 2 124 likovna rada. Veliko nam je zadovoljstvo što su od toliko pristiglih radova odabrali radove i naših učenika: Eve Crnek, Gabriela Kraljića, Darija Šubarića , Dore Ružak, Valerie Drempetić, Stelle Novosel, Larise Breber, Marina Ljubića i Dore Beg za izložbu. Izložba se otvorila u subotu 25. svibnja 2019. u 12. sati u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Učiteljice Ankica i Petra

Dodjela nagrada u Slimenu - Omiš

23. 5. 2019. godine bila je svečanost dodjele nagrada i priznanja za natječaj „Josip Pupačić i ja“ u Slimenu, ispred rodne kuće Josipa Pupačića.

U natječaju je sudjelovalo sto škola iz cijele Republike Hrvatske. U kategoriji učenika od 1. do 4. razreda Ivona Kurelja, učenica 2. c razreda osvojila je 3. nagradu za svoj literarni rad „Maja, hrast i prijateljstvo“.

Vrlo lijep i domaćinski prijem pripremila je Osnovna škola Josipa Pupačića iz Omiša za sve nagrađene i pohvaljene učenike i mentore.

U stručnom ocjenjivačkom povjerenstvu bio je i vrsni književnik i glumac Enes Kišević koji je nagrađenima uručio nagrade, govorio stihove Josipa Pupačića i imao toplu riječ pohvale za svakog učenika i mentora. Gost je bio glumac Robert Kurbaša, koji je također govorio Pupačićeve i Kiševićeve stihove.

Zahvaljujemo se našim domaćinima ravnateljici Davorki Deur, knjižničarki Bruni Fistanić i svim učiteljima i učenicima sedmih razreda koji su nas primili vrlo srdačno i prijateljski!

Učiteljica: Snježana Sitarić-Knezić

Hrvatska kulturna baština – Donji Muć

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Splitsko-dalmatinske županije OŠ kneza Branimira, Donji Muć i ove je godine provela 24. likovno – literarni natječaj Hrvatska kulturna baština.

24. svibnja 2018. u Muću je održana završna priredba 24. likovno – literarnog natječaja na kojoj su najuspješnijim sudionicima natječaja uručene nagrade i priznanja. Pozivu na svečanost rado su se odazvali nagrađena učenica Katja Skušić, 6.a, Roko Knezić, 8.b čiji je rad pohvaljen i njihova mentorica Vesnica Kantoci. Zbornik u kojem su tiskani radovi učenika i zahvalnice školama, učenicima i mentorima sjećanje su na još jednu Hrvatsku kulturnu baštinu.

Svojim su literarnim ostvarajima na natječaju sudjelovali i Pavao Hren, 8.b (mentorica Vesnica Kantoci) te učenici 3. b Luka Cukovečki, Mia Čičko i Nika Benko (mentorica Ankica Šuk).

Čestitke svima na uloženom trudu i uspjehu!

Vesnica Kantoci

Posjet parku prirode Lonjsko polje

U utorak, 30.4.2019. na red je stigla još jedna terenska nastava nas četvrtaša (učenika 4.a, 4.b i 4.c razreda). Ovaj puta odredište nam je bilo u nizinskom kraju naše domovine, točnije park prirode Lonjsko polje, koje je najveće zaštićeno močvarno područje u Hrvatskoj. Prvo smo posjetili selo roda Čigoć, poznato kao europsko selo roda. Tamo smo obišli selo, brojali rodina gnijezda te vidjeli i najniže gnijezdo u cijeloj Europi. Rode smo promatrali i dalekozorom. Zatim smo se autobusom uputili prema selu Mužilovčica gdje smo prošetali poljem te upoznali biljni i životinjski svijet tog kraja. Saznali smo mnogo novih informacija, a između ostalog i da su na tom području nastale autohtone domaće pasmine životinja, turopoljska svinja i konj hrvatski posavac. Nakon razgleda, uslijedio je zasluženi ručak i druženje. Umorni, no prepuni dojmova, u kasnim poslijepodnevnim satima vratili smo se u naše Oroslavje.

Učenici 4.c i učiteljica Mihaela

Servus in Graz!

U petak, 3.svibnja 2019., učenici predmetne nastave sudjelovali su na terenskoj nastavi u Austriju, u sklopu koje su posjetili Tvornicu čokolade Zotter u Riegersburgu te glavni grad Štajerske, Graz.

Najprije smo posjetili Tvornicu čokolade Zotter koja nosi ime prema njenom osnivaču i vlasniku, Josefu Zotteru. Prvo smo pogledali kratak film o obitelji Zotter, povijesti Zotter čokolade te proizvodnji čokolade počevši od branja kakaovca do konzumacije ove prefine poslastice. Nakon toga dobili smo keramičke žličice i krenuli u obilazak tvornice i degustaciju slastica. Mogli smo pojesti koliko god čokolade želimo! U početku smo kušali samo čokoladni prah i tekuću smjesu kakaa koja je bila jako gorka, a kako smo išli sve dalje, mogli smo isprobavati svakakve vrste čokolada. Na kraju su nas dočekale najukusnije slastice, praline. U baru smo mogli dobiti čašu mlijeka , u njemu rastopiti čokoladu i tako bi nastao čokoladni napitak. Nakon obilaska tvornice razgledali smo mini Zoo u kojem se nalaze domaće životinje, pa čak i ljama! Gospodin Zotter posebno naglašava ekološki pristup izradi čokolade te suživot u skladu sa prirodnim zakonitostima. U blizini se nalazi i tzv.“groblje čokolade“ gdje su „pokopane“ vrste čokolade koje nisu našle svoj put do publike ( npr. čokolada sa bijelim lukom-ajme!).

Nakon ovog slasnog i slatkog razgleda, uputili smo se prema Grazu. Tamo smo obišli njegove najvažnije znamenitosti: operu, Glockenspiel, glavni trg s gradskom vijećnicom, katedralu, Burg, Murinsel…Vidjeli smo i zgradu koju su stanovnici Graza nazvali „prijateljski izvanzemaljac“. To je zgrada suvremene umjetnosti izgrađena 2003. godine kada je Graz bio europska prijestolnica kulture. Posjetili smo i simbol grada- toranj sa satom ( Uhrturm) na Schlossbergu, do kojeg smo se uspeli liftom izgrađenim u stijenama. Slijedilo je slobodno vrijeme koje smo proveli u kušanju svakakvih štajerskih specijaliteta i istraživanju užeg centra Graza.

Veseli i umorni, ali puni pozitivnih dojmova, vratili smo se navečer u naše Oroslavje.

Lada Hamer, 8.a

Bili smo na „Noći knjige“

U utorak, 23.4.2019. godine u Gradskoj knjižnici Oroslavje obilježio se Svjetski dan knjige kulturnom manifestacijom „Noć knjige“ kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige i razgovoru o njezinoj važnosti u suvremenome društvu. Ovogodišnje tema bili su omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa. Naši učenici sudjelovali su u radionici crtanja stripova koju su vodili nagrađivani strip crtači Valentina Briški i Fran Strukan. Dva puna sata učenici su uživali svijetu crtanja i stvaranja stripa i naučili nešto više o ovom likovno-književnom obliku umjetnosti. Učenički radovi izloženi su na dječjem odjelu knjižnice.

Valentina Mokrovčak

Terenska nastava učenika 3. a, b i c razreda u Krapinu

U petak 12. 4. 2019. učenici trećih razreda krenuli su na terensku nastavu u Krapinu. Cilj je bio upoznati Krapinu kao središte naše županije. U sklopu toga učenici su posjetili muzej u kojem su se vratili u prošlost sve do Velikog praska i putovali kroz povijest nastanka svijeta sve do današnjih dana.

Poslije razgledavanja imali su radionicu u sklopu koje su istraživali fosile i minerale. Zbog lošeg vremena panoramskom vožnjom kroz grad, upoznali su središte naše županije.

Učenici trećih razreda i učiteljice Vesna, Anica i Petra

Izvješće o posjetu Krapini

U subotu 30.3.2019. godine u Gradskoj knjižnici Krapina održao se Dan bajki. S prijateljima iz razreda i našom učiteljicom sudjelovali smo na pripovijedanju bajki za djecu koje je trajalo od 9.00 do 10.00 sati. Slušali smo tri bajke, a naša knjižničarka nam je ispripovijedala hrvatsku narodnu bajku Kraljeva kći. Upoznali smo i književnicu Nadu Mihaljević. Nakon toga smo posjetili bibliobus Gradske knjižnice iz Rijeke u kojem smo isto slušali bajke. Na kraju nas je Leon sve počastio sladoledom i kolačima. Još smo se malo poigrali u parku i svi zajedno krenuli kući. Posjet Krapini bio je vrlo lijep i poučan. Puno smo naučili o bajkama i prvi puta se susreli s pokretnom knjižnicom – bibliobusom. Volio bih da možemo sudjelovati češće na ovakvim događajima.

Jakov Bival, 2.C

Letjeli smo…

Ovaj izlet nam se jako svidio. Bilo je uzbudljivo, veselo i poučno, a za neke od nas i najbolje iskustvo u životu. Na izletu je posebno uživao Jan jer je veliki zaljubljenik u helikoptere.

„Pročitao sam o simulatoru leta helikopterom u informatičkom časopisu Bug. Odmah sam dobio želju da se vozim u simulatoru pa me jako razveselilo kada sam saznao da „Hrabri kreativci“ idu na izlet u Heli centar u Krapinske Toplice. Postoje dva simulatora, veliki i mali. Meni je bio draži mali simulator jer veliki nije, nažalost, za nas bio pokretan jer nije preporučljivo za mlađe od 12 godina bez pratnje roditelja . Radnici i studenti su nam pokazali sustav u kontrolnom centru. Letjeli smo iznad Sočia, grada u Rusiji. U velikom sam simulatoru radio loop, što znači preokretanje i nažalost zbog premale visine, srušio se. Naučili smo da nije lako biti pilot.“ (Leon)

Svima je najzanimljivije bilo letjeti u simulatoru, a polijetanje je bilo najstrašnije! Čak smo i upravljali helikopterom. Nakon Krapinskih Toplica išli smo u Zabok na sladoled u „Tri užitka“. Bio je jako ukusan. Nakon igre u parku posjetili smo Gradsku knjižnicu Ksaver Šandor Gjalski. Ugostila nas je knjižničarka Brankica. Svidjela nam se izložba slika u galeriji. Bilo nam je fora u knjižnici jer smo i tamo dobili zadatke da pronađemo što više internetskih enciklopedija, dječjih enciklopedija na dječjem odjelu i rječnik i pravopis u referentnoj zbirci. Saznali smo da nam internet ne može odmah pronaći sve što želimo.

Ovo nam je bio najbolji izlet do sada. Voljeli bismo još jednom ponoviti vožnju u simulatoru!

„Hrabri kreativci“: Ana, Leona, Chiara, Petra, Pavel, Jan, Domagoj, Patrik, Helena. Leon

Terenska nastava u Zagrebu

27.2.2019. učenici četvrtih razreda i njihove učiteljice bili su na terenskoj nastavi u Zagrebu.

U kazalištu Smješko gledali su predstavu Šuma Striborova, nastalu prema istoimenoj priči autorice Ivane Brlić-Mažuranić, koju su učenici ove godine čitali za lektiru. Zatim su posjetili Hrvatski školski muzej te uz stručno vodstvo razgledali njegov stalni postav. Saznali su mnogo informacija o obrazovanju i školstvu nekada. Imali su priliku vidjeti kako su izgledale učionice, školski pribor i oprema, odjeća koju su đaci nosili, a čuli su i kakva su pravila tada vrijedila. Neki su bili malo „živahniji“ pa su isprobali i klečanje na kukuruzu.

Na kraju su zaključili kako je njima danas ipak mnogo lakše u školi nego tadašnjim učenicima.

Učiteljica Mihaela

Pacmanova družina

Naš 4. B pod vodstvom učiteljice Ksenije Puščenik bio je Pacmanova družina.

Mi učenici smo bili duhovi i lovili smo našeg najboljeg Pacmana, učiteljicu Kseniju. Plesali smo, glumili, zabavljali se i stvarno uživali.

Bilo nam je super!!!

Sara Cukovečki, 4.b

Fašničke špelancije

U nedjelju 24. 2. 2019. učenici razredne nastave i njihove učiteljice sudjelovali su u Fašničkim špelancijama u organizaciji TZ Oroslavje.

Povorka maskiranih smajlića, strašila, anđela, duhova, malih vještica, faraona, vlaka smrti krenula je ispred Orokonfekcije i glavnom ulicom stigla na Oro trg. Tamo su se dobro zabavili uz muziku, okrijepili krafnama i hrenovkama u pecivu i utoplili se čajem. Bilo veselo, ali i smrznuto. Maske naših učenika bile su jako zapažene. Učenici su zaradili pizze, a učenici 3.b su osvojili veliki zvučnik i mikrofon.

U Fašničkim špelancijama svatko je imao priliku postati netko ili nešto drugo što nam pokazuju prekrasne fotografije. Radujemo se novim idejama i kreativnim maskama i dogodine.

Valentina Mokrovčak

Četvrti razredi na terenskoj nastavi u Gornjoj Stubici

28. 11. 2018. išli smo na terensku nastavu u Gornju Stubicu.

Nakon dolaska u Gornju Stubicu najprije smo posjetili Muzej seljačke bune gdje smo vidjeli kip Franje Tahija, kmetove i razno oružje. Vidjeli smo sliku gospođe i gospodina Oršića u čijem se dvorcu nalazi muzej. Na radionici koja je za nas organizirana izrađivali smo grbove. Vidjeli smo i ogroman kip Matije Gupca i Petrice Kerempuha pored njega. Potom smo posjetili Gupčevu lipu. U centru Gornje Stubice razgledali smo spomen park Rudolfu Perešinu, heroju domovinskog rata. Dječaci su bili posebno oduševljeni spomenikom.

Umorni, ali zadovoljni i puni dojmova vratili smo se u Oroslavje.

Morena Čičko, 4.b

Posjet kazalištu

Učenici trećih razreda bili su 22.11.2018. godine na terenskoj nastavi u Zagrebu. U Kazalistu lutaka pogledali su zanimljivu predstavu Čarobna frula i tako obilježili Dan hrvatskog kazališta. Nakon kazališta uputili su se pješice na Gornji grad gdje su u Prirodoslovnom muzeju pogledali izložbu zoologija.

Četvrtaši na terenskoj nastavi u Zagrebu

Učenici četvrtih razreda Osnovne škole Oroslavje i Područne škole Krušljevo Selo sa svojim su učiteljicama, 17. listopada 2018., bili na terenskoj nastavi u Zagrebu.

U pratnji stručnoga vodiča, razgledali su i upoznali znamenitosti Donjeg i Gornjeg grada te su posjetili Hrvatski sabor i Muzej grada Zagreba. Isprobali su i vožnju uspinjačom. Vrijeme je zaista poslužilo te su uživali u šetnji i razgledu glavnoga grada.

Kući su se vratili u popodnevnim satima, umorni, no puni dojmova i doživljaja te s nestrpljenjem čekaju sljedeću terensku nastavu.

Učiteljica Mihaela

Interliber

U petak, 16.11.2018.g, poslije nastave u 12.30 sati „Velike knjižničarke“, učenici predmetne nastave i ja, novinarka, krenuli smo u Zagreb. U 14:00 sati čekala nas je kinoprojekcija „Čudesne zvijeri 2“ u Avenue Mall-u. Poslije kina prošetali smo trgovačkim centrom, ručali i posjetili trgovine koje su nas zanimale. Kao šećer na kraju bio posjet Interliberu - međunarodnom sajmu knjiga na Zagrebačkom Velesajmu. Razgledavali smo paviljone broj pet i šest koji su bili prepuni knjiga, enciklopedija, slikovnica, časopisa, ukrasnih bilježnica i šalica. Najviše knjiga po povoljnim cijenama bile su štandu Mozaik knjige i Školske knjige. Naša knjižničarka se jako razveselila vidjevši nas sa vrećicama i kupljenim knjigama. Najviše smo kupovali knjige Sanje Pilić i Sanje Polak.

Oko 19:10 krenuli smo u Oroslavje i sretno stigli kući puno dojmova zbog lijepo provedenog popodneva.

Dorotea Šuk,8.a

Zbor malih pjesnika

Učenici 3. B KATJA LEŠTEK, LUKA CUKOVEČKI I KRALJ PETAR KREŠIMIR 20. 10. sudjelovali su na 2. pjesničkim susretima u Trakošćanu.

Mali kaj v Zelini

Dana 20. 10. 2018. u Svetom Ivanu Zelini održana je Smotra dječjega kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić". Radi se o završnoj recitalskoj priredbi literarnog natječaja kojim se biraju najuspješniji kajkavski poetski radovi osnovnoškolaca s kajkavskog govornog područja.

Osamdesetak literarnih radova odabrano je za tiskanje u pjesničkoj zbirci „Mali kaj v Zelini“ koja ova godine nosi naziv „Se zmisliš“. Trideset šest pjesama je stručni ocjenjivački sud odabrao za izvedbu na svečanoj priredbi, a među njima je bila i učenica naše škole Leda Varžić (7. a razred) koja je interpretirala svoju pjesmu „Stara vočka“. Nakon svečane priredbe Ledi je za njezin pjesnički uradak uručena i posebna nagrada sponzora priredbe.

Zbor malih pjesnika

Dana 28. 9. 2018. u Zlataru je održana priredba Zbor malih pjesnika, kao dio tradicionalne zlatarske manifestacije kajkavskog dječjega stvaralaštva pod nazivom Dani kajkavske riječi. Na priredbi su izvedeni dječji uradci koji su odabrani na literarnom natječaju i objavljeni u pjesničkom zborniku istog naziva kao i priredba.

Na svečanoj priredbi predstavili su se Jana Šalec, učenica 7. c razreda svojom pjesmom Moj komad zemlje i Jan Skušić, učenik 8. b razreda svojom pjesmom Jogen. Po završetku svečanosti Jani Šalec uručena je i nagrada za najbolju interpretaciju pjesme.

Sljedećeg dana je u Zataru održan Festival dječje kajkavske popevke na kojem su učenici osnovnih škola kajkavskog govornog područja, uz pratnju Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije, izvodili kajkavske popevke na tekstove sa Zbora malih pjesnika. Tom je prigodom naša učenica Jana ponovila svoj uspješan nastup od prethodnoga dana.

Klub književnika u Zagrebu

U petak 14. 9. 2018. u 12 sati u Klubu književnika u Zagrebu učenica naše škole Leda Varžić bila je na svečanoj dodjeli priznanja za najbolji literarni rad Krapinsko-zagorske županije.

Radi se o literarnom natječaju Naklade Ljevak pod nazivom Odjeci za najbolji literarni rad u protekloj školskoj godini. Na natječaj su pristigli radovi iz cijele naše zemlje, a nagrađen je po jedan najuspješniji rad iz svake županije.

Najbolji uradak iz Krapinsko-zagorske županije prema sudu prosudbenog povjerenstva bio je literarni rad Lede Varžić, učenice 7. a, pod nazivom U nježnim rukama.

Svi su radovi objavljeni u tiskanom zborniku koji je predstavljen u petak na svečanoj dodjeli nagrada i priznanja. Svi nagrađeni učenici, a među njima i naša Leda, čitali su svoje radove na koje su se biranim pohvalnim riječima osvrnuli prisutni književnici Jasminka Tihi-Stepanić i Mladen Kopjar. Uistinu prekrasna prigoda i velika čast za mlade učenike literate.