Slika škole
ŠKOLSKI ŽIVOT 2017. / 2018.

Dodjela zahvalnica

I ove školske godine učenici i učitelji naše škole bili su uspješni na brojnim literarnim, likovnim, glazbenim, tehničkim, sportskim i drugim natjecanjima i natječajima. Njima u čast Osnovna škola Oroslavje i Grad Oroslavje organizirali su svečani prijem i dodjelu zahvalnica za izniman trud i postignute rezultate. Tom prigodom učenicima i roditeljima predstavljena je i monografija „155 godina osnovnog školstva u Oroslavju (1862.-2017.). Ovo lijepo događanje započeli smo govorom ravnateljice i gradonačelnika, a nazočnima se obratila i autorica Monografije. U središnjem dijelu dodjelu zahvalnica upotpunio je veseo kulturno-umjetnički program koji su pripremili učenici i učitelji naše škole. Na kraju programa uživali smo u slatkim delicijama kojima nas je počastio naš grad.

Još jednom čestitamo svima koji su uspješno predstavljali našu školu u županiji i državi!

Valentina Mokrovčak

Malo drugačiji sat njemačkog u 3.razredima

Na satu njemačkog jezika smo učili o voću i povrću. U udžbeniku smo imali sličice kako djevojčica Nina radi voćnu salatu . Učiteljica Ana priredila nam je jedno veliko iznenađenje!

Njam, to je bilo super! U blagovaonici smo jeli voćnu salatu za vrijeme sata njemačkog.

Svi smo morali donijeti neko voće. Kad je zvonilo, učiteljica je rekla da stanemo u red. Nakon toga krenuli smo u našu školsku blagovaonicu. Tamo smo svi dali voće učiteljici. Mi smo svi sjeli, a učiteljica je rezala voće . Usput smo ponavljali kako se te riječi kažu na njemačkom- jabuka, kruška, jagoda, naranča… Lovro je donio izvrsne trešnje i jagode koje smo pojeli za tren oka! Učiteljica je narezala voće i promiješala ga sa iscijeđenom narančom. Svi smo voćnu salatu zajedno i slasno pojeli, a nakon toga su dežurni učenici pospremili blagovaonicu. Velika hvala našem kuharu Nenadu i kuharici Petri koji su nam također pomogli da uživamo u ovako slasnom i zdravom obroku.

Voćna salata bila je najukusnija na svijetu- lecker! Jedva čekamo sljedeću voćnu poslasticu!

Sastojci za voćni salatu: -jabuka –kruška –banana –jagode –breskva -narančin sok

Priprema: -oprati voće, oguliti ga i narezati. Iscijediti naranču. Staviti voće u zdjelu, preliti sokom od naranče, promiješati i poslužiti u zdjelice. Dobar tek! Guten Appetit!

Donata, Karmela, Luna i Helena, 3.c

Monografija Osnovne škole Oroslavje

S velikom radošću i zanimanjem dočekali smo predstavljanje Monografije Osnovne škole Oroslavje koje se održalo u utorak, 15.5.2018. godine u Gradskoj knjižnici Oroslavje.

Ravnateljica naše škole, gospođa Sanja Šakoronja, koja je bila inicijatorica i velika motivatorica za stvaranje ove knjige, otvorila je predstavljane knjige prigodnim riječima. Nazočnima su se obratili gospodin gradonačelnik i gospodin župan, koji su izrazili veliko zadovoljstvo i čast na objavi knjige. Monografija 155 godina školstva u Oroslavju (1862.-2017.) zabilježila je neka od najvažnijih zbivanja u povijesnom rastu i razvoju naše škole u proteklih 155 godina. Monografiju je na svoj način predstavio i gospodin Tuđa, autor predgovora i naslovnice, a svoju kratku recenziju iznio je i član uredništva, gospodin Branko Čičko. Bilo svake knjige najbolje se osjeća kada se otvore stranice i zaroni u njezine riječi. Za nas to je učinio gospodin Vladimir Šuk čitajući odabrane ulomke. Publici se obratila i autorica knjige, gospođa Andrijana Tomić, koja je svojim istraživanjem i predanim radom najzaslužnija za ovu Monografiju. Predstavljanje knjige „začinili smo“ lijepim kulturno- umjetničkim programom u kojem su sudjelovale učenice i učitelji naše škole.

I ovim putem zahvaljujemo svima koji su stvarali ovu vrijednu knjigu i nadamo se da ćete s radosnim zanimanje listati stranice naše povijesti.

Ovo predstavljanje bilo je namijenjeno svim djelatnicima naše škole i uvaženim gostima, a početkom lipnja upriličit ćemo predstavljanje Monografije za učenike i roditelje u našoj školi. O toj prigodi bit ćete na vrijeme obaviješteni.

Valentina Mokrovčak& Sanja Jelačić

Proslava Dana škole

Iza nas je još jedno slavlje, rođendansko slavlje. Dana 11. svibnja 2018. godine proslavili smo 156. rođendan naše škole.

U prijepodnevnim satima na sportskim terenima škole održali su se sportski susreti koje je posjetio naš gradonačelnik, gospodin Emil Gredičak. Svečana priredba je započela u 17:00 sati Domu kulture Oroslavje. Kulturno-umjetnički program je otvorio školski zbor sa školskom himnom Put v školu. Nakon školske himne u nekoliko riječi obratili su nam se ravnateljica škole, gospođa Sanja Šakoronja i potpredsjednik gradskog vijeća gospodin Nenad Gospočić. Priredbi je nazočila i gospođa Jasna Petek, zamjenica župana za društvene djelatnosti koja je našoj ravnateljici i našoj školi u ime Krapinsko-zagorske županije uručila Zahvalnicu povodom obilježavanja 155 godina osnovnog školstva, dugogodišnjeg i predanog rada u obrazovanju kao jamstva uspjeha i napretka društva u cjelini. Program smo nastavili našim uspješnicama - recitacijama, pjesmama koje su napisali i uglazbili naši učenici, te dječjim igrama i plesovima. Presjek svega onoga što čini našu školu i bogat školski život vidjeli smo u školskoj prezentaciji. Koliko je važno zajedništvo u školskom životu svjedoče i uspjesi naših učenika i učitelja te su za svoje izvrsne rezultate na županijskom i državnim natjecanjima nagrađeni lijepim knjigama.

Za kraj slavlja svi zajedno smo se rasplesali uz pjesmu We got together. Dan škole uvijek vežemo u Međunarodni dan obitelji, a svaka škola jedna velika obitelj.

Dorotea Šuk,7.a & Valentina Mokrovčak

Dobrotvorna priredba učenika sedmih razreda

Idemo u Gradac na nezaboravan maturalac

Učenici sedmih razreda uz pomoć svojih roditelja i razrednica organizirali su dobrotvornu priredbu povodom odlaska na maturalac pod geslom Idemo u Gradac na nezaboravan maturalac . Dobrotvorne aktivnosti odvijale su se tijekom cijelog dana, 16. svibnja, a sastojale su se od prodaje kolače koje su ispekle vrijedne ruke roditelja dok je u večernjem terminu održana priredba u kojoj su uglavnom nastupali sedmaši (članovi Dramske skupine izveli su nekoliko songova iz mjuzikla Tvoja staza te scensku igru Emancipacija , a Dora Babić izvela je pjesmu Život nije siv uz pratnju prof. Ivana Hrena na gitari).

Prodajom kolača, donacijama oroslavskih poduzeća i Crvenog križa sakupljen je iznos kojim će se pomoći učenicima iz mnogobrojnih obitelji kao i onima čiji su roditelji nezaposleni. Zahvaljujemo svim roditeljima na finim kolačima kao i ljudima dobrog srca koji su se odrekli svojih primanja kako bi omogućili nekome da ode u Gradac na nezaboravan maturalac. Hvala i svima vama koji ste kupili kolače i tako dali svoj mali doprinos da naše želje postanu stvarnost.

Nataša Čičko

Izvješće o kvizu

Dana 27.4.2018. godine u učionici geografije održao se kviz o pročitanoj knjizi „Matilda i vještičji mačak“.

U kvizu je sudjelovalo deset učenika 4.c razreda koji su sa knjižničarkom vježbali čitati na dodatnim satovima. Učenici su se rasporedili u dvije grupe: „Jutarnji prvaci“ čiji je predstavnik bio Leon B,. i „Popodnevna brutala“ čiji je predstavnik bio Visar. Nazive grupa odredili su prema terminima kada su vježbali čitanje. Hostesa Adriana imala je zadatak zapisivati pluseve i minuse, a žiri, Sevsen i Leonardo, nadzirati provođenje kviza. Naša učiteljica Snježana je fotografirala, a Sara i ja, Andrija, nakon kviza smo morali napisati izvješće. Knjižničarka je napravila uvod u kviz, a učenici su odabrali svoju kovertu sa dvadeset pitanja vezanih uz pročitanu knjigu, ali i o knjizi i knjižnici općenito. Pitanja je čitala knjižničarka i učenici iz publike. Svako pitanje knjižničarka je dodatno pojasnila, a članovi skupine mogli su se dogovarati. U svima je rasla napetost tijekom kviza jer su obje grupe bile izjednačene. Prvi minus su dobili „Jutarnji prvaci“, a u drugom krugu bilo je puno minusa, pluseva, razočaranja i veselja. Pobjednik kviza bila je grupa „Popodnevna brutala“ koja je svojim znanjem i trudom nadjačala svog protivnika. Na kraju su si svi čestitali, a obje grupe su dobile nagradne petice, jer su pročitali knjigu i trudili se. Ponekad nam treba i malo više sreće. Ovim kvizom učenici su na vrlo lijep, uzbudljiv i poučan način obilježili Dan dječje knjige.

Sara&Andrija, 4.c

„Šume svuda oko nas“

U ponedjeljak, 07.05.2018., posjetila nas je Marta Curman. Ona je diplomirala na Šumarskom fakultetu i radi u Hrvatskom šumarskom institutu te je ujedno i bila učenica učiteljice Marije Japec u našoj školi. Učenicima trećih razreda održala je predavanje pod nazivom „Šume svuda oko nas“. Naučili smo zašto su šume važne, da se čokolada pravi od kakaovca, kako se nazivaju neke biljke, koje su razlike među njima… Imali smo malu terensku nastavu u školskom dvorištu i prezentaciju. Predavanje je održano na moju inicijativu, pošto mi je ona teta, i zbog toga da bismo saznali za što su još šume važne, osim što nam daju kisik. Sve je to održano u jednom školskom satu.

Leon Usmiani, 3.c

Plogging - korak za okoliš

U subotu 21.4.2018. godine učenici naše škole, povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, sudjelovali su u ploggingu te tako pridonijeli očuvanju okoliša u kojem žive. Svi sudionici, nakon okupljanja na Oro-trgu i podjele u skupine, dobro su se razgibali, navukli rukavice, uzeli vreće te polako trčeći skupljali smeće na određenom području. Sva djeca dobili su diplome za sudjelovanje i slatkiše, a naša škola sadnicu koja će krasiti naše dvorište i podsjetiti nas da rekreacija i ekologija itekako idu zajedno.

Slike od kamenčića s porukom..origami…igre…

Drago nam je da su se i ove godine učenici odlučili kreativno provesti jedan dio svojih praznika na radionicama, u školi. Radionice su se održavale u prijepodnevnim satima u srijedu (4.4.) i četvrtak (5.4.)

Na radionici „Slike od kamenčića“, koju su osmislile učiteljice Melita Peternel i Renata Posavec, učenici su izabirali razne vrste kamenčića, obojali ih lakovima za nokte te ih ukomponirali u svoju sliku. Motivi su bili različiti, prema željama učenika: vesele obitelji, mačke, proljetni motivi. Na radionici su sudjelovali i učenici iz drugih škola što nas također veseli.

Radionicu origami vaze vodile su učiteljice Tatjana Pilarić i Klaudija Škreblin, a osim učenika predmetne nastave, pridružile su im se kolegice Kristina Halambek i Maja Trbušić Hlad. Glavni zadatak i cilj ove radionice bio je razvijanje fine motorike i strpljivost kod učenika i učitelja.

A u našoj sportskoj dvorani održale su se logičko-sportsko-kreativne igre za učenike. Osmislile su ih i vodile pedagoginja Anita Hledik i knjižničarka Valentina Mokrovčak, a pridružila im se kolegica Mihaela Hučić. Od učenika su se tražile sportske vještine: vođenje lopte lijevom rukom, skakanje s loptom, preskakivanje vijače i okretanje obruča do mjesta na kojem su rješavali pitalice i mozgalice, odnosno logičko-kreativne vještine. Igre su imale natjecateljski karakter u kojem se učenicima mjerila brzina rješavanja i savladavanja postavljenih zadataka. Što su učenici zapisali o ovoj radionici možete pročitati ovdje.

Svi su bili jako zainteresirani za rad. Međusobno su se družili, savjetovali jedni druge i ponosili se svojim rezultatima. Jedva čekamo radionice ovakvog tipa i sljedeće godine.

Voditeljice radionica

„Hrabri kreativci“ obilježili Dan darovitih

Dan darovitih obilježava se 21. 3., a „Hrabri kreativci“ su ga obilježili u ponedjeljak, 19. 3. 2018. g. na radionici koja je svojim sadržajem bila vrlo raznolika, ali i povezana u jednu cjelinu. Bilo je tu sportskih aktivnosti, logičkih i kreativnih zadataka i vježbanja koncentracije uz pomoć micro bitova. Uz ovo šarenilo aktivnosti, svatko je mogao pronaći nešto za sebe. Nekome je bolje išao sportski dio aktivnosti, dok su se neki bolje snašli u logičkim ili onim kreativnim dijelovima zadatka. Nasmijali smo se i u igri koju smo odigrali uz pomoć micro bitova. Bio je to jedan lijep, veseo susret. Nadamo se da će ih biti još….

„Hrabri kreativci“

U našoj školi obilježen Svjetski dan kazališta

27. 3. obilježavamo Dan kazališta. Mi smo taj dan proslavili u našoj školskoj dvorani u organizaciji naše školske knjižničarke Valentine, učiteljice Renate i učenika 4.a razreda.

Učenici prvih i drugih razreda mogli su u malom uvodu, koji je pripremila knjižničarka, ponoviti i naučiti osnovne pojmove i zanimljivosti o kazalištu. Jesu li dobro slušali provjerili su i sami odgovarajući na pitanja iz kviza. Učenik koji je točno odgovorio na pitanje osvojio je i simboličnu nagradu: veseli straničnik koje su za njih izradili učenici 4. A razreda.

Nakon kviza učenici 4.a izveli su predstavu „Puna vreća laži“ koju su prikazali na Lidranu, županijskom natjecanju u Krapini. Predstava nas je zabavila i nasmijala, a posebno je razveselila i male goste iz vrtića. Uz pomoć učiteljice Renate Posavec naši učenici su postali pravi glumci. Osim što su imali krasne kostime kralja, sluge, ovčara, vile i princeze scenografija je upotpunila cijeli doživljaj priče koju su nam ispričali.

Prema reakcijama ostalih učenika bilo nam je jasno da im se ovakav sat bez knjiga, uz kviz i zanimljivostima o kazalištu, te glumu njihovih prijatelja jako dopao te da će im ostati u lijepom sjećanju.

Lorena Cukovečki, 4.a

OBILJEŽILI SMO DAN VODA!

22.3.2018. U PŠ Krušljevo Selo, uz pomoć udruge „Petrože“, održano je predavanje povodom Dana voda. Predsjednik Darko Krušelj i tajnik Damir Duh održali su kratku prezentaciju te nas prigodno darivali. Hvala im još jednom!

Recitali u knjižnici

U srijedu, 21.3.2018. godine prvi školski sat proveli smo u školskoj knjižnici.

Obilježili smo Svjetski dan pjesništva i prvi dan proljeća.

Naše „Male knjižničarke“ recitirale su nam pjesmice o zvijezdama, jednoj mački, majmunskoj školi i bolesnom lavu. Sara nam je recitirala pjesmu o zagorskom kaju koju je sama napisala. Knjižničarka nam je pročitala pjesmicu „Ima jedan razred“ i pojasnila nam je zašto se slavi dan pjesništva. Saznali smo da se pjesme još zovu poezija. A poeziju hrvatskih pjesnika smo recitirali i svi mi – učenici 2.c. Naši recitali bili su posvećeni vjesnicima proljeća. Učiteljica i knjižničarka su nam jako pljeskale. Nakon recitiranja crtali smo i pisali svoje stihove.

Bilo nam je lijepo i veselo.

Jana Stakor i Lana Šimag, 2.c

Kako su Fašnik obilježili učenici 2.a, 2. b i 2. c razreda

Danas, 13. 2. na Fašnik svi smo u školu došli maskirani. Treći sat u školskoj dvorani imali smo ples pod maskama i biranje najuspješnije maske. Odabrane su tri najuspješnije maske (iz svakog razrednog odjela po jedna), koje su nagrađene prigodnim nagradama

Poslije smo se u učionici počastili sa krafnama. Bilo nam je baš lijepo.

Učenici 2. a, 2. b i 2. c razreda i učiteljice

Vesna, Anica i Petra

PLANETARIJ U NAŠOJ ŠKOLI? DA, DA… NIJE ŠALA.

Kada je jedan dan profesorica iz geografije spomenula da će u našu školu doći Planetarij i da se prijavi tko želi, za mnoge nije bilo dvojbe. To ne smijemo propustiti! Pokazalo se to kao dobra odluka.

Naime, u petak, 16.2.2018., u sportskoj dvorani naše škole prikazana je projekcija "Od Zemlje do Svemira". U jednom dijelu dvorane postavljen je veliki sivi balon u kojeg su ulazile skupine učenika po točno utvrđenom rasporedu. Kada smo ušli u balon i udobno se smjestili, počela je projekcija o svemiru i nebeskim tijelima. Detaljno se govorilo o svemirskim prostranstvima. Neke podatke smo znali, neke smo saznali, a s najviše interesa smo slušali neke „neobične“ detalje. Tako smo, na primjer, čuli da postoji više galaktika, ne samo Mliječna staza… Da postoji mogućnost života na Marsu, da se iza Neptuna krije još nekoliko manjih planeta i slično. Ma sve što je bilo rečeno, bilo je jako zanimljivo, a i sam glas koji smo slušali bio je vrlo ugodan (glas Mie Negovetić glavom i bradom).

Sve u svemu, bilo je vrlo zanimljivo i korisno učiti o Svemiru na drugačiji način. Bilo bi super kada bi imali više ovakvih prilika, sigurno bi više informacija ostalo u našim glavicama. Nadamo se da će se nešto slično ponoviti.

JANA ŠALEC, 6.C

„Dan gda se tičice ženiju“

Danas, 14. 2. učenici 2. b i 2. c razreda obilježili su Valentinovo na malo drugačiji način. Učiteljice su nam pričale da je danas i “ Dan gda se tičice ženiju“.

Napravili sme prave, prafcate „ gosti“. Jeli sme, pili i male si zatancali. Usput sme se i pune toga navučili. Da su bar gosti saki dan.

Učenici 2. b i 2. c razreda i učiteljice

Anica, Ljubica i Petra

Malo drugačiji sat Geografije

Dana 31. 1. 2018. g. na satu Geografije imali smo zanimljivu gošću, profesoricu geografije i pedagogije, Janju Žnidarić. Profesorica Janja predaje Geografiju u Srednjoj školi u Ludbregu. Pričala nam je o svojim uzbudljivim događajima iz Afrike. Tamo je išla volontirati u Sirotište sv. Ante u Tanzaniji jer, kako kaže, to ju usrećuje. Prvi put je bila u Africi 2016. godine. Tamo je upoznala mnogu djecu, koju je učila, pričala im priče, pomagala im i vodila ih u školu. Napominje kako ne može bez Afrike i da će se ubrzo vratiti. Pokazala nam je videozapis jedne uobičajene subote u sirotištu. Iako nemaju mnogo, vesele se svakoj maloj sitnici te su zahvalni i za male stvari. Pričala nam je kako su sretni kada vide sladoled, ili bombon te su veoma zahvalni na tome. Najobičniji ručak u tjednu im se sastoji od mješavine brašna i vode te povrća. Jednom tjedno, u nedjelju, jedu meso. Pokazala nam je njihove sobe, koje su, iako nisu raskošne, jako uredne. Naučila ih je neke naše pjesmice, a također i oni nju neke afričke. Pokazala nam je male lutkice, kutiju od ebanovine koju prodaju kao suvenir. Pokazala nam je njihove bilježnice i rekla kako ih ima 70-ero u razredu, ali su jako mirni i tihi. Također nam je ispričala kako je išla prošetati psa, što je stanovnicima bilo veoma čudno jer njima psi služe isključivo za zaštitu domova. Donijela nam je pamuk koji je ubrala tijekom šetnje, pokazala nakit koji je tipičan za Masai pleme te njihov ogrtač. Također nam je pokazala tanzanijski novac, skupocjeno drvo ebanovinu i jednog malenog slonića, jedinu igračku koju djeca u Africi dobiju kada se rode. Rekla je da joj je rastanak uvijek najteži. To teško pada i djeci, i njoj. Sve nam je pokazala preko prezentacije, dok smo mi pažljivo slušali. Bilo nam je jako drago i zabavno slušati još mnoge avanture profesorice Janje.

Paula Zrinski, 6.c

DUKAT-Volim mlijeko - natječaj

Učenici 4.pro razreda naše škole na 6. Dukatovom likovnom natječaju Volim mlijeko ostvarili su priznanja koja im je uručila učiteljica u školi, a u veljači im stiže i osvojena nagrada, priručnik „Zdrava prehrana“.

RAZGLEDNICE PŠ KRUŠLJEVO SELO

U sklopu projekta kojeg provodi Udruga „Petrože“ i učenici PŠ Krušljevo Selo, tiskane su razglednice na kojima se nalaze učenički radovi. Radovi prikazuju krajolik našeg zavičaja te motivirajuće poruke dobrote koje vam šalju naši učenici. Još jednom zahvaljujemo na realizaciji projekta udruzi „Petrože“ te svim sponzorima i partnerima.

Učiteljice Tanja i Viktorija

BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJA PRIREDBA

I ove godine, kao i svake do sada, posljednjeg dana nastave (22.12.2017) u našoj školskoj dvorani održana je Božićno-novogodišnja priredba. Priredba je bila vesela i zabavna, pozornica prekrasno uređena, baš u tradicionalnom ruhu, a prisjetili smo se kako se nekad slavio Božić. U prvom dijelu mali i veliki svojim su recitacijama, pjesmom i glumom prikazali tradicijske božićne običaje kao što su sadnja pšenice, šibarjevo, kićenje bora, čestitanje. Scenski prikaz Tik-tak uveo nas je u razigrani i rasplesani novogodišnji program. Svi učenici-izvođači i voditelji su se mnogo potrudili i naporno vježbali za svoje nastupe. Publika je zaista uživala, posebno u tradicijskim pjesmama našeg zbora, i velikim pljeskom nagradila sve koju su nas uveli u božićnu milinu.

Dorotea Šuk,7.a

Književni susret s Bojanom Meandžijom

Dana 12.12.2017. godine u našoj školi se održao drugi književni susret u ovoj školskoj godini. Bio je to susret s Bojanom Meandžijom koja je napisala knjigu Trči! Ne čekaj me…

Knjigu bi svatko trebao pročitati! Bojana je u svom autobiografskom romanu detaljno opisala svoje odrastanje u vlažnim prostorijama atomskog skloništa za vrijeme Domovinskog rata. Knjiga će svakoga čitatelja natjerati da se zapita: kako su ljudi preživjeli rat, gladni, bez struje i vode, kakav je osjećaj kada svakog trenutka možeš umrijeti, kada ti iznad glave lete rakete, a cijevi tenka su uperene u tebe i jesi li sretan s onim što imaš i kako živiš danas? A odgovor će, vjerujem, svatko pronaći u dubini svoje duše i srca. Prve rečenice romana Bojana je zapisivala na drvenim letvicama u skloništu. Književnica je ratne događaje snimala svojim radiom, a na susretu nam je pustila snimke. Najdraža mi je bila zadnja snimka na kojoj ljudi koji pjevaju kada se oglasila posljednja uzbuna i rat napokon završio.

Divim se i zahvaljujem književnici što nam je predstavila tu svoju divnu knjigu, što je pronašla snagu da nam ispriča svoje gorko iskustvo rata i prisjetila se tih svih groznih osjećaja i djela. Nadam se da se više nikada neće ništa slično ponoviti.

Dorotea Šuk,7.a

Božićna priredba

Učenici 2. b razreda održali su razrednu priredbu za svoje roditelje, bake djedove,kumove i susjede. Učenici su bili veoma sretni i uzbuđeni. Brojna publika izvođače je nagradila velikim pljeskom. Poslije priredbe roditelji su za svoje glumce pripremili slatki domjenak.

Učenici 2. b i učiteljica

Večer matematike

7. 12. 2017. g. u našoj školi, po prvi put, održala se Večer matematike .

Večer matematike je manifestacija koju organizira Hrvatsko matematičko društvo, s ciljem popularizacije matematike te poticanja učenika za nastavak matematičkog obrazovanja.

U ovoj, matematičkoj večeri, sudjelovalo je 46 učenika predmetne nastave, a posebno nam je drago da su nekolicini učenika u rješavanju različitih matematičkih zadataka podrška i pomoć bili njihovi roditelji. I ne samo roditelji, bila je ovdje i baka, i djed.

Sudeći prema pozitivnim reakcijama sudionika Večeri matematike, možemo reći da je cilj ove manifestacije ostvaren – kroz interaktivne radionice i zanimljive matematičke zadatke sudionici su zasigurno spoznali ili se prisjetili zabavne strane matematike.

Hvala svim sudionicima i voditeljima Večeri matematike.

Veselimo se idućem matematičkom druženju.

Anita Hledik, pedagoginja

Sveti Nikola i Krampus

Na dan Svetog Nikole, 6. prosinca 2017. godine, u OŠ Oroslavje i područnoj školi Krušljevo Selo, kao i svake godine, učenike su obilazili Sveti Nikola i njegov neprijatelj Krampus. Neku djecu su uspjeli uplašiti, a neke nisu, jer su jako hrabri. Mi smo jedva čekali da dođu u naš razred. Svako malo su se vriskovi i zveckanje lanaca. Sveti Nikola je nam je dijelio čokoladice i upozoravao nas je da sve piše u našem, ne tako voljenom, e-dnevniku te kako on sve vidi. Zato pazite se, djeco, i budite dobri kako bi i sljedeće godine došao k vama i dao vam slatkiše, a ne šibu. Bilo mi je drago što sam mogla u tome sudjelovati i vidjeti kako se oni pripremaju za svoj radni zadatak, a tu je bilo i malo zaboravljanja teksta, ali puno smijeha i zabave. Jedva čekamo drugu godinu i nadamo se da će nam opet doći isti Krampus i sveti Nikola jer su bili odlični.

Dorotea Šuk,7.a

Vesela blagdanska radionica

U četvrtak, 30.11. u učionici 1. a bilo je posebno veselo. Tog dana došli su nam u goste roditelji, sestre i tete koji su svojim dolaskom unijeli blagdansko raspoloženje. Na zajedničkoj radionici njihove i dječje ručice izradile su ukrase kojima je naša učionica dobila blagdanski sjaj. Uz druženje i zajednički rad vrijeme je brzo prošlo. Naša učionica sada svojim ozračjem učenicima čini ugodniji boravak u ovo predblagdansko vrijeme.

Hvala našim gostima na tome.

Učiteljica Vesna Grabušić

Književni susret s Jasminkom Tihi-Stepanić

22. studenoga 2017. u školskoj knjižnici se održao književni susret s Jasminkom Tihi-Stepanić. Književnica je rođena je 1958 .godine u Velikoj Gorici. Radi u OŠ Eugena Kvaternika kao profesorica hrvatskog jezika. Napisala je romane: Imaš fejs?, Bacit ću ti kompjutor kroz prozor, Baš kao Harry Potter, Moja neprijateljica Ana i Dom iza žice. Naša knjižnica kupila je ove knjige i svakako ih pročitajte u slobodno vrijeme. Za roman Imaš fejs? je dobila nagradu Mate Lovraka, a za knjigu Moja neprijateljica Ana je dobila nagradu Ante Gardaša. Priče za djecu i mlade objavljuje u časopisima Modra lasta, Smib i Radost te u časopisu Književnost i dijete. Knjige koje piše govore o važnim problemima tinejdžera, o anoreksiji, ovisnosti, o kompjutorskim igricama, opasnostima na fejsu, djeci koja nemaju roditeljsku skrb. Susretu su prisustvovali učenici predmetne nastave i učiteljice hrvatskoga jezika Vesnica Kantoci i Nataša Čičko. Susret je bio jako zanimljiv i poučan, a književnica nam je za kraj poručila: „Ako želite pisati, morate puno čitati.“ i „Važno je što nosite u sebi.“

Dorotea Šuk,7.a

Vrijeme dobrih djela

U petak, 17.11.2017. u 3.c razredu održana je radionica za roditelje, bake, braću i sestre učenika 3. c razreda. Izrađivali smo vjenčiće od stiropora i filca koji se mogu staviti na vrata tijekom cijele godine. Radionica je bila humanitarnog karaktera jer smo sve vjenčiće donirali mami Snježani Leštek i njezinoj akciji „Lucijino svjetlo“ koja već nekoliko godina hvalevrijedno pomaže djeci u Klaićevoj bolnici. Svim roditeljima zahvaljujem na odazivu i uloženom trudu. Sretni smo što smo sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji i nadam se da će se suradnja nastaviti i sljedeće godine.

Učiteljica Suzana Sadaić

Susret sa spisateljicom i lutkaricom Jadrankom Čunčić Bandov

U ponedjeljak, 13.11.2017. godine u školi smo imali susret sa spisateljicom i lutkaricom Jadrankom Čunčić Bandov.

Susretu su prisustvovali učenici prvih i drugih razreda, učenici četvrtog c te svi učenici Područne škole Krušljevo Selo. Za lutkarsku predstavu izdvojili smo petnaest kuna. Jadranka nam je pripremila lutkarsku predstavu u kojoj su glumili i naši učenici. Nakon predstave učenici drugog a i četvrtog c razgovarali su sa Jadrankom. Doznali smo neke zanimljivosti iz života spisateljice koja jako voli raditi s djecom, nastupati pred njima i voli ih nasmijavati i razveseliti. Spisateljica i lutkarica pokazala nam je neke lutke, a to su: dinosauri, strašilo, patka, guska, puž, mačka… Lutkarici i spisateljici smo postavljali pitanja. Na predstavi mi je bilo jako lijepo i zanimljivo. Susret je trajao dva školska sata. Predlažem da svi pročitaju igrokaze koje je napisala Jadranka Čunčić Bandov. Igrokaze potražite u našoj školskoj knjižnici.

Lucija Hodnik, Vanja Semenić i Leonardo Kostanjčar, 4.c

Mjesečni projekt - Priča jesenskog šešira

U dogovoru s učiteljicom Vesnicom Kantoci petaši su uspješno odradili mali mjesečni projekt Priča jesenskog šešira.

Svi smo jedva čekali dan kada će šeširi pričati svoje priče. Prošli petak je bio uzbudljiv dan, a još više sat Hrvatskoga jezika. Šeširi su veselo i važno utrčali u učionicu Hrvatskoga jezika. Sve je mirisalo po jesenskim plodovima i lišću. Svi su bili šareni. Bilo je tu svega: lišća svakojakih boja, kestena, šipka, kukuruza, grančica, lješnjaka, tikvica, oraha, mahovine... Svaki šešir je imao svoju priču. Pričali su o šetnji kroz šumu, skupljanju plodova, padanju lišća, različitim svojim doživljajima i zanimljivim putovanjima. Priče su bile vrlo zanimljive pa se činilo kao da šećemo raznobojnom šumom, lišće nam pada po glavi i veselo poigrava oko nas.

Svaki je šešir bio poseban, dopadljiv na svoj način. Bili smo strogi kritičari u bodovanju izgleda šešira, raznolikosti plodova, sadržaju, dužini i vremenu trajanja priče, no ukupan dojam je bio veeeelika petica.

Baš smo se zabavili! I mnogo toga naučili. Eh, da je nam je takvih projekata!

Lucija Jakopec, 5.b

BLAGOSLOVLJENE JABUKE

Na sam Dan jabuka učenike 3. c razreda posjetio je naš župnik Drago. Taj dan smo svi donijeli jabuke. Svećenik nam je prvo pričao o jabukama, blagoslovu jabuka koji se inače radi na Blaževo. Ispričao nam je i priču o Adami i Evi i zabranjenom voću, jabuci. Nakon priče, uzeo je svetu vodu i blagoslovio naše jabuke. Mi smo mu zahvalili, poklonili Lunin crtež naše župe te konačno i kušali blagoslovljene jabuke jer sigurno ne kažu bez veze:“Jabuka na dana tjera doktora iz kuće van!“.

Marta Haramustek, 3.c

Dan jabuka u PŠ Krušljevo Selo!

O jabuci kao vrlo zdravoj namirnici naši učenici, već puno toga znaju. O njoj smo učili uz pjesme i priče. No jabuka ima toliku vrijednost, da je njoj posvećen jedan cijeli dan. Taj Dan jabuka je 20. listopada, a u u našoj se školi obilježava svake godine različitim aktivnostima. Ovoga puta odlučili smo napraviti nekoliko ukusnih deserata. Napravili smo karamelizirane jabuke, kolač mame Dunje, jabuke u šlafroku i počastili se ukusnim domaćim sokom od jabuka mame Štefice. Još jednom hvala mami Dunji, Štefici i Danijeli na velikoj pomoći i mudrim savjetima.

Učiteljice: Viktorija i Tanja

„Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige“ u 4. pro Krušljevo Selo

Uz suradnju naše knjižničarke uključili smo se u u projekt: „ Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige“. Projekt smo započeli u listopadu, kada iobilježavamo „Mjesec hrvatske knjige“ . Prvi i najvažniji dio „posla“ smo odradili, odabrali smo knjigu „Katja i krokodil“. Uživali smo u čitanju njenih prvih stranica koje nam je naša draga knjižničarka pročitala.

Učiteljica Tanja

NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

U srijedu, 18. listopada 2017. u 12.30 sati održalo se školsko natjecanje u čitanju naglas.

Natjecanje se provodi s ciljem promicanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi, poticanja usmenog izražavanja, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena te naglašavanja knjige kao temelja cjeloživotnog obrazovanja.

više ...

Vesnica Kantoci

BLAGOSLOV KRUHA I PLODOVA ZEMLJE U PŠ KRUŠLJEVO SELO

Kao i svake godine i ovog smo listopada u našoj školi obilježili Dane zahvalnosti za kruh i plodove zemlje. Školom su se širili mirisi kruha, peciva, kolača i plodova zemlje. Naš nas je svećenik, Drago Bosnar, pozdravio, te je molitvom zazvao Božji blagoslov na sve donesene darove. Svećenik je blagoslovio hranu, a nakon toga svi smo je zajednički blagovali. Ovim putem želimo zahvaliti, dragim roditeljima, bez čijeg truda i ljubavi ne bismo mogli na ovako svečan način obilježiti ovu svečanost u našoj školi.

Učiteljice: Viktorija i Tanja

SVJETSKI DAN KRAVATE

U PŠ Krušljevo Selo, 18.10., obilježili smo Svjetski dan kravate. Kravata je jedini hrvatski simbol koji je svjetski poznat i prepoznatljiv. Mi smo za ovaj put odlučili sami napraviti vlastite papirnate kravate te ih pokloniti dragim osobma.

Učiteljice: Viktorija i Tanja

Izvanučionička nastava 3.c razreda

13.10.2017. učenici 3.c razreda odlučili su iskoristiti prekrasan sunčan dan i sat Prirode i društva provesti izvan učionice.

Uzeli smo kompase u ruke te pokušali odrediti na kojoj su strani svijeta, u odnosu na našu školu, Dječji vrtić Cvrkutić, Gradska knjižnica, Park Vranicany. Tada smo stigli i do Turističke zajednice grada Oroslavja gdje nas je dočekala gospođa Maja Šijan. Ispričala nam je zanimljivosti o Oroslavju koje ona inače govori turistima. Saznali smo da najviše turista u naš grad dolazi iz Poljske. Odgovorila je još na nekoliko naših pitanja, mi smo se zahvalili na dobrodošlici i krenuli natrag u učionici.

Bilo je baš zanimljivo i poučno!

Luna Knezić, 3.c

Donacija udruge "Petrože"

U petak,13. listopada, članovi udruge ,,Petrože'', gospodin Krušelj i Duh, iznenadili su učenike Područne škole Krušljevo Selo donacijom bilježnica, udžbenika, pisanki, olovaka, i ostalog školskog pribora.

Raznoliki pokloni doprinijet će uspješnijem savladavanju nastavnih sadržaja te će nešto i poslužiti kao razbibriga za vrijeme školskog odmora.

Osim ranije spomenutih donacija, ,,Petrože'' su školi Krušljevo Selo poklonili i nešto knjiga za knjižnicu te slatkiše kojima su se učenici zasladili.

Područna škola Krušljevo Selo već godinama njeguje uspješnu suradnju s udrugom ,,Petrože'', a isto će se nastaviti i kroz ovu školsku godinu. U pripremi je i nekoliko zajedničkih aktivnosti vezanih uz projekt očuvanja tradicijske kulture i baštine.

Ovim putem se, u ime svih učenika, još jednom zahvaljujemo na donaciji i plemenitoj namjeri.

Učiteljice Tanja i Viktorija

Učitelji na jedan dan

U četvrtak, 5.10.2017. obilježili smo Dan učitelja na poseban način. Jedva smo čekali sat matematike kada smo i mi postali učitelji, barem na pet minuta. Učiteljica nam je pripremila što svatko od nas mora pročitati ili zapisati na ploču. Tako sam, na primjer, ja imala zadatak provjeriti zadaću. Izmjenjivali smo se, a usput smo dobro ponovili zbrajanje i oduzimanje stotica. Bilo je zabavno pisati po ploči i zadavati drugima zadatke. Učiteljica je za to vrijeme glumila učenike i pisala u naše bilježnice. Zaključili smo da nije baš lako biti učitelj jer se moraš dobro pripremati za svaki sat, paziti na disciplinu u razredu, ali na jedan sat bilo je baš zabavno i jedva čekamo da to ponovimo.

Matija Horvat, 3.c

Učimo kako se ponašati u prometu!

Tek što su sjeli u školske klupe, u razrede naših prvašića, u 1.a, 1.b i 1.c stigli su gosti. U četvrtak, 14. 9. 2017. g., posjetila su nas dva prometna policajca, tajnik AMK-a Oroslavje i djelatnik autoškole. Đaci prvaci su s policajcima razgovarali o prometnim znakovima, naučili pravila ponašanja u prometu te kako sigurno doći od kuće do škole. Bili su vrlo znatiželjni i imali brojna pitanja na koja su naši gosti strpljivo odgovarali. Učenike su posebno razveselili pokloni koje im je pripremio HAK. Uzbuđenje je bilo veliko pa su odmah morali sve isprobati.

Učiteljica Mihaela

HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN

I ove smo godine 10. rujna proslavili Hrvatski olimpijski dan, dan kad je 1991. godine u Zagrebu osnovan Hrvatski olimpijski odbor kao najviša sportska organizacija u Hrvatskoj.

Hrvatski olimpijski dan (HOD) je jedinstveni naziv za nacionalnu sportsku manifestaciju, a pokrenuo ga je Hrvatski olimpijski odbor 2007. godine. Svrha proslave ovog dana je poticanje na aktivno bavljenje sportom, promocija sporta i olimpizma, etičko - moralnih načela, fair-play, zdravog načina života itd.

Već tradicionalno na taj dan gotovo svi smo obukli bijele majice i sudjelovali na sportskim susretima i natjecanjima koja su se odvijala cijeli prošli tjedan svakim danom sedmi sat.

Odigrane su utakmice u rukometu između reprezentacija sedmih, osmih i šestih razreda u ženskoj i muškoj konkurenciji .

Nogomet su igrali samo učenici i to osmaši protiv sedmaša i petaši protiv šestaša.

Učenici razredne nastave igrali su, međusobno po godinama razred protiv razreda, graničar i nogomet, trčali štafetne utrke i imali slobodnu igru po izboru. Pod likovnim i hrvatskim obrađivali su temu sporta i olimpizma.

Ozračje je bilo pravo sportsko, a u prvom planu nije bio rezultat već sportsko upoznavanje, druženje, igra i zabava.

Slike u boji naših olimpijskih šampiona, a koje smo stavili na pano ispred dvorane, poklon su naše prošlogodišnje osmašice Željke Jagečić . Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj manifestaciji.

Marinko Banožić, prof.

Hrvatski olimpijski dan u PŠ Krušljevo Selo

Učenici i učiteljice PŠ Krušljevo Selo, u ponedjeljak 11.9.2017., odjenuti u bijele majice i prigodnim aktivnostima obilježili su Hrvatski olimpijski dan. Razgibavali smo se, veslali, plivali, kuglali te igrali razne natjecateljske igre. U vedrom i sportskom duhu učenici su obilježili HOD s ciljem podizanja svijesti o važnosti redovnog bavljenja tjelesnim aktivnostima.

Učiteljice: Viktorija i Tanja

Dobro nam došli, đaci prvaci!

Prvi dan nastave našim đacima prvacima započeo je veselo i razigrano.

Dobrodošlicu, puno uspjeha, znanja i sreće u školskim klupama zaželjela im je pročelnica grada Oroslavja i ravnateljica škole. Priredbu za đake prvake pripremili su učenici i učiteljice četvrtih razreda. Stihove o školi i školskim razgovorima, mudroj sovi i složnim rukama prvaci su pratili pozorno i s osmijehom na licu. Nakon puno pjesme i glume prvaci su upoznali svoje učiteljice, zajedno se fotografirali i zasladili na malom domjenku.

Vjerujemo da smo im uljepšali prvi dan, da će redovito učiti i pisati zadaće, veseliti se školi i imati dovoljno vremena za igru. Jer se i kroz nju puno nauči.

Vaša školska knjižničarka