Slika škole
"S knjigom u ruci" 2017. / 2018.

U dobrom društvu

Jako nas je obradovala vijest da ćemo prvi nastavni sat provesti u razgovoru s glumcem.

U goste nam je došao naš domaći glumac i bivši učenik naše škole Matija Šakoronja. Matiju smo imali prilike gledati u kazalištu Žar ptica u predstavi Pinokio i Bajka o Žar ptici. Naš glumac nam je pričao o svom školovanju i kako je to biti glumac. Saznali smo da je to težak, ali i lijep posao. Na vrlo šaljiv način nam je ispričao neke anegdote sa kazališnih dasaka, opisao kako si glumci međusobno pomažu, a odglumio nam je i situaciju u kojoj je zaboravio tekst. Da, da, to se događa i pravim glumcima, ali samo dobra gluma glumca može izvući iz te nevolje. Matija sada živi u Zagrebu, a radi tj. glumi u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Bio je to jako veselo i zanimljiv nastavni sat u dobrom društvu koji je završio rečenicom jednog učenika: „Ja sam baš sad dobil volju da bum glumac!“

Vaša školska knjižničarka

Svjetski dan čitanja naglas

Čitanje naglas razvija vještinu slušanja i govorenja, obogaćuje rječnik, razvija razumijevanje za društvene probleme i utječe na uspješniji razvoj djeteta.

Svjetski dana čitanja naglas obilježava se svake godine 16. veljače, a pokrenula ga je Svjetska organizacija Litword (Pričosvijet), utemeljena 2007. godine.

U našoj knjižnici često čitamo naglas i time podržavamo nacionalnu kampanju „Čitaj mi“. Na Svjetski dan čitanja naglas knjižničarka je najmlađima čitala prekrasnu priču Grigora Viteza Ogledalce. Nakon interpretacije priče učenici su crtali svoja ogledalca. Oni malo stariji čitali su jedni drugima kratke priče Sanje Polak i ulomke romana po izboru.

„Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi, kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.“

Čitajte naglas gdje god i kad god stignete!

Vaša školska knjižničarka

Predstavljanje novih knjiga u školskoj knjižnici

Novu 2018. godinu školska knjižnica započela je veselo, s velikim brojem kupljenih lektirnih te novih naslova iz lijepe književnosti, ukupno 168 knjiga. Izdvojit ću samo neke…ostale otkrijte sami dolaskom u knjižnicu.

više ...

Vaša školska knjižničarka

„Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige

U Mjesecu hrvatske knjige započeli smo s projektom „Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige“. U projektu sudjeluju učenici četvrtog razreda Područne škole Krušljevo Selo. Ove godine čitamo dječji roman Katja i krokodil, a do sada čitali su nam: Paulina, Denisova, Teina i Romeova mama, teta kuharica Vesna, učiteljica Tanja i knjižničarka Valentina. Nakon svakog sata čitanja učenici su se kreativno izražavali i počastili slatkišima. Da, da, čitanje može biti i zanimljivo i slatko! S čitanjem nastavljamo i sljedeće godine s novim gostima - čitačima i Katjinim avanturama.

Vaša školska knjižničarka

„Čitanjem do zvijezda“

U petak, 8.12.2017. godine u školskoj knjižnici održano je školsko natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“. Cilj natjecanja je potaknuti učenike na čitanje s razumijevanjem, na timski rad i organizirano i smisleno provođenje slobodnog vremena. Tema ovogodišnjeg natjecanja je „Zapisi iz škrinjice sjećanja“, a u kvizu znanja učenici su odgovarali na pitanja iz sljedećih knjiga:

1. Sue Townsend: Tajni dnevnik Adriana Molea

2. Jadranka Klepac: Kora od jabuke

3. Jeff Kinney: Gregov dnevnik

U natjecanju su sudjelovali: Leda Varžić (6.a) , Ema Mezdić (6.b), Tony Benko (7.a) , Izabela Herceg (7.c) i Dora Knjaz (8.c) . Učenici su odlično riješili test, ali, nažalost, samo troje učenika ide na županijsko natjecanje koje će se održati u veljači 2018.

Pohvaljujem sve sudionike natjecanja jer su u vrlo kratkom vremenu, uz školske obaveze i čitanje redovne lektire, pročitali tri opsežnija dječja romana i redovito dolazili u knjižnicu na pripreme i druženje s knjigama.

Ove godine sudjelovat ćemo na županijskom natjecanju i u izradi kreativnog uratka, a predstavljat će nas Lorena Perendić, učenica 6.b razreda

Ledi, Tony-u, Dori i Loreni želimo puno uspjeha i sreće na županijskom natjecanju.

Vaša školska knjižničarka

Đaci prvaci u školskoj knjižnici

U Mjesecu hrvatske knjige našu školsku knjižnicu posjetili su đaci prvaci. Kažu da su jedva dočekali taj dan i druženje s knjigama. Nakon upoznavanja, razgovora o ponašanju u knjižnici i odnosu prema knjigama, učenicima sam pročitala priču naše poznate književnice Željke Horvat Vukelja Zdenko slovojed. Priča im se jako svidjela. Saznala sam da naši prvaci redovito doručkuju pa se ne moramo brinuti da će kad ogladne jesti slova, kao naš Zdenko, već će knjige čuvati i čitati. Prva posudba je prošla glatko i slatko. Prvaci su odmah usvojili pravila posudbe i s veseljem otišli iz knjižnice, s knjigom u ruci, naravno.

Vaša školska knjižničarka

Sve na jednom mjestu

Mjesec hrvatske knjige je događanje koje već više od dvadeset godina uspješno promiče knjigu i čitanje. Obilježava se od 15. listopada do 15. studenoga svake godine. Ovogodišnje događanje posvećeno je enciklopedijama pod motom: Sve na jednom mjestu.

Enciklopedije spadaju u referentnu zbirku i nalaze se na posebnom mjestu u školskoj knjižnici. Naša Područna škola nema knjižnicu pa smo referentna zbirka i ja posjetile četvrtaše. Nastavni sat nam je prošao brzo i zanimljivo. Učenici su uspješno savladali snalaženje i pretraživanje u enciklopediji, atlasu, rječniku i leksikonu u svrhu proširivanja znanja. Naravno, najviše su uživali u enciklopedijama zato im je školska knjižnica poklonila dvadesetak enciklopedija za njihov kutić za čitanje.

Enciklopedije nude izvrsne ilustracije i jednostavna objašnjenja na složena dječja pitanja o čudesnome svijetu koju nas okružuje. Draga djeco, čitajte, listajte, proučavajte enciklopedije jer u njima imate sve na jednom mjestu.

Vaša školska knjižničarka

Cvrkutići u knjižnici

U srijedu, 11.10.2017. godine, u Danima kruha, našu školsku knjižnicu posjetili su mali cvrkutići – djeca našeg vrtića Cvrkutić.

Mališanima sam ispričala priču o marljivoj djevojčici Ani i njezinom kruščiću. Slikovnica Anin kruščić je interesantna priča koja prikazuje proces nastajanja kruha od sjetve pšenice do pečenja kruha i djeca je jako vole.

Nakon priče druženje se nastavilo u igri, crtanju i listanju slikovnica i knjiga. Bilo nam je jako lijepo i veselo. Veselimo se novom susretu i novoj priči jer mališani su obećali doći ponovno.

Vaša školska knjižničarka

Međunarodni dan životinja – 4.10.2017.

Međunarodni dan životinja posvećen je pravima životinja, važnosti odnosa čovjeka prema životinjama i važnosti svih životinja za život na zemlji.

Ovaj važan dan obilježili smo u školskoj knjižnici. Uredili smo tematski pano i pripremili malu izložbu slikovnica, knjiga, časopisa i enciklopedija o životinjama. Knjižnicu su posjetili i učenici produženog boravka. S knjižničarkom su razgovarali o svojim kućnim ljubimcima, crtali i razgledavali životinje u knjigama. Naša Lorena izradila je origami životinje koje krase naš pano.

Danas su mnoge životinje ugrožene i napuštene, a imaju važnu ulogu u našemu životu. Životinje su naši prijatelji. Zato budimo zahvalni za način na koji životinje obogaćuju naš život, poboljšajmo standarde životinjskog carstva i sudjelujmo u skrbi o životinjama.

„Veliki knjižničari“