Slika škole
ŠKOLSKI ŽIVOT 2016. / 2017.

Atletika u našoj školi

U vremenu od 6. 6. do 13. 6. u našoj je školi započela prezentacije atletike za djecu, pa smo i mi, učenici 1. a razreda, ugostili Jasminu Burek iz Atletske škole Bumbar. Vježbali smo, natjecali se, ali se i puno zabavili. Najglasniji smo bili kada se voditeljica Jasmina preobrazila u zlo čudovište pa smo je gađali lopticama i protjerali u suprotni dio dvorane. Sve o atletskoj školi možete pročitati na dobivenim letcima.

Učiteljica Vesna Ptiček

Svjetski dan sporta

Učenici razredne nastave obilježili su 31. 5. Svjetski dan sporta.

Učenici prvih razreda natjecali su se u: povlačenju užeta, prenošenju loptice u žlici, štafeti vođenjem lopte i vođenju lopte pomoću palice. Pobijedila je ekipa „Lavovi“.

Učenici drugih razreda igrali su graničara. Najbolji su bili učenici drugog c razreda.

Učenici trećih razreda natjecali su se u: potezanju užeta i trčanju. U potezanju užeta pobijedili su učenici trećeg a razreda. U trčanju su dječaci zauzeli ova mjesta:

1. mjesto – Vito Varović Vukić – 3. b

2. mjesto – Martin Potočki – 3. c

3. mjesto – Mihael Novosel – 3. a

Djevojčice:

1. mjesto – Maja Stiplošek – 3. c

2. mjesto – Ema Tičić – 3. b

3. mjesto – Sara Barlović – 3. a

Učenici četvrtih razreda bili su u školi u prirodi u Biogradu na Moru. Natjecali su se u mnogim sportskim disciplinama i osvojili vrijedne nagrade.

Učiteljica Vesna Ptiček

ALOHA u našoj školi

U četvrtak, 1.6.,moja vesela grupa učenika Alohe, Kids 1, imala je čast ugostiti gospođu Kiran Motwani, međunarodnu direktoricu ALOHA programa. U opuštenoj i veseloj atmosferi učenici su pokazali odlično znanje i brzinu u rješavanju zadataka abakusom, prstima i mentalno. Bili smo izvrsni domaćini. Dobili smo krasne pohvale i potvrdu da odlično usvajamo Aloha program. Osim računanja, učenici su pokazali kako se opuštaju u stresnim situacijama vježbama Bryn Gym te Mindfulness vježbama za pažnju i koncentraciju.

Drago nam je što je gđa Kiran, od brojnih centara, izabrala baš naše Oroslavje za posjet.

Učiteljica 3.a, Renata Posavec

155. godišnjica škole

16.svibnja 2017.g. proslavili smo 155. godišnjicu škole.

U školi su se održala sportska natjecanja između 5. i 6.razreda, te 7. i 8. razreda. Igrao se nogomet i rukomet, a na kraju smo povlačili uže.

Nakon natjecanja, u 18:00 sati se u Domu kulture u Oroslavju održala svečana priredba.

Priredbu je otvorio školski zbor sa školskom himnom, a nakon toga su nam se sa nekoliko riječi obratili ravnateljica Sanja Šakoronja, gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa i župan Željko Kolar. Poslije smo svi uživali u programu koji se pripremili učenici naše škole i njihovi mentori.

Bilo je jako zabavno i jedva čekamo sljedeću, 156. godišnjicu škole.

DOROTEA ŠUK I JAN KRSNIK

Međunarodni dan bioraznolikosti

Područna škola Krušljevo selo je u ponedjeljak, 22. svibnja, u suradnji s lokalnom udrugom „Petrože“ obilježila je Međunarodni dan bioraznolikosti. Tom prilikom, gospodin Darko Krušelj održao je kratko predavanje o tome kako životinjske vrste danas izumiru, da Hrvatska ima iznimno bogatstvo bioraznolikosti te sve generacije trebaju pripaziti kako bi ostvarili kvalitetan suživot s prirodom. U spomen Dana bioraznolikosti postavili smo i dva znaka koja će krasiti našu školu te nas podsjećati kako je važno čuvati biljke i životinje.

„NTC sustav učenja i darovita djeca“

U srijedu, 12.4.2017. u Domu kulture Oroslavje održan je stručni skup „NTC sustav učenja i darovita djeca“. Na skupu je bilo nazočno i dvadesetak učitelja i stručnih suradnika naše škole, te desetak zainteresiranih roditelja. Predavanje o NTC sustavu učenja koji je usmjeren na razvoj kognitivnih sposobnosti djece, s posebnim osvrtom na rad s darovitima, održao je poznati stručnjak za rano poticanje dječje inteligencije dr. Ranko Rajović - dugogodišnji predsjednik Mensina svjetskog Odbora za darovitu djecu i UNICEF-ov suradnik na projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja.

Uz pozdrav svim okupljenim odgajateljima, nastavnicima i stručnim suradnicima, dobrodošlicu dr. Rajoviću poželjela je zamjenica župana mr. Jasna Petek. Sve je prisutne pozdravila i ravnateljica Osnovne škole Oroslavje Sanja Šakoronja, te gradonačelnik Ivan Tuđa. Predsjednica radne skupine za podršku darovitim učenicima „Futura“ Vesna Tomorad je u svom obraćanju podsjetila na glavne aktivnosti radne skupine Futura i istaknula uspješnu suradnju s Krapinsko-zagorskom županijom koja omogućuje realizaciju ideja osmišljenih unutar radne skupine.

Stručni skup NTC sustav učenja i darovita djeca organizirala je radna skupina za podršku darovitim učenicima „Futura“ u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, Osnovnom školom Oroslavje i Gradom Oroslavje.

U popratnom su programu nastupili talentirani učenici iz naše škole: Jana Šalec, Anamarija Pilarić i Antonio Kolarić.

Dan šuma i Dan voda u PRO Krušljevo Selo

24. ožujka 2017. posvetili smo Danu šuma i voda. U goste su nam došli gospodin Darko Krušelj iz udruge Petrože te gospodin Damir. Gospodin Damir pomogao nam je da uredimo naše ruže u cvjetnjaku te zajedno s učenicima zasadio sadnice breskve i višnje. Udruga Petrože svakome je učeniku darovala recikliranu bilježnicu te bočicu vode. Zahvaljujemo gospodinu Damiru i Darku na prenesenom znanju o biljkama i vodi te ugodnom društvu.

11.-17. ožujak dani hrvatskog književnog jezika

Kao što znate od 11.-17. ožujka su dani hrvatskog književnog jezika i povodom toga održao se lov na blago i kviz između šestih razreda na temu glagoljice i povijesti hrvatskoga književnog jezika.

Profesorica Kantoci nam je po cijeloj školi sakrila tragove koji vode do blaga.

Pobjednici su Larisa Kačavenda, Greta Pavlina, Hana Kosalec, Pavao Hren, Jan Krsnik i Izabela Herceg. Osvojili su odlazak u "Malu glagoljašku školu" u Roču. Ostali su dobili prigodne zahvalnice za sudjelovanje. Mi smo se zabavljali tražeći i bilo je veoma zanimljivo. Čestitamo pobjednicima i želimo im lijep provod u Roču.

Ema Žegrec

„Naš zagorski dišeči vrt“

Udruga mladih Feniks i Osnovna škola Oroslavje krenuli su u realizaciju projekta „Naš zagorski dišeči vrt. Tako je 23.3.2017. održana prva od četiri radionice. Radionica „Zdrava prehrana“ upoznala nas je i podsjetila s osnovnim namirnicama koje treba sadržavati zdrava prehrana, kako i što jesti da bi bili zdravi te kako poboljšati svoje zdravlje. S nestrpljenjem očekujemo sljedeću radionicu te radove u školskom vrtu.

DAN DAROVITIH 2017.

I ove se godine tradicionalno u našoj školi obilježio Dan darovitih.

U velikoj dvorani Osnovne škole Oroslavje prezentirani su kreativni radovi darovitih, kreativnih i marljivih učenika i njihovih mentora. Predstavili su nam se Mali poduzetnici koji stvaraju didaktičke igre koje se mogu koristiti u nastavi te igre za vježbanje fine motorike, Napredni geografi koji su prezentirali igre čija tema je upoznavanje svemira i modelima planeta, Eko-etno skupina gdje su nam učenice prezentirale vezenje te krajnje produkte vezenja, skupina Građanskog odgoja i obrazovanja sa svojim projektima, dramska skupina sa svojim mjuziklom koji je predstavljao našu školu na županijskom Lidranu, Mudrosnice sa vrlo inovativnim načinima pristupa lektiri, učenici 1.c i 3.c predstavili su svoje slikovnice i slike, povijesna grupa predstavila nam je McMamut menu i ostale načine prehrane ljudi iz davnina, likovna i literarna skupina sa svojim radovima, Mladi tehničari na čijem se štandu moglo vidjeti što se sve može izraditi od drva te kako se može i učenicima razredne nastave prezentirati strujni krug, kao i skupina Hrabri kreativci predstavila se izložbom svojih radova.

Učenici naše škole uživali su u prezentacijama i igrama koje su za njih pripremili njihovi prijatelji i kolege iz škole zajedno sa njihovim mentorima. Posjetili su nas i naši „susjedi“ iz dječjeg vrtića Cvrkutić. I oni su uživali u ponuđenim sadržajima. Svatko je našao nešto za sebe, od najmlađih, pa sve do odraslih posjetitelja.

Tko zna, možda je baš ovo obilježavanje Dana darovitih ohrabrilo nekoga od učenika da se priključi radu neke od skupina koje su se predstavile. Nadajmo se da je tome tako!

Čestitamo svim učenicima i mentorima na inovativnim i korisnim aktivnostima i proizvodima koji su ponos naše škole!

PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE

U ponedjeljak 20. ožujka, u našoj školi prezentiran je Jumicar - „Program prometne kulture za najmlađe“. To je preventivna edukacija koja na zabavan i inovativan način uči djecu nižih razreda osnovne škole o sigurnosti u cestovnom prometu.

Program prometne kulture za najmlađe Jumicar je potekao iz Finske prije više od 25 godina, a pod nazivom Jumicar isti se provodi diljem Europe. U Hrvatskoj su ga prepoznali i podržali: MUP, MZO, Agencija za odgoj i obrazovanje, te mnogi drugi partneri na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini (Hrvatski Crveni križ, Hrvatska vatrogasna zajednica, gradovi i općine, županije).

Oslikavanje svile u školskoj knjižnici

Ja sam Lucija i članica sam skupine „Hrabri kreativci“.

Na prošloj radionici školska knjižničarka naučila nas je oslikavati svilu. Oslikavali smo slova glagoljice i svoje simbole. Jako mi se svidjelo oslikavati svilu. Vrlo je teško, ali i zabavno.

Svoje radove izložili smo povodom Dana darovitih u našoj školi.

Lucija Jakopec, 4.a

"Prošlost" u PRO Krušljevo Selo

Učenici 3.razreda na satovima prirode i društva vratili su se u prošlost. Pričali smo o prošlosti, donijeli stare predmete te smo probali zamisliti kako je to u prošlosti izgledalo te uvidjeli koliko su vrijedni bili naši predci. Bilo nam je veoma zabavno...

Učiteljica: Tanja Tukač

Fašnički ples

U našoj školi se tradicionalno, povodom Fašnika, održao fašnički ples na kojem su sudjelovali učenici i učitelji naše škole.

Svaki razred se maskirao te su taj dan našu školu posjetili policajci, dame, princeze, duhovi, Indijanci, hippie….

Zabavili smo se i radujemo se i idućem Fašniku!

Maskenbal u PRO Krušljevo Selo.

Područni razredni odjel Krušljevo Selo pjesmom, plesom i igrama obilježio je dan maškara.

Dan ružičastih majica u PRO Krušljevo Selo

Uz rasplesane zvukove glazbenog hita, Život nije siv, učenici područne škole Krušljevo Selo obilježili su Dan ružičastih majica. Tako smo pjesmom ,plesnim koracima i radionicom o nasilju rekli glasno NE međuvršnjačkom nasilju.

"Hrabri kreativci" u školskoj knjižnici

Radionica "Hrabrih kreativaca" u školskoj knjižnici prošla je veselo i kreativno. Kreativcima Lari, Luciji i Ivanu (učenicima četvrtog razreda) pridružili su se novi kreativci Roko, Gracija, Jakov, Vanja, Mihael i Leon (učenici trećeg razreda). Zajedničko druženje započeli smo igrama za bolju grupnu povezanost i za poticanje mašte i kreativnosti. I kroz igru nastale su lijepe rečenice o igri.

Igra

Igra je djetetu kao posao odraslima.

Igru vole svi ljudi na svijetu.

I ja volim igru.

Igra je jako zabavna zato svu djecu treba uključiti u igru.

Gdje god da sam prati me igra.

Uz igru dan mi je ljepši.

Igra je svašta, ali nije uvijek pametna.

Igra potvrđuje lijepo prijateljstvo.

Najljepše je igrati se s prijateljima.

Nakon igre, već tradicionalno, kreativci su se bavili tradicionalnom japanskom vještinom kreiranja modela od papira. Za model su odabrali srce. Zašto baš srce? Odgovor na to pitanje vam nećemo otkriti.

"Hrabri kreativci" & školska knjižničarka

Dan ružičastih majica

Učenici i djelatnici naše škole, 22.veljače podržali su odjeveni u ružičaste majice i ružičastim detaljima prevenciju vršnjačkog nasilja. Time smo osvijestili učenike o problemu vršnjačkog nasilja u svijetu. Želimo podržati djecu koja su bila žrtve vršnjačkog nasilja i želimo im pomoći da to prebrode i nastave normalno živjeti bez straha i trauma.

Ema Žegrec, 6.a

SVJETSKI DAN BOLESNIKA-11.VELJAČE

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika- 11.veljače, kao zajednička akcija Društava Crvenog križa, naglasak je bio na Parkinsonovoj bolesti.

Parkinsonova bolest progresivno je degerativno stanje, a u svojem naozbiljnijem obliku, povezana je sa dubokim fizičkim i mentalnim poremećajem. Jednako učestalo pogađa i muškarce i žene, češće osobe iznad 50 godina starosti, a u zadnje vrijeme sve više mlađih ljudi oboljeva od ove bolesti.

Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica obilježilo je Svjetski dan bolesnika u ponedjeljak 13. veljače u Osnovnoj školi Oroslavje, uz pomoć ekipe mladih Crvenog križa OŠ Oroslavje, kroz prigodnu podjelu letaka i informiranje mladih, a sve u svrhu podizanja svijesti o Parkinsonovoj bolesti.

Sanja Vidiček

Obilježen 100. dan škole u PŠ Krušljevo Selo

Stoti dan škole, odnosno nastave, obilježava se tradicionalno u veljači. Ovo je treća godina obilježavanja stotog dana škole u Hrvatskoj, a organizator je Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave “Zvono”. Učenici 3. pro razreda uključili su se u ovaj projekt nizom kreativnih aktivnosti. Naučili su pjevati službenu himnu projekta te izradili i oslikali slavljeničke naočale. Izradili su plakat sa 100 lijepih riječi, ispričali priču od 100 rečenica, prikazali kako je svijet izgledao prije 100, a kako će izgledati za 100 godina. Naslikali su kako će izgledati za 100 godina te napravili još 100 raznih zadataka. Za kraj su na satu tjelesne i zdravstvene kulture morali proći razne zadatke spretnosti u 100 sekundi te napraviti 100 vježbi u paru. Na kraju slavljeničkog stotog dana, istaknuli su da su puno toga naučili, odlično se zabavili i s nestrpljenjem čekaju sljedeći 100. dan.

Učiteljica: Tanja Tukač

Dan sigurnijeg interneta

Dana 7. 2. 2017. bio je Dan sigurnijeg interneta. Na svom Satu razrednoga odjela u istom tom tjednu obilježili smo taj datum prigodnom temom vezanom uz internet.

Internet je vrlo moćno sredstvo stjecanja novih znanja iz svih mogućih područja i dostupnosti najrazličitijih potrebnih nam informacija, i to na najjednostavniji način te zapravo isti trenutak kad nam informacija treba. Ali on krije i mnoge opasnosti za korisnike. Upravo o tim opasnostima razgovarali smo s razrednicom.

U razgovoru smo doznali kako je potrebno zaštititi vlastitu e-mail adresu, Facebook i sl., kako biti oprezan kad su u pitanju poruke nepoznatih nam pošiljatelja, koji je odgovarajući način komuniciranja na društvenim mrežama i kako uopće zaštititi sebe, svoju privatnost i osobne podatke od mogućih zlouporaba i prevara.

Dobili smo i brošurice s naslovom Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežni tehnologija i mobilnih telefona koje nas mogu bilo kada ponovo podsjetiti kako se najbezopasnije služiti internetom. Osim toga, pokazali smo ih i svojim roditeljima jer su neka poglavlja namijenjena upravo njima, različitim korisnim savjetima vezanim uz ovu temu.

U današnjem svijetu koji nas u velikoj mjeri usmjeruje na upotrebu tehnologije, opreza nikad dosta. Stoga je vrlo korisno s vremena na vrijeme podsjetiti se na to.

Učenici 5.a

Enciklopedije

Dana 6. veljače 2017. godine posjetili smo školsku knjižnicu. Pričali smo o enciklopedijama. Podijelili smo se u skupine. Svaka skupina trebala je pronaći određenu enciklopediju i odgovoriti na pitanja. U mojoj skupini trebali smo pronaći koliko malih kostiju ima ruka. Samo da znate, ako ne znate, ruka ima dvadeset i sedam malih kostiju. Bilo nam je super. Naučili smo puno toga novoga. Veselim se novom posjetu knjižnici.

Antonija Jagečić, 3.c

Sat u knjižnici

Danas, 1.2. 2017., drugi školski sat bili smo u školskoj knjižnici. Učili smo o enciklopedijama. Čitajući enciklopedije proširujemo svoje znanje i saznajemo sve što nas zanima. Naučili smo se služiti enciklopedijama i sada znamo gdje „stanuju“. Upoznali smo se i sa enciklopedijom na internetu. U Wikipediji pronašli smo informacije o virusima i zašto je važno prati ruke. Bilo nam je jako lijepo, zanimljivo i poučno.

Žana Dragović & Mateo Knezović, 3.a

Građanska akcija "Naš zagorski dišeći vrt"

Osnovna škola Oroslavje se u partnerstvu s Udrugom mladih Feniks u rujnu 2016. prijavila na natječaj Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Građanskoj akciji "Naš zagorski dišeći vrt" odobreno je 13.000,00kn kako bi se riješio problem sjedilačkog načina provođenja slobodnog vremena u djece i obogatile izvannastavne aktivnosti stvaranjem tradicijskog zagorskog vrta u Područnoj školi Krušljevo Selo te otvaranjem učionice na otvorenom.

Projekt će se provoditi u razdoblju od ožujka do lipnja 2017. godine, a cilj provedbe odnosi se na edukaciju i osvještavanje pojedinaca da svojim aktivnostima, utjecajem na okolinu, vlastitim izborima i ponašanjem mogu promijeniti stanje okoliša te čuvati tradicijske vrijednosti.

Građanska akcija "Naš dišeći zagorski vrt" financira se uz potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu decentraliziranog modela financiranja nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Viktorija Šakoronja

„Da se ne zaboravi…“

Udruga Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata RH, donirala je našoj školi vrijedne knjige o Domovinskom ratu. Tom prigodom održao se susret članova Udruge i učenika osmih razreda.

U svom govoru predsjednik Udruge, gospodin Dragutin Poturica, upoznao je prisutne s radom Udruge, istaknuo važnost Domovinskog rata i projekta donacije knjiga. Svoja ratna iskustva ispričali su članovi Udruge, branitelji Vukovara i Republike Hrvatske, a učenici su im postavljali pitanja i poklonili suvenire naše Učeničke zadruge.

Našoj školskoj knjižnici donirani su naslovi koje možete posuditi i čitati:

Braneći riječni grad:sjećanja, Prsten mira i majčinske ljubavi, Život na meti (francuski dragovoljac u Domovinskom ratu), Svjetlost slobode, Mješoviti odred mornaričkog pješaštva „Zvir“ - otok Hvar u Domovinskom ratu 1991.-1996., Vinkovci i okolica, ratne devedesete…, Proces mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, To sam radio u ratu, sine, Izravni demografski gubici karlovačke županije u domovinskom ratu, Spasimo živote, Oluja, Osječki autoportret (dnevnik zapovjednika…), Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. : dokumenti, Operacija „Maslenica“ – sjećanja sudionika, Vinkovci u Domovinskom ratu.

Vjerujemo da će ratne priče i zapisana sjećanja, kao i dokumentacijska građa, korisnicima knjižnice biti vrijedan izvor informacija i pomoći u učenju o Domovinskom ratu.

Da se ne zaboravi proživljena snaga, bol i ponos naših branitelja!

Valentina Mokrovčak

ZIMSKA RADIONICA ZA DAROVITE

11.01. i 12.01. 2017. godine održana je radionica: Izrada knjige znanja i vještina bez riječi. Radionicu su planirale i realizirale učiteljice Renata Posavec i Suzana Sadaić. Na radionici je sudjelovalo 17 učenika (drugi i treći razredi).

Učenici su izradili stranice knjiga na kojima se nalaze različite igre za razvijanje spretnosti, znanja i vještina. Tako smo napravili stranicu sa tetrisom, matematičkim memoryem, vezanjem tenisica, križić kružić, godišnja doba i slično. Sve igre napravljene su od filca i raznih materijala. Knjiga je interaktivnog karaktera te sa različitom igrom na svakoj stranici priča priču koja pobuđuje dječju radoznalost i maštovitost.

Cilj radionice je svakako ostvaren. Učenici su naučili sašiti gumbiće, izrezivati razne oblike od filca i papira, koristili su vezice, razvijali originalnost i inovativnost u svojim stranicama, razvijali finu motoriku, a posebno ih je radovala spoznaja da će na kraju izrade moći uživati u igrama vlastite knjige bez riječi.

Učiteljica Suzana Sadaić

Radionice za darovite, talentirane, motivirane...

Uz podršku Krapinsko-zagorske županije, u našoj su školi 11. i 12. siječnja održane zimske radionice za sve zainteresirane učenike. Odaziv je bio vrlo dobar, a radionice u koje su se učenici mogli uključiti bile su MATEMATIČKI OBLICI ISPRIČANI KROZ KIRIGAM, KNJIGE ZNANJA I VJEŠTINA BEZ RIJEČI te VUNA I KONAC - IGRAČKE ZA PRSTE.

Na radionicama su svi uključeni učenici stekli nova znanja koja će moći primijeniti ne samo u školi već i u svakodnevnom životu, a njihov iskreni interes za radionice predstavlja motivaciju za sve buduće slične aktivnosti.

Viktorija Šakoronja

Stručno predavanje i radionica

U srijedu, 27.12.2016. održano je stručno predavanje i radionica na temu Preventivni program Osnovne škole za sve učitelje i stručne suradnike Osnovne škole Oroslavje. Predavanje i radionicu održala je stručna suradnica pedagoginja Anita Hledik,prof. s ciljem nadogradnje postojećeg znanja o toj temi, poticaja na unaprjeđenje programa i njegovu uspješniju primjenu u svakodnevnom radu u nastavi.

U utorak, 10.1.2017. učitelji i stručni suradnici Osnovne škole Oroslavje imali su priliku slušati izuzetno zanimljivo predavanje tijekom kojeg je predstavljen drugačiji pogled na matematiku „Aloha Mental Arithmetic“ i rad s Abacusom. Predavač je bila dr.sc. Branka Novosel, profesorica engleskog i njemačkog jezika te ravnateljica Otvorenog učilišta Littera iz Samobora. Aloha Mentalna aritmetika je program mentalnog razvoja koji je namijenjen djeci od navršenih 4 do 13 godina, a na zabavan način potiče razvoj obje polutke mozga, te razvija analitičke i kreativne sposobnosti djece. Djeca napreduju u učenju, pamćenju, imaju sposobnost pažnje, koncentracije i sl. Na taj način djeca ostvaruju napredak ne samo u matematici, već u svim školskim predmetima.

Neki od učitelja iskazali su želju dalje se usavršavati na tom području, pa se nadamo da bismo u doglednoj budućnosti mogli u našoj školi otvoriti podružnicu Aloha centra.

Viktorija Šakoronja

Božićno-novogodišnja priredba

I ove školske godine u našoj školi održana je božićno-novogodišnja priredba gdje su nam se predstavili učenici naše škole uključeni u dramsku grupu, recitatori, školski zbor, instrumentalna grupa te pojedini razredi pod vodstvom svojih učiteljica.

U prepunoj školskoj športskoj dvorani uz veselu atmosferu pozdravili smo se od prvog polugodišta i pozdravili ono koje nam dolazi!

Nadamo se da su se svi učenici i učitelji odmorili preko zimskih praznika i da su spremni za nove izazove!

Viktorija Šakoronja

Humanitarna akcija – "Lucijino svjetlo"

Osnovna škola Oroslavje, između ostalih, sudjelovala je u Humanitarnoj akciji ,,Lucijino svjetlo'' koju gospođa Snježana Leštek provodi već treću godinu za redom uz pomoć nekolicine volontera i dobročinitelja.

Ovom akcijom prikupljaju se donacije za KDB Klaićeva kako bi se dječji odjel opremio medicinskim aparatima koji nedostaje te kako bi se dječici pružila sva moguća pomoć kojom im se olakšava, koliko je to moguće, boravak u bolnici.

U razredima su se sakupljale higijenske potrepštine te novac kojim su se kupili medicinski aparati za KDB Klaićevu.

Hvala svima koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji, a Lucijino svjetlo obasjavat će nas i dalje!

Viktorija Šakoronja
ZDRAV ZA 5

Zanimljivo predavanje o prevenciji ovisnosti održala je osmašima 14. prosinca 2016. djelatnica PU KZŽ, gđa. Andreja Jurić.

Saznali smo da svatko snosi odgovornost za svoje postupke, kako uvijek imamo mogućnost izbora, kako odgovornost za ponašanje rezultira dobrim i lošim postupcima te razliku između odgovornosti i krivice. Policijska je djelatnica o svemu tome govorila navodeći primjere ponašanja naših vršnjaka koji su, pod utjecajem alkohola, počinili krivična djela.

Shvatili smo da nas nitko ne može natjerati na neželjeno ponašanje ako sami to ne želimo. Izbor je na nama i nema ništa loše u tome ako odemo iz društva koje nam ne odgovara. Važno je znati zauzeti se za sebe i reći „NE“.

Kasnije sam u razgovoru s vršnjacima doznao da im je predavanje “otvorilo oči” jer nisu bili svjesni koliku odgovornost kao četrnaestogodišnjaci imaju, a i bojazan od mogućih kaznenih prijava bila je poticajna za još jedno gromoglasno NE nepoželjnim ponašanjima.

Želimo biti ZDRAVI ZA 5 i PRIMJERENA PONAŠANJA ZA 5.

Robert Gorupec i Tomislav Hursa, 8.a

Volim mlijeko

Još u listopadu ove godine, učenici 3.razreda PŠ Krušljevo Selo, sudjelovali su na likovnom natječaju “Volim mlijeko 2016.” U ponedjeljak, 12.prosinca stiglo nam je i priznanje tvornice Dukat o sudjelovanju. Učenici su se razveselili priznanjima i najavili sudjelovanje u natječaju i sljedeće godine.

Učiteljica: Tanja Tukač

SVETI NIKOLA U PŠ KRUŠLJEVO SELO

6.12.2016. godine posjetio nas je sveti Nikola, no nije došao sam, već je sa sobom poveo i svog vjernog pratitelja gospodina Krampusa. Razveselili su djecu svojim slatkim darovima i zaključili da ove godine šibe nisu potrebne. Osim njih, u posjet nam je stigao i gospodin Darko Krušelj, predsjednik udruge „Petrože“ Krušljevo Selo, koji je također djeci darovao prigodne poklone.Zahvaljujemo Sv. Nikoli, Krampusu i gospodinu Darku što su usprkos „punim rukama“ posla stigli i do naših učenika…

Učiteljica: Tanja Tukač

Nikola i krampus

Kao i svake godine, na radost naših učenika, obilježili smo Nikolinje. Uz kratki prigodni scenski prikaz, sveti Nikola je u društvu krampusa posjetio sve razredne odjele i učenike u PŠ Krušljevo Selo i darivao ih slatkišima. Tako je na lijep način za sve male, ali i one malo veće, započeo prosinac – mjesec darivanja.

Susret učenika s Nikolom pripremili su članovi literarno-recitatorske grupe pod vodstvom učiteljice Vesnice Kantoci.

Leonardo Bedek, 8.a

Legenda o črnem kipu

U petak, 25.10.2016. u našoj školskoj knjižnici imali smo književni susret s autoricama Anitom Klemar i Anom Kaić. Promovirale su nam njihovu prvu i jedinu slikovnicu o nastanku kipa Majke Božje Bistričke. Na početku susreta sudjelovali smo u kvizu „Koliko poznaješ Mariju Bistricu“. Tko je točno odgovorio dobio je na poklon označivač stranica oslikan motivima iz slikovnice. Najviše označivača sakupila je Paula i dobila na dar licitarsko srce. Nakon kviza autorice su nam ispričale kako je nastala slikovnica, pogledali smo i kratak filmić i poslušali ulomak iz slikovnice. Ako vas zanima slikovnica i priča, možete ju pogledati i pročitati u školskoj knjižnici.

Larisa Kačavenda, 6.b

Učenička zadruga Flora na obrtničkom sajmu u Oroslavju

Učenička zadruga Flora predstavila je radove učenika, njihovih roditelja i voditelja sekcija Zadruge na 2. Zagorskom gospodarskom i obrtničkom sajmu u Oroslavju!

Posjetitelji Sajma mogli su razgledati brojne edukativne, ali i dekorativne uratke naših zadrugara, a kupnjom istih pripomogli su radu naše Zadruge.

Hvala svima koji su došli, a pogotovo LAG-u Zeleni bregi,
Gradu Oroslavju i Udruzi mladih Feniks što su nas pozvali!

Voditeljica Učeničke zadruge Flora

Dan sjećanja na GRAD HEROJ

U petak, 18.11. u našoj školi obilježavali smo dan sjećanja na GRAD HEROJ (Vukovar). U posjet 3. c razredu došla je mama Danijela koja je živjela u Vukovaru za vrijeme opsade. Ukratko nam je ispričala i objasnila kako je to izgledalo.

Učiteljica Snježana Sitarić Knezić nam je pripremila prezentaciju o Vukovaru, a mi smo s zanimanjem slušali priču, a ovo su najzanimljivije činjenice:

1. Vukovar se prije znao Vukov

2. Grad se opirao neprijatelju 86 dana

3. U podrumu su bili 100 dana

4. Čak je jedan Francuz došao braniti Vukovar

5. U Zagrebu su bili u hotelu International

6. Trenutno se prikuplja novac za obnovu vodotornja u Vukovaru

7. Siniša Glavašević je opisao Vukovar za vrijeme rata u ''Priči o gradu'' koja se nalazi u zbirci Priče o Vukovaru

8. 1998 Vukovar ponovo postaje hrvatski grad

9. 40% branitelja su bili dobrovoljci

10. Grad danas ima, nažalost, slabu industriju.

Veselimo se ovakvim posjetima uz koje nešto naučimo, a ovaj put smo se i prisjetili hrabrih ljudi koji su živjeli u Vukovaru.

Ema Žegrec, Pavao Hren, Dorotea Šuk i Dorotea Kurelja

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 2016.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, 18.11.2016., učenici PŠ Krušljevo Selo zajedno sa svojim učiteljicama zapalili su svijeće i uz kratku molitvu odali počast svim žrtvama Vukovara. Na taj smo način obilježili sjećanje stradanja grada Vukovara i zahvalili braniteljima što danas živimo u miru.

Učiteljica: Tanja Tukač

Zubomobil

U okviru projekta "Orbit daruje osmije" 17.11.2016. učenicima 3. i 4. razreda PŠ Krušljevo Selo, stomatologinja je održala kratko edukativno predavanje o higijeni usne šupljine, svima su pregledani zubići, naučili su kako ih pravilno četkati i prati i svako dijete je dobilo vrijedan poklon, a sve se to događalo u veselom autobusu zvanom ZUBOMOBIL. Pohvaljujemo još jednom učenicu 3. razreda PŠ Krušljevo Selo, Paulu Leš koja ima sve zdrave zubiće bez karijesa.

Učiteljica: Tanja Tukač

CRVENKAPICA NA DRUGAČIJI NAČIN

Učenici 1.c razreda obradili su svoju prvu lektiru na malo drugačiji način.

Učiteljica im je pročitala bajku nakon koje su imali niz zadataka u skupini.

Smišljali su kreativne bajke o Žutokapici, Plavokapici… Bili su vrlo marljivi te na satovima likovne kulture izradili šumu likova i zajednički kolaž kojim su dočarali najzanimljiviji dio priče. Bilo je vrlo veselo i poučno.

Učiteljica Petra Svečnjak

Dodjela nagrada – natječaj „Riječi spajaju ljude kao mostovi“

Dodjela nagrada održala se u školskoj knjižnici, 27.10.2016. 1. Mjesto i prigodne nagrade dodijeljene su učenicima Patriku Beziku i Heleni Gregurić. Ostali koji su sudjelovali na našem natječaju, primili su priznanja za svoj rad.

Lijepo smo se proveli i naravno, rekli su da će pisati za sve buduće natječaje.

Pavao Hren, Jan Krsnik i Stjepan Bratković

MALI GJALSKI U NAŠOJ ŠKOLI

Svečana dodjela 31. Male nagrade Gjalski za učenike osnovnih škola održana je u utorak, 25. listopada 2016. u zabočkoj osnovnoj školi.

Ove godine na natječaj su pristigla 62 rada iz 15 škola Krapinsko-zagorske županije. Sve radove pročitali su članovi Povjerenstva za dodjelu Male nagrade Gjalski u sastavu: književnik Hrvoje Kovačević te profesorice hrvatskoga jezika Ines Krušelj Vidas i Valerija Novak.

Književnik Hrvoje Kovačević pročitao je ovogodišnje dobitnike. Istaknuo je da tri nagrađena rada nose snažnu poruku o životu, temeljnim ljudskim vrijednostima i pravima te međuljudskim odnosima, napisani u čvrstoj pripovjedačkoj formi.

Prvu nagradu osvojio je rad Draga gospođo Slobodo, Helena Dolovčak (8. razred), OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko; mentorica Marija Bolšec, drugu nagradu rad Ljubičasta, Lorena Filko (6. razred), OŠ Antuna Mihanovića, Klanjec; mentorica Barbara Beronja Manojlović, a treću nagradu rad Štefek Tabuklin i velike čude, Roko Knezić (6. razred), OŠ Oroslavje; mentorica: Vesnica Kantoci.

Jedna od nagrada nagrađenim učenicima je, uz vrijedne knjige i godišnjeg uveza časopisa "Modra lasta", provođenje jednog vikenda (3 dana) u gradu Crikvenici.

Bravo, Roko!

Vesnica Kantoci, učiteljica

Dan jabuka u PŠ Krušljevo Selo

20. listopada obilježili smo Dan jabuka. Razgovarali smo o važnosti jabuka u svakodnevnoj prehrani jer, kako kaže stara poslovica: „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!“. Dan jabuka obilježili smo u obliku integriranog radnog dana čitajući priče, pjesmice, crtajući jabuke, izrađujući plakate na zadanu temu…

Ono što je bilo najzanimljivije je to što su nam u goste došle dvije vrijedne mame, mama Dunja i mama Štefica koje su nam pripremile slatku radionicu. Učenici su uz njihovu pomoć i savjete pripremali sastojke za pitu i štrudlu od jabuka, a sve to nam je pomogla ispeći naša vrijedna kuharica. Na kraju ovog prekrasnog druženja, iako pomalo umorni, uživali smo u slatkim zalogajima toplih i mirisnih štrudla i pita.

Rezultati natječaja "Riječi…spajaju ljude kao mostovi"

Novinarska skupina Osnovne škole Oroslavje povodom Europskog dana jezika raspisala je natječaj za najbolji literarni rad! Tema natječaja bila je: "Riječi... spajaju ljude kao mostovi."

Na natječaj je pristiglo mnogo zanimljivih radova, a našoj novinarskoj skupini bilo je teško odlučiti se za najbolji rad. Stoga, novinarska skupina odlučila je nagraditi prvom nagradom dva rada – jedan iz Područne škole Krušljevo Selo, a drugi iz matične škole.

1. nagradu za literarni rad dobivaju:

- HELENA GREGURIĆ, 2.c

- PATRIK BEZIK, 3.PRO

Nagrađeni, ali i svi ostali učenici koji su sudjelovali na natječaju, pozivaju se 27.10.2016. u 12:00h u prostor Osnovne škole Oroslavje kako bi im članovi novinarske skupine podijelili prigodne poklone i diplome za sudjelovanje.

Hvala svima koji su sudjelovali na natječaju!

Novinarska skupina OŠ Oroslavje

Svjetski Dan Kravate

Na današnji dan, 18.10. obilježava se hrvatski i svjetski Dan kravate, pa smo ga i mi u PŠ Krušljevo Selo odlučili proslaviti! Kravata je jedini hrvatski simbol koji je svjetski poznat i prepoznatljiv. Mi smo za ovaj put odlučili sami napraviti vlastite papirnate kravate.

NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS - PRVI PUT U NAŠOJ ŠKOLI

U ponedjeljak, 17.listopada 2016. u 12.30 sati održalo se školsko natjecanje u čitanju naglas.

Natjecanje se provodi s ciljem promicanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi, poticanja usmenog izražavanja, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena te naglašavanja knjige kao temelja cjeloživotnog obrazovanja.

Na natjecanje u čitanju naglas dobrovoljno su se prijavili učenici od 3. do 8. razreda. Natjecali su se u dvije kategorije: mlađa kategorija – 3., 4., i 5. razred i starija kategorija – 6., 7., i 8. razred. Na natjecanju su učenici predstavili odabrano prozno djelo 5 minuta – u prve 2 minute natjecatelji su obrazlagali svoj odabir knjige, a preostale 3 minute izražajno čitali naglas priču ili ulomak. U svakoj kategoriji stručna komisija proglašava prva 3 mjesta, no samo najbolji natjecatelj iz kategorije ima pravo sudjelovati na županijskom natjecanju u Mariji Bistrici, a potom i 4. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas koje će se održati u Sisku.

U mlađoj kategoriji natjecalo se 5 učenika: Jana Šalec,5. r., Roko Jaković, 3.r ., Paula Zrinski, 5.r., Marta Mrzljak, 5. r., Leda Varžić, 5.r.

U starijoj kategoriji također se natjecalo 5 učenika: Dorotea Kurelja, 6.r., Pavao Hren, 6.r., Larisa Kačavenda, 6.r., Robert Gorupec, 8.r., Martin Grgec, 6.r.

Prosudbena komisija ( Valentina Mokrovčak, naša školska knjižničarka, Ivana Kotarski, prof. hrv.j. u Srednjoj školi Oroslavje i Gordana Vlašić, oroslavska pjesnikinja) bodovala je za svakog natjecatelja: kreativnost uvoda, jasnoću i razgovijetnost,izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu te sveukupan dojam.

Županijsko natjecanje u čitanju naglas održat će se 25. listopada 2016. u 13,00 sati u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica, a natjecat će se Jana Šalec,5.r. i Dorotea Kurelja, 6.r.Njihova je mentorica učiteljica Vesnica Kantoci.

Čestitamo svim natjecateljima! Bili su vrsni čitači otkrivajući nam snagu, silinu i ljepotu literarne riječi.

Jana i Dorotea, sretno na županijskom natjecanju!

Vesnica Kantoci

Dani kruha u PŠ Krušljevo Selo

Područna škola Krušljevo Selo obilježila je petak, 14.10.2016. Dane kruha i pritom se zahvalila za plodove zemlje.

Učenici su zajedno sa svim zaposlenicima škole, svečanim programom, molitvom, blagoslovom i simboličnim blagovanjem kruha zahvalili za sve blagodati koje su bile podarene tokom godine.

Zahvaljujući mamama i bakama učenika, naš stol bio je prepun krušnih proizvoda. Svečani program je sadržavao prigodne recitacije, igrokaze i poslovice o kruhu, uslijed kojeg je velečasni Drago Bosnar održao prigodan govor i molitvu te je blagoslovio sve darove, plodove, kruh i klipiće koji su se nalazili na stolu.

Svi učenici su sudjelovali u pripremanju zajedničkog svečanog stola koji je uistinu bio raznovrstan i bogat, jedan dio naših proizvoda darovali smo i učeničkoj zadruzi Flora. Na kraju smo se svi ukusno zasladili.

Obilježavanje Dana kruha

U petak, 14. 10. učenici 1. B razreda priključili su se obilježavanju Dana kruha.Uz blagovanje kruha održali smo i razrednu modnu reviju na temu jesen. Našu svečanost uveličali su prijatelji iz vrtića.

Zahvaljujemo svim mamama što su nam pripremile prekrasne kreacije za modnu reviju i još bolje pekarske proizvode za okrepu. Lijepo smo se zabavili i usput puno toga naučili.

Učenici 1. B i učiteljica Anica Šuk

Svjetski dan učitelja i Dječji tjedan

5. 10. na Svjetski dan učitelja počeo je Dječji tjedan. Započeli smo ga jesenskom modnom revijom . Našu školu predstavljali su najmlađi menekeni, učenici prvih razreda.

Svi izvođači dobili su primjerene poklone . Tjedan nastavljamo sa nizom zanimljivih aktivnosti.

Učenici 1. B i učiteljica Ankica Šuk

Intervju o Olimpijskom danu 2016. : prof. Marinko Banožić

- Što mislite o proslavi Olimpijskog dana u našoj školi?

"Mislim da je tradicionalna proslava Olimpijskog dana u našoj školi jako dobra. Mnogo učenika je angažirano u predmetnoj nastavi. Radimo utakmice između 5. i 6.,te 7. i 8. razreda. To su utakmice u rukometu i nogometu kod dečkiju te rukomet kod cura i eventualno graničar. U razrednoj nastavi obavezno se igra graničar, razna natjecanja u štafeti i trčanju."

-Tko je sve sudjelovao?

"Svi učenici koji se međusobno izaberu. Među njima izaberemo kapetana i oni slažu ekipu u nogometu. Igraju 5. razredi protiv 6.,te 7. protiv 8."

-Kojeg je datuma Olimpijski dan?

"Olimpijski dan je 10.9. što znači - uvijek na početku školske godine. Inače, to je sjećanje na prvi Hrvatski olimpijski odbor - 1991. godine u Zagrebu."

Dorotea Kurelja i Dorotea Šuk

Posjet prometnih policajaca i predstavnika HAK-a našim prvašićima

Budući da je počela nova školska godina, na našim cestama nalazi se i veći broj školaraca. Kako za ostale sudionike u prometu, tako i za njih vrijede prometna pravila.

U našoj smo školi 12. rujna ugostili prometne policajce i predstavnike HAK-a koji su učenike prvih razreda podučavali prometnim pravilima i ponašanju u prometu. Znatiželjni su prvašići imali puno pitanja za naše goste, a oni su im na sva njihova pitanja rado odgovorili!

Neka od najvažnijih pravila ponašanja u prometu su:

• Nikad ne pretrčavajte cestu!

• Ne ometajte kretanje vozila!

• Hodajte pažljivo!

• Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!

• Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!

• Cestu prelazite samo po zebri!

• Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!

• Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Prvašićima su na rastanku dodijeljeni prigodni pokloni koji će im još više pomoći pri savladavanju najvažnijih pravila ponašanja u prometu.

Viktorija Šakoronja, voditeljica novinarske skupine

Đačka misa

U nedjelju, 11.rujna 2016., u župnoj crkvi u Oroslavju održana je đačka misa, odnosno zaziv Duha Svetoga povodom početka nove školske godine. Misu je predvodio oroslavski župnik vlč. Drago Bosnar. Za tu prigodu u crkvi su se okupili neki naši učenici i učitenlji. Molitvu, u ime svih prisutnih, su predvodile učenice Anja Skušić i Lara Drepetić iz 4.a razreda, a kod prinosa darova su sudjelovali naši osmaši : Robert Gorupec , Matija Košćević , Andrea Cinčić, Andrijana Vučilovski, Ivan Ordanić, Lovro Goluban, Željka Jagečić, Sara Strugar, Ivona Beber i Vedran Rimac. Hvala svima koji su se odazvali i sudjelovali. Vi koji niste mogli doći budite bez brige, molili smo i za vas. Sada možemo u ime Božje krenuti na posao. Sretno!

Ema Kučiš, 8.a

PRIJEM PRVAŠIĆA U NOVU ŠKOLSKU GODINU!

U našu se školu ove godine upisalo 57 đaka prvaka koje su s veseljem, i uz prigodni program, pozdravili njihovi stariji kolege školarci. Osim učenika škole, prvašiće su dočekale njihove razredne učiteljice kao i svi ostali djelatnici Osnovne škole Oroslavje na čelu sa ravnateljicom Sanjom Šakoronja koja je održala i prigodan pozdravni govor.

Veselom dočeku pridružio se i gradonačelnik grada Oroslavja, gospodin Ivan Tuđa, kao i članice Udruge mladih Feniks koje su pripremile, u suradnji s Gradom Oroslavjem, poklon za svakog novog školarca.

Prigodni program pripremili su učenici četvrtih i drugih razreda pod budnim okom njihovih učiteljica Dubravke Knezić, Vesne Grabušić i Suzane Sadaić.

Svim prvašićima, kao i ostalim učenicima naše škole, želimo uspješnu novu školsku godinu!

Viktorija Šakoronja, voditeljica novinarske grupe