Slika škole
BILI SMO 2016. / 2017.

MALA GLAGOLJSKA AKADEMIJA „JURI ŽAKAN“ - ROČ, 2017.

U Roču je od 26. lipnja do 2. srpnja 2017. jubilarni 25. saziv Male glagoljske akademije “Juri žakan” okupio 55 učenika četrnaest hrvatskih škola i trinaest učitelja hospitanata koji su se tijekom sedam dana stručno usavršavali kroz radionice i kulturno - umjetničke programe. Polaznicima se nastojala približiti kulturna i duhovna baština zavičaja ovog područja. Osnovni cilj MGA je učenje glagoljice i proučavanje glagoljske materijalne i nematerijalne kulture, a tema ovogodišnjeg saziva je Glagoljica u novom ruhu.

Sudionici iz naše škole bili su šestaši Hana Kosalec (6.a), Greta Pavlina (6.b), Jan Krsnik (6.b) i Izabela Herceg (6.c). Pratila ih je učiteljica Vesnica Kantoci. Mali oroslavski žaknići radili su u radionicama: Jan i učiteljica Vesnica u Literarno - scenskoj voditeljice Maje Stanković, Greta u Povijesnoj čiji je voditelj Žarko Berić, Izabela u Freskoslikarskoj pod vodstvom Harija Vidovića, Hana u Likovnoj radionici glagoljice na svili Snježane Lovrinić. Za polaznike MGA organizirana su dva izleta - Alejom Glagoljaša te Putovima glagoljice koje je vodio prof. dr. sc. Milan Mihaljević iz Staroslavenskog instituta. Održali su se i Kantunići, edukativni kutci, predavanje Frana Para "Izum tiskarstva / glagoljsko tiskarstvo (predstavljanje replike Gutenbergove preše)", jedno od predavanja održala je i akademkinja Anica Nazor, a predstavio se književnik Vlado Pernić.

Svaku večer uživali smo u bogatom kulturno-zabavnom programu, stekli smo puno novih znanja, vještina i stvorili nova prijateljstva.

Vesnica Kantoci

Život je na selu

Učenici 1. a razreda posjetili su 5. 6. Gospodarstvo obitelji Merlin u Oroslavju.

Ljubazni su nas i vrijedni domaćini, Branko, Marija, David i Magdalena, upoznali sa svim ljepotama i zanimljivostima seoskoga života. Učenici su vidjeli razne domaće životinje, njihove nastambe, upoznali vrt.

Učiteljica Vesna Ptiček

„Hrabri kreativci“ u Zagrebu

Ja sam Lara Drempetić. Idem u 4.a razred Osnovne škole Oroslavje.

U trećem i četvrtom razredu pohađala sam skupinu „Hrabri kreativci“. Svaki četvrtak imali smo radionice sa knjižničarkom, pedagoginjom, informatičarom i učiteljem tehničke kulture. Bilo nam je jako zabavno i igrali smo svakakve kreativne igre. U petak, 19.5.2017. godine išli smo na terensku nastavu u Zagreb. Posjetili smo Zvjezdarnicu na Opatovini, Prirodoslovni muzej i u kinu smo gledali film „Smisao života jednog psa“. Bilo nam je jako zabavno i poučno.

Voljela bih da i nadalje možemo ići na „Hrabre kreativce“, no u višim razredima nisu predviđene takve aktivnosti, ali možemo i dalje se truditi biti kreativni.

Lara Drempetić, 4.a

14. Županijskoj smotri učeničkih zadruga

Učenička zadruga ''Flora'' predstavila se na 14. Županijskoj smotri učeničkih zadruga u organizacji Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice te osvojila 5. mjesto od 16 ukupno prijavljenih zadruga uz zavidan rezultat od 45/50 bodova.

Žiri je ocjenjivao estetsko uređenje štanda, uporabnu vrijednost proizvoda, prezentaciju praktičnog rada; a ocjenjivale su se i zadruge međusobno.

Ispred učeničke zadruge ''Flora'' predstavila se sekcija ''Mali poduzetnici'' koji su osebujnom prezentacijom i najveselijim štandom zaokupili poglede svih prisutnih, a posjećenost štanda je bila na zavidnoj razini.

Mali poduzetnici iz trećeg i drugog razreda, Roko Jaković, Matija Horvat, Žana Dragović i Helena Gregurić, predstavili su didaktičke i ostale igre koje su sami izradili uz pomoć mentorica Suzane Sadaić, Renate Posavec, Sanele Hren te Viktorije Šakoronja.

Čestitamo zadruzi ''Flora'' na uspješnom predstavljanju, a ''Malim poduzetnicima'' se zahvaljujemo na dostojanstvenom i odgovornom predstavljanju i naše zadruge i naše osnovne škole. Ponosimo se svakim od vas!

Viktorija Šakoronja, voditeljica zadruge ''Flora''

20. SUSRETI ZA RUDIJA

U subotu 6.svibnja 2017.godine osmero učenika naše škole (Dominik Dumbović, Danijel Čavrak, Karlo Mezdić, Rudolf Pavlina-5 razred; Petra Jagečić i Korina Jagečić- 7.razred; Luka Antolković i Lovro Babić- 8.razred) sudjelovalo je na 20. Susretima za Rudija u Gornjoj Stubici. Organiziranim prijevozom od stane županije krenuli smo u 13:20 ispred škole. Po dolasku zaputili smo se u sportski centar gdje je za učenike bila organizirana mala škola letenja u kojoj su mogli ukratko naučiti što je sve potrebno letjelici da se digne u zrak te su imali prilike vidjeti primjere malih letjelica. Morali su pozorno slušati kako bi u kratkome kvizu ponudili točan odgovor na pitanje te osvojili priliku da lete na simulatoru miga. To je pošlo za rukom našem Karlu Mezdiću koji je točno odgovorio na pitanje te tako dobio priliku iskusiti kako se leti u migu. Uslijedila je kratka pauza za ručak kojega su organizatori pripremili za djecu. Nakon toga vratili su se u centar na predavanje o Domovinskom ratu i doprinosu Rudolfa Perešina. Čuli su iskustva branitelja i pogledali kratki dokumentarni film kako su se odvijale bitke za Hrvatsku u ratu. Postavivši prvo pitane nakon predavanja, Rudolf Pavlina od hrvatskoga branitelja Stjepana dobio je rokovnik.

Puni iskustva i dojmova zaputili smo se prema našem Oroslavju veseleći se i idućim Susretima za Rudija.

Grabušić Petra

Koncert „Ratovi zvijezda“

U utorak,11.4.2017.,članovi zbora i ostali učenici išli su u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog na koncert filmske glazbe Johna Williamsa iz filmskog serijala Ratovi zvijezda. Prije samog koncerta mogli smo razgledati izložbu likovnih radova naših vršnjaka na temu Ratovi zvijezda. Već na prvim taktovima „Star Wars theme song“ smo se naježili. Da se bolje prepustimo događaju,pridonijeli su glazbenici koji su na gudalima imali svjetleće štapiće,a osjećaj kao da smo u nekoj dalekoj galaksiji doprinijelo je samo pojavljivanje likova iz serijala,dijalozi Hana Sola i princeze Leie te pojavljivanje Darth Vadera u pratnji njegovih vjernih Stormtroopera za vrijeme čuvenog Imperial Marcha.

Ovo je zasigurno bilo jedno neprocjenjivo iskustvo i nadamo se da su neki,zahvaljujući ovome postali novi obožavatelji Star Warsa. Neka sila bude s Vama!

Lada Hamer i Ema Žegrec,6.a

Terenska nastava 6.r. Varaždin, četvrtak, 27.4.2017.

U četvrtak, 27.travnja 2017. učenici 6.r. su u sklopu terenske nastave iz Likovne kulture, TZK i Povijesti posjetili grad Varaždin. Cilj naše terenske nastave bio je upoznati se sa razvojem grada Varaždina. Posjetili smo utvrdu Stari Grad u kojem se danas nalazi muzej sa brojnim izlošcima. Muzej smo razgledali podijeljeni u dvije grupe. Naši su nas vodiči nastojali podučiti izgledu, nastanku i funkciji utvrde Stari Grad, te su nam kroz zanimljive priče predočili život u samom dvorcu kroz brojna stoljeća. Učenici su bili zainteresirani za prikazano oružje, brojni namještaj i opremu soba, te obrambene funkcije dvorca. Očarali su ih svojom ljepotom predmeti kao što su pribor i servisi za jelo te izloženi ukrašeni satovi, a nasmijali stari cehovski znakovi. Kako nam vrijeme nije bilo baš previše naklonjeno, uz jednu zajedničku brzinsku snimljenu fotografiju pred Starim Gradom, projurili smo gradskim centrom do Varaždinske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje nas je dočekala časna sestra i ukratko ispričala o samoj crkvi i njezinim unutrašnjim baroknim te rokoko ukrasima, a zatim smo poslušali dvije skladbe na predivnim varaždinskim orguljama. Kako je u međuvremenu pala kiša, odustali smo od obilaska nadaleko poznatog varaždinskog groblja te nakon kraćeg boravka u Mc Donaldsu, krenuli našim autobusom kući.

Andrijana Tomić, prof.

„Hrabri kreativci“ u Gradskoj knjižnici Oroslavje

Međunarodni dan dječje knjige (2.4.) i Dan hrvatske knjige (22.4.) obilježili smo u Gradskoj knjižnici Oroslavje.

Na računalima, u paru, istraživali smo Međunarodnu dječju digitalnu knjižnicu.

„Hrabri kreativci“ & Školska knjižničarka

Čez Korizmu do Vuzma

Učenička zadruga Flora sudjelovala je na manifestaciji "Čez Korizmu do Vuzma" u organizaciji udruge Lipin cviet iz Gornje Stubice.

Na izložbi koja je bila prodajnog karaktera, predstavili smo se uratcima naših sekcija vezanima za nadolazeći kršćanski blagdan – Uskrs.

Hvala udruzi Lipin cviet na pozivu da uveličamo njihovu manifestaciju!

Viktorija Šakoronja , voditeljica učeničke zadruge Flora

Učenici 8.b

Ovih dana učenici su spoznali da se gradivo iz kemije može objasniti i na malo drugačiji način.

8. razredi su u sklopu nastavne jedinice masti i ulja naučili kako se pravi domaća majoneza, a sedmaši su uvidjeli kako recept za Jaffa kuglice može poslužiti za objašnjavanje kvantitativnog sastava smjese. Nakon računanja postotka čokolade, naranče, keksa i margarina zasladili su se kuglicama koje je po profesoričinom receptu izradila učenica 7.a Jana Burek. Da je barem više takvih satova…

Učenici 8.b

42. Škola dječjeg stvaralaštva Republike Hrvatske i 28. „Novigradsko proljeće“

Ove godine od 1. do 8. travnja u OŠ - Scuola elementare „ Rivarela“, Novigrad Cittanova učenici naše škole sudjelovali su u Školi stvaralaštva i odlično se proveli.

Novigradsko proljeće je škola stvaralaštva u kojoj se svakog proljeća okupljaju daroviti učenici iz cijele Hrvatske kako bi usavršili svoju darovitost u pjevanju, glumi, pisanju priča i pjesama, razvijanju filma, pravljenju lutaka, plesu

... Svako Novigradsko proljeće ima neku temu, a tema je ove godine bila MUZEJ MUZA.

Ema i Mia Kučiš bile su u Radionici novina na internetu i bilježile događaje, smiješne zgode, zanimljivosti i radnu atmosferu iz svih radionica.

Anamarija Pilarić je po drugi put u Slikarsko-scenografskoj radionici pokazala svoju umješnost u slikanju i kreativnim idejama oslikavanja zidova i pravljenja neobičnih kostima.

Leonardo Bedek je, kao i prošle godine, radio u Scenskoj radionici. Oduševljen radionicom i novim spoznajama, zablistao je u glumačkoj ulozi na završnoj priredbi. Okušao se i u recitatorskoj aktivnosti i besprijekorno kazivao poeziju svog prijatelja iz Literarne radionice.

Robert Gorupec u Videodokumentarnoj radionici pokazao se vještim majstorom praćenja događanja i rada svih radionica u Školi stvaralaštva te tako svladao različite tehnike snimanja.

U Literarnoj radionici se hospitantica/učiteljica Vesnica Kantoci bavila pisanjem kratkih priča i lirskih pjesama, ponovila gradivo o mogućim načinima pisanja i maštanja te dobila nove ideje za nastavu jezičnoga izražavanja.

Uz rad u radionicama sudjelovali smo i u raznim večernjim programima, od zajedničkog druženja, plesa, kvizova do predstavljanja svojih talenata. Sve radionice su na kraju prezentirale svoj rad kroz završno predstavljanje, a glazbene radionice su pripremile koncert koji se održao u crkvi Sv. Pelagija u Novigradu.

Više o Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ i svemu što se tamo zbivalo, može se saznati na linku www.novigradsko-proljece.com.

Vesnica Kantoci

Mjuzikl Tvoja staza na Mjesecu kazališta u Oroslavju

U subotu, 4. ožujka članovi Dramske skupine dobili su priliku pokazati široj publici sve ono što su radili od početka školske godine, a zadatak im nije bio nimalo jednostavan.

Po prvi puta pokušali smo nešto što nije bio malen zalogaj za nas, amatere, ali želja za novim i neistraženim bila je jaka i, ako su prvi koraci i bili nesigurni te posuti sumnjom, uspjeli smo postaviti na „kazališne daske“ naš prvi mjuzikl.

Iza nas je puno tjedana uvježbavanja plesnih koraka i pjevanja, puno radosnih trenutaka u kojima smo svi skupa, nadasve, uživali. Bilo je tu smijeha, ali i nervoze kada sve nije teklo po planu.

No trud se na kraju isplatio i naš će mjuzikl zasigurno pronaći pronaći svoju publiku željnu ljubavi, plesa i pjesme, naći će svoju stazu.

Ovim putem zahvaljujemo se Udruzi mladih „Feniks“ koja nas je ove godine po drugi puta ugostila na ovoj lijepoj manifestaciji, profesorici Bosiljki Pavlović koja nam je puno pomogla oko pjevanja te svim roditeljima, učenicima i učiteljima – našoj vjernoj publici.

Nataša Čičko

Fašničke špelancije

U nedjelju 19.2. u našem gradu Oroslavju bile su „ Fašničke špelancije“. U povorku razigranih maski uključili smo se i mi učenici 1. B razreda. Predstavljali smo naš zagorski suvenir, licitarsko srce. Širili smo ljubav i prijateljstvo pjevajući pjesmicu "Budi mi prijatelj".

Učenici 1. B razreda i učiteljica Anica Šuk

Radionica "Biti volonter"

3. veljače je u sklopu projekta "Lokalni volonterski centar Orkas" koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a naša škola je i partner na spomenutom projektu, održana prva u nizu od četiri radionice "Biti volonter".

Na interaktivnoj radionici je sudjelovalo dvadesetak učenika naše škole i profesorica Andrijana Tomić koji su imali priliku upoznati se s osnovama volontiranja te od učenice Srednje škole Oroslavje i volonterke Udruge mladih Feniks, Ilone Kovačević, doznati iz prve ruke što znači biti volonter.

Nakon završetka teorijskog dijela radionice, učenici su u suradnji s Maticom umirovljenika grada Oroslavja imali volontersku akciju gdje su kuglali i družili se s umirovljenicima.

Veselimo se svim budućim radionicama!

Viktorija Šakoronja

Dodijeljene nagrade na likovno-literarnom natječaju "Cvijet u cvijeću"

Na ovogodišnjem likovno-literarnom natječaju „Cvijet u cvijeću“ i učenici naše škole postigli su zavidne rezultate. Cilj natječaja je razvijanje svijesti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti i tradicijskog bilja kod najmlađih. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je ukupno 294 likovnih i 72 literarna rada iz 24 osnovne škole i 7 dječjih vrtića iz Republike Hrvatske te smo zato ponosni na rezultate naših učenika.

U kategoriji literarnih radovi nagrađene su Sara Gorupec 3.c (mentorica Snježana Sitarić-Knezić) te Jan Skušić, 6.b (mentorica V.Kantoci).

U kategoriji likovnih radova nagrađene su Julija Gredičak, 3.a (mentorica Renata Posavec) i Valentina Čehko, 6.c (mentorica Blaženka Babić).

Čestitamo svim nagrađenima!

NAŠA NIKA OPET U DRUŠTVU NAJBOLJIH

U Krapini je u petak, 27. siječnja 2017. godine održana svečanost dodjele priznanja najboljim sportašima KZŽ u 2016. godini.Svečanosti je nazočio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo da Krapinsko-zagorska županija u okviru svojih mogućnosti kroz proračun pomaže stvarati uvjete za bavljenje sportom, te je dodao: „Najveći ambasadori Republike Hrvatske su sportaši, sjetimo se Janice i Ivice kroz što su sve oni prošli i što su uspjeli sve napraviti sa malo sredstava. Večeras me posebno razveselilo što je na proglašenju najboljih sportaša i sportašica bilo puno nominacija u mlađim kategorijama, što znači da sport u Krapinsko-zagorskoj županiji ima budućnost“.

Nas posebno raduje što se u velikoj konkurenciji, kako je istaknuo Župan, među najperspektivnijim mladim sportašima van županije našla i naša učenica Nika Jagečić iz SKI kluba Sljeme Zagreb.

Bravo Nika!!!!

Najboljim sportašem KZŽ ponovo je proglašen Matija Mihalić iz Streličarskog kluba Oroslavje, na čemu mu čestitamo.

11. Zimsku školu Gradskog društva Crvenog križa Zabok

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je u petak, 3. veljače 2017. godine održalo 11. Zimsku školu Gradskog društva Crvenog križa Zabok, u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog, Zabok.

Na ovogodišnjoj Zimskoj školi sudjelovalo je više od 140 učenika, 50 volontera i voditelja radionica. Već 11. godinu zaredom volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zabok zajedno sa učenicima promiču ljudske vrednote, druže se, uče i stvaraju. Učenici su sudjelovali u radu šest radionica: pružanje prve pomoći, Pokret Crvenog križa, prevencija ovisnosti, prevencija nasilja, dječja prava i volontiranje, a jedna radionica bila je posvećena prenošenju iskustava koja su prikupili volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zabok na Međunarodnom kampu mladih „Atlantis“ 2016. godine.

Sudjelovali su učenici srednjih škola iz Zaboka, Bedekovčine, Krapine i osnovnih škola iz Oroslavja, Stubičkih Toplica, Tuhlja, Desinića, Huma na Sutli, Pregrade, Lobora, Đurmanca, Brestovca Orehovičkog, Bedekovčine, Velikog Trgovišća, Svetog Križa Začretja i Zaboka.

Našu školu predstavljale su učenice: Ema i Mia Kučiš, Dorotea Gredičak, Korina Kralj, Lea Jambrek i Jana Burek zajedno sa profesoricom Sanjom Vidiček.

Sanja Vidiček

Oro nada 2016.

Dana 3. prosinca 2016. g. održana je 9. Oro nada, revijalna smotra i festival druženja KUD-ova, pjevačkih ansambala, udruga i društava koja u svom radu njeguju kajkavski izričaj kroz različite vidove - riječ,ples,glazbu,glumu i sviranje. U programu su sudjelovali članovi literarno-recitatorske grupe, a za nastup nas je pripremala učiteljica Vesnica Kantoci. U kratkoj scenskoj igri kazivali smo „Svietu se nemre vgoditi“ te krasnoslovili stihove dviju kajkavskih pjesama. Publika nas je nagradila velikim pljeskom, a nakon nastupa uživali smo u pjesmi i plesu folkloraša. Kasnije, u zajedničkom druženju, dobili smo ideje za nastup na sljedećoj Oro nadi.

Hvala Udruzi "Petrože" Krušljevo Selo na gostoprimstvu i poklonima.

Ivona Beber, 8.c

24. revijalna smotra Kajkavijada

Dana 27. studenoga 2016. u Varaždinskim Toplicama održana je 24. revijalna smotra Kajkavijada, s ciljem očuvanja kajkavskoga govora i baštine. Sudjelovalo je trinaest učenika, članova literarno- recitatorske skupine (voditeljica Vesnica Kantoci), krasnoslovili su i izveli dramsko-scensku igru.

Predstavljali smo našu školu i Krapinsko- zagorsku županiju. Upoznali smo se s poviješću grada, posjetili Arheološki muzej i rimske iskopine toplica. Uživali smo u svakom trenutku, a posebno je zadovoljstvo bilo kupanje u bazenima hotela Minerva i igranje biljara. Pripala nam je i čast da predstavimo naš rad i kajkavski izričaj pred televizijskom kamerom RTL-a. Upoznali smo se i s mnogima iz drugih kajkavskih govornih područja.

Nastup na Kajkavijadi je bio uspješan pa smo se zadovoljni vratili kućama noseći pohvalnice. Bogat nedjeljni dan za pamćenje…

Leonardo Bedek, 8.a

Moj prvi posjet Interliberu ...

Budući da mi je ovo bio prvi posjet Interliberu, sve je bilo puno veće nego u mojoj glavi, s puno više sadržaja od očekivanog. U autobusu, kao i obično, nikome nije bilo dosadno. Cijelim putem je padala kiša...

Stigavši, trčali smo iz dvorane u dvoranu. Jedan od zanimljivijih štandova je Rockmarkov štand sa Cd-ima, pločama, majicama i biografijama poznatih glazbenika. Neki naši učenici sudjelovali su na Alfinom natjecanju iz engleskog, a pobijedile su cure iz 6. razreda: Dorotea Kurelja, Izabela Herceg i Valentina Čehko. Osvojile su čak 300,00kn!

Dječaci su najviše vremena provodili kod štanda sa stripovima, dok su neki išli trbuhom za kruhom i kupovali si slatkiše.

Nakon toga smo pješačili do Avenue Mall-a. Tamo smo imali sat vremena slobodno do početka kino predstave. Svi smo se skupili, pojeli sendviče, čokolade i sl.

Gledali smo film "Tajni život kućnih ljubimaca". Bio je smiješan i zanimljiv. Nakon toga vratili smo se u autobus i krenuli prema Oroslavju.

Bilo je ovo predivno iskustvo!

Ema Žegrec, 6.a

4.NACIONALNO NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS pod motom „Čitanje je zakon!“

Ovogodišnje nacionalno Natjecanje održalo se 17. i 18. 11. 2016. godine u Sisku, a bilo je u znaku 100. obljetnice objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić. Natjecanje je započelo dolaskom sudionika Natjecanja u Sisak, uslijedilo je smještanje u hotel, a svečano otvorenje te natjecanje u mlađoj kategoriji održalo se u Domu kulture. Za sudionike je organizirana i izložba o Ivani Brlić-Mažuranić, u pauzama smo se upoznali i s ilustracijama Priča iz davnine hrvatskih ilustratora putem PP prezentacije, a uslijedila je svečana večera sa zabavnim dijelom programa. Drugog dana natjecanja razgledali smo grad i muzej te se održao drugi dio natjecanja.

Našu školu i Krapinsko-zagorsku županiju predstavljala je u mlađoj kategoriji (od 3. do 6. razreda) učenica 5.c razreda Jana Šalec sa svojom mentoricom Vesnicom Kantoci. U prve dvije minute predstavila je sebe i odabir knjige za ovo Natjecanje. Jana je čitala ulomak iz knjiige Mire Gavrana Kako je tata osvojio mamu.I Jana je osvojila publiku svojim nastupom, nagrađena je velikim pljeskom.

Janini dojmovi:

"Oduševljena sam što sam došla do državne razine i ponosna na sebe. Sve mi se jako svidjelo. Upoznala sam puno prijateljica i lijepo je bilo družiti se s vršnjacima iz svih dijelova Hrvatske koji također vole čitati. Naravno, prijavit ću se i dogodine.“

Bravo, Jana, za odličan i kreativan nastup!

Vesnica Kantoci

NAŠI OSMAŠI U VUKOVARU

Osmi razredi su 15. i 16. studenoga bili u gradu Vukovaru u sklopu projekta Posjet osmih razreda Vukovaru.

U dvodnevnoj terenskoj nastavi posjetili smo: Gradski muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture, Spomen-dom Ovčara, Masovnu grobnicu Ovčara, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991., Memorijalno groblje žrtava Domovinskoga rata, Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti te MCDR Vukovar – bivšu vojarnu 204. VU brigade. Slušali smo i predavanje o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar. S ciljem da shvatimo vrijednost mira i tolerancije, posjet gradu heroju završili smo sudjelovanjem u Školi mira te u kvizu znanja, u kojem su našu školu predstavljale učenice Ema Kučiš i Leonarda Sirovec.

Obilazeći mjesta sjećanja, probudila se u nama suosjećajnost, tuga, ali se i neizmjerno povećala naša ljubav prema domovini. Ovčara nas je ostavila bez riječi i od toga su se posjeta u mnogim našim molitvama našli novi, nama nepoznati ljudi, no ipak naši najveći heroji.

Dirnuti onim što smo čuli i saznali, iz Vukovara smo se vratili puni dojmova svjesni toga zašto je Vukovar grad heroj te s osjećajem zahvalnosti svakoj žrtvi za slobodnu Hrvatsku.

Leonardo Bedek, 8.a

Županijsko natjecanje u čitanju naglas

U Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica u utorak (25.10.2016.) je održano županijsko natjecanje u čitanju naglas. Inicijatori ovog natjecanja su Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Hrvatsko knjižničarsko društvo, a provodi se radi promicanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi, poticanja usmenog izražavanja, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena te naglašavanja knjige kao temelja cijeloživotnog obrazovanja. Na natjecanju učenici u dvije kategorije, od trećeg do petog i od šestog do osmog razreda, predstavljaju odabrano djelo 5 minuta – u prve 2 minute obrazlažu svoj odabir knjige, a preostale 3 minute izražajno čitaju naglas priču ili ulomak. Krapinsko zagorska županija po prvi se puta uključila u ovo natjecanje, a prijavilo se ukupno 5 škola, koje su najprije organizirale natjecanje na školskoj razini, s kojeg se po jedan učenik u svakoj kategoriji plasirao na županijsku razinu. Na početku natjecanja sve je pozdravila ravnateljica Općinske knjižnice i čitaonice Mira Pižir, a koordinatorica ovog natjecanja bila je Melita Petriš Banovec, učiteljica hrvatskog jezika u OŠ Marija Bistrica. U stručnoj komisiji bili su prof. Ivančica Tomorad, Kristina Pavlović i Elvis Lacković. Oni su odlučili o prva tri mjesta, a pobjednici po kategorijama osigurali su nastup na 4. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas 17. i 18. studenog u Sisku.

U kategoriji od trećeg do petog razreda pobijedila je Jana Šalec, 5.c, a u kategoriji od šestog do osmog razreda treća je Dorotea Kurelja, 6.a.

Čestitke Jani i uspješno pripremanje za nacionalno natjecanje!

Vesnica Kantoci

36. Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić"

36. Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić" održana je 22. 10. 2016. u Svetom Ivanu Zelini. Na natječaj se odazvalo 95 škola iz cijele RH s kajkavskog govornog područja. Pristiglo je 539 učeničkih radova. U zbirci pjesama objavljeno je 77 radova, a samo 31 rad je predložen za javnu izvedbu, između ostalog i rad Leona Bakeka "Žganci", učenika 3. c. U ocjenjivačkom povjerenstvu bili su dr. sc. Ivo Kalinski, prof. dr. sc. Joža Skok i dr. sc. Božica Pažur. Leon je jako lijepo predstavio svoju školu, ali i cijeli Stubički kraj kao jedini izvođač. Bravo Bakiii!!

Učiteljica Snježana Sitarić-Knezić

Ješko i Verica razveselili oroslavsku publiku

Dječji tjedan u Oroslavju

Povodom Dječjeg tjedna koji se obilježio u vremenu od 3. do 16. listopada 2016. u organizaciji TZ grada Oroslavja i učenici naše škole dali su svoj doprinos izvedbom igrokaza Ješko i Verica.

Riječ je o igrokazu autorice Carmen Kržak koja nam je ustupila svoj tekst i pomogla u realizaciji cjelokupne predstave koja je uprizorena 14. listopada u Domu kulture.

Ljubav – vječna inspiracija brojnih umjetnika i našoj je autorici poslužila kao izvorište za priču o neobičnoj ljubavi između dviju šumskih, na prvi pogled nespojivih životinja, ježa i vjeverice.

U igrokazu su sudjelovali učenici dramske skupine: Fran Kržak, Lana Zrinski, Gabriela Knezić, Valentina Čehko, Gloria Mezdić, Adam Prepelić, Fran Korman, Dorotea Kurelja, Kristina Čajko, Izabela Herceg te Dora Knjaz.

Nataša Čičko

ZAVRŠNA PRIREDBA I DODJELA NAGRADA ZA NATJEČAJ "MOJA PRVA KNJIGA"

Završnom priredbom u Domu OSRH Zrinski u Karlovcu, okončan je natječaj “Moja prva knjiga”, namijenjen učenicima osnovnih škola, koji se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite priče, a glavna nagrada je tiskanje najboljih radova.

Ove godine pristigla je 721 slikovnica iz 220 osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Tom natječaju i ove godine pridružile su se i sudjelovale i učenice likovne grupe 3. C razreda Sara Gorupec, Sevsen Okanović, Vanja Semenić, Adriana Oremuš, Calista Jagarčec i Dora Beg.

Dora Beg dobila je poticajnu nagradu za svoju slikovnicu "Fazal i Lem"., a ostale učenice pohvalnice za sudjelovanje.

Iako nam je na konzultacijama rečeno da smo prekreativne i premaštovite, ne odustajemo i nastavit ćemo sa svojim kreativnim radom u pisanju i slikanju svojih novih slikovnica. Tko zna, možda će netko znati cijeniti našu maštu i kreativnost!

Hvala učenicama na trudu i radu, jer njihove su slikovnice nastajale tijekom školske godine na satovima likovne grupe i uloženo je puno truda i rada!

Učiteljica: Snježana Sitarić-Knezić

Moja slikovnica

U četvrtak, 29.09.2016.,održana je završna svečanost projekta Moja prva knjiga koja se održala već po 12. put u Karlovcu, u organizaciji Udruge KAlibra – udruge za promicanje kulture čitanja.

Moja prva knjiga je državni natječaj za učenike osnovnih škola, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji se provodi od 2004. godine. Natječaj se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite priče.

Svrha natječaja je poticanje mašte i kreativnosti, razvoj likovno-literarnih vještina te osvještavanje djece i mladih o njihovim pravima, odgovornosti za okoliš i potrebi brige za zajednicu.

Ove godine je na natječaj pristiglo 781 dječjih autorskih slikovnica iz 210 osnovnih škola. Među njima je bila i moja slikovnica „Čuvari Radosti“, sedma po redu koju sam napisala i poslala na njihov natječaj. Prva od njih mi je bila i tiskana.

Hrvatske književnice Sanja Pilić i Silvija Šesto ove su godine odabrale 8 prvonagrađenih slikovnica koje su i tiskane. Moja, na žalost, nije bila među njima. Nisam pretužna, jer sam, ponovo, osvojila drugu nagradnu zajedno s još 18 drugih učenika. Odabrano je još 20 njih trećenagrađenih i 100 s poticajnim nagradama.

Zašto sam napisala ovu slikovnicu?

Mučilo me to što u svijetu nema puno sretnih ljudi pa bi bilo vrijeme da se to promijeni. Voljela bih da ovu moju slikovnicu pročita što više ljudi i razmisle o tome što mogu sami učiniti da budu sretni i da dijele barem dio svoje radosti s drugima, kako bi i oni mogli biti barem malo sretniji ili naučiti kako naći sreću.

Zahvaljujem svojoj mentorici profesorici Josipi Gorup-Rožić na velikoj pomoći tijekom nastajanja ove slikovnice.

Ne odustajem. Nova slikovnica već nastaje… Tko zna? Možda iduće godine uspijem osvojiti 1.nagradu.

Anamarija Pilarić, 8.a

Izložba "Čovjek čovjeku" Zlatar

24.09.2016., u subotu, bila sam sa svojom učiteljicom Snježanom Sitarić – Knezić u Zlataru. Tamo smo prisustvovale dodjeli priznanja i nagrada za sudjelovanje na likovnom natječaju "Čovjek čovjeku".

Na taj natječaj su pristigla 773 rada. Između 69 izabranih radova našao se i moj rad. Bila sam jako ponosna zbog toga. Na izložbi sam vidjela radove učenika iz cijele Hrvatske.

Od govornika mi se najviše svidjela Željko Horvat – Vukelja. Fotografirala sam se s njom.

Svojim bi vršnjacima poručila da se i oni potrude, da stvaraju, pišu i crtaju.

Ovaj me događaj još više potaknuo da crtam, pišem i stvaram i u svemu tome uživam.

Sara Gorupec, 3. c

Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu

Na natječaj za dječji recital “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu” – Krapina 2016. prispjelo je 144 literarna rada iz 18 osnovnih škola. Prosudbeno povjerenstvo odabralo je 24 pjesme koje će biti izvedene na ovogodišnjem recitalu.

U sklopu Tjedna kajkavske kulture, održana je priredba gdje su odabrane pjesme čitane uz glazbenu pratnju . Među odabranim pjesmama recitirana je i moja pjesma Tulipanova ljubav. Bio sam vrlo ponosan i sretan slušajući pjesmu i pljesak publike. Zahvaljujem svojoj mentorici Vesnici Kantoci što me potiče da njegujem kajkavsku riječ!

Roko Knezić, 6.b

Dani kajkavske riječi Zlatar - Zbor malih pjesnika

U subotu, 24.rujna 2016., u Zlataru su održani 47. dani kajkavske riječi - Zbor malih pjesnika. Obučen u tradicionalnu nošnju našega kraja recitirao sam svoju pjesmu „Tulipanova ljubav“ koja je odabrana za izvođenje, a svoje mjesto je našla i u zborniku. To je za mene bilo jedno novo i uzbudljivo iskustvo. Zamoljen sam od strane organizatora da nastupim i u nedjelju, kada je bila završnica zlatarskih jesenskih zbivanja. Tu su nastupala djeca pjevači, a pratio ih je orkestar HRT-a. Djeca su pjevala pjesme koje su sami uglazbili, a odabrali su ih od prošlogodišnjih recitatora. Nedjeljni program bio mi je interesantniji i ljepši od subotnjeg. Trudit ću se da i sljedeće godine dođem u Zlatar. Znam da će me moja voditeljica, učiteljica V. Kantoci, i dalje poticati da njegujem kajkavsku riječ.

Roko Knezić, 6.b

Zbor malih pjesnika u Zlataru

U subotu 24.9.2016. išla sam na „Zbor malih pjesnika“ u Zlatar. Sa mnom je išla i moja bivša učiteljica Ankica Šuk. Moja pjesma „Jesen je tak dišeča“ bila je izabrana za recitiranje na Zboru. Zbor se održao u OŠ Ante Kovačića. Izvedene su 43 pjesme. Moja pjesma je bila u drugoj tematskoj skupini pod imenom „Oko hiže“. Zbog toga sam imala malu licitarsku „hižicu“ oko vrata. Posebna mi je čast i iznenađenje bilo to što mi je dodijeljena treća nagrada za najbolje napisan tekst pjesme. Najbolje je bilo što mi je nagradu uručila spisateljica i članica prosudbene komisije Željka Horvat Vukelja. Za nagradu sam dobila jedno prekrasno glineno srce i zanimljivu knjigu. Tada su me pozvali da svoju pjesmu izvedem i u nedjelju, na „Zboru dječje kajkavske popevke“. I tamo mi je bilo jako lijepo i ugodno. Ovo mi je bilo jedno prekrasno iskustvo i rado bih ga još jednom ponovila.

Leda Varžić, 5.a

Tjedan kajkavske kulture

Naša učenička zadruga Flora 9.9.2016. prisustvovala je Sajmu tradicije i običaja u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini te tako predstavljala našu školu.

Učenice Izabela Herceg, Valentina Čehko, Lana Zrinski i Gabriela Knezić s voditeljicom Zadruge Viktorijom Šakoronja, predstavile su radove koje su izradili učenici OŠ Oroslavje.

Sajam je bio izložbeno-prodajnog karaktera, bilo je veoma uspješno , a prikupljeni novac ide u budžet školske zadruge.

Dorotea Kurelja , Ema Žegrec , Pavao Hren i Jan Krsnik