Slika škole
BILI SMO 2015. / 2016.

Izlet učenika petih razreda

U tirkiznom plavetnilu Plitvičkih jezera

U srijedu, 25. svibnja, učenici petih razreda, posjetili su Nacionalni park Plitvička jezera. Sunčan dan, vedro raspoloženje, dobra volja i izlet može početi. Ipak je to jedan od najveselijih dana u nastavnoj godini.

Plitvice, svjetski poznato odredište, koje mami ljepotom mnogobrojne turiste iz svih dijelova svijeta, i nas su ostavile bez daha. Prekrasna šuma, svjež zrak, tirkizno plavetnilo jezera i prekrasni slapovi bogati vodom od obilnih svibanjskih kiša uvjerljivo pričaju za sebe zašto je ovo odredište ovako popularno.

Tog svibanjskog dana ni ogromne nam gužve nisu smetale, iako su mnogobrojne škole odlučile doći baš ovamo, u ovaj prelijepi komadić Lijepe Naše.

Oduševila nas je vožnja brodićem po jezeru Kozjak, Burgeti, Veliki i Mali prštavac… Mnoge su ljepote ostale neistražene i našem oku nevidljive, zato Plitvice treba svakako ponovno posjetiti.

Na povratku smo posjetili i Rastoke, prekrasno vodeničarsko naselje gdje se rijeka Slunjčica ulijeva u Koranu. U jednom mlinu čuli smo i vidjeli kako se proizvodi brašno.

U svakom slučaju, vratili smo se puni dojmova i prekrasnih fotografija. Neke od njih pogledajte u nastavku.

Nataša Čičko

Bili smo na maturalcu... - Ema Kučiš,7.a

Učenici 7a., 7b. i 7.c. razreda posjetili su gradove Južne Dalmacije (Makarsko primorje) u pratnji razrednica Vesnice Kantoci, Bosiljke Pavlović i Ane Hamer te učiteljce Tatjane Pilarić i učitelja Krešimira Ordanića. Četiri su dana prošla kao u trenu, ali smo zato puni dogodovština i fotografija.

Posjetili smo Split, Imotski, Gradac, dolinu rijeke Neretve, Dubrovnik, Modro i Crveno jezero, Smiljan i još mnogo toga. Po planu smo trebali odsjesti u Gradcu u hotelu Labineca, ali je došlo do promjena pa smo se smjestili u apartmanima iza hotela. Iako su tamo sobe bile trunčicu lošije, shvatili smo da se možemo bolje zabavljati, biti glasniji pa nismo ni pomišljali na smještaj u hotelu.

Svako jutro bismo se budili oko 6 da bismo do 7 bili spremni. Nakon doručka išli smo u razgledavanje mjesta prema unaprijed utvrđenom planu. U autobusu smo neprestano pjevali pjesmu Moje zlato koju smo poslije i odabrali kao himnu maturalca. Svi smo bili ujutro umorni pa se razgledavati nije nikome dalo. Jedva smo čekali povratak u hotel na ručak i kupanje. Kupali smo se i u moru i u bazenu. Oni koji se nisu željeli kupati, slobodno vrijeme mogli su provesti sunčajući se, u šetnji, razgledavanju ili igranju igara. Imali smo slobodno vrijeme u apartmanima koji su neki iskoristili za tuširanje, za odmor ili slikanje. Nakon večere hitro smo se spremali za odlazak u disko. Lijepo smo se obukli, dobro namirisali i nestrpljivo čekali da krenemo U disku su nas zabavljali animatori, puštali su pjesme, učili nas plesnim koracima te osmišljavali igre. Disko se svima jako svidio. Iz diska smo se vraćali kasno. Bili smo umorni i ubrzo zaspali bez obzira na dogovore da ćemo ostati budni cijelu noć.

Na maturalcu je bilo mnogo smijeha i uživancije. Naš je maturalac jedno nezaboravno putovanje u kojem su isprepleteni različiti osjećaji. Bilo je to jedno prelijepo iskustvo koje nam je ujedno pomoglo da upoznamo nova mjesta i da postanemo još bliskiji razred. :o))

Ema Kučiš,7.a

Maturalac - Nika Jagečić, 7.c

Večer prije maturalca bila sam jako uzbuđena. Po sto i prvi put provjerila sam stvari nisam li možda što zaboravila. Legla sam u krevet mrtva umorna misleći da neću moći zaspati zbog uzbuđenja, no zaspala sam u sekundi. Ujutro me probudio pjev ptica i sunce koje je već izašlo. Mislila sam da sam prispala i da neću stići. Bilo je tek pet sati, kretali smo u šest. Polako sam se spremila i nestrpljivo čekala polazak. Čim sam stigla na okupljalište, adrenalin je poskočio. Užurbano sam utrpala prtljagu u autobus i zauzela mjesto. Oko mene sve je vrvjelo od uzbuđenja. Krenuli smo. Napokon. Još sam jednom mahnula mami i….

Atmosfera se ubrzo zahuktala. Prijatelj iz 7.a je imao gitaru i počeo svirati. Začas se autobusom orila pjesma. Putovanje je teklo fantastično. Nakon duge vožnje - Split. Veliki grad na moru s mnoštvo zanimljivih znamenitosti. Dioklecijanova palača me se veoma dojmila. Prekrasna, kamena, ukrašena građevina. Posjetili smo i središnji trg. Od njega sam očekivala više. Kad tamo -trg kao svaki drugi. Nakon kraće šetnje krenuli smo dalje put Imotskog. Ovdje smo posjetili dva prirodna fenomena. Modro i Crveno jezero. To su jezera nastala između golemih stijena. Do Crvenog se ne može spustiti, dok do Modrog postoji puteljak. Na strminama koje ih okružuju rast grmlje i kržljavo drveće. Fascinirala me činjenica koju su nam ovdje ispričali,da nitko ne može baciti kamen u jezero, jer zbog nekih sila, kamen uvijek pada na obalu.

Put nas je odveo dalje na konačno odredište. To je bio Gradac, hotel Labineca. Nakon smještaja u sobama slijedilo je raspakiravanje, večera, nakon tog disko. To i nije baš ispalo kako smo se nadali, vjerojatno zbog umora, pa smo nakon kratkog plesa otišli konačno na zasluženi odmor.

Ujutro nas je čekala nova avantura. U planu je bio posjet fotosafariju Neretvom. Vrijeme je bilo sunčano i jako vruće. Za nekih sat vremena ugledali smo odredište. Na obali su nas dočekale tri lađice. Krenusmo u pustolovinu. Lađe su lagano klizile vodom, a mi smo znatiželjno gledali uokolo. Oko nas su bile visoke stabljike šaša. Na trenutak sam se naježila, pomislila sam na one dokumentarne filmove Nacional Geografika koji prikazuju lovce na krokodile ili anakonde. Brrr, sva sam se stresla. Dobro da su prijatelji svojim bezbrižnim brbljanjem prekinuli moje misli. Na kraju sam ostala razočarana, očekivala sam mnogo više, neku akciju. Zapravo smo vidjeli svega par vretenaca i jednu kornjaču. Izlet je krenuo čarobno, no nekako je izostala akcija.Vrativši se u Gradac, imali smo slobodno poslijepodne i tu smo mi bili projektanti akcije. Iako je more bilo jako hladno, kupanje nije izostalo. Navečer je opet bio disko. Sada je to već izgledalo nešto drukčije. Organizacija je bila mnogo bolja, nije izostalo sadržaja i igara.

Sljedeće jutro krenuli smo put Dubrovnika. Grad koji svatko želi posjetiti. Put je bio dug, no isplatilo se. Nažalost, bila je velika gužva u gradu. Razgledali smo zidine, crkvu i nekoliko glavnih ulica, samostan i divili se arhitekturi i svemu oko sebe. Najljepšem biseru naše zemlje. Sve u svemu - lijepo, no malo previše zgužvano. Naše odredište Gradac mnogo je pitomije i mirnije pa smo ubrzo krenuli natrag. Tamo nas je čekalo druženje i slobodno vrijeme kojem smo se zapravo možda i najviše veselili. Ponovno smo se kupali, zezali i družili do kasnih večernjih sati, već pomalo iscrpljeni i tužni jer sutra je dan kad se vraćamo u stvarnost.

Dan povratka je stigao. Rano smo pospremili sobe, spakirali stvari i još malo koristili zajedničke trenutke za druženje i rezimiranje proteklih dana. Odlučili smo da nema vremena za kupanje, pa smo lunjali uokolo. Koristili vrijeme za izglađivanje razmirica koje su nehotice nastale. Nakon ručka krenuli smo na put. Većinom smo spavali do Smiljana. Tamo smo posjetili Memorijalni centar Nikole Tesle, mnogo naučili o njemu, večerali i krenuli put Oroslavja. Sada više u autobusu nije bilo tako živo kao na početku putovanja. Kao da smo svi bili nekako snuždeni. Došao je kraj. Vračamo se kući.

Stigavši u Oroslavje, ponovno smo živnuli, još smo malo pričali, ponovno propjevali i nikako se nismo mogli razići. Nova snaga ušla je u nas i pomislila sam da bih mogla sve još jednom ponoviti. No stvarnost je bila drukčija. Morala sam kući, čekali su me roditelji i braća i nove školske obaveze. Eh, da nam je na kraju osmog to sve ponoviti. To bi bio san. Sada bismo znali vrijeme bolje iskoristiti.

Nika Jagečić, 7.c

Bajka o dva lj na LegendFestu

Bajka o dva lj, dramsko-scenski prikaz učenika petih razreda, članova dramsko-recitatorske skupine, prešla je granice našeg lijepog Zagorja i stigla u Turopolje, točnije u Lukavec gdje se već tradicionalno održava LegendFest, festival legenda, mitova i priče Zagrebačke županije. Kroz mnogobrojne izložbe, radionice i predstave, LegendFest oživljava neka davna vremena i predstavlja ih današnjoj, suvremenoj publici.

U prekrasnom ambijentu obnovljenog lukavečkog dvorca, članovi skupine (Lana Zrinski, Fran Kržak, Gabriela Knezić, Gloria Mezdić, Izabela Herceg, Patrik Kucelj, Valentina Čehko, Kristina Čajko te Dorotea Kurelja) su pokazali da su pravi mali profesionalci koji se dobro snalaze u svim situacijama. A da je Bajka o dva lj našla svoju publiku, kako među djecom, tako i među odraslima, pokazuje činjenica da su naši mali glumci čak dali svoje prve autograme. Dio atmosfere LegendFesta pogledajte na fotografijama u prilogu.

Nataša Čičko

Lino višebojac

20. i 21. svibnja 2016. u sportskoj dvorani Gimnazije u Koprivnici. Bila je to kruna uspješne desete sezone. Za prvo mjesto su se borili najbolji višebojci iz 24 škole iz svih hrvatskih županija, a u Koprivnicu su stigli i izabrani izvođači kulturno-zabavnih točaka i najuspješniji autori radova na temu "Svijet po tvom". Dan prije finala, održala su se polufinalna natjecanja te je otvorena izložba najljepših oglasnih ploča/plakata i transparenata.

Najbolji višebojci iz naše škole nestrpljivo su čekali odlazak u Koprivnicu kako bi gorljivo bodrili Pavla i Ivanu. Danima smo pripremali nove navijačke transparente Svi smo bili uzbuđeni i radosni.

Velika gužva vladala je ispred gimnazijske dvorane u Koprivnici. Konačno smo zauzeli svoja mjesta na tribinama. Mogao si na svakom pedlju terena osjetiti navijački sportski duh, želju za pobjedom, optimizam i vedrinu. Kao i inače, mlade natjecatelje došli su podržati i vrhunski sportaši. Ovaj put stiglo ih je više nego inače, ipak je riječ o finalu, pa su Linovi gosti bili Damir Martin, Luka Stepančić, Sandro Obranović, Ana Nikšić, Ekatarina Nemaškalo, Adrian Šemper, Božica Palčić, Irina Maljko i Tatjana Jukić.

Kako su se izmjenjivale discipline, tako smo i mi bili sve glasniji i uporniji u bodrenju. Atmosfera je bila napeta, osjetila se snažna navijačka energija uz raznolike šarene navijačke transparente. S tribina se čuo pljesak i ovacije: "Tko je najbolji? Oroslavjeeee!" " Naprijeeed, Pavao! Ivana, Ivana!" Vikali smo iz sveg glasa, bubnjali i pjevali. Zbog toga smo i proglašeni najboljim navijačima ove sezone. Znali smo da su oba naša predstavnika – Pavao Hren i Ivana Belinić ušli u finale. Bravo!!! Štoviše, Pavao je imao najbolji rezultat, pa je na završnici prvi "utrčao" na teren.

Nakon proglašenja pobjednika, jedinstvenom spoju sporta i zabave pridružili su se Ivana Vrdoljak – Vanna te pobjednik druge sezone showa RTL Zvjezdice Dino Miklaužić. Kasnije smo se s njima družili i slikali.

Pri obilasku Koprivnice prepričavali smo pojedinosti ove zabavno-sportske priredbe. Naučili smo važnost fair play igre te sportskog navijanja. Naše oduševljenje još je trajalo u autobusu na povratku kućama. Ponosno smo donijeli naslov najboljih navijača u svoje Oroslavje.

Doroteja Kurelja, 5.a i Jelena Ivić, 7.a

Tehnički muzej je zakon, a Kraš je još bolji

Bila je to tmurna i kišna srijeda, no nas osmaše i profesore to nije uspjelo spriječiti u našoj želji i odlasku u Zagreb. Cilj odlaska u Zagreb bio je posjet Tehničkom muzeju i tvornici Kraš u sklopu terenske nastave iz tehničkog, biologije i kemije.

Prva postaja nam je bila Tehnički muzej. Tamo smo slušali predavanje o Nikoli Tesli i njegovim pokusima i izumima. Među nama se i našlo dvoje hrabrih, Jessica i Mateo, koji su prisustvovali u pokusima. Najviše mi se sviđao pokus u kojem je Mateo ušao u kavez na koji se puštala struja. Srećom, preživio je. Obišli smo i stalnu postavu muzeja (prometna sredstva- avione, aute, vlakove..) i rudnik u kojem smo uvidjeli koliko je bio težak život rudara.

Nakon toga smo posjetili tvornicu Kraš. Sama pomisao na tvornicu čokolade mislim da u svima probudi osjećaj zadovoljstva, pa ni mi nismo bili drugačiji. Prvo smo odslušali predavanje i pogledali prezentaciju o procesu uzgoja kakaovca i dobivanju čokolade. Degustirali smo i kakao masu čiji okus nije baš ugodan. Nakon toga slijedilo je ono najbolje. Stavili smo bijele kapice na glavu i posjetili proizvodni pogon. Tamo je bilo vruće i prilično bučno, no miris tople čokolade je to sve popravio. Vidjeli smo kako se puni i pakira čokoladica „Životinjsko carstvo“. Posebno smo se razveselili prigodnim slatkim paketićima. Sve što je lijepo kratko traje pa je tako i ovaj naša terenska nastava protekla brzo i smjestila se u pretincu naših lijepih sjećanja.

Agata Gredičak, 8.b

OBUKA NEPLIVAČA

U vremenu od 18. 4. 2016. do 22. 4. 2016. trajala je obuka neplivača.

Obuka je provedena u bazenima Termi Jezerčica u Donjoj Stubici pod vodstvom Siniše Kuhta.

Skupinu su činili učenici trećih i četvrtih razreda te područne škole Krušljevo Selo, njih ukupno 31. Učenici su u pet dana, u trajanju od dva sata, prošli kroz ovaj program:

Provjera inicijalnoga stanja

Rad na suhom

Igre u vodi

Plovnost u dinamičkom i statičkom položaju

Finalno testiranje.

Svi su učenici naučili plivati i vrlo uspješno završili obuku.

Pratiteljica: Vesna Ptiček

Autorica fotografija: Petra Svečnjak

U Školi stvaralaštva "Novigradsko proljeće 2016."

"Škola stvaralaštva "Novigradsko proljeće" je smotra stvaralaštva darovitih učenika osnovne škole koji se u sklopu izvannastavnih aktivnosti bave stvaralaštvom u jezično-umjetničkom području i učitelja koji su se istakli radom u jezično-umjetničkom području." Tako se na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje opisuje ta zanimljiva smotra koja se ove godine održavala u Novigradu od 16. do 23. travnja 2016. u OŠ "Rivarela".

Da bi se netko mogao prijaviti na Novigradsko proljeće, važno je da se bavi stvaralaštvom u jezičnom odnosno umjetničkom području. Za prijavu smo svi trebali napisati vlastito motivacijsko pismo i priložiti potvrde s natjecanja, diplome, nabrojati uspjehe i dokazati ih brojnim fotografijama.

Dakle, u ovom lijepom istarskom gradiću smještenom na zapadnoj obali istarskog poluotoka, na pola puta od Poreča do Umaga, od 16. do 23. travnja 2016. boravili su i naši učenici 7. razreda Leonardo Bedek, Anamarija Pilarić, Robert Gorupec te 8. razreda Leticija Brakus i Ivo Veverec s mentoricom Vesnicom Kantoci . Sudjelovali su u programu „Novigradskog proljeća“ koji obuhvaća rad na zajedničku temu u dvadesetak višestruko heterogenih radionica jezično-umjetničkog područja u korelaciji s nastavnim sadržajima. Odabrana tema je ove godine nosila naslov Tržnica. Leonardo je aktivno sudjelovao u scenskoj radionici 2, Anamarija u slikarsko-scenografskoj, Leticija u radijskoj, Robert u radionici scenske glazbe, Ivo - novine na internetu, a učiteljica Vesnica kao hospitant u scenskoj radionici 3. Sve radionice su na kraju prezentirale svoj rad kroz završno predstavljanje, a glazbene radionice su pripremile koncert koji se održao u crkvi Sv. Pelagija u Novigradu.

Uz rad u radionicama svi učesnici sudjelovali su i u raznim večernjim programima, od zajedničkog druženja, plesa, kvizova do predstavljanja svojih talenata.

"U Novigradskom proljeću radite ono što volite. Iskustvo je nezaboravno, a upoznate puno novih prijatelja. Bili smo smješteni u odličnom hotelu, ljudi oko nas su bili izuzetno pristojni. Najljepše mi je bilo kad je održan koncert i završno predstavljanje radionica. Zaista nešto predivno..." ( Leticija )

"Iz Novigrada nosim samo lijepe uspomene. Upoznao sam divne osobe i sklopio nezaboravna prijateljstva. Svakim danom sam sve više uživao u druženju i učenju s novim prijateljima u scenskoj radionici. Upoznao sam puno novih dramskih vježbi kroz igru i pripremanje za završno dramsko predstavljanje. Novigradsko proljeće je za mene bilo odlično iskustvo i nadam se da ću barem još jednom sudjelovati u Školi stvaralaštva." (Leonardo)

Više o Školi stvaralaštva "Novigradsko proljeće" i svemu što se tamo zbivalo, može se saznati na linku www.novigradsko-proljece.com .

Vesnica Kantoci

Čitajmo zajedno, čitajmo naglas zaboravljene knjige!

Od prvog polugodišta naš je razred išao u knjižnicu. Tamo nam je knjižničarka čitala različite priče iz jedne knjige. Ona se zvala „Kućica sa crvenim šeširom“. Ta je knjiga bila „zaboravljena“. Korak po korak, stigli smo do kraja knjige. Tada su knjižničarka i učiteljica odabrale Martu Mrzljak i mene. Ali, za što? Mi dvije smo bile izabrane da predstavimo tu knjigu na završnici projekta Čitajmo zajedno, čitajmo naglas zaboravljene knjige! Zajedničkim „snagama“ Marta i ja napisale smo veseli igrokaz o ovoj knjizi. Svima se svidio. Marta je bila malena Djevojčica Lutkica, a ja Kućica. Uvježbale smo ga i u petak 1.4.2016. smo s knjižničarkom i učiteljicom išle u Zagreb. Predstavljanje pročitane knjige se održalo u Nacionalnoj i sveučilišnjoj knjižnici. Tamo su bili predstavnici dvadeset i jedne škole. Mi smo nastupale druge. To je bila prava uživancija, a voditelji su bili glumac i glumica iz serije „Horvatovi“. Poslije smo se i fotografirali s njima. Za dobro raspoloženje pobrinuo se dječji mađioničar Jozo Bozo, a Siniša Cmrk vodio je mali kviz i stvorio pravu buku u knjižnici. Svi smo dobili prigodne poklone. Iako je smotra dugo trajala, to mi je bilo jedno jako lijepo iskustvo. Htjela bih ponovno sudjelovati jer je to bilo nešto stvarno posebno.

Leda Varžić, 4.b

Mamma Mia oduševila naše učenike i učitelje

Dugoočekivani posjet Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija i predstavi Mamma Mia došao je na red 30. ožujka, a ovoga puta u kazališnom su spektaklu uživali učenici 5. i. 6. razreda dok će učenici 7. i 8. razreda još malo pričekati do 20. travnja.

Uzbuđenje je već pri samom polasku iz Oroslavja bilo veliko jer ne odlazimo svaki dan "na izlet".

Kad su se na sceni pojavila neka od najvećih glumačkih i pjevačkih imena današnjice, veselje je doseglo svoj vrhunac, a mnogi su od nas veselo cupkali nožicama u ritmu poznatih hitova grupe Abba, plješčući i pjevajući.

Predstava nikoga nije ostavila ravnodušnim, a puna dva sata i 30 minuta, koliko predstava traje, pozornost je bila usmjerena na pozornicu jer zbivanja na sceni nikome ne daju da pažnja popusti.

Dinamika, veselje, humor, odlični pjevači, glumci, plesači i svirači – sve su to odlike ove spektakularne predstave u kojoj glavne uloge tumače odlična Renata Sabljak, Vanda Winter, Đani Stipaničev, Mila Elegović, Matko Knešaurek, Adalbert Turner, Luka Nižetić, Elena Brumini te mnogi drugi.

Odlične koreografije i pjevni songovi raskošnih glasova glumaca Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija još dugo će nam ostati u sjećanju.

Nataša Čičko

"Bajkom o dva lj" učenici oduševili publiku

Tijekom mjeseca ožujka naš prelijepi gradić postao je središte kulturnih događanja u Zagorju. Naime, svakog vikenda u Domu kulture Oroslavje održavaju se predstave amaterskih i profesionalnih kazališnih družina iz Zagorja te bliže okolice.

Mjesec kazališta u Oroslavju organizira Udruga mladih Feniks pod pokroviteljstvom Grada Oroslavja, a među onima koji su imali čast nastupiti bili su i učenici naše škole, članovi dramsko-recitatorske skupine koji su svojim nastupom oduševili oroslavsku publiku.

U dramsko-scenskoj igri Bajka o dva lj nastupili su Lana Zrinski, Fran Kržak, Gabriela Knezić, Izabela Herceg, Patrik Kucelj, Gloria Mezdić, Valentina Čehko, Dorotea Kurelja te Kristina Čajko.

Ovim putem zahvaljujemo našem domaćinu – Udruzi mladih Feniks na gostoprimstvu, a posebna zahvala gđi Carmen Kržak na svesrdnoj pomoći u izradi kostima i rekvizita bez čije pomoći ova predstava ne bi bila ovo što jest.

Ne treba ni reći da nam ovakvih događanja treba što više u našem prelijepom mjestu, a odaziv publike dokazuje da Oroslavčani još uvijek znaju cijeniti umjetnost.

Nataša Čičko

„Hrabri kreativci“ – hrabro i kreativno

U ponedjeljak, 14.3.2016. godine mi, "Hrabri kreativci" posjetili smo Institut za istraživanje mozga pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

više ...

„Hrabri kreativci“& školska knjižničarka

MJESEC KAZALIŠTA U OROSLAVJU

U sklopu mjeseca kazališta u Oroslavju koji organizira Udruga mladih Feniks pod pokroviteljstvom grada Oroslavja učenici naše škole nastupaju predstavom

Bajka o dva lj u subotu, 19. ožujka u 19 sati u Domu kulture Oroslavje.

Bajku o dva lj izvode učenici petih razreda OŠ Oroslavje, članovi dramsko-recitatorske skupine (Lana Zrinski, Fran Kržak, Gabriela Knezić, Patrik Kucelj, Valentina Čehko, Izabela Herceg, Kristina Čajko, Gloria Mezdić i Dorotea Kurelja.)

Predstava je nastala prema istoimenom tekstu Marije Šorše koji je djelomično izmijenjen i skraćen, a sama predstava traje 20 minuta.

Sadržaj:

Na planetu Jabuka živi Jabučna kraljica koja ima 237 godina, ali je iznimno lijepa i izgleda kao dvadesetpetogodišnjakinja. U čemu je tajna? Naime na planetu postoji stablo jabuke od kojeg se proizvodi eliksir mladosti – jabukovoda. No, stablo se počinje sušiti te je kraljičina ljepota i mladost ugrožena. Dvorski joj savjetnici pokušavaju pomoći na različite načine, no njihovi savjeti još više uznemiruju njezino Jabučno Visočanstvo. Pozivaju i čarobnjaka Makovnjaka koji je zaljubljen u kraljicu i koji kraljici za ljubav pokušava spasiti stablo. Međutim, kraljica voli Sina Šipkovih Šuma i ne želi žrtvovati svoju ljubav kako bi spasila stablo.

Hoće li Jabučna Kraljica i Sin Šipkovih Šuma ostvariti sretnu ljubav? Pogledajte u našoj predstavi.

Nataša Čičko

Zimska škola Crvenog križa

U petak 04.03. 2016. u OŠ Ksavera Šandora Đalskog u Zaboku održana je 10. Zimska škola Crvenog križa. Kako se radi o jubilarnoj obljetnici te manifestacije, ove su godine, osim članova GD Crvenog križa Zabok, na druženje pozvana i sva druga društva s područja naše županije. GD Crvenog križa Donja Stubica predstavljalo je 6 učenika naše škole : Lucija Grden, Lorena Galešić, Tin Burek, Ema Kučiš, Mia Kučiš i Ivona Beber sa svojom mentoricom Sanjom Vidiček. Učenici su sudjelovali na 6 radionica vezanih uz tematiku Crvenog križa, volontiranje mladih, komunikaciju i nenasilje te dječja prava, a uz to su se i dobro zabavili i družili sa više od stotinu učenika iz drugih škola.

Sanja Vidiček

Put u tvornicu čokolade

U želji za otkrivanjem novoga učenici i učiteljice trećih razreda i ja, školska knjižničarka, posjetili smo Tvornicu čokolade Kraš.

više ...

Vaša školska knjižničarka

Predstavljanje slikovnice

Dana 01. 3. 2016. godine učenik 3. a razreda David Antunović pozvan je na predstavljanje svoje slikovnice u Knjižnicu Vladimir Nazor u Zagrebu. Naime David je kao prošlogodišnji pobjednik u natječaju Moja prva knjiga u organizaciji Udruge Kalibra iz Karlovca postao ponosni vlasnik svoje slikovnice. O tome odakle ideja za slikovnicu „ Zašto svijetom putuje godina“ i kako je nastajala, David je pričao osnovnoškolcima zagrebačkih škola, okupljenim tog dana u knjižnici. Nadam se da će njegovo iskustvo poslužiti kao poticaj za neku novu slikovnicu nastalu iz pera učenika , koji po riječima gradske knjižničarke „najbolje“ pišu za djecu.

Mali autori koji su toga dana čitali svoje slikovnice i prenijeli iskustva stvorili su ugodno i poučno druženje. Nadam se i poticajno u smislu novih slikovnica!

Razredna učiteljica Vesna Grabušić

Izložba likovnih radova uz natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola LIK 2016. u krapinsko-zagorskoj županiji

Svečano otvorenje Izložbe održano je u petak, 26. veljače 2016. godine u Osnovnoj školi Oroslavje. Županijsko Povjerenstvo od pet članova pregledalo je 170 likovnih radova proslijeđenih iz 30 osnovnih škola i 12 likovnih radova iz 4 srednje škole.

Ove godine, po prvi puta su na natjecanju imale pravo sudjelovati i srednje strukovne škole s učenicima koji u svojim programima imaju predmete crtanje, slikanje i oblikovanje, kao i teoriju likovnih umjetnosti.

Uspješna Mini formacija 2 „Oro“ u akrobatskom rock′n′roll-u

Akrobatski rock′n′roll klub Bistra sudjelovao je na kvalifikacijskom turniru u Križu, dana 20.2.2016. godine. Mini formacija 2 „Oro“ u sastavu: Valentina Čehko, Izabela Herceg, Dorotea Kurelja, Patricija Drempetić, Marija i Marta Orsag, Lucija Kraševac, Lorena Cukovečki i Sara Peštaj, osvojila je 8. mjesto od 14 formacija, a naš trener Ivan Hedl osvojio je uspješno 2. mjesto. Na turniru nam je bilo jako lijepo i baš smo se zabavljali.

Kako biste i sami svjedočili uspjehu i zaraznoj pozitivnoj energiji naših plesača, pozivamo Vas da dođete i podržite nas na

Kupu Hrvatske u Zaprešiću, 9.4.2016. godine

u srednjoj školi "Ban Josip Jelačić" s početkom u 18.00 sati.

Izabela Herceg

Proglašenje najboljih sportaša Krapinsko-zagorske županije

U petak, 22. siječnja 2016. godine, održana je svečanost proglašenja najboljih sportaša Krapinsko-zagorske županije u 2015. godini, koje je u organizaciji Športske zajednice Krapinsko-zagorske županije i Udruge za nordijsko hodanje iz Oroslavja održano u Hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama.

Ponosni smo što su među nagrađenima naši bivši i sadašnji učenici. Najboljom sportašicom Krapinsko-zagorske županije za 2014. godinu proglašena je Ana Frinčić, prvakinja Hrvatske u skijaškom trčanju. Najboljim sportašem za prošlu godinu proglašen je streličar Matija Mihalić, dvostruki juniorski prvak te odlični 14. na Europskim igrama u kategoriji olimpijskog luka.

Naše učenice i učenici svojim trudom, odricanjima i vrhunskim sportskim rezultatima osvojili su mjesto među najperspektivnijim mladim sportašima, te najboljim pojedincima i ekipama.

Čestitamo svim nagrađenima!

Popis svih nagrađenih

RADIONICA ROBOTIKE

U petak, 18.12.2015., išli smo na radionicu robotike u Pregradu. Prvo smo trebali sastaviti i programirati robotska kolica, a zatim smo robotu davali naredbe da napravi pravokutnik i da vozi po crnoj crti. Voditelj radionice bio je prof. Ivica Kolarić. Na radionicu su išla tri učenika naše škole: Jan Krsnik, Stjepan Bratković i Lada Hamer. S nama je išao učitelj tehničke kulture, Krešimir Hamer. Bilo nam je zabavno i poučno.

Lada Hamer, 5.a

ORO-NADA 2015.

5. prosinca 2015.g.održana je 8. ORO-NADA, revijalna smotra i festival druženja KUD-ova, pjevačkih ansambala, udruga i društava koja u svom radu njeguju kajkavski izričaj kroz različite vidove - riječ,ples,glazbu,glumu i sviranje. U programu su sudjelovali članovi literarno-recitatorske grupe, a za nastup nas je pripremala učiteljica Vesnica Kantoci. U kratkoj scenskoj igri kazivali smo „Kajkavske povede -zgode i nezgoude“. Publika nas je nagradila velikim pljeskom, a nakon nastupa uživali smo u pjesmi i plesu folkloraša. Kasnije, u zajedničkom druženju, dobili smo ideje za nastup na sljedećoj Oro-nadi.

Hvala Udruzi „Petrože Krušljevo Selo“ na gostoprimstvu i poklonima.

Ivona Beber, 7.c

23. revijalna smotra Kajkavijada

Dana 22.studenoga 2015. u Varaždinskim Toplicama održana je 23. revijalna smotra Kajkavijada, s ciljem očuvanja kajkavskoga govora i baštine. Sudjelovalo je sedam učenika naše škole, članova literarno- recitatorske skupine (voditeljica Vesnica Kantoci), a interpretirali su Kajkavske povede.

Predstavljali smo našu školu i Krapinsko- zagorsku županiju. Upoznali smo se s poviješću grada, posjetili Arheološki muzej i rimske iskopine toplica. Uživali smo u rimskim igrama, a posebno je zadovoljstvo bilo kupanje u bazenima hotela Minerva. Nastup na Kajkavijadi je bio uspješan pa smo se zadovoljni vratili kućama noseći pohvalnice. Bio je to neprocjenjivo bogat nedjeljni dan.

Robert Gorupec, 7.a

„Cvijet u cvijeću“ - likovno-literarni natječaj

Dana 28. studenoga 2015. u hotelu „Matija Gubec“ Stubičke Toplice održana je završna svečanost likovno-literarnog natječaja Cvijet u cvijeću koji organizira DND Stubičke Toplice.

U programu je otvorena izložba likovnih radova te dodjela nagrada za likovne radove po kategorijama. Javno su izvođeni nagrađeni literarni radovi, a uvršteni su i u ovogodišnji Zbornik najuspjelijih radova.

Povjerenstvo je u kategoriji literarnih radova od 5. do 8. razreda za 2. nagradu odabralo rad Ljubav cvetja koji je napisao Robert Gorupec, 7.a (mentorica Vesnica Kantoci).

Nakon osvrta članova Povjerenstva na ovogodišnje prispjele radove i dodjele nagrada, uživali smo u pjesmama ŽVA Kiriales, scenskim prikazima djece iz Dječjeg vrtića „Zvirek“ te Dramsko-recitatorske skupine DND-a Oroslavje. U zajedničkom druženju razmijenili smo kreativne ideje uz obećanje da se vidimo i dogodine.

Robert Gorupec, 7.a

23. KAJKAVIJADA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

21. i 22. 11. 2015. godine održana je 23. Kajkavijada u Varaždinskim Toplicama u organizaciji DND Varaždinske Toplice, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Smotra je organizirana u dva dana. 21. 11. predstavljali su se dječji vrtići i niži razredi osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske s kajkavskog govornog područja.

Našu školu, a ujedno i našu županiju, predstavljali su učenici 2. C razreda Antonija Jagečić, Adriana Oremuš, Sara Gorupec, Vanja Semenić, Mihael Rastović i učenik 4. C Rudolf Pavlina. Oni su govorili kajkavske recitacije naših sadašnjih i bivših učenika, čiji radovi su bili nagrađivani i objavljivani u zbornicima.

Uz obilazak V. Toplica, posjet muzeju, Rimskim termama , kupanju u bazenima hotela Minerva i nastupom na smotri proveli smo jedan zabavan, poučan i lijep dan usprkos kiši i lošem vremenu.

Nastup naših učenika bio je primjećen i od strane HRT, te su učenici nakon nastupa dali svoje iskaze, iznijeli dojmove i kratke intervjue za televiziju.

Budući je to nekim učenicima iz 2. C bio prvi javni nastup pred tolikom nepoznatom publikom, lijepo su predstavili našu školu. Uzbuđenje je bilo toliko da su odmah izrazili želju za ponovnim nastupom na istoj i sličnim manifestacijama. Moram napomenuti da su neki učenici sami izrazili želju da ih pripremim za ovaj nastup.

Ujedno mogu najaviti da će ti učenici uz pojačanje Ane Barić iz 4. C nastupati i na Oro- nadi, koja će biti u Otvorenom učilištu Oroslavje 5. 12. 2015. god. u organizaciji Petroža iz Krušljevog Sela.

Drago mi je što učenici iskazuju interes i želju za njegovanjem kajkavskog govora, a ujedno želimo da se naša domača rieč ne pozabi!

Snježana Sitarić-Knezić

Interliber 2015.

Volimo knjige!!!

Suprotno uvriježenom mišljenju da djeca ne vole čitati knjige, naši učenici predmetne nastave svake godine dokazuju da tome baš i nije tako.

Naime, već nekoliko godina zaredom tradicionalno odlazimo subotom na najveći sajam knjiga - Interliber. Tako je bilo i ove godine, a koliki interes još uvijek vlada za knjige, govori u prilog i činjenica da učenici već krajem rujna počinju pitati: "Kad ćemo na Interliber?" Nekima je to bio prvi susret s Interliberom - našim petašićima, dok su nekima već jako dobro poznati prostori Zagrebačkog velesajma te paviljoni 5 i 6 koji obiluju brojnim knjigama starijeg i novijeg datuma u kojima svatko može pronaći temu za sebe. Unatoč velikoj gužvi, uspješno smo se probili do željenih štandova i razgledali što nas zanima. Pala je i pokoja kupovina!

A cijeli smo naš posjet uljepšali i odlaskom u kino. U Cinestaru smo gledali animirani film Malci.

I, naravno, već brojimo dane do sljedećeg Interlibera.

Nataša Čičko

Uspješni u akrobatskom rock'n'rollu

U kvalifikacijskom natjecanju u akrobatskom rock'n'rollu „Zaprešić OPEN'15“ koje se održalo u Zaprešiću, 31. 10.2015. godine naši učenici Mlađi juniori 2 – par Lana Zrinski i Fran Kržak osvojili su 10. mjesto. Na istom natjecanju u kategoriji Mini formacije 2 – naše učenice u formaciji ORO u sastavu Valentina Čehko, Dorotea Kurelja, Patricija Drempetić, Sara Gorupec, Marija i Marta Orsag, Lucija Kraševac, Lorena Cukovečki i Sara Peštaj osvojile su 7. mjesto.

U nedjelju, 8.11.2015. u Slavonskom Brodu održan je Kup Republike Hrvatske „Slavonija OPEN'2015“. U kategoriji Mini formacije 2 – naše učenice u formaciji ORO u sastavu Dorotea Kurelja, Patricija Drempetić, Marta i Marija Orsag i Lucija Kraševac osvojile su 8. mjesto.

Drage plesačice i plesaču, čestitamo na postignutim rezultatima! Ponosni smo što uspješno predstavljate našu školu i naš grad diljem lijepe naše!

Nadamo se da ćete zaplesati i na našoj školskoj božićnoj priredbi.

Vaša školska knjižničarka

Lijepi izlet i nezaboravni susret

U petak 16. 10. 2015. učiteljica Vesna Grabušić, Lara Drempetić i ja bile smo u Dvoru Veliki Tabor na promociji Zbornika dječjih likovnih radova na temu Legende o Veroniki Desinićkoj. Na taj natječaj pristiglo je više od 150 dječjih radova. Bile smo jako uzbuđene i vesele. Lara je dobila 2. nagradu za svoj likovni rad, a ja sam za svoj primila pohvalnicu. Nakon lijepog programa druženje smo nastavili uz sokove i sendviče kojima su nas počastili domaćini. Za nas je to bio lijepi izlet i nezaboravni susret s prekrasnim dvorcem.

Lucija Jakopec,3.a

Smotra dječjega kajkavskoga pjesništva „Dragutin Domjanić“ Sveti Ivan Zelina

Za sudjelovanje na 35. Smotri odazvale su se 73 osnovne škole s cjelokupnog kajkavskog govornog područja RH s ukupno 455 učeničkih radova. Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu dr. sc. Ivo Kalinski (predsjednik), prof. dr. sc. Joža Skok i dr. sc. Božica Pažur za objavu u ovoj zbirci odabralo je 75 radova od kojih su 34 predložena za javnu izvedbu na završnom događanju Smotre 24. listopada 2015. u Sv. Ivanu Zelini.

Na Smotri je iz naše škole sudjelovao Leonardo Bedek , učenik sedmoga razreda sa svojom voditeljicom Vesnicom Kantoci. Odabrana je njegova pjesma „ Pišem ti ime “ i uvrštena u ovogodišnju zbirku „Čarobni sviet“.

Bravo, Leo!

Vesnica Kantoci

MALI GJALSKI U NAŠOJ ŠKOLI

Svečana dodjela 30. Male nagrade Gjalski za učenike osnovnih škola održana je u utorak, 20. listopada 2015. u zabočkoj osnovnoj školi. Kako bi se prisjetili svih dobitnika, u predvorju je bila pripremljena foto- izložba pod nazivom „30 godina Male nagrade“. Na fotografijama se izmjenjuju lica malih pisaca čiji su rad pratili članovi povjerenstva među kojima su najdulje radile književnica Željka Horvat Vukelja, učiteljica savjetnica Nevenka Miškulin i profesorica Barica Gradiški. Među ranijim dobitnicima prve nagrade su i naši bivši učenici: Marko Ivanović, Ivana Cujzek, Valentina Čičko (voditeljica Vesnica Kantoci) i Lorena Sitarić-Knezić (voditeljica Sanja Jelačić) .

Ove godine na natječaj je pristiglo 47 radova iz 13 škola Krapinsko-zagorske županije. Sve radove pročitale su članice Povjerenstva za dodjelu Male nagrade Gjalski u sastavu: književnica Željka Horvat Vukelja te profesorice hrvatskog jezika Ines Krušelj Vidas i Valerija Novak. Pohvaljena su 4 rada, a među njima i rad „Noć bez zvijezda“ učenice OŠ Oroslavje Renee Prpić Babić (voditeljica prof. Sanja Jelačić).

Profesorica Valerija Novak pročitala je ovogodišnje dobitnike. Prvu nagradu osvojio je prošlogodišnji dobitnik učenik OŠ Sveti Križ Začretje David Podhraški za rad „Moderna vremena- ili si in ili si out“, drugu nagradu učenica Nika Jagečić iz OŠ Oroslavje za rad „Bajka u bakinom vrtu“, a treću nagradu učenica Dilara Kušić iz OŠ Marija Bistrica za rad „Mama“.

Jedna od nagrada nagrađenim učenicima je, uz vrijedne knjige i godišnjeg uveza časopisa „Modra lasta“, provođenje jednog vikenda (3 dana) u gradu Poreču.

Bravo, Nika!

Vesnica Kantoci

Zbor malih pjesnika - Zlatar 2015.

Na svečanosti 46. Dana kajkavske riječi u Zlataru sudjelovala je, uz još 33 škole, i naša škola. Na 46. Zboru malih pjesnika svoju je pjesmu Babičino cvietje izvodila učenica sedmog razreda (7.c) Nika Jagečić. Na natječaj je pristiglo 296 pjesama.. Pjesma je objavljena u Zbirci s još 39 pjesma.

Vesnica Kantoci

Zašto svijetom putuje godina?

Nedavno je na školskim web stranicama osvanuo članak o uspjehu naših učenica na državnom natječaju Moja prva knjiga. Osim naših učenica, jako uspješan bio je naš učenik trećeg a razreda, David Antunović. Baš kao i Godina, koja putuje svijetom, u našu školsku knjižnicu doputovala je Davidova slikovnica, koju je sam napisao i ilustrirao, još u 2. razredu. David je na natječaju osvojio 1. mjesto i tako zaslužio da se njegova slikovnica tiska. Želite li saznati zašto svijetom putuje Godina i kako su nastala godišnja doba, dođite u školsku knjižnicu i pročitajte Davidovu slikovnicu. Baš je zanimljiva i poučna! A to potvrđuju i riječi članice žirija - književnice Sanje Pilić:“Od početka do kraja sistematično dobra izvedba, ujednačen ritam, sklad teksta i ilustracije. Vrlo lijepa slikovnica“.

Čestitke Davidu i veliko hvala što se sjetio školske knjižnice i poklonio joj svoje šarmantno djelo. Naravno, čestitke i učiteljici Vesni Grabušić koja potiče i daje mogućnost učenicima da izraze svoju umjetničku crtu.

Vaša školska knjižničarka

Završna priredba i dodjela nagrada u Karlovcu

U četvrtak, 24. Rujna 2015. godine u Karlovcu je održana završna priredba i dodjela nagrada za natječaj Moja prva knjiga. Na ovom državnom natječaju sudjelovalo je 697 mladih autora iz cijele Hrvatske, koji su autori i ilustratori svojih slikovnica. U žiriju su bile i ove godine spisateljice Sanja Pilić i Silvija Šesto.

Naša škola se proslavila s jednom 1. nagradom i tiskanjem slikovnice, jednom 3. nagradom i pet posebnih nagrada. Posebne nagrade dobile su učenice prošlogodišnjeg 1. C i 3. C. Polaznice likovne gurpe.

Dora Beg i Calista Jagarčec, već su drugi puta sudjelovale u natječaju, a Sara Gorupec, Sevsen Okanović i Adriana Oremuš su nesigurnim koracima, ali ohrabrene dobrim kritikama tek krenule u pisanje i slikanje.

Svima puno uspjeha u daljnjem radu!

Učiteljica likovne grupe:Snježana Sitarić-Knezić

Kaj u riječi, pjesmi i slici – Krapina 2015.

Ovogodišnji Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva Kaj u riječi, pjesmi i slici održan je 8. rujna u Srednjoj školi Krapina uz prigodan kulturno - umjetnički program zaslađen kajkavštinom.

Na natječaj za dječji recital prispjelo je 150 literarnih radova na kajkavskom narječju iz 18 osnovnih škola. Ponosni smo što su između 26 odabranih pjesama izvedenih na recitalu bila i dva rada učenika naše škole, sadašnjih sedmaša, Dominika Kralja (voditeljica: Vesnica Kantoci) i Sebastijana Čička (voditeljica: Nataša Čičko). Dominikovu pjesmu Fkrajena sreča i Sebastijanovu pjesmu Najvekša tajna možete pročitati klikom na naslov pjesme. Čestitamo našim stihoklepcima.

A osim literarnih radova, naša se škola može pohvaliti s čak 13 odabranih likovnih radova koji se mogu razgledati u atriju Srednje škole Krapina. Na natječaj za likovnu izložbu prispjelo je čak 260 likovnih radova iz 10 osnovnih škola, a među njima su radovi naših učenika i učenica (uz napomenu da su radovi poslani na kraju prošle školske godine pa su svi učenici sada u razredu više):

Učenik/ca:

Razred:

Voditeljica

Paola Curman

1.a

Renata Posavec

Sara Stakor

1.a

Renata Posavec

Dominik Dumbović

3.b

Ankica Šuk

Dario Frinčić

3.b

Ankica Šuk

Leda Varžić

3.b

Ankica Šuk

Iva Knežević

3.b

Ankica Šuk

Viktorija Košutić

3.b

Ankica Šuk

Dora Tomić

3.b

Ankica Šuk

Fran Korman

4.c

Suzana Sadaić

Kristina Čajko

4.c

Suzana Sadaić

Jan Skušić

4.c

Suzana Sadaić

Valentina Čehko

4.c

Suzana Sadaić

Kristina Čajko

4.c

Suzana Sadaić

Čestitke svim učenicima i mentoricama.

Nataša Čičko