Slika škole
Uspjeli smo na ... 2014. / 2015.

Imamo državnog prvaka iz tehničke kulture !!!

Na 57. državnom natjecanju mladih tehničara održanom u Primoštenu od 8. do 10.4.2015. naši učenici ostvarili su izvrsne rezultate.

Karlo Vučilovski , učenik 8.c razreda osvojio je 1.mjesto u Republici Hrvatskoj iz elektronike. Uz priznanje i pohvalnicu, Karlo je dobio i vrlo vrijednu nagradu: 10 dana boravka u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Mateo Stipić , učenik 7.a razreda osvojio je treće mjesto iz obrade materijala dok je učenik 7.b razreda, Eugen Bival osvojio deseto mjesto u Republici Hrvatskoj iz strojarskih konstrukcija.

Mentor svim učenicima je učitelj tehničke kulture Krešimir Hamer .

Čestitke učenicima na ostvarenim rezultatima, pokazanom znanju , primijenjenim vještinama te na kulturnom i uzornom predstavljanju naše škole i županije !

Krešimir Hamer

Zeleno blago - prvi zagorski mjuzikl

Mi često slikamo uz glazbu. Na jednom satu učiteljica nam je objašnjavala što je to mjuzikl.Poslije smo slušali inserte iz prvog zagorskog mjuzikla, Zeleno blago. Nastali su prekrasni radovi i učiteljica je bila jako vesela. Nismo ni znali da su naši radovi završili u Zagrebu. Prije Uskrsa učiteljici su javili da sam dobila 3. nagradu a da su Anin i Janov rad izabrani za izložbu. Rekli su da je pristiglo 1200 radova iz cijele Hrvatske.

Svi smo bili jako uzbuđeni i nestrpljivo čekali kad će doći dan odlaska na izložbu u Lisinski. Kad sam dobila nagradu, srce mi je jako kucalo od uzbuđenja.

Moji prijatelji i ja odlučili smo da ćemo i dalje nastaviti marljivo učiti i slikati.

JELENA GOLUBAN,3. b ANA CUKOVEČKI,3. b JAN ŠIPEK, 3. b

ŽUPANIJSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA 2015.

Učenici naše škole nastupili su na 57. županijskom natjecanju mladih tehničara u Pregradi 13.3.2015.

U elektronici, obradi materijala i strojarskim konstrukcijama imamo prvake: Karlo Vučilovski, Mateo Stipić i Eugen Bival.

Druga mjesta osvojili su: Jakov Kucelj - modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina i Stjepan Hren – strojarske konstrukcije.

Treća mjesta pripala su: Karlu Kovačiću, Tinu Bureku i Ani Beg u elektrotehnici, strojarskim konstrukcijama i orijentaciji-komunikaciji. Viktorija Hren i Karlo Šipek zauzeli su 4.mjesta u fotografiji i modelarstvu-maketarstvu ,a 6. mjesto u graditeljstvu osvojio je Lovro Babić.

Krešimir Hamer
Maškare

Prije nekih mjesec dana naša učiteljica, Ksenija Pušćenik nas je obavijestila da će se 15.2 u našem gradu održati Fašničke špelancije, te nas pitala želimo li sudjelovati. Naravno da smo svi bez razmišljanja pristali, jer je to bila još jedna prilika da budemo netko drugi.

Kako se, skoro od početka ove školske godine, naša dramska skupina pripremala za Lidrano, s igrokazom na temu duhova i njihovih neustrašivih istjerivača, nije nam puno trebalo da se odlučimo za maske. Ideja je bila tu, trebalo ju je još samo malo razraditi, osmisliti tekst i kretanje na sceni. Tu nam je uvelike pomogla Franova mama, teta Carmen.

Na dan fašnika, u povorci se našla poveća skupina strašnih duhova, istjerivača istih, ali i poneki duh iz lektire, pa čak i dobri duh Casper. Naravno da je s nama bio i dobri duh Oroslavja.

Dok smo, nakon nastupa, čekali proglašenje pobjedničke maske, nas nekolicina molila se da dobijemo novi kazić jer nam je ovaj kojeg imamo, bio u raspadnom stanju. Kao da su nas časni suci čuli, osvojili smo drugo mjesto i kao nagradu dobili upravo to za što smo se molili, jedan novi, lijepi, plavi CD-player. S obzirom na hvaljeni nastup na županijskoj smotri Lidrana, i ovo drugo osvojeno mjesto lijepi je dodatak našoj škrinji uspjeha i sjećanja koju ćemo sljedeće godine ponijeti u peti razred.

Stjepan Bratković 4.b

LIDRANO 2015.

I ove školske godine je dramska grupa našeg 4. b razreda imala čast i zadovoljstvo predstavljati našu školu, u kategoriji dramsko scenskih nastupa, na županijskoj smotri Lidrana, 5. veljače u Krapini. Igrokaz smo vježbali puna četiri mjeseca i trud nam se isplatio. Ponekad smo bili nestašni i neozbiljni, ali uspjeli smo uz puno rada i pomoć naše učiteljice.U Krapinu smo krenuli ujutro u 8,30 sati autobusom

Iako je vani bilo hladno, nama je bilo toplo oko srca. Bili smo uzbuđeni i osjećali „glumcima“ dobro poznatu, pozitivnu tremu pred nastup.

Po dolasku u Krapinu, krenuli smo u Srednju školu Krapina, gdje je upriličeno svečano otvorenje Lidrana 2015. godine, sa uvaženim gostima i gdje je ujedno i održana ovogodišnja smotra Lidrana. Na pozornici su se izmjenjivali učenici osnovnih škola naše županije u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa i kazivanja poezije. Naše uzbuđenje je raslo svake minute.

Čekajući naš nastup, srca su nam kucala kao jedno! Željeli smo se pred našim učenicima, učiteljicama, roditeljima i naravno, pred povjerenstvom, u čijim su redovima sjedili poznati i dragi nam glumci Barbara Rocco i Adam Končić, prikazati u najboljem svjetlu!

Konačno je došao i naš trenutak! Popeli smo se na pozornicu i uživali u našoj glumačkoj igri! Iskreno, imali smo malih problemčića s našim rekvizitima (kotlićem koji nam je stalno padao) na pozornici, ali brzo smo se snašli i nismo dozvolili da ta mala nezgoda pokvari naš nastup. Veliki pljesak na kraju predstave bio nam je velika nagrada i siguran znak da smo se svidjeli publici.

S velikim nestrpljenjem smo iščekivali ocjene našeg povjerenstva. Lica su nam se rumenjela i usne širile u veliki osmijeh od lijepih i pohvalnih riječi i pozitivnih komentara. Kao „šećer na kraju“ imali smo priliku slikati se s našim poznatim glumcima.

Pomalo umorni, ali sretni i ispunjeni radošću i ponosom, vratili smo se kućama. Tako je završilo još jedno zajedničko prijateljsko iskustvo, koje će nam ostati u dugom i lijepom sjećanju.

Veliko „Hvala“ našoj učiteljici Kseniji, koja je uložila mnogo truda pripremajući nas da se što bolje uživimo u naše uloge. Ovom prilikom željela bih se zahvaliti, u ime cijele dramske skupine, našim roditeljima koji su se u mnogo čemu uključili u pripremanju našeg nastupa, a posebno mami Carmen Kržak, koja je napisala igrokaz i osmislila kostime.

Hvala svima koji su prepoznali naš zajednički rad i trud!

Lana Zrinski, 4. b

ŠKOLSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA 2015.

Od 10. do 13.veljače 2015.godine održana su natjecanja mladih tehničara u devet kategorija. Pobjednici kategorija sudjelovat će na županijskom natjecanju 13.ožujka 2015.godine u Pregradi.

Pobjednici po kategorijama: Maketarstvo i modelarstvo – Karlo Šipek; Graditeljstvo – Lovro Babić; Strojarske konstrukcije – Sjepan Hren; Obrada materijala – Mateo Stipić; Elektrotehnika – Karlo Kovačić; Elektronika – Karlo Vučilovski; Fotografija – Viktorija Hren; Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina – Jakov Kucelj; Orijentacija i komunikacije – Ana Beg.

Krešimir Hamer

„Cvijet u cvijeću“ - likovno-literarni natječaj

Dana 27. studenoga 2014. u Dječjem vrtiću Zvirek Stubičke Toplice održana je završna svečanost likovno-literarnog natječaja Cvijet u cvijeću koji organizira DND Stubičke Toplice. Prisustvovali smo svečanosti sa svojom mentoricom Vesnicom Kantoci.

U programu je otvorena izložba likovnih radova „Gizdave rože“ te dodjela nagrada za likovne radove po kategorijama. Javno su izvođeni nagrađeni literarni radovi, a uvršteni su i u ovogodišnji Zbornik najuspjelijih radova.

Povjerenstvo je u kategoriji literarnih radova od 5. do 8. razreda za 5. nagradu odabralo rad Rože koji je napisala Patricia Frančina Gredičak (6.a), a 1.nagradu osvojila je Nika Jagečić (6.c) za rad Visibaba i hrast.

Nakon osvrta članova Povjerenstva na ovogodišnje prispjele radove i dodjele nagrada, uživali smo u pjesmama ŽVA Fiola, Folklorne skupine DND-a Stubičke Toplice, Dramsko-recitatorske skupine DND-a Oroslavje te predstavljanju slikovnice „Anka Kroasanka“ Eme Agate Šamal. U zajedničkom druženju razmijenili smo kreativne ideje uz obećanje da se vidimo i dogodine.

Patricia Frančina Gredičak, 6.a

Smotra dječjega kajkavskoga pjesništva „Dragutin Domjanić“

U subotu , 25.10.2014. , u pratnji svoje voditeljice i razrednice gospođe Vesnice Kantoci nastupao sam na 34. Smotri dječjega kajkavskoga pjesništva "Dragutin Domjanić" u Svetom Ivanu Zelini. Na smotri je nastupalo 34 izvođača - djece sa svojim radovima. Prije same smotre bili smo na svečanom primanju u Gradskoj vijećnici. Smotra je započela u 10 sati. Svima nama cilj je, između ostalog, bio istaknuti važnost promicanja i očuvanja našeg, kajkavskog jezika. Svatko od nas na svoj je poseban način predstavio svoj rad. S puno treme, ali od srca, i ja sam odrecitirao svoju pjesmu „Cvetek z babičinog vrta“. Pjesma je uvrštena i u ovogodišnju zbirku Vrabec na oblaku. Voditelji na ovoj smotri bili su kazališni, filmski i televizijski glumci Vid Balog i Adam Končić.

Po završetku nastupa svih izvođača uslijedila je dodjela nagrada i poklona od sponzora. Razgledali smo i izložbu likovnih radova koje su ostvarili učenici prema motivima iz pjesama. Moju je pjesmu oslikaka Erika Škurina, uč.8.a, a rad je bio izložen na ulazu u anu „Kraluš“. Poslije podjele priznanja, domjenka i zajedničkoga druženja, pošli smo kući, a u meni su navirale riječi za novu pjesmu. Dugo ću pamtiti taj doživljaj.

Robert Gorupec, 6.a

Mala nagrada Gjalski - Zabok

21. listopada 2014. u Zaboku je održana manifestacija Mala nagrada Gjalski. Inače, ova se nagrada dodjeljuje za najbolje prozne literarne radove učenika OŠ Krapinsko-zagorske županije.

Na ovogodišnji natječaj pristigla su 52 rada iz 16 škola.

Moj rad, pod nazivom „Dnevničke priče“, dobio je pohvalu od strane stručnog prosudbenog povjerenstva kojem je predsjedavala poznata književnica Željka Horvat – Vukelja.

Kada sam čuo prelijepe riječi kritike na način svog rada, bio sam silno sretan i ponosan.

Zahvalan sam svojoj mentorici učiteljici Vesnici Kantoci što mi je omogućila da sudjelujem na ovoj manifestaciji. Imao sam prilike poslušati vrlo kvalitetne literarne radove što me obogatilo za još jedno iskustvo.

Tihomir Falatec, 8.a

DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

ŽUPANIJSKA SMOTRA DANI KRUHA – DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE- LOBOR 2014.

1. mjesto za najbolje jelo „HRVATSKA GIBANICA SLOŽENA“ i 1.mjesto za prezentiranu temu „GROFOVSKE JESTIVE OROSLAVSKOG DVORA- OROSLAVSKI KUHARSKI SPOMENAR“ te odlazak na državnu smotru 2015. godine pripalo našoj školi –OŠ OROSLAVJE

Na ovogodišnjoj Županijskoj smotri DANI KRUHA – DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE- LOBOR 2014. Oš Oroslavje predstavila se s temom „GROFOVSKE JESTIVE OROSLAVSKOG DVORA- OROSLAVSKI KUHARSKI SPOMENAR“ koju su prezentirale učenice : Ana Beg, Agata Gredičak, Ema Vrbanović i Viktorija Hren s voditeljicom učiteljicom Dubravkom Knezić. Nakon jednogodišnjeg bavljenja ovim projektom i istraživanjem grofovske prehrane oroslavskih dvoraca, tema je zainteresirala sve posjetitelje kako prezentacijom tako i neobičnim jelima koje su pripremile bake i mame spomenutih učenica. Posjetitelje je oduševila hrvatska gibanica složena koja se od tijesta za štrudlu slaže sa sirom u sedam slojeva i čiji smo recept pronašli u kuharici po kojoj je kuhala Marija Klasnić za Luya Vranyczanyija, a koju nam je ustupila njezina nećakinja gospođa Blaženka Lepčin. Pozornost je izazvao i pečeni gnjetao (fazan) predstavljen s glavom u perju pa smo posjetiteljima morali objašnjavati da je to bio ondašnji način posluživanja pernate divljači kako bi u raznovrsnosti posluživanih mesnih jela grofovi znali što od mesa jedu. Hvala Dragutinu Bariću, članu LD Oroslavje, na doniranom fazanu, Elizabeti Škvorčec na posuđenim haljinama kojima smo upotpunili naš nastup te Kseniji i Željku Jalžabetiću (FSO) na u kožu uvezenom spomenaru.

Posjetiteljima smo podijelili brošuru „OROSLAVSKI KUHARSKI SPOMENAR“ u kojima smo predstavili neka grofovska jela, a odlaskom na državnu smotru sljedeće godine i turistički ćemo njime pridonijeti promociji svog grada Oroslavja.

Učiteljica Dubravka Knezić

Prva nagrada za Katarinu Kešćec!

25.9. u Karlovcu je održana svečana dodjela nagrada za prvonagrađene u Natječaju "Moja prva knjiga" i slavila se 10. obljetnica ovog državnog natječaja. Naša Katarina je ove godine osvojila prvu nagradu.

"Upornost se isplati, zaključak je to do kojega je došla nota Lara. Nakon što je izbačena iz skladbe skladatelja Gabrijela, uz pomoć novih prijateljica završila je čak u Engleskoj. Sve se može kad se hoće, poruka je ove pomalo nadrealne i duboko humane poriče o snazi prijateljstva i suradnje. Katarinina slikovnica je, kao i nota Lara,zablistala i pronašla svoje mjesto među nagrađenima." .....riječi su književnice Sanje Pilić.

Katarina je do sada napisala i ilustrirala tri slikovnice: "Čaroliju u šumi", "Ružu smijeha" i "Pustolovine note Lare". Najdraža joj je tehnika kolaža. Voli čitati knjige što joj pomaže i u školi. Sada je učenica petog razreda i već razmišlja o novoj slikovnici. Ona nam je svima pokazala da treba biti uporan. Ponosni smo na nju i na njen uspjeh. Svi koji žele saznati što se dogodilo noti Lari mogu potražiti Katarininu slikovnicu u našoj knjižnici.

Učiteljica Renata Posavec

Lara u Zlataru

27.09. 2014. Bila sam u Zlataru na dodjeli nagrada u likovnom natječaju Čovjek čovjeku. Na natječaj je pristiglo više od 450 radova iz cijele Hrvatske, a izloženo je 58 radova. Među tim radovima bio je i moj rad. Tamo sam bila s učiteljicom Vesnom Grabušić i svojim roditeljima. Osjećala sam se ponosno kada mi je priznanje uručila književnica Željka – Horvat Vukelja s kojom sam se i fotografirala.

Lara Drempetić, 2.a

Put u Karlovac

U četvtrtak 25.9.2014. išla sam u Karlovac. Osvojila sam treću nagradu na natječaju „Moja prva knjiga“. Moja slikovnica zvala se „Tajnovita gospođa“. Uzela sam svoju diplomu i s roditeljima krenula u dvoranu. Nakon nekoliko minuta priredba je počela. Gledali smo i predstavu pod imenom „Bajka o dva LJ“. Iznenadila sam se kad sam shvatila da smo dio te predstave moj razred i ja odglumili na svojoj završnoj priredbi. Nakon nje bila je dodjela prvih nagrada koje su podijelile Sanja Pilić i Silvija Šesto. Zamislite, nije bilo ni jednog dječaka! Ovaj dan bio je tako prekrasan da ću ga zauvijek pamtiti.

Leda Varžić, 3.b

„45. DANI KAJKAVSKE RIJEČI, ZLATAR“

U subotu, 27.9.2014., bila sam u Zlataru na Zboru malih pjesnika. Na pozornici je pisalo „45. DANI KAJKAVSKE RIJEČI ZLATAR“ što znači da se ta priredba održava svake godine i tako već 45 godina (kad mi je mama pojasnila da je to bilo i prije nego se ona rodila ili tata, tek onda sam skužila kak je to dugo). Recitirala sam svoju pjesmu „Čieva bu jabuka“ i to u narodnoj nošnji. Iz naše škole bila je još i Nika Jagečić sa svojom pjesmom „Tiček“. Super smo se družile i bilo nam je jako lijepo. Na kraju priredbe bila je dodjela nagrada, a nagrade je dijelila Željka Horvat-Vukelja (vauuu). Kada je pročitala da sam baš ja dobila nagradu za „najbolju scensku izvedbu“ (tako su to rekli), mislila sam da će mi srce iskočiti. Nika i ja bile smo pozvane da i u nedjelju opet recitiramo svoje pjesme na festivalu.

Naše pjesmice tiskanu su u Zborniku radova, a tamo je i moj crtež jer je i on bio odabran za izložbu u školi.

Jana Šalec, 3.b

10. JUBILARNA ZAVRŠNA SVEČANOST NATJEČAJA MOJA PRVA KNJIGA

25. rujna u Domu HV Zrinski u Karlovcu održana jubilarna deseta po redu završna svečanost natječaja Moja prva knjiga. Ove godine na natječaj je pristiglo 876 slikovnica iz preko 220 osnovnih škola. Iz tog razloga pred članovima žirija bio je težak zadatak izabrati najbolje i najorginalnije radove. U žiriju su bile književnice Sanja Pilić i Silvija Šesto. Kvaliteta radova u odnosu na protekle godine toliko je porasla da nikada nije bilo teže izabrati najbolje od velikog broja originalnih, zanimljivih, vješto napisanih i vješto oslikanih slikovnica. Zato je ove godine uz 11 prvih nagrada dodijeljeno po 50 drugih i trećih nagrada te 200 posebnih!

Dvije treće nagrade osvojile su i učenice 3. c razreda Dora Beg i Calista Jagarčec. Priznanje za sudjelovanje dobila je i Ema Čičko, učenica također 3. c.

Njihovi radovi nastali su tijekom drugog razreda na satovima likovne grupe i pod vodstvom tadašnje im učiteljice Snježane Sitarić-Knezić.

Djevojčicama čestitke sa željom da ne posustanu i da sudjeluju i dalje na natječaju sa svojim kreativnim idejama.

Snježana Sitarić-Knezić

Zbor malih pjesnika- Zlatar 2014.

U subotu, 27.rujna 2014., u Zlataru su održani 45. dani kajkavske riječi - Zbor malih pjesnika. Recitirala sam svoju pjesmicu „Tiček“ koja je odabrana za izvođenje, a svoje mjesto je našla i u zborniku. To je za mene bilo jedno novo i uzbudljivo iskustvo. Zamoljena sam od strane organizatora da nastupim i u nedjelju, kada je bila završnica zlatarskih jesenskih zbivanja. Tu su nastupala djeca pjevači, a pratio ih je orkestar HRT-a. Djeca su pjevala pjesme koje su sami uglazbili, a odabrali su ih od  prošlogodišnjih recitatora. Nedjeljni program bio mi je interesantniji i ljepši od subotnjeg. Trudit ću se da i sljedeće godine dođem u Zlatar. Znam da će me moja voditeljica, učiteljica V. Kantoci, i dalje poticati da njegujem kajkavsku riječ.

Nika Jagečić, 6.c

Leda i Marta opet uspješne!

U utorak, 9.9.2014. godine u sklopu Tjedna kajkavske kulture 2014. u Krapini otvorena je izložba dječjih likovnih radova i recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva. Od ukupno 285 pristigla likovna rada izloženi su i nagrađeni radovi Lede Varžić i Marte Mrzljak, učenica 3. B razreda, koje su svoje radove izradile pod mentorstvom učiteljice Ankice Šuk.

Marta Mrzljak, 3.b

Tjedan kajkavske kulture Krapina 2014.

Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu

Na natječaj za dječji recital "Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu" poslano je 129 literarnih radova iz 17 osnovnih škola. Odabrana je 21 pjesma na kajkavskom narječju za izvedbu.

Dana 9. rujna 2014. u Krapini, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, održana je priredba gdje su odabrane pjesme čitane uz glazbenu pratnju pjevačkog zbora Srednje škole Krapina. Među odabranim pjesmama recitirana je i moja pjesma „Kak se za ispit vuči". Bio sam vrlo ponosan i sretan slušajući pjesmu i pljesak publike. Zahvaljujem svojoj mentorici razrednici Vesnici Kantoci što me potiče da njegujum kajkavsku riječ!

Dominik Kralj, 6.a