Slika škole
Bili smo ... 2014. / 2015.

„Banket kod Vranyczanya“ u Hrvatskom saboru

U ponedjeljak,15. prosinca 2014.g. naše učenice Ana Beg (7.b), Agata Gredičak (7.b), Viktoria Hren ( 8.c) i Ema Vrbanović ( 8.c) sudjelovale su na smotri projekata iz područja građanskog odgoja pod nazivom „Građanski odgoj na djelu“ u Hrvatskom saboru te tamo vrlo uspješno predstavile naš školski projekt „Banket kod Vranyczanya“ .

Naša škola bila je jedna od devet škola (šest osnovnih i tri srednje) iz cijele Hrvatske, koje su odabrane za ovu svečanu smotru u Hrvatskom saboru nakon održane Državne smotre iz građanskog odgoja u svibnju 2014.g. , što nas je posebno veselilo, jer već gotovo godinu dana radimo na projektu i u njega smo uložili veliki trud.

Na smotri projekata bili su prisutni Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, ispred ministra prosvjete Staša Skenžić, te viši savjetnici za građanski odgoj i obrazovanje Nevenka Lončarić- Jelačić i Tomislav Ogrinšak. Nakon prezentacije projekata prisutni su se obratili prigodnim riječima učenicima, učiteljima/ mentorima i ravnateljima škola te pohvalili sve projekte i njihove rezultate. Istakli su također i kolika je važnost uvođenja građanskog odgoja u škole i ovakvog načina rada, kojim učenici stječu životne vještine i osposobljavaju se da jednog dana budu odgovorni i aktivni građani koji će svojim radom i znanjem moći mijenjati lokalnu zajednicu i društvo u kojem žive.

Naši gosti i velika podrška u Saboru bili su naša ravnateljica Sanja Šakoronja, gradonačelnik Ivan Tuđa, predsjednica Udruge mladih „Feniks“ Elizabeta Škvorčec te učiteljica Dubravka Knezić, koji nam pomažu u realizaciji ovog projekta od samih njegovih početaka, na čemu im iskreno zahvaljujemo.

Andrijana Tomić, prof.

„Banket kod Vranyczanya“ na Božićnom sajmu u Oroslavju

U subotu, 13.prosinca 2014.g. učenici naše škole koji pohađaju Odgoj za demokratsko građanstvo nastupili su kao gosti Božićnog sajma na oroslavskoj tržnici, te još jednom izveli scenski nastup „Banket kod Vranyczanya“, ovaj puta uz božićnu jelku i blagdansko ozračje.

Ovaj scenski prikaz nastao je na temelju istinitog povijesnog događaja kada je Luj Vranyczany 1913.g. primljen u „Družbu braće hrvatskog zmaja“ prigodom čega je napravio velik banket za svoje zagrebačke goste u dvorcu Gornje Oroslavje. Publiku smo dobro nasmijali šaljivim dogodovštinama Luja Vranyczanya i njegove obitelji te posluge.

Glumili su Eugen Bival (Luj Vranyczany), Katarina Kopinić (Olga Vranyczany),Fabijan Kanjković (Milan Vranyczany), Lara Jagečić (Ada Vranyczany), Renee Prpić- Babić (Zora Vranyczany), Lara Prpić-Babić (Tilda Vranyczany), Magdalena Mirt (sluškinja Barica), Lovro Goluban (učitelj Lovrek),Emanuela Margetić (guvernanta Emilija), Leticija Brakus (kuharica Marica), Jakov Kucelj (vrtlar František) i Tin Burek (tajnik Rudek), a tekst je čitala naša Magdalena Šimunović (pripovjedačica).

Moramo napomenuti da su sva imena Lujeve obitelji povijesno utemeljena, dok su imena kućne posluge izmišljena za potrebe ovog scenskog nastupa, osim imena Lujeve kuharice koja se zaista zvala Marija Klasnić, a bila je teta gđe. Blaženke Lepčin, naše sugrađanke. Također sva navedena posluga (tajnik, vrtlar, kuharica, sluškinja, učitelj i guvernanta) zaista je živjela u dvorcu Luja Vranyczanya u Oroslavju.

Andrijana Tomić, prof.

TERENSKA NASTAVA U GORNJOJ STUBICI

Podijelit ću s vama svoje doživljaje sa terenske nastave. Učenici četvrtih razreda bili su na terenskoj nastavi u Gornjoj Stubici. Svi smo bili jako sretni i veseli zbog toga. Veselja je počelo već u autobusu. Prvo smo posjetili Muzej seljačke bune. Vodičkinja nam je pričala o prošlosti muzeja, a mi smo kao male radoznale spužvice sve upijali. Posjetili smo i spomenik Matiji Gupcu i Petrici Kerempuhu. Autobusom smo stigli do spomenika Rudolfu Perešinu, a pješice smo došetali i do stare Gupčeve lipe gdje smo rješavali nastavne listiće koje su učiteljice spremile za nas. Moram pohvaliti učiteljice i pedagoginju koje su ovu terensku nastavu jako lijepo, poučno i uzbudljivo organizirale. Jedva čekam iduću terensku nastavu!!

Lana Plahutar, 4.a

Na Interliberu

Bili smo na Interliberu. Mi, učenici, i naši učitelji. Ako ne znate, to je Međunarodni sajam knjiga i učila. Organizira se svake godine u Mjesecu knjige za sve koje vole knjige.

Bilo nam je jako lijepo i zanimljivo. Na sajmu je bilo mnogo ljudi koji su kupovali i jeftine i skupe knjige. I mi smo si kupili knjige i časopise. Pažljivo smo proučili što sve nude izdavači: Mozaik knjiga, Školska knjiga, Naša djeca, Alfa, Katarina Zrinski, VBZ i mnogi drugi. Najviše nam se svidio štand Školske knjige. U paviljonu broj 6 naša poznata književnica Sanja Polak razgovarala je s djecom. Nismo se uspjeli s njom slikati. Bila je velika gužva.

Posebno nas je zainteresirao školski sat rukopisnog pisma prema priručniku „Početno pisanje na hrvatskom jeziku“ autora Siniše Reberskog i Ante Bežena.

Cilj priručnika je da svi učenici u zemlji uče pisati na isti način. Radionicu je organizirao Institut za hrvatski jezik.

Nakon šetnje i finih fritula uputili smo se u Avenue Mall u Cinestar. Tamo smo pogledali film Koko 3: Ljubav ili smrt. Odličan film! Pogledajte ga svakako!

Zadovoljni viđenim krenuli smo kući. A naši učitelji bili su još zadovoljniji. Jer, osim što smo bili dobri i pristojni, svake godine ima nas sve više za Interliber.

„Veliki knjižničari“

BILI SMO NA KAJKAVIJADI

U nedjelju, 16. studenoga 2014., članovi literarno-recitatorske grupe su sa svojom voditeljicom, učiteljicom Vesnicom Kantoci, bili u Varaždinskim Toplicama na Kajkavijadi. To je dječja revijalna manifestacija s ciljem očuvanja kajkavskoga govora i kajkavske baštine. Bili smo ponosni što smo se našli među zaljubljenicima u kajkavsku riječ iz sedam županija kajkavskoga govornoga područja.

Posjetili smo Zavičajni muzej Varaždinske Toplice i arheološki lokalitet, razgledali Toplice u pratnji gospođe Smirne Turkalj, predsjednice DND Varaždinske Toplice, kupali se, biljarili, glumili, recitirali… Upoznali smo mnoge „čuvare“ kajkavskoga izričaja a nastala su i nova prijateljstva.

Bio je to jedan neprocjenjivo bogat nedjeljni dan.

P. S. Hvala roditeljima na prijevozu. Jedva čekamo sljedeću Kajkavijadu.

Leonardo Bedek, 6.a

TERENSKA NASTAVA 4. RAZREDA

POSJET ZAGREBU

Mi obožavamo putovati, a ovaj posjet ćemo jako dugo pamtiti. Posjetili smo Zagreb, glavni grad RH. Naravno da smo ranije na satu prirode i društva upoznali povijest tog velegrada pa smo željeli i sami proći putevima prošlosti. Na samom početku posjetili smo naše već dobro poznato kazalište Žar ptica. Ni ovaj put nismo ostali razočarani! Predstava Ribar Palunko i njegova žena očarala nas je bogatstvom maštovite scenografije i kostima kao i sam način interpretacije književnog djela Ivane Brlić Mažuranić. Krenuli smo do Kaptola gdje nas je dočekala vodičkinja. Provela nas je Zagrebačkom katedralom. Jako je lijepa i velika. Objasnila nam je da sve što se u Zagrebu izgradilo djelo velikog Hermana Bollea. Svaka mu čast! Prošli smo kroz Dolac, veliku gradsku tržnicu, bacili novčiće u Manduševac te tako stigli do Krvavog mosta. Na naše razočarenje riječ je o ulici, a ne o nekom krvavom mostu kako je većina nas i zamišljala. Zanimljivo je da se taj most zvao i Pisani most jer su se građani Kaptola i Gradeca stalno svađali i nisu se mogli dogovoriti koje boje će biti most. Slijedila je uzbudljiva vožnja uspinjačom, šetnja do crkve sv. Marka, zgrade Hrvatskog sabora i sjedišta Vlade RH. Za kraj uživali smo razgledavajući Muzej grada Zagreba. Stvarno sadržajno bogata i poučna terenska nastava.

Kristina Čajko, 4.c razred